Skip to main content

Livet under midnattssolen:

Inspireras av
The Timeless Society

Hur är det att leva utan klocka? Det kan du uppleva i Nord-Norge under midnattssolen, med sommarnätter som aldrig tar slut. Här får du ett smakprov från tre resenärer som upplever fenomenet för första gången.

”När vi har midnattssol badar jag ofta på natten. Vem bryr sig om tiden när solen aldrig går ner?” säger Andreas Jogi Arild.

Kazzy från Wales, Ruby från Storbritannien och Luca från Italien lyssnar uppmärksamt på Andreas, men verkar lite nervösa när de lämnar över sina klockor och mobiler. I en vecka ska de leva i moder naturs fridfulla takt. De har bjudits in av Visit Norway att uppleva en vecka utan begreppet tid genom The Timeless Society i Nord-Norge.

Lokalborna Andreas, Inga och Rowan ska visa att man kan vandra, paddla kajak, fiska och göra yoga när som helst, även efter midnatt!

"Jag har nog aldrig varit på ett lika otroligt ställe som det här", säger Ruby från Storbritannien.

Under midnattssolen

I Nord-Norge går solen inte ner mellan maj och juli – den går bara runt i en cirkel. Den som inte är van upplever det säkert som lite konstigt att se solen gå i sidled snarare än upp och ner. Men det betyder att man kan göra mer när vädret håller, eller bara luta sig tillbaka och koppla av i spektakulära landskap bland trevligt sällskap.

För det är verkligen magiskt när solen kommer fram (det är trots allt Nord-Norge!). Du kommer antagligen uppleva samma hyperaktivitet som lokalbefolkningen – man vill bara inte sova! Ett slags midnattssolsvansinne drabbar hela befolkningen, för man vill ju inte kan slösa bort de här vackra stunderna. Man ser ofta folk som målar huset, tvättar bilen eller besöker grannarna på mycket ovanliga tider.

Kom ut och lek

Nord-Norge är som en naturlig lekplats året runt. Men det är extra speciellt här uppe när landskapen badar i sommarens guld. Du får nog offra en del sömn, men det är det värt.

"Jag trodde det skulle vara svårt att vara i solen 24 timmar om dygnet, men jag kände mig inte alls trött. Solen ger energi", säger Luca Celentano från Italien.

Det är otroligt hur mycket man kan uppleva på en vecka när man inte behöver oroa sig över att dagsljuset försvinner.

Äkta midnattssol förekommer bara långt uppe i norr, men resten av Norge har också gott om ljus på sommaren. Solen sätter sig strax vid horisonten och frånvaron av mörker och känslan av "vita nätter" kan upplevas längre söderut i hela Skandinavien. Kring midsommar går solen ner bara några timmar.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor