Skip to main content

Stavanger må vara en liten stad, men kulturlivet här är helt fantastiskt.

Katrine Lilleland, festivalchef för Stavanger Kammarmusikfestival

I regionen arrangeras flera festivaler, och i stans centrum finns en rad fantastiska museer och konstgallerier.”

Dessutom är staden full av häftig gatukonst.

Om jag vill ta en paus från stan åker jag ut till havet. Stavanger är verkligen natur och kultur i ett.”

Häng med festivalchefen till hennes favoritställen i den här färgstarka staden.

Stavangers kulturella höjdpunkter

med festivalchef Katrine Lilleland

Sugen på jazz? Eller kanske på lite vegansk mat? Eller vill du uppleva fantastisk konst, både ute och inne? Stavanger har allt det här och lite till, menar Katrine Lilleland.

Bland höga berg, ändlösa stränder och vidsträckta slätter i Fjord Norge ligger Stavanger, en av Norges äldsta städer. Den charmiga staden har genom åren vuxit från en liten fiskarby till en riktig kulturstad, och idag finns här allt från Michelinrestauranger till ett brett konstutbud. En av dem som verkligen lever nära kulturen i Stavanger är Katrine Lilleland.

"När jag växte upp här fanns det massor av kultur i olika sammanhang, som en jazzscen och inte minst den fantastiska Rogaland Teater. Men jag måste säga att utvecklingen på kulturområdet helt saknat motstycke på senare år”, säger Katrine.

Hon har alltid lockats av storstadslivet. Trots att hennes hemstad är relativt liten får hon verkligen den stadspuls hon behöver i sin hemstad Stavanger.

"Idag blommar staden med ännu fler alternativa scener, spännande museer och konstgallerier – och inte minst ett fantastiskt konserthus som huserar en symfoniorkester på högsta nivå. Stavangers lokalbefolkning är också bra på att ta del av allt som staden har att erbjuda”, säger Katrine.

Utöver att vara chef för den internationellt kända Stavanger Kammermusikkfestival är hon dessutom yogalärare och barägare, så hon har rätt bra koll på vad som händer i den mysiga kuststaden.

Planerar du en skön weekend eller kanske ett ännu längre besök? Låt dig inspireras av Katrines bästa tips:

Katrine Lillelands kulturtriangel

Mitt i centrum, precis vid hamnen, ligger det anrika Hotel Victoria, den första av Katrines tre kulturella höjdpunkter. Hotellet är lite av ett landmärke i staden, och svårt att missa om man kommer in i staden sjövägen. Håll bara utkik efter en vacker röd och gul tegelfasad med vita kanter.

"Hotellet är en fröjd för ögat, och det känns verkligen lyxigt", menar Katrine.

Hotellet öppnade första gången 1900 och har genom åren genomgått omfattande renoveringar. Resultatet är en byggnad fylld av modern dekor och välbevarade historiska inslag. I många av rummen och sviterna finns också utvalda antikviteter.

2021 utsågs hotellet till Skandinaviens bästa lyxhotell vid World Luxury Hotel Awards.

"Utöver det vackra utseendet serverar man här också fantastisk mat och god dryck. När solen kikar fram älskar jag att sitta ute med något trevligt i glaset”, säger Katrine.

Hotellets restaurang och bar, SALON du NORD, är uppkallad efter en hårsalong som låg i samma lokaler tidigare under 1900-talet. Här får du läckra cocktails och musik på kvällarna, och utsökt mat till lunch och middag.

Är du hungrig? Du måste inte bo på hotellet för att äta här. Ta en lunchpaus!

Varannan lördag dukar hotellet upp till klassisk afternoon tea, med scones, lokala ostar, smörgåsar och petit fours.

“Det är den perfekta lunchen om du vill lyxa till det lite. Titta! Hur gulligt och gott som helst.”

Mätt och belåten är Katrin nu redo att visa oss Stavangers konstscen.

Häng med!

Natur möter kultur

"Jag ska visa en plats där jag tycker konst och natur möts på ett perfekt sätt”, säger Katrine.

Tre kilometer från Hotel Victoria ligger Katrines nästa kulturella höjdpunkt, Stavanger Kunstmuseum. Om du har vädergudarna med dig (och bra skor) är det en skön promenad på 40 minuter genom staden. Du kan också enkelt ta taxi eller buss dit.

Museet ligger vackert till i parken som omger sjön Mosvatnet. Det här är ett av Stavangers populäraste grönområden, och i närheten finns också en skulpturpark.

"Det är många som löptränar längs vattnet. Det finns en slinga du kan följa hela vägen runt. När jag var liten hade vi ibland gymnastiklektioner här, och på vintrarna åkte vi skridskor på sjön,” berättar Katrine.

Museets unika glaskupol syns tydligt på långt håll. Väl inne kan du försjunka i en imponerande samling norsk konst, med verk som sträcker sig från 1800-tal till samtid. Här finns till exempel landets största samling med verk av Lars Hertevig, och målningar av Kitty Keilland.

”Konsten som visas här är alltid av högsta rang, och kuratorerna som jobbar här är oerhört bra på det de gör,” säger Katrine.

Utöver den permanenta utställningen har museet också tillfälliga sådana. När vi var där med Katrine såg vi utställningen Forløp og volum av Jan Groth.

“Jag är väldigt öppen när det gäller konst. Jag gillar det mesta, men måste erkänna att jag är extra svag för skulpturer. Jag är också väldigt fascinerad av textilkonst”.

Museet har ett helt rum tillägnat Frida Hansen (1855-1931), en av Norges främsta textilkonstnärer. Många av verken hör till museets permanenta samling.

Den imponerande gobelängen Semper Vadentes från 1905 (bilden), är en av de absoluta höjdpunkterna i hennes skapande.

Se till att ha gott om tid på dig i museet! Samlingen består nämligen av hela 3000 verk.

Nu promenerar vi vidare, längs Pedersgata i ett av Stavangers hippaste områden.

Glöm inte att vädret Fjord Norge är minst sagt ombytligt, så ta med paraplyet om du utforskar Stavanger till fots!

“Den här östra delen av staden är väldigt spännande. När jag växte upp var det ett arbetarklassområde med många fabriker. Idag är det den trendigaste stadsdelen av stan.”

Pedersgata är en gata som kantas av fantastiska ställen att äta på, som Michelinrestaurangen Sabi Omakase. I det här området kan du verkligen hitta mat från jordens alla hörn.

Här finns också mysiga caféer och unika små butiker, som Løvås Bruktbu.

“Det här antikvariatet har funnits här i hela mitt liv. Jag gick ofta hit med mormor när jag var liten."

När du börjar nå slutet av Pedersgata tar du vänster in på Støperigata. Där väntar Katrines sista kulturella höjdpunkt.

"Bästa veganmaten i stan"

Bellies är nästan omöjlig att missa, med sin skarpt gula fasad. Här låg förr i tiden en konservfabrik, men det har förvandlats till en av stans bästa veganska restauranger, enligt Katrine.

"Det bästa med Bellies är att du inte måste vara vegan eller vegetarian för att uppskatta maten här. Rätterna här brukar gå hem också hos de som normalt sett äter kött,” säger Katrine.

Festivalchefen har varit vegetarian i hela sitt liv, och hon berättar om svårigheterna att hitta bra vegetariska och veganska alternativ.

"Det var helt fantastiskt när Øystein öppnade det här stället. Jag brukar alltid säga att Stavanger har Norges bästa veganska restaurang", säger Katrine och tillägger att du på sommaren kan avnjuta din måltid ute i solen.

Letar du efter mer grönt? Kolla in Norges bästa vegetariska restauranger.

“Maten ser ut som små konstverk”.

“Och hela stämningen i restaurangen är så skön och avslappnad. Det är väldigt mysigt här."

Bellies riktar in sig på lokala ingredienser som är i säsong.

Vad sägs om bakad rotselleri med svampbuljong, libbsticka och ätbara blommor?

...och som avslutning rabarber på fyra olika vis. Fräscht och gott!

Utforska mer av Stavangers kulturliv

"Fem minuters promenad från Bellies ligger Tou Scene, min tidigare arbetsplats. Där kan du uppleva en rad olika konstformer, inte minst livespelningar”, berättar Katrine.

Katrine rekommenderar också galleriet BGE, som visar samtidskonst, och givetvis Stavanger Konserthus, den största konsertlokalen i hela regionen.

"Och vi får inte glömma alla stora festivaler som arrangeras i Stavanger! Under sommar och höst är staden en dröm för festivalälskare, och det finns verkligen något för alla smaker,” säger Katrine. Hon om någon borde veta, hon är ju trots allt festivalchef!

Kolla in Katrines favoritfestivaler

Mablis:En två dagar lång musikfestival som hålls i den idylliska Vålandskogen strax utanför centrum. Här kan du njuta av fantastisk musik, utforska konst och smaka på lokal mat och dryck. Mablis hålls varje sommar.

Gladmat: En av Skandinaviens största matfestivaler, där du kan prova mat från världens alla hörn. Den hålls i slutet av juni och har en hel uppsjö av olika aktiviteter och evenemang.

Stavanger Kammarmusikfestival:En av Norges mest kända festivaler för kammarmusik, där Katrine arbetar som chef. Festivalen hålls i augusti.

Utopia: En musikfestival i den mysiga Bjergstedparken, bara en kort promenad från centrum. Festivalen hålls varje höst och lockar flera av Norges största artister.

Kapittel:Stavangers internationella festival för litteratur och yttrandefrihet. Festivalen varar en vecka i september och arrangeras av Sølvbergets bibliotek. Kapittel är den näst största litteraturfestivalen i Norge.

Kolla in festivalernas webbsidor för mer information, och hitta också flerspännande evenemang i Norge.

Kultur på kartan

Utforska Katrines kulturpärlor

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor