“Konstant förändring. Det skiftande ljuset, havet som byter skrud...”
Även om hon rest jorden runt för att jobba med berömda musiker på ställen som L.A. och New York slutar Tromsø aldrig att fascinera Ida Tolou.
“Det är alltid något på gång i den här lilla stan. Massor av events och folk är superengagerade. Det ger äkta storstadsvibbar.”
Ida Tolou
Musiker
Ida Tolous
Kulturtriangel i Tromsø
“Det här stället har mer än något annat bidragit till min utveckling som musiker och soloartist.”
“Jag måste ju ha en egen nyckel till "jobbet", eller hur?”
Det arrangeras fler än 500 konserter årligen här. Upplev härliga konserter i midnattssolen på sommaren och magiska musikaftnar under norrskenet på vintern.
“När jag jobbade här brukade jag stå mitt i kyrksalen och göra sångövningar när alla gått hem.”
Lyssna på Idas vackra sångröst längre ner i artikeln!
Vi går över bron som binder ihop Tromsøs två centrala delar och rör oss mot Idas andra kulturella höjdpunkt.
Scandic Ishavshotell ligger fantastiskt till i hamnen mitt i stan. Härifrån kan du beundra Ishavskatedralen från en helt ny vinkel.
Har du tur kommer norrskenet ut och dansar på himlen.
“Det är så coolt att hotellet ser ut som ett skepp.”
Vi följer med Ida i hissen upp till hotellsviten där hon spelade in sin första musikvideo.
Nästan alla rum har en makalös utsikt över det arktiska landskapet, men en svit har såklart all den extra lyxen.
“Du får en fantastisk utsikt över omgivningarna här. Det känns nästan som att du står helt ensam och spanar ut från ett fjäll.”
Upp och hoppa! Frukosten på Scandic Ishavshotell har utsetts till den bästa hotellfrukosten i länet sju år i rad.
Tromsø brukar kallas "Nordens Paris" och "Porten till Norra ishavet" på grund av stadens historia som nav för internationell handel.
“Fiskarna kom tillbaka till Tromsø med båtarna fulla av kläder till sina kvinnor och exklusiva tyger från utlandet.”
På Skirri möts vi av ett stort leende.
Ida väljer som vanligt ett fönsterbord.
“Det här är faktiskt en av mina favoriträtter som mormor alltid brukade laga.”
Ida har beställt ångad hälleflundra med smörsås, krispig bacon, öringrom, glaserade grönsaker och grillad fänkål.
“De lägger ner hela sitt hjärta och sin själ i maten här, så mycket kunskap och passion.”
Efter en delikat och oförglömlig nordnorsk matupplevelse vinkar vi hej då till Ida – men resan behöver inte stanna här!
Scrolla ner och se alla Idas tips på vad du ska se, äta och bo när du kommer till Tromsø.