Skip to main content

Planera resan till Sarpsborg

Sarpsborg grundades för tusen år sedan av kung Sankt Olof den helige vid ett av Europas kraftigaste vattenfall. Idag har staden ett av landets coolaste och mest moderna vetenskapscenter för barn – och flest soldagar i Norge!

Allt sedan inlandsisen drog sig tillbaka och gjorde området levbart för människor har folk bosatt sig i Sarpsborg. Själva staden grundades av Sankt Olof den helige när han seglade upp längs Glomma, Norges längsta älv, i året 1016. Det enorma vattenfallet Sarpsfossen komplicerade resan vidare, så han stannade och utropade platsen som sin huvudstad.

Sarpsfossen i Glomma har den högsta flödeshastigheten i Europa och har omtalats som "Norges svar på Niagarafallen". Det kraftgivande vattenfallet har alltid varit uppskattat och från 1800-talet har det mesta av urban utveckling och aktivitet i Sarpsborg varit centrerat runt företaget Borregaard – ett världsledande bioraffinaderi idag.

Sarpsborg är placerat i hjärtat av Østfold, mellan Oslo i väst och den svenska gränsen i öst. Utforska staden och länets historia på Borgarsyssel museum. Du borde även stanna till i Kulåsparken mitt i staden.

Det finns inte bara vacker natur och ett stort urval av restauranger, butiker och kultur här, men även ett historiskt sus. Faktum är att ingen kommun i landet har lika många registrerade hällristningar som Sarpsborg - 3000 år gamla.

Barnfamiljer har många goda anledningar till att besöka Sarpsborg. INSPIRIA är ett av Norges nationella vetenskapscenter och en plats där besökarna uppmanas att lära genom interaktiva utställningar i ämnen som matematik, naturvetenskap och teknologi. Eller ta en tur i planetariumet - se stjärnhimlen inomhus! Utomhus har de en pump track-bana för skateboards, cyklar och sparkcyklar.

"Eventyrfabrikken" möts du av en hängbro, rör du kan krypa igenom, bollhav, studsmattor, trampbilar och hoppslott, och en mängd andra saker gjorda för fart och lek inom leklandets 2000 kvadratmeter!

Få ännu mer information och inspiration på Sarpsborgs official webbplats.

Utforska alla alternativ eller gå direkt till:
Aktiviteter | Boende | Mat och dryck | Reseinformation

Sevärdheter i Sarpsborg

Från tusenåriga hällristningar till spännande vetenskapscenter - här finns det mycket att upptäcka!

Fler sevärdheter

Populära aktiviteter

Hoppa skyhögt på studsmatta eller håll fötterna stabilt på golfbanan - hitta aktiviteter som passar dig.

Mat och dryck

Besök Sarpsborgs äldsta bakeri eller ät en god lunch på ett vegancafé - få smaken av Sarpsborg.

Boende

Från bekväma hotell till mysig camping - hitta det perfekta boendet för dig.

Reseinformation

Planera resan till Sarpsborg med Entur.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Sarpsborg kan också erbjuda...

Vänta inte för länge med att planera dina aktiviteter på resan. Filtrera sökningen och kolla in alla möjligheterna.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor