Skip to main content

Mat och dryck i Trondheim

I Trondheim går konceptet ”närproducerad mat” långt tillbaka i tiden. Samtidigt hittar man hela tiden nya sätt att använda de lokala ingredienserna. Som kulinariskt resmål ligger Trondheim bra till, mitt emellan alla delikata resurser man får från havet och inlandet.

En pilgrimsresa för gourmander

När det gäller mat utmärks Trondheim av stora ambitioner och mycket energi. "Trondheim är inte Norges största stad, men vi jobbar hårt på att kunna erbjuda det allra bästa", säger kocken Reneé Fagerhøi, som driver restaurangen Bula Neobistro.

Reneé växte upp på landsbygden utanför stan, där hon lärde sig allt om mat – från bakning och odling till hur man slaktar kycklingar. Hon kallar sitt nya ställe "Bula", vilket ungefär motsvarar ”hak” på svenska. Det är ett namn som för tankarna till ett avslappnat ställe där man träffas för att äta, dricka och umgås.

"Trondheim är en fantastisk stad som har allt", lovar Reneé.

Här i Norges tredje största stad öppnar allt fler matställen som sprider ljuvliga dofter på gator och torg. Den senaste trenden är restauranger som blandar lokala traditioner med nya influenser. Några exempel är To Rom och Kök, Astrum Skybar, 73 Bar og Restaurant, fiskrestaurangen Havfruen och Fagn. Lokalbefolkningen samlas runt borden både för att fira särskilda tillfällen och för att spontant få i sig en bit mat.

Sellanraa Bok & Bar är en typisk Trondheim-bar på så sätt att de samarbetar med lokala leverantörer som fokuserar på närproducerade ingredienser. Det handlar om specialiteter från Trøndelagregionen i form av vilt, lamm, fisk, skaldjur och vilda bär.

Nya mikrobryggerier och caféer utvecklar stadens redan långa tradition av lokala bryggerier. Vid Torvet ordnas en bondemarknad flera gånger om året, och i början på augusti kan man kasta sig över läckerheterna på den stora festivalen Trøndersk matfestival.

Reneé från Bula Neobistro menar att stadens många kräsna kockar får alla färska råvaror de behöver från naturen i och runt Trondheim: "Trondheim är ’the place to be’. Hoppas vi ses snart."

Mer inspiration finns på Trondheims officiella webbsida.

Trondheim för gourmander

Fagn och Speilsalen har varsin Michelin-stjärna. Det finns också många andra restauranger som serverar mat i toppklass. Trondheims turistbyrå erbjuder kulinariska stadsvandringar för finsmakare.

Hamburgare à la Trondheim

Den senaste tiden har flera matentusiaster öppnat nya hamburgerhak som fokuserar på lokala ingredienser. Några exempel är Bror, Cowsea och Døgnvill.

Lokal mat i historisk miljö

Besök några av Trondheims många historiska platser och kombinera upplevelsen med en historisk lunch eller brunch. Kolla in ställen som Café To Tårn i Nidarosdomen eller en av restaurangerna på Sverresborg Folkmuseum. Det finns också flera caféer och restauranger i historiska byggnader, som Vertshuset Grenaderen och Café Ni Muser.

Ölstaden Trondheim

Trondheim har en lång och stolt ölbryggartradition. Avnjut en äkta Trondheims-pils från Trondhjems Mikrobryggeri, ØX Tap Room eller EC Dahls.

Fina fisken vid Nidelven

Om du tar en promenad vid de gamla lagerlokalerna längs älven och i hamnområdet hittar du mängder med matställen som serverar färska skaldjur och annat gott.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Mera mat

Använd filterfunktionerna nedan och sök efter fler restauranger i Trondheim här.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor