Skip to main content

Planera resan till Svalbard

En kort flygresa från Norges fastland ligger Svalbard och dess öar i ensamt majestät. Här väntar äventyret i den arktiska och vilda naturen, ett unikt djurliv och god mat i bekväma omgivningar i den livliga staden Longyearbyen.

Polarklimatet, det rika djurlivet och de gamla gruvsamhällena i Svalbard har länge fascinerat tillresande. Longyearbyen är en internationell stad med flera kulturhändelser som konserter, festivaler och utställningar. Smaka på arktiska specialiteter som säl, val, ren, ripa och arktisk röding på någon av alla restauranger. Svalbard har även ett lokalt bryggeri och en av Norges största champagnesamlingar.

Från Longyearbyen kan du åka på spännande utflykter med båt, kajak, skoter eller hundsläde. Du kan vandra eller åka skidor, så länge du inte ger dig ut utanför stadsgränserna utan en professionell guide. Det bor nämligen inte bara 3000 människor här, Svalbard är även den mäktiga isbjörnens rike.

«Svalbard är det närmaste vi dödliga kan komma till Nordpolen och ändå förstå vad det handlar om.»
— Lonely Planet

"Svalbard" betyder "kylig kust" på fornnordiska, men öriket har ett relativt milt klimat jämfört med andra områden på samma breddgrad. Den ständigt lysande midnattssolen på sommaren och den sammetsvarta mörkertiden på vintern utgör två helt olika upplevelser. Polarnatten är utmärkande för Svalbard - det är den mörkaste delen av den mörka perioden från mitten av november till slutet av januari. Då kan du se det dansande norrskenet på dagtid också.

Historiskt har både valfångst och gruvdrift varit de största näringarna, men nu är det polarforskning och turism som dominerar. Svalbards natur är obeveklig, men sårbar. Nästan två tredjeldelar av Svalbards yta är naturskyddad och det är viktigt att visa särskild hänsyn mot de vilda djuren som bor där.

Svalbard har certifierats som hållbar destination, en kvalitetsmärkning av destinationer som arbetar för att reducera turismens negativa miljöpåverkan.

Det vanligaste sättet att resa till Svalbard är med flyg. Få mer inspiration på Svalbards officiella webbplats.

Utforska alla möjligheter nedan eller gå direkt till:
Hundspann och aktiviteter | Safari och sightseeing | Boende | Mat och dryck | Reseinformation

Hundspann och andra aktiviteter

Håll igång på resan och utforska Svalbard från hundsläden, med skidor eller på vandring!

Safari och sightseeing

Följ med på guidade utflykter och lär dig mer om kulturen, se naturen och djuren som bor där!

Boende

Från bekväma hotell till mysiga stugor där du kan känna dig som hemma.

Mat och dryck

Från uppskattade kvarterskrogar till exklusiva restauranger.

Svalbard erbjuder också...

Vänta inte för länge med att planera dina aktiviteter i Svalbard. Filtrera sökningen och kolla in möjligheterna nedan.

Så reser du hit och omkring

Kom ihåg att Svalbard inte är en del av Schengen, därmed måste alla som inte är norska medborgare visa pass. Få mer detaljerad information om resor på Svalbards officiella webbplats.

Sök efter resor med reseappen Entur och få förslag baserat på Norges kollektivtrafik.

Väder och vind

Även om Svalbard ligger så nära Nordpolen har öriket ett relativt milt klimat jämfört med andra områden på samma breddgrad.

Medeltemperaturen i Longyearbyen är -14°C på vintern och 6°C på sommaren.

Men under vinterhalvåret är det inte ovanligt med långa perioder med temperaturer ända ner på -20°C och 30°C.

På sommaren är det vanligt förekommande med dimma, men när det gäller nederbörd kan Svalbard beskrivas som en "arktisk öken", med endast 200-300 mm regn eller snö om året. Vädret kan växla väldigt snabbt och lokala variationer är ofta betydande.

Få den senaste väderleksrapporten på yr.no

Läs mer om norrsken i Svalbard.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor