Skip to main content

Hur får man ut så mycket som möjligt av Norgesemestern? Börja med att kolla in våra 10 förslag på mäktiga naturupplevelser. Här tipsar vi om allt från paddlingsparadis och glaciärvandringar till roadtrips och de bästa utsikterna.

1. Gör en svårslagen roadtrip

Ibland är själva resan lika viktig som målet. Längs Norges nationella turistvägar hittar du några av landets finaste attraktioner i form av konst, design och arkitektur som smälter in i landskapet. Turistvägarna finns i hela landet, från Jæren i söder till Varanger i norr, och är kända för sina spektakulära rastplatser och utsiktspunkter. De 18 vägarna täcker totalt 2 151 kilometer och slingrar sig över berg, genom dalar, längs kusten, förbi vattenfall, genom gröna kulturlandskap och till mysiga fiskebyar.

2. Upplev midnattssolen

Det är svårt att sätta ord på midnattssolens magi. De långa, ljusa kvällarna och nätterna i norra Norge gör definitivt något med oss. Landskapet målas i djupa, gyllene färger som påverkar många människor känslomässigt. Du kan ta en promenad i bergen, simma i havet, vandra längs vita stränder, fiska eller åka på valsafari mitt på natten. Ju längre norrut du reser, desto längre kan du uppleva midnattssolen. På Svalbard är det ljust dygnet runt från den 20 april till 22 augusti.

3. Utforska vandringslederna

Med mer än 20 000 kilometer markerade spår tröttnar inte ens de mest rutinerade vandrarna på Norge. Gå på längre expeditioner som tar flera dagar eller gör några mikroturer i städerna. Är du ute efter branta berg, böljande kullar, djupa skogar, brusande vattenfall eller grönskande dalar? Kolla in vår vandringskarta med hundratals tips på korta och långa turer från norr till söder. Kom ihåg kameran!

4. Erövra de bästa utsikterna

Varför är vi så fascinerade av utsikter? Är det känslan av att ha kontroll? Eller är det att vi får nya perspektiv? I Norge är det enkelt att fly civilisationen genom att åka upp på en fjälltopp eller annan utsiktspunkt med linbana. På toppen kan du njuta av panoramautsikten, ta en promenad och kanske äta något.

Några exempel är Krossobanen i Rjukan, Loen Skylift, Fjellheisen i Tromsø och Ulriksbanen i Bergen. Krossobanen var den första i sitt slag i Europa, och Loen Skylift är en av de brantaste linbanorna i världen. Den tar dig från fjorden till toppen av fjället Hoven (1 011 meter över havet) på fem minuter.

Sväva till fjälls

5. Gå på glaciärvandring

Det finns ungefär 1 600 glaciärer i Norge, och en glaciärvandring är något att minnas för livet. DNT (Den Norske Turistforening) organiserar guidade gruppvandringar på flera ställen. Gå tvärs över massiva isblock och genom djupa sprickor till frusna vattenfall eller ta dig upp för en isvägg! Vissa platser erbjuder även sommarskidåkning.

Jostedalsbreen i Fjord Norge är den största glaciären på Europas fastland. Den har mer än 50 förgreningar, bland annat Briksdalsbreen och Nigardsbreen. Nigardsbreen är den mest lättbesökta glaciären i landet.

6. Norge på två hjul

På en cykelsemester kan man uppleva naturliga höjdpunkter som fjordlandskapet i Fjord Norge, fjällvägen Trollstigen och kuststräckan Kystriksveien. Varierad terräng, markerade stigar och nya cykelparker gör Norge till en drömdestination för alla typer av cyklister. Flera platser erbjuder guidade turer och cykelpaket som inkluderar boende och cykeluthyrning. Ett annat roligt äventyr för aktiva familjer är att båtluffa med cykel, till exempel längs kusten i Helgeland eller i Trøndelag.

7. Hitta en egen strand

Norge är förmodligen inte det första landet du tänker på om du drömmer om en semester på stranden, men du kan bli förvånad! Här finns ju faktiskt världens näst längsta kustlinje, så det är inte så konstigt att det finns massor av härliga stränder också. 17 norska stränder har tilldelats Blå Flagg, en certifiering som ges till rena stränder med bra faciliteter. Vill du ha en livlig strand nära stan, eller en avskild vik? Det är bara att välja. Många norska stränder passar också utmärkt för vattensporter som surfing. Du kanske ska överraska din resepartner med en dykkurs?

8. Välj ditt paddelparadis

Glid fram i en fjord, en sjö, en älv eller längs kusten. Upplev skärgården i regionen Sørlandet (södra Norge) med tusentals öar och holmar, eller paddla från strand till strand mellan idylliska fiskebyar i Nord-Norge. I båda fallen vågar vi lova att du får vara med om en spektakulär upplevelse. Kanoter och kajaker finns att hyra över hela landet, och det finns också ett brett urval paddlingskurser och gruppturer för alla nivåer att välja på.

9. Var med på vildmarkssafari

En safari behöver inte handla om zebror på en savann. Vi har gott om fascinerande djur uppe i norr också, och på en guidad vildmarkssafari kommer du extra nära på lagom tryggt avstånd. Spana efter valar och kungskrabbor i Nord-Norge, myskoxar i Dovrefjell, späckhuggare i Fjord Norge, och älgar och bävrar i Østlandet (östra Norge). Norge är också en eftertraktad destination för fågelskådare. Här finns till exempel ovanliga sjöfåglar, arktiska fågelarter och Europas största bestånd av havsörnar.

10. Upptäck fjordarna

Egypten har pyramiderna. USA har Grand Canyon. Peru har Machu Picchu, och Norge har fjordarna. Om du inte har upplevt det norska fjordlandskapet än har du något väldigt speciellt att se fram emot.

Av landets drygt 1 000 fjordar har några blivit världsberömda, medan många är riktiga doldisar. Med all respekt för de mest ikoniska fjordarna – till exempel Hardangerfjorden, Sognefjorden och världsarven Geirangerfjorden och Nærøyfjorden – kan det vara värt att komma ihåg att Oslofjorden och fjordarna i Nord-Norge också har mycket att erbjuda.

Naturliga höjdpunkter

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor