Skip to main content

Lokalbornas guide till Lillehammer

I Lillehammer är det lätt att resa grönt. Här är sju förslag till dig som vill ha en mer hållbar semester.

Den livliga staden Lillehammer omges av höga berg och kulturlandskap, vilket passar utmärkt om du är mån om att resa miljövänligt.

Och det är verkligen viktigt för Lars Giæver. Han har lagt ner mycket tid och arbete på att öka medvetenheten om hållbarhet i regionen. Lars är ledare för Miljøpartiet De Grønne i Lillehammer och grundare av Veggispreik, en Facebook-sida där mer än 20 000 norrmän diskuterar vegetarisk mat.

Om du ska till Lillehammer, missa inte Lars rekommendationer om miljövänliga saker du kan hitta på.

1. Res tillbaka i tiden på Maihaugen

Skulle du vilja resa tillbaka i tiden? Tja, ett besök på det miljömedvetna museet Maihaugen i Lillehammer är nästan samma sak. Det är ett av Norges största friluftsmuseer, med mer än 200 byggnader från så långt tillbaka som 1200-talet.

Maihaugen certifierades av stiftelsen Miljøfyrtårn (Eco-Lighthouse) år 2012.

2. Sov grönt

Hotellet och vandrarhemmet Stasjonen i stadens centrum har moderna faciliteter, en avslappnad stämning och rum som passar varje budget.

Stasjonen engagerar sig i frågor som rör hållbarhet och var ett av de första vandrarhemmen i världen som certifierades som HI-Q (Hostelling International Quality Hostel).

3. Ta en ridtur

En ridtur är ett utmärkt sätt att ta in Lillehammers landskap med berg, skogsklädda kullar och vackra sjöar.

Dalseter har erbjudit ridning i bergen sedan 1950, och arrangerar guidade turer för alla nivåer.

4. En promenad i Bjørnsons trädgård

18 kilometer utanför Lillehammer ligger gården Aulestad. Här bodde den berömda debattören och författaren Bjørnstjerne Bjørnson, som fick nobelpriset i litteratur år 1903. Förutom Bjørnsons hus kommer många hit för den friska luften och alla vackra blommor i trädgården, som har influerats av hans många resor i Europa.

Aulestad jobbar ständigt på att minska sin miljöpåverkan och certifierades av Stiftelsen Miljøfyrtårns (Eco-Lighthouse) redan år 2012.

5. En oförglömlig åktur

Vill du känna adrenalinet pumpa? På Hafjell Bike Park kan du hyra terrängcykel och susa ner för 830 meter långa cykelleder. Det finns alternativ både för nybörjare och erfarna cyklister.

Den som vill ta det lite lugnare kan köra mountainbike istället, eller ta den miljövänliga gondolbanan upp till de natursköna omgivningarna på Mosetertoppen.

6. Besök Sigrid Undsets hem

Tro det eller ej – Bjørnstjerne Bjørnson är inte den enda nobelpristagaren som bodde i Lillehammerregionen. En kort promenad från stadens centrum ligger Sigrid Undsets tidigare hem Bjerkebæk, som numera är museum.

Det lilla timmerhuset är inrett precis som det var under 1930-talet, fyllt med föremål och Sigrids personliga boksamling. Bjerkebæk har certifierats för sina ansträngningar för en bättre miljö.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Sök efter hållbara resmål genom att klicka på "Filtrera din sökning" nedan och välja "Gröna resor - Miljöcertifierade leverantörer".

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor