There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Liksom andra nordiska länder har Norge en allemansrätt, som uppmuntrar befolkningen och besökare att gå ut i skog och mark. Kanske är det just denna lagstadgade rätt att vistas i naturen som har gjort friluftsliv till en viktig del av den norska identiteten.
För att värna om naturen och göra det trivsamt för alla bygger allemansrätten på några enkla regler och förordningar.
I korthet innebär de: Var hänsynsfull och omtänksam. Skräpa inte ner och gör ingen skada. Lämna helt enkelt platsen som du själv skulle vilja finna den.
Allemansrätten har länge funnits som tradition i Norge, men 1957 lagstadgades den och ger sedan dess alla människor rätt att vistas fritt i naturen – till och med på större privata ägor.
Man får tälta, eller sova under stjärnorna, var som helst på landet, i skogar och bergen, med undantag för odlade markområden och rastplatser längs vägarna. Det måste vara minst 150 meter till närmaste bebodda hus eller stuga. Den här regeln gäller även husbilar och husvagnar.
Om du vill stanna mer än två nätter på samma ställe måste du fråga markägaren om lov, förutom i fjällen och andra avlägsna områden.
Toaletter kan tömmas vid skyltade platser. Det är strängt förbjudet att göra det på andra ställen.
Allemansrätten avser oinhägnade områden och mark som inte odlas. I Norge gäller det längs stora delar av kusten, myrar, skogar och berg. Det gäller dock inte obrukad mark som återfinns inom odlade markområden på mindre öar.
Det gäller inte heller privata ägor som plöjda fält med eller utan grödor, ängar, betesmarker och trädgårdar, nyplanteringar, tomter och industriområden. Ett undantag är åkrar och ängar mellan 15 oktober och 30 april, när marken är frusen eller täckt med snö.
Observera att "inhägnad mark" faktiskt inte behöver vara inhägnad.
Lägereldar är förbjudna mellan den 15 april och den 15 september. De kan däremot vara tillåtna där bränder inte är troliga, som nära vatten eller vid godkända lägereldsplatser. Observera att grillar, gasolbrännare och campingkök är förbjudna vid extrem torka. Kolla risken för skogsbränder på yr.no.
Några enkla lägereldsregler:
Vid brand: Ring brandkåren på nödnumret 110 och följ deras instruktioner. Var försiktig om du försöker släcka släcka branden själv, och försätt dig inte i en farlig situation.
Det går bra att plocka bär, svamp och blommor, men särskilda regler gäller för hjortron i stora delar av Nord-Norge.
Man kan fiska i saltvatten utan licens, så länge fångsten är för eget bruk.
Om vi respekterar djur, natur och andra människor blir utflykterna ett rent nöje för alla.
Allemansrätten avser oinhägnade områden och mark som inte odlas. I Norge gäller det längs stora delar av kusten, myrar, skogar och berg. Det gäller dock inte obrukad mark som återfinns inom odlade markområden på mindre öar.
Det gäller inte heller privata ägor som plöjda fält med eller utan grödor, ängar, betesmarker och trädgårdar, nyplanteringar, tomter och industriområden. Ett undantag är åkrar och ängar mellan 15 oktober och 30 april, när marken är frusen eller täckt med snö.
Observera att "inhägnad mark" faktiskt inte behöver vara inhägnad.
I fjällen växlar väder och vind snabbt. Här får du tips om allt du kan tänkas behöva för en härlig och säker vandringsupplevelse.
Fjällvandring i Norge kan vara riktigt utmanande, även för de mest rutinerade hurtbullarna. Här är några goda råd som kan komma väl till pass i sommar.
Ta del av några praktiska tips innan du ger dig ut på vandringsäventyr i den norska vildmarken. Var väl förberedd, tänk på säkerheten och lär dig packa som ett proffs.
Vissa resmål i Norge arbetar extra hårt på att värna om miljön, det lokala kulturarvet, lokalsamhället och dig som besökare. De här orterna är bra val om du vill resa grönare.
Norge har utan tvekan en speciell relation till skidåkning, med starka traditioner som går långt tillbaka i tiden. Samtidigt utvecklas den norska skidkulturen hela tiden.
Vildmarkssafari är ett tryggt sätt att uppleva ett spännande djurliv på. Häng med på safari och upplev valar, kungskrabbor och myskoxar på nära håll.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Planera Norgesemestern i god tid så får du ut mer av dina surt förvärvade semesterdagar.
Vad är Norges regler för tullar, vägtullar och husdjur på resan? Var kan man tälta och var får man använda drönare? Här hittar du praktisk information inför Norgeresan.
I Norge har man sällan anledning att stanna inomhus. Här är några förslag på vad man kan göra vid kusten, i fjällen eller någonstans däremellan.
Planera Norgeresan i god tid så behöver den inte kosta skjortan. Med våra tips behöver du inte vända upp och ner på spargrisen när du åker västerut.
Tillbaka till toppen