Skip to main content

Lokalbornas tips:

Favoritaktiviteter i Nord-Norge

Fisketurer. Norrskensjakt. Midnattssol. 13 lokalbor ger sina bästa tips på upplevelser i Nord-Norge.

LOFOTEN

”En båttur med lokalborna längs Lofotens kust är något alla borde få uppleva någon gång i livet. Den speciella stämningen, de mäktiga fjällen och havet som kryllar av torsk. Det finns nog inget godare än nyfångad fisk och färska skaldjur.”

”På sommaren tar dagen aldrig riktigt slut och man kan paddla kajak, vandra eller simma under midnattssolen. I Lofoten finns massor av kul, men det går också bra att inte göra någonting alls. Jag blir lycklig av att bara sitta och titta på det fina kustlandskapet."

Elin Aamodt, naturälskare från Skrova i Lofoten

HELGELAND

“På en resa längs Helgelandkusten ska du se till att börja med en högklassig matbit på SVANG i Brønnøysund.”

”Därifrån är det bara 15 minuters cykeltur och lite vandring upp till klippformationen Torghatten, med sitt karaktäristiska hål som går rakt igenom berget. Härifrån får du fantastisk utsikt över kusten, och det skiftande ljuset ger en magisk upplevelse."

Inger-Gunn Sande, chef på Nordnorsk Kommunikasjon

BODØ OCH SALTEN

“Gildeskål utanför Bodø i Salten är verkligen vacker på sommaren.”

”När du åker längs Kystriksveien är ett hett tips att stanna på Ureddplassen och njuta av midnattssolen. Den här rastplatsen har dessutom en av världens vackraste toaletter, så det är en härlig mix av prisbelönt arkitektur och fantastiska omgivningar.”

Gøril Pedersen, grundare av klädmärket FOGG Gildeskål.

VESTERÅLEN

”Jag är 9 år och när jag var liten ville jag bli en hammarhaj. Eftersom jag är människa gick det inte riktigt. Så istället har jag blivit valambassadör i Vesterålen."

”Om du ska på valssafari är mitt bästa tips att bli kompis med kaptenen som kör båten. Han har utrusning som gör att man kan höra valarnas "klickljud". Då kan du bli först ombord att få syn på valarna!”

”Jag hoppas du får träffa Kaskeloten Curly, för han är rätt busig ibland. Han brukar stjäla hälleflundra från fiskarna och älskar att retas.”

”PS: Jag har träffat kronprins Haakon och berättade för honom hur viktigt valarnas bajs är för havet. Både Haakon och jag älskar havet – och det tror jag du också kommer göra.”

Elliot Meier, valambassadör

HARSTAD

”Jag är född i Tyskland och har varit vid Medelhavet och Atlanten flera gånger. Men det var först när jag fick uppleva havet och öarna utanför Harstad jag bestämde mig för att flytta till Norge.”

”En båttur på ett lugnt hav, med en varm bris och solnedgången i bakgrunden, är helt fantastiskt. Jag älskar att bara sitta här och njuta av tystnaden, solen och havet. Du kan fånga din egen fisk, tillaga den och äta den direkt med ett glas vin till. Det är en upplevelse du aldrig glömmer.”

Hannes Lerke, resefantast

NARVIK

“En av de häftigaste upplevelserna i Narvik är tågresan på den spektakulära Ofotbanen. Kombinera gärna resan med vandring längs Rallarvegen.”

”Från stationerna Bjørnfjell och Katterat kan du ta vägen mot Rombaksfjorden. Det är en vacker vandring som leder från fjällen ner mot fjorden. Omgivningarna är vackra, med mängder av kulturarv och spår från tiden då järnvägen byggdes.”

”Området Rombaksboten längst in i fjorden är också spännande, med historiska rester ända från 1800-talet och fram till att järnvägen stod klar.”

Steingrim Sneve, lokalhistoriker

SENJA

”I Senja ska du ta en båttur på Bergsfjorden i närheten av Skaland. Upplevelsen börjar så fort du lämnat kajen.”

”Besök små öar och holmar och vita sandstränder med turkost vatten och snötäckta fjäll i bakgrunden. Allting är bara vackert och äkta! Gå i land på en plats där du bara kan ’vara’, hyr kanot eller kajak eller åk med på guidad fjordsafari.”

Runar Richardsen, Senjapatriot

LYNGENFJORD

”Jag rekommenderar en kvällsvandring till stugan Dalberghytta i Djupvik. Särskilt på vintern, under månskenet, eller kanske till och med när norrskenet dansar över fjällkedjan Lyngsalpene. Det är en magisk tur som ger massor av energi, året runt”

”Parkera bilen vid kyrkogården i Djupvik. Därifrån är leden till stugan tydligt markerad. Utsikten över Lyngenfjorden är verkligen imponerande från 400 meters höjd över havet.”

Svein Oddvar Leiros, chef på Senter for nordlige folk

TROMSØ

“En av mina absoluta favoritaktiviteter i Tromsø är att vandra under midnattssolen. Ljuset är magiskt och upplevelsen helt oförglömlig. Ett bra tips är att välja en vandring som har utsikt mot norr.”

”Jag kan också rekommendera att äta middag under norrskenet på vintern. Det kan lätt bli lite kallt att sitta och vänta på den färgsprakande himlen, så ta med varma kläder och sittunderlag.”

Claire Kvalheim Kieffer, civilingenjör

SVALBARD

"Glaciärvandring på Svalbard är en upplevelse som väldigt få platser i världen kan matcha."

”Svalbards natur är helt unik, och det finns ett antal glaciärer man kan besöka. Några ligger nära huvudorten Longyearbyen medan andra, som Esmarkbreen, ligger ute i vildmarken.

Ronny Strømnes, föreståndare på Svalbardbutikken

ALTA

“Den samiska kulturen har levt i samklang med naturen i tusentals år. Dit hör vår konst, kultur och mat. Samerna har alltid levt både av och för naturen.”

“Sami Siida i Alta är det bästa stället om du vill uppleva vår spännande historia och prova på samiska mattraditioner. Du måste också åka renspann under norrskenet. Det är helt magiskt!”

Marit Hætta Øverli, samisk konstnär och kulturförmedlare

KIRKENES

“Gränsen mot Ryssland är spännande att besöka – se bara till att hålla dig på rätt sida! Besök gärna utsiktsplatsen Høyde 96 i Pasvik, ungefär 45 minuters bilresa från Kirkenes, och ta in utsikten över Ryssland. Sedan kan du unna dig en kopp kaffe och världens godaste våfflor på NIBIO Svanhovd.”

”I besökscentret finns en utställning om nationalparken Øvre Pasvik, med bland annat spännande fakta om den mäktiga brunbjörnen. Man kan också besöka dalen som omger den lilla byn Grense Jakobselv nära den ryska gränsen. ”

”Det bästa i Kirkenes är nog vintern, och räkna med en ordentlig sådan! Det är kallt och torrt varje år, så det är perfekt för längdskidåkning. I Øvre Pasvik finns gott om stugor med ved och möjlighet att värma sig. I den här regionen kan man åka skidor i flera dagar utan att träffa på andra människor.”

Ronald Hansen, tryckeriarbetare

NORDKAP

“En unik upplevelse vid Nordkap är att besöka den bågformade klippformationen Kirkeporten. Här har du en helt fantastisk utsikt över Nordkaps platå. Enligt mytologin var klippformationen en samisk offerplats tidigare.”

”Tillbringa gärna några dagar i Honningsvåg på Magerøya, en populär ort bland friluftslivsentusiaster. Därifrån kan du åka västerut mot Gjesvær och besöka fågelklippan Stappan. En vandringstur till Lilletuva är också trevligt. Om du ser färre än tio havsörnar på den turen bjuder jag på en öl i baren Nøden! ”

Ole Håvard Olsen, lokal lustigkurre

Resmål i Nord-Norge

Inspiration

Hitta boende och aktiviteter

Filtrera din sökning och kolla in erbjudanden från Nord-Norge här nedanför

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor