Skip to main content
Konstant förändring. Det skiftande ljuset, havet som byter skrud...

Även om hon rest jorden runt för att jobba med berömda musiker på ställen som L.A. och New York slutar Tromsø aldrig att fascinera Ida Tolou.

Det är alltid något på gång i den här lilla stan. Massor av events och folk är superengagerade. Det ger äkta storstadsvibbar.

Ida Tolou

Musiker

Ida Tolous

Kulturtriangel i Tromsø

Det bästa från båda världar – spektakulär natur och ett rykande hett kulturliv. Låt Ida Tolou, en lovande singer-songwriter, visa dig sitt Tromsø!

Nord-Norges otämjda vildmark och makalösa norrsken är de största dragplåstren för turister. Det går direktflyg från flera stora städer i Europa så det är lätt för alla, till och med de största stjärnorna, att komma hit. Ida berättar om när hon träffade och började samarbeta med den världsberömde musikern och musikproducenten Wyclef Jean här i staden som ligger så långt norr ut, med bara omkring 77000 invånare.
– Han kom hit eftersom det är en arktisk, exotisk och så speciell stad, säger Ida.

Oavsett om du planerar att stanna länge eller bara över en helg så har Ida några höjdpunkter hon inte vill att du ska missa:

Ida Tolous kulturtriangel

 Från hamnen kan vi se en trekantig fasad som sticker ut mot de snöklädda fjällen. Ishavskatedralen är den mest berömda sevärdheten i Tromsø och den första på Idas lista av kulturella höjdpunkter.

– Det är det första du ska se när du kommer till Tromsø tycker jag. Det är en helt unik kyrka med en väldigt speciell arkitektur.

Katedralen speglar den arktiska naturen. Den byter skepnad efter ljusets skiftande färger och när det speciella arktiska ljuset och midnattssolen lyser upp den.

Ida växte upp i Tromsdalen, bara ett stenkast från katedralen.

– Förut fanns det inga andra hus här så folk brukade åka skidor nedför backen. Katedralen byggdes först med vanligt glas i fönstren. Problemet var bara att när solen skiner dygnet runt på sommaren kunde besökarna inte se prästen under gudstjänsten för att de bländades av solen, så de började sitta i kyrkan med solglasögon. Det gillade inte prästen eftersom han trodde att de satt och sov och det är därför de har satt in färgat glas.

Förutom att vara Tromsøs största turistattraktion har katedralens akustik gjort den till en populär konsertscen. Det vet Ida allt om.

– Jag började sjunga i kören när jag var 10 år. Jag har även jobbat som körledare för ungdomskören och vikarierat som kantor i katedralen när jag var yngre, förklarar Ida.

Det här stället har mer än något annat bidragit till min utveckling som musiker och soloartist.
Jag måste ju ha en egen nyckel till "jobbet", eller hur?

Det arrangeras fler än 500 konserter årligen här. Upplev härliga konserter i midnattssolen på sommaren och magiska musikaftnar under norrskenet på vintern.

När jag jobbade här brukade jag stå mitt i kyrksalen och göra sångövningar när alla gått hem.

Lyssna på Idas vackra sångröst längre ner i artikeln!

Vi går över bron som binder ihop Tromsøs två centrala delar och rör oss mot Idas andra kulturella höjdpunkt.

Scandic Ishavshotell ligger fantastiskt till i hamnen mitt i stan. Härifrån kan du beundra Ishavskatedralen från en helt ny vinkel.

Har du tur kommer norrskenet ut och dansar på himlen.

Det är så coolt att hotellet ser ut som ett skepp.

Vi följer med Ida i hissen upp till hotellsviten där hon spelade in sin första musikvideo.

Nästan alla rum har en makalös utsikt över det arktiska landskapet, men en svit har såklart all den extra lyxen.

Du får en fantastisk utsikt över omgivningarna här. Det känns nästan som att du står helt ensam och spanar ut från ett fjäll.

Upp och hoppa! Frukosten på Scandic Ishavshotell har utsetts till den bästa hotellfrukosten i länet sju år i rad.

Scandic Ishavshotell är ett av flera lysande boenden i Tromsø. Du kan bo bekvämt på ett hotell inne i centrum med kaféer, butiker och sevärdheter utanför dörren eller mitt i naturen i en mysig stuga utanför stan.

Se Ida sjunga 'Nordnorsk julesalme' av Trygve Hoff i Ishavskatedralen. Det är en av Norges mest kända julsånger.

Nordens Paris

Vi lämnar hotellet och promenerar längs Tromsøs största gågata Storgata i den magiska blå timmen när allt badar i ett sammetslent blått ljus.

– Folk älskar att gå ut här. Det finns massor av barer och kaféer, det finns uteställen runt varje hörn, säger Ida och pekar mot en skylt där det står Kaffebønna ("Kaffebönan").

Kaffebønna är Tromsøs svar på Starbucks kan man säga. Här träffas folk och umgås.

Shoppingen i Tromsø innebär allt från konsthantverk till souvenirer och senaste mode.

– Postludium är en cool secondhand-butik som har massor av vintage och retro. Det är bra för miljön och intäkterna går till kyrkans stadsmission, förklarar Ida.

Det finns även flera köpcenter i Tromsø som har allt du kan tänkas behöva. Ida rekommenderar Nerstranda kjøpesenter och Jekta Storsenter, det största köpcentret i Nord-Norge.

Remember to take a detour out to Vervet, a recently developed neighbourhood just next to the bridge. Sample something delicious from the bakery Vervet Bakeri!

Missa inte den lilla omvägen förbi Vervet, ett nytt kvarter precis bredvid bron. Smaka på allt gott de har hos bageriet Vervet Bakeri!

Tromsø brukar kallas "Nordens Paris" och "Porten till Norra ishavet" på grund av stadens historia som nav för internationell handel.

Fiskarna kom tillbaka till Tromsø med båtarna fulla av kläder till sina kvinnor och exklusiva tyger från utlandet.

Det arktiska köket

I Tromsø finns det nästan fler restauranger än människor. Flera serverar genuina nordnorska rätter med skaldjur och andra arktiska ingredienser. Med Ishavskatedralen fortfarande i syne går vi vidare till Idas tredje och sista kulturella höjdpunkt. Restaurangen Skirri i Kystens Mathus ligger perfekt till i hamnen. Ett säkert tips är att be kocken om dagens fångst.

– Det är fantastiskt att kockarna bara kan plocka färsk fisk direkt från fiskdisken och fångsten varierar från dag till dag. Det gör hela upplevelsen så levande, säger Ida.

På Skirri möts vi av ett stort leende.

Ida väljer som vanligt ett fönsterbord.

Det här är faktiskt en av mina favoriträtter som mormor alltid brukade laga.

Ida har beställt ångad hälleflundra med smörsås, krispig bacon, öringrom, glaserade grönsaker och grillad fänkål.

De lägger ner hela sitt hjärta och sin själ i maten här, så mycket kunskap och passion.

Efter en delikat och oförglömlig nordnorsk matupplevelse vinkar vi hej då till Ida – men resan behöver inte stanna här!

Scrolla ner och se alla Idas tips på vad du ska se, äta och bo när du kommer till Tromsø.

Höjdpunkter

Kolla in artistens tips på sevärdheter, restauranger och hotell.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor