Skip to main content

Allemansrätten

Var rädd om naturen

I Norge har du nästan helt obegränsad tillgång till naturen...

… så länge du är lite varsam, och inte lämnar några spår efter dig.

Här är saker som är bra att känna till när du vistas i Norges vackra natur.

I Norge kan du vandra i princip överallt. Friluftsliv är en stor del av landets identitet, och precis som i Sverige är allemansrätten lag. Du kan alltså röra dig fritt i naturen, så länge du plockar upp efter dig och visar hänsyn mot djur, växter och andra människor.

För att värna om naturen och göra det trivsamt för alla bygger allemansrätten på några enkla regler och förordningar.

I korthet innebär de: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.

Här ser du hur du INTE ska bete dig i naturen!

Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge, men 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.

De här krabaterna har koll på vett och etikett i skogen!

Bra att veta

Du får tälta eller övernatta under bar himmel var som helst på landet, i skogar och i fjällen, så länge du håller dig minst 150 meter från närmaste bebodda hus eller stuga. Den här regeln gäller också husbilar och husvagnar.

Om du vill stanna mer än två nätter på samma ställe måste du fråga markägaren om lov, förutom i fjällen och andra avlägsna områden.

Toaletter kan tömmas vid skyltade platser. Det är strängt förbjudet att göra det på andra ställen.

I Norge finns nästan obegränsade möjligheter att utforska naturen. Om du inte är bekant med området är det ändå en god idé att följa markerade leder. Det kan vara lätt att gå vilse annars, och det är också ett bra sätt att inte lämna så stort avtryck i naturen.

Den perfekta campingplatsen finns int…

...Jo, det gör den faktiskt! Vill du ha bekväm tillgång till faciliteter, kök och annat ska du leta upp en campingplats! Det finns mer än tusen stycken i Norge, och ofta ligger de idylliskt till i närheten av fjäll eller intill fjordar och sjöar.

Där hittar du plats för ditt tält, din husvagn eller husbil, och dessutom campingstugor i olika standard och prisklasser. På många av campingplatserna finns dessutom ett utbud av roliga aktiviteter för hela familjen.

Tänk på det i vissa populära turistområden kan finnas begränsningar kring att campa i det fria, särskilt på sommaren. På sådana ställen måste du söka dig till en campingplats. Det gäller framför allt vissa områden på Lofoten i Nord-Norge, och på en del håll i Fjord Norge. Fråga alltid människor på platsen om du är osäker, och respektera alltid skyltar som förbjuder camping!

Hitta en idyllisk campingplats

Campa i naturen

Eldning och brandfara

Lägereldar är förbjudna mellan den 15 april och den 15 september. De kan däremot vara tillåtna där det inte är någon stor brandrisk, som nära vatten eller vid godkända lägereldsplatser. Observera att grillar, gasolbrännare och campingkök är förbjudna vid extrem torka. Ta med ved hemifrån eller från butik om du ska elda – eller plocka kvistar som ligger på marken. Du får inte såga eller bryta kvistar från träd eller buskar.          

Sist men inte minst: När du tänder en brasa eller grill är du juridiskt ansvarig för att den är säker, för att elden inte sprider sig och för att den är helt släckt när du går. Kolla risken för skogsbränder på yr.no.

Några enkla lägereldsregler

  • Se till att lägereldar är tillåtna och godkända på platsen du är på.
  • Försäkra dig om att det inte råder tillfälligt förbud att elda och att det inte blåser för mycket.
  • Lägg veden som du inte använder långt från elden.
  • Kasta tändstickorna i brasan när elden har tänts.
  • Lämna aldrig en lägereld obevakad.
  • Ha vatten och en skyffel nära till hands.
  • Se till att elden är helt släckt när du lämnar den. Använd vatten och rör om i kolen med en skyffel. Känn efter att allting svalnat innan du går därifrån.

I videon ser du hur du INTE ska elda.

Bär, svamp och fiske

Det går bra att plocka bär, svamp och blommor, men särskilda regler gäller för hjortron i stora delar av Nord-Norge.

Norges är en av de bästa platserna i världen att fiska på, och i fjordar och hav kan du fiska utan licens så länge det är för eget bruk. Om du ska ta med fisk hem över gränsen finns regler för hur många kilon du får ha.

Det finns däremot ofta regler kring sötvattensfiske. Fiskelicens krävs i nästan alla vatten, men det kan skilja sig åt mellan olika markägare. Kolla alltid reglerna för den plats du ska besöka.

OBS: Desinficera alltid din utrustning när du fiskar på olika ställen, för att minska risken att sprida eventuella sjukdomar bland fiskarna.

Om du respekterar naturen, djuren och människorna omkring dig blir vistelse en fin upplevelse för alla. Trevlig resa!

Vill du ha en aktiv semester?
Kolla in våra tips!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor