Skip to main content

Sugen på jazz? Eller kanske på lite vegansk mat? Eller vill du uppleva fantastisk konst, både ute och inne? Stavanger har allt det här och lite till, menar Katrine Lilleland.

Bland höga berg, ändlösa stränder och vidsträckta slätter i Fjord Norge ligger Stavanger, en av Norges äldsta städer. Den charmiga staden har genom åren vuxit från en liten fiskarby till en riktig kulturstad, och idag finns här allt från Michelinrestauranger till ett brett konstutbud. En av dem som verkligen lever nära kulturen i Stavanger är Katrine Lilleland.

"När jag växte upp här fanns det massor av kultur i olika sammanhang, som en jazzscen och inte minst den fantastiska Rogaland Teater. Men jag måste säga att utvecklingen på kulturområdet helt saknat motstycke på senare år”, säger Katrine.

Hon har alltid lockats av storstadslivet. Trots att hennes hemstad är relativt liten får hon verkligen den stadspuls hon behöver i sin hemstad Stavanger.

"Idag blommar staden med ännu fler alternativa scener, spännande museer och konstgallerier – och inte minst ett fantastiskt konserthus som huserar en symfoniorkester på högsta nivå. Stavangers lokalbefolkning är också bra på att ta del av allt som staden har att erbjuda”, säger Katrine.

Utöver att vara chef för den internationellt kända Stavanger Kammermusikkfestival är hon dessutom yogalärare och barägare, så hon har rätt bra koll på vad som händer i den mysiga kuststaden.

Planerar du en skön weekend eller kanske ett ännu längre besök? Låt dig inspireras av Katrines bästa tips:

Katrine Lillelands kulturtriangel

Mitt i centrum, precis vid hamnen, ligger det anrika Hotel Victoria, den första av Katrines tre kulturella höjdpunkter. Hotellet är lite av ett landmärke i staden, och svårt att missa om man kommer in i staden sjövägen. Håll bara utkik efter en vacker röd och gul tegelfasad med vita kanter.

"Hotellet är en fröjd för ögat, och det känns verkligen lyxigt", menar Katrine.

Hotellet öppnade första gången 1900 och har genom åren genomgått omfattande renoveringar. Resultatet är en byggnad fylld av modern dekor och välbevarade historiska inslag. I många av rummen och sviterna finns också utvalda antikviteter.

2021 utsågs hotellet till Skandinaviens bästa lyxhotell vid World Luxury Hotel Awards.

"Utöver det vackra utseendet serverar man här också fantastisk mat och god dryck. När solen kikar fram älskar jag att sitta ute med något trevligt i glaset”, säger Katrine.

Hotellets restaurang och bar, SALON du NORD, är uppkallad efter en hårsalong som låg i samma lokaler tidigare under 1900-talet. Här får du läckra cocktails och musik på kvällarna, och utsökt mat till lunch och middag.

Natur möter kultur

"Jag ska visa en plats där jag tycker konst och natur möts på ett perfekt sätt”, säger Katrine.

Tre kilometer från Hotel Victoria ligger Katrines nästa kulturella höjdpunkt, Stavanger Kunstmuseum. Om du har vädergudarna med dig (och bra skor) är det en skön promenad på 40 minuter genom staden. Du kan också enkelt ta taxi eller buss dit.

Museet ligger vackert till i parken som omger sjön Mosvatnet. Det här är ett av Stavangers populäraste grönområden, och i närheten finns också en skulpturpark.

"Det är många som löptränar längs vattnet. Det finns en slinga du kan följa hela vägen runt. När jag var liten hade vi ibland gymnastiklektioner här, och på vintrarna åkte vi skridskor på sjön,” berättar Katrine.

Museets unika glaskupol syns tydligt på långt håll. Väl inne kan du försjunka i en imponerande samling norsk konst, med verk som sträcker sig från 1800-tal till samtid. Här finns till exempel landets största samling med verk av Lars Hertevig, och målningar av Kitty Keilland.

”Konsten som visas här är alltid av högsta rang, och kuratorerna som jobbar här är oerhört bra på det de gör,” säger Katrine.

Utöver den permanenta utställningen har museet också tillfälliga sådana. När vi var där med Katrine såg vi utställningen Forløp og volum av Jan Groth.

"Bästa veganmaten i stan"

Bellies är nästan omöjlig att missa, med sin skarpt gula fasad. Här låg förr i tiden en konservfabrik, men det har förvandlats till en av stans bästa veganska restauranger, enligt Katrine.

"Det bästa med Bellies är att du inte måste vara vegan eller vegetarian för att uppskatta maten här. Rätterna här brukar gå hem också hos de som normalt sett äter kött,” säger Katrine.

Festivalchefen har varit vegetarian i hela sitt liv, och hon berättar om svårigheterna att hitta bra vegetariska och veganska alternativ.

"Det var helt fantastiskt när Øystein öppnade det här stället. Jag brukar alltid säga att Stavanger har Norges bästa veganska restaurang", säger Katrine och tillägger att du på sommaren kan avnjuta din måltid ute i solen.

Letar du efter mer grönt? Kolla in Norges bästa vegetariska restauranger.

Utforska mer av Stavangers kulturliv

"Fem minuters promenad från Bellies ligger Tou Scene, min tidigare arbetsplats. Där kan du uppleva en rad olika konstformer, inte minst livespelningar”, berättar Katrine.

Katrine rekommenderar också galleriet BGE, som visar samtidskonst, och givetvis Stavanger Konserthus, den största konsertlokalen i hela regionen.

"Och vi får inte glömma alla stora festivaler som arrangeras i Stavanger! Under sommar och höst är staden en dröm för festivalälskare, och det finns verkligen något för alla smaker,” säger Katrine. Hon om någon borde veta, hon är ju trots allt festivalchef!

Kolla in Katrines favoritfestivaler

Mablis:En två dagar lång musikfestival som hålls i den idylliska Vålandskogen strax utanför centrum. Här kan du njuta av fantastisk musik, utforska konst och smaka på lokal mat och dryck. Mablis hålls varje sommar.

Gladmat: En av Skandinaviens största matfestivaler, där du kan prova mat från världens alla hörn. Den hålls i slutet av juni och har en hel uppsjö av olika aktiviteter och evenemang.

Stavanger Kammarmusikfestival:En av Norges mest kända festivaler för kammarmusik, där Katrine arbetar som chef. Festivalen hålls i augusti.

Utopia: En musikfestival i den mysiga Bjergstedparken, bara en kort promenad från centrum. Festivalen hålls varje höst och lockar flera av Norges största artister.

Kapittel:Stavangers internationella festival för litteratur och yttrandefrihet. Festivalen varar en vecka i september och arrangeras av Sølvbergets bibliotek. Kapittel är den näst största litteraturfestivalen i Norge.

Kolla in festivalernas webbsidor för mer information, och hitta också flerspännande evenemang i Norge.

Kultur på kartan

Utforska Katrines kulturpärlor

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor