There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
I Norge har du nästan helt obegränsad tillgång till naturen...
… så länge du är lite varsam, och inte lämnar några spår efter dig.
Här är saker som är bra att känna till när du vistas i Norges vackra natur.
I Norge kan du vandra i princip överallt. Friluftsliv är en stor del av landets identitet, och precis som i Sverige är allemansrätten lag. Du kan alltså röra dig fritt i naturen, så länge du plockar upp efter dig och visar hänsyn mot djur, växter och andra människor.
För att värna om naturen och göra det trivsamt för alla bygger allemansrätten på några enkla regler och förordningar.
I korthet innebär de: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.
Här ser du hur du INTE ska bete dig i naturen!
Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge, men 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.
De här krabaterna har koll på vett och etikett i skogen!
Du får tälta eller övernatta under bar himmel var som helst på landet, i skogar och i fjällen, så länge du håller dig minst 150 meter från närmaste bebodda hus eller stuga. Den här regeln gäller också husbilar och husvagnar.
Om du vill stanna mer än två nätter på samma ställe måste du fråga markägaren om lov, förutom i fjällen och andra avlägsna områden.
Toaletter kan tömmas vid skyltade platser. Det är strängt förbjudet att göra det på andra ställen.
I Norge finns nästan obegränsade möjligheter att utforska naturen. Om du inte är bekant med området är det ändå en god idé att följa markerade leder. Det kan vara lätt att gå vilse annars, och det är också ett bra sätt att inte lämna så stort avtryck i naturen.
Allemansrätten avser oinhägnade områden och mark som inte odlas. I Norge gäller det längs stora delar av kusten, myrar, skogar och berg. Den gäller dock inte på små plättar obrukad mark som ligger inom odlade markområden.
Den gäller inte heller på privata ägor som plöjda fält med eller utan grödor, ängar, betesmarker och trädgårdar, nyplanteringar, tomter och industriområden.
Ett undantag är åkrar och ängar mellan 15 oktober och 30 april, när marken är frusen eller täckt med snö. Observera att "inhägnad mark" inte alltid innebär inhägnad i bokstavlig mening.
...Jo, det gör den faktiskt! Vill du ha bekväm tillgång till faciliteter, kök och annat ska du leta upp en campingplats! Det finns mer än tusen stycken i Norge, och ofta ligger de idylliskt till i närheten av fjäll eller intill fjordar och sjöar.
Där hittar du plats för ditt tält, din husvagn eller husbil, och dessutom campingstugor i olika standard och prisklasser. På många av campingplatserna finns dessutom ett utbud av roliga aktiviteter för hela familjen.
Tänk på det i vissa populära turistområden kan finnas begränsningar kring att campa i det fria, särskilt på sommaren. På sådana ställen måste du söka dig till en campingplats. Det gäller framför allt vissa områden på Lofoten i Nord-Norge, och på en del håll i Fjord Norge. Fråga alltid människor på platsen om du är osäker, och respektera alltid skyltar som förbjuder camping!
Lägereldar är förbjudna mellan den 15 april och den 15 september. De kan däremot vara tillåtna där det inte är någon stor brandrisk, som nära vatten eller vid godkända lägereldsplatser. Observera att grillar, gasolbrännare och campingkök är förbjudna vid extrem torka. Ta med ved hemifrån eller från butik om du ska elda – eller plocka kvistar som ligger på marken. Du får inte såga eller bryta kvistar från träd eller buskar.
Sist men inte minst: När du tänder en brasa eller grill är du juridiskt ansvarig för att den är säker, för att elden inte sprider sig och för att den är helt släckt när du går. Kolla risken för skogsbränder på yr.no.
I videon ser du hur du INTE ska elda.
Det går bra att plocka bär, svamp och blommor, men särskilda regler gäller för hjortron i stora delar av Nord-Norge.
Norges är en av de bästa platserna i världen att fiska på, och i fjordar och hav kan du fiska utan licens så länge det är för eget bruk. Om du ska ta med fisk hem över gränsen finns regler för hur många kilon du får ha.
Det finns däremot ofta regler kring sötvattensfiske. Fiskelicens krävs i nästan alla vatten, men det kan skilja sig åt mellan olika markägare. Kolla alltid reglerna för den plats du ska besöka.
OBS: Desinficera alltid din utrustning när du fiskar på olika ställen, för att minska risken att sprida eventuella sjukdomar bland fiskarna.
Om du respekterar naturen, djuren och människorna omkring dig blir vistelse en fin upplevelse för alla. Trevlig resa!
Norge är känt för sin fantastiska natur med dundrande vattenfall, kristallklara fjordar, majestätiska berg och spektakulära glaciärer. Det är en prioritet att hålla det så, både för lokalbefolkningens och turisternas skull.
Tänk på att göra ett så litet fotavtryck som möjligt. "Lämna platsen i samma skick som du skulle skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.
Att resa handlar om att må bra. Upplev Norge med rent samvete genom att göra medvetna val och genom att välja miljöcertifierade reseföretag.
Upplev grannlandet i väst på ett bästa sätt. Utforska kustlandskapet med eldrivna båtar, tuffa fram över landskapen med tåg och njut av god närproducerad mat. Här är de bästa tipsen för en skön och ansvarsfull semester i Norge.
Turism påverkar omgivningen på både bra och mindre bra vis. Besök ett resmål som jobbar hårt för att öka sin hållbarhet.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Tillbaka till toppen