Skip to main content

Från fjordarna i väst och fjällen i öst till öarna under midnattssolen uppe i norr – att cykla är ett av de absolut bästa sätten att uppleva Norges storslagna natur på. Här är 13 förslag på oförglömliga turer på två hjul.

Cykelsemester

I Norge är det som bekant långa avstånd mellan orterna, och gott om höga fjäll. Men du måste verkligen inte vara i toppform för att åka på en norsk cykelsemester. Det bästa med långa cykelturer är att du själv bestämmer hur långa etapper du vill göra, och när det är dags att ta rast.

Här följer tips på ett gäng cykelleder som kan förkortas och förlängas efter behov. Turerna passar de flesta, men om vissa verkar lite väl långa, och packningen lite för tung, går det alltid att hyra en elcykel. Det finns också många semesterpaket där boende och måltider, och ibland till och med bagagetransport, ingår.

Den norska turoperatören Discover Norway är specialiserade på cykelturer i Norge och har ett flertal fina paket med bagagetransport.

1. Rallarvegen till Flåm

Säsong: Mitten av juni till slutet av september
Närmaste tågstation: Geilo eller Finse

Rallarvegen har utsetts till Norges vackraste cykeltur flera gånger om, och mer än 25 000 personer trampar längs grusvägen från Haugastøl nära Geilo på Østlandet till Flåm i Fjord Norge varje år. Turen går längs Bergensbanan och Flåmsbanan, och det förklarar var vägen har fått sitt namn. Den är nämligen uppkallad efter rallarna som använde vägen till att transportera material när de lade järnvägsspåren runt år 1900.

De flesta som cyklar Rallarvegen väljer den 82 kilometer långa turen som börjar på berget vid Haugastøl, 1 000 meter över havet. Vägen slingrar sig förbi Finse, Hallingskeid och Myrdal innan den kommer till den pittoreska byn Flåm vid Aurlandsfjorden. Rallarvegens högsta punkt är Fagernaut, som ligger 1 300 meter över havet. Tack och lov finns där ett café som serverar våfflor på norskt vis med sylt och gräddfil.

Det går att beta av hela sträckan på en dag, men de flesta delar in den i två eller tre delar. Var medveten om att du bör vara i god form – vissa delar av Rallarvegen är nämligen rätt krävande. Vill du cykla i lugn och ro är det bäst att åka efter högsäsongen, men kolla in vädret i förväg för på höga höjder kan det finnas snö både under sen vår och tidig höst.

Kolla in cykeluthyrning och övernattningsmöjligheter för din resa:

Vill du cykla med hela familjen? Boka en familjevänlig 5-dagarstur på Rallarvegen!

2. Mjølkevegen i Valdres

Säsong: April till oktober
Närmaste tågstation: Vinstra

Ett av Norges bästa cykelområden är utan tvekan Valdres, som ligger i östra Norge. Här finns hundratals kilometer markerade cykelleder längs fjällvägar med lite trafik. Den 250 kilometer långa Mjølkevegen är den längsta, men du behöver absolut inte trampa hela sträckan på en gång. Planera in lagom långa etapper som passar din ambitionsnivå. Du kan också utgå från ett ställe och göra dagsutflykter.

Vägen mellan Vinstra i Gudbrandsdalen och Gol in Hallingdal anses vara en av Norges vackraste cykelleder. Sträckan är en del av Norges nationella cykelväg nummer 5, och det är skyltat i båda riktningarna. Längs vägen passerar man idylliska fjällgårdar och stugor där man kan stanna till och köpa något att äta eller till och med övernatta. Det finns också några hotell längs vägen.

Ett par alternativ till alla som inte vill ta sig an hela Mjølkevegen är vägen från Lemonsjø till Beitostølen (205 kilometer), och den kortare familjevänliga vägen från Vaset till Storefjell (35 kilometer).

Man kan hyra cyklar och elcyklar på flera ställen längs vägen, och det finns också flera cykelpaket med boende, mat och bagagetransport för den som vill ha bärhjälp.

Hitta sträckor, turer och boende längs Mjølkevegen:

3. Telemarkskanalen

Säsong: Maj till oktober
Närmaste tågstation: Lunde eller Bø

Telemarkskanalen är inte bara för båtar. Kanalen som kallades världens åttonde underverk på sin tid omges också av cykelvägar i alla riktningar. Cykelvägarna är skyltade och markerade efter svårighetsgrad. Välj mellan asfaltvägar och grusvägar, eller en blandning av båda.

Den 115 kilometer långa kanalvägen tar dig genom överraskande vild och dramatisk natur i Telemark. Den följer Norges nationella cykelväg nummer 2 från Ulefoss till Dalen, och du får nog räkna med minst två dagar. I Eidsfoss kan du korsa slussarna på cykel, och blir du trött kan du alltid ta en tur med en av kanalbåtarna.

Längs vägen hittar du flera cykelvänliga boendealternativ, bland annat de skojiga sovboxarna i Bandaksli och Fjågesund. Om du inte vill planera hela resan själv kan du köpa paket som inkluderar boende, måltider och båtbiljetter.

Observera att kanalvägen anses vara krävande och inte rekommenderas för barn eller oerfarna cyklister. Däremot finns det många alternativ i området som passar alla i familjen. De minsta kanske till och med är beredda på att gå några extra kilometer för att få en dag i vattenparken Bø Sommarland!

Hitta coola saker att kombinera med resan och kolla in cykelvänlig övernattning:

4. Tour de Dovre

Säsong: Början av juni till mitten av oktober
Närmaste tågstation: Dombås

Följ Tour de Dovre och cykla genom de tre nationalparkerna Rondane, Dovre och Dovrefjell, med fantastisk utsikt över berg, fjordar och dalar.

Det finns många boendealternativ längs vägen, så du kan tillbringa så många dagar du vill på resan. Ta tåget till Dombås, där du kan hyra cykel. Cykla sedan Nasjonalparkveien till Hjerkinn. Turen fortsätter genom Folldalen innan du kommer till Grimsdalen, som ofta kallas Norges vackraste dal. Därifrån trampar du tillbaka till Dovre och Dombås.

Om du tar den kortaste vägen har du en tur på cirka 125 kilometer att se fram emot. Har du några dagar extra kan du alltid planera in några aktiviteter längs vägen. Några förslag är att vara med på myskoxe- eller älgsafari, att beundra konsten i Hjerkinn, att gå upp till utsiktsplatsen Viewpoint Snøhetta (1,5 kilometers promenad) och att vandra upp till toppen av berget Snøhetta.

Turen anses krävande men passar de flesta om man delar upp den i kortare etapper. Om du inte vill göra det alltför svårt för dig kan du hyra elcykel. Det finns också många ställen med god mat längs vägen, så du kan alltid stanna och ta en paus.

Hitta cykeluthyrning och utforska övernattningsalternativ här nedan:

Boka ett av Tour de Dovres cykelpaket och få en smidig tur med bagagetransport.

5. Nordsjöleden genom Rogaland

Säsong: Maj till oktober
Närmaste tågstation: Egersund eller Sandnes

Den 6 000 kilometer långa Nordsjöleden går igenom Storbritannien, Belgien, Nederländerna, Tyskland, Danmark, Sverige och Norge. Sedan 2003 har den haft Guinness världsrekord som världens längsta sammanhängande och skyltade cykelled.

En av de vackraste sträckorna längs leden är Jærruta, som ligger mellan Egersund och Sola i Fjord Norge. Du cyklar längs Jærens stränder i en miljö som har inspirerat målare, fotografer och författare. För en längre tur kan du fortsätta norrut till Stavanger och Haugesund. Du kan också ta motsatt riktning mot Kristiansand i regionen Sørlandet (södra Norge).

Du kan övernatta på hotell, små pensionat, i fyrar och sommarstugor eller på campingplatser. Det finns också många matställen som serverar lokala delikatesser längs vägen. Passa även på att göra som lokalbefolkningen – köp en påse räkor och ät dem med bröd och majonnäs på piren.

Få ruttförslag:

6. Helgelandskusten

Säsong: Maj till oktober
Närmaste flygplats: Brønnøysund, Sandnessjøen eller Bodø

Helgelandskusten i norra Norge är en riktig pärla för semestercyklister, och ändå hittar ganska få turister hit. Cykla längs Kystriksveien, som har utnämnts till en av världens vackraste vägar med utsikt över magnifika fjälltoppar, vita stränder och tusentals öar och holmar.

Du kan också båtluffa på några av alla färjor och expressbåtar. Ta till exempel en tur till de UNESCO-skyddade Vegaöarna, vackra Herøy eller Dønna och Træna, som dyker upp som en 338 meter hög överraskning två och en halv timme ute till havs.

Investera i ett cykelpaket om du vill vara säker på att inte missa några av höjdpunkterna (berget Torghatten, till exempel!). I vissa paket ingår bagagetransport, så du behöver inte bära allt själv.

Kombinera cykling med vandring och övernatta i idyllisk natur:

7. Inderøy och Den gyllene omvägen

Säsong: Maj till oktober
Närmaste tågstation: Røra

Åk i maklig takt mellan historiska landmärken och vackra kulturlandskap i Innherred. Den här turen går bokstavligen från matupplevelse till matupplevelse, och själva cyklandet är inte särskilt krävande.

Den gyllene omvägen är känd för sin klimatsmarta och närproducerade mat, och stora utbud av aktiviteter. Helt enkelt en perfekt plats att uppleva från cykelsadeln.

Du kan inleda turen på järnvägsstationen i Røra. Visit Innherred har både vanliga cyklar och elcyklar till uthyrning, och kan till och med möta dig vid stationen när du kommer. Har du bagage? Ingen fara, det kan du få transporterat till boendet om du vill.

Det är aldrig långt mellan höjdpunkterna i det här området, men lägg gärna lite extra tid på att utforska de olika alternativen bland sträckorna som finns.

Hitta cykeluthyrning och ruttförslag:

8. Den klassiska fjordturen

Säsong: Sommar och höst
Närmaste flygplats: Kristiansund – Molde

Upplev det bästa av området Nordvest genom att cykla den klassiska fjordturen från Molde till Ålesund i regionen Fjord Norge. Det är en sträcka på totalt 549 kilometer med svårslagna höjdpunkter som Atlanterhavsvegen, Trollstigen, Geirangerfjorden och Hjørundfjorden.

Längs vägen får du korsa flera broar vid havet, cykla längs de till synes oändliga fjordarna, köra genom gröna dalar och trampa uppför branta berg innan du rullar ner på andra sidan.

En rad olika matställen serverar utsökt lokal mat – i fjordarna finns massor av goda ingredienser – och boendealternativen är många, oavsett om du vill bo i en charmig fiskestuga eller på ett flott hotell.

Rutten anses vara krävande och passar därför de som har erfarenhet av längre cykelturer. Ett alternativ för alla som vill ha en lättare cykelsemester är att undvika de tyngsta sträckorna genom att utnyttja den utmärkta kollektivtrafiken. Det finns flera reseoperatörer som kan hjälpa dig att skräddarsy en semester som passar dig. Många erbjuder också guidade turer och bagagetransport.

Hyr en elcykel, få ruttförslag och kolla in de mest sevärda platserna:

9. Runt Oslofjorden

Säsong: Maj till oktober
Närmaste tågstation: Moss, Oslo eller Horten

Runt Oslofjorden hittar du kuststigar och småvägar som är perfekta för cykelturer. Sträckan längs kusten från Moss i Østfold till Horten i Vestfold är ungefär 215 kilometer lång. Fast det är fullt möjligt att dela upp den i kortare etapper eller välja kortare dagsutflykter i området.

Cykla genom trevliga byar som Son, Hvitsten, Drøbak och Filtvet, och glöm för all del inte bort att stanna ett tag i Oslo. Varma sommardagar kan man passa på att ta ett dopp i fjorden.

En fördel är att du inte behöver ta med så mycket mat, för det finns gott om matställen längs vägen. Det finns också många boendealternativ runt Oslofjorden – från hotell och stugor till vandrarhem och campingplatser. Man kan också tillbringa natten i en trädkoja.

Utforska området:

10. Andøya i Vesterålen

Säsong: Maj till september
Närmaste flygplats: Andøya

I Vesterålen strax norr om Lofoten hittar du Andøya och den charmiga före detta fiskebyn Andenes. Här kan du hyra cykel och ta dig runt öns cirka 100 kilometer på två hjul. Men först och främst rekommenderas att du åker med på valsafari!

Cykla längs den vackra nationella turistvägen som går längs havet på öns västra sida. Sommartid spelar det ingen roll om du kommer igång sent på dagen – tack vare midnattssolen kan du cykla vilken tid på dygnet som helst. Stanna till vid Space Center innan du trampar vidare till pittoreska Bleik, där du kan ta en paus och ett (mycket uppfriskande) dopp vid den vita sandstranden. Du har flera andra fina rastställen att välja på, som picknickområdet Bukkekjerka och Nordtun gård där du kan avnjuta härliga ostar till lunch och klappa lamor. Alveland i Dverberg har goda kanelbullar och roliga tvålsouvenirer (!).

Turen är relativt platt och passar alla nivåer. Vid behov kan du tillbringa natten i Risøyhamn eller Dverberg.

Kolla in fler aktiviteter i Vesterålen och hitta ställen att hyra cykel på:

11. Mjøstråkk runt Mjøsa

Säsong: April till oktober
Närmaste tågstation: Hamar, Lillehammer eller Gjøvik

Cykla runt Norges största sjö Mjøsa. Mjøstråkk är en 250 kilometer lång cykeltur som går förbi vackra kulturlandskap och städerna Gjøvik, Hamar och Lillehammer.

Ta dig tid att stanna ett par gånger längs vägen. Regionen är berömd för sin gästfrihet, och det finns mycket att se och uppleva: Lillehammer Kunstmuseum, Norges minsta chokladfabrik i Gjøvik, och Domkirkeodden i Hamar, där du kan se ruinerna av den 950 år gamla katedralen, till exempel. Om du tar med barnen är det absolut värt att ta en omväg till Hunderfossen Eventyrpark norr om Lillehammer.

Bo på några av gårdarna och upplev lokala maträtter som ofta lagas på ingredienser från gården eller omgivningen och serveras med en modern twist.

En cykelsemester här passar de flesta. Man kan hyra cyklar på flera ställen, och den som blir trött kan alltid ta en tur på Skibladner, världens äldsta hjulångare som fortfarande är i drift.

Hyr en cykel och hitta fler roliga aktiviteter längs vägen:

Här kan du boka en tur längs sjön Mjøsas norra strand, inklusive en tur på sjön med Skibladner, världens äldsta hjulångare som fortfarande är i bruk.

12. Den majestätiska fjordturen

Säsong: Vår, sommar, höst
Närmaste tågstation: Bergen eller Voss

Kliv på hojen i Bergen eller Voss och cykla 303 kilometer genom ett fantastiskt fjordlandskap. Den majestätiska fjordturen är en rundtur på norska västkusten som tar dig till Voss och Myrkdalen, längs den nationella turistvägen Gaularfjellet, genom Førde vid Fjordkysten och längs Sognefjorden.

Stanna gärna några extra dagar för att utforska området. Du kan till exempel övernatta på det historiska hotellet Kviknes i Balestrand. Hitta dina egna smultronställen, gå på vandring, paddla kajak och följ med på guidad glaciärvandring.

Vad du än föredrar kan du behöva ta en paus från cyklingen då och då. Den här cykelleden har nämligen både branta uppförs- och nerförsbackar och snäva kurvor. Planera resan utifrån din kondition och tidigare erfarenhet. Låter sträckan lite för avancerad kan du hyra elcykel eller cykla med guide.

Utforska Fjordkysten:

13. Lavkaløypa i Lyngenfjord

Säsong: Slutet av juni till slutet av september
Närmaste tågstation: Tromsø eller Bardufoss

Den 68 kilometer långa terrängcykelleden Lavkaløypa startar i Hatteng i Storfjord, som hör till Lyngenfjord. Leden går via Kitdal och slutar cirka 800 meter över havet. Det är alltså ganska tufft, men så fort du kommer över trädgränsen belönas du med en utsikt som heter duga.

Från toppen kan du cykla ner till Skibotndal och vidare till Skibotn. Sträckan följer samma väg som cykelloppet Lavkarittet, men även om du behöver någon form av mountainbike är den faktiskt inte särskilt tekniskt avancerad. På nervägen cyklar du mest på grusvägar, och stigarna får anses vara hanterbara.

På vägen får du en portion norsk krigshistoria på köpet, eftersom delar av leden byggdes av krigsfångar under andra världskriget. Annars är det naturen som är turens självklara höjdpunkt. Det finns inga boendemöjligheter eller matställen här, så ta med tillräckligt med mat och vatten.

Det är en tuffing till cykeltur men helt överkomlig om du är i god form och har gott om tid, så att du kan stanna och vila vid behov. Cyklar finns att hyra på flera ställen i Lyngenfjordregionen.

Hitta den perfekta cykeln, leden och fler aktiviteter:

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Norge på två hjul

Se mer på video

Inte däckad än?

Cykling i Norge betyder lugna turer genom idylliska byar och storslagen natur, men också utmanande sträckor i bergen och stora cykelevents. Använd filterfunktionerna nedan och hitta fler tips och erbjudanden.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor