VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

DEN NORSKA
OSTREVOLUTIONEN

Brimi sæter in Jotunheimen .
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Brimi sæter in Jotunheimen .
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO

Har du ätit norsk ost och funderat över hur den kan vara så god?

Cheese from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold / HANEN
Cheese from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold / HANEN

En del av svaret betar här…

Cow at Renndølsetra in Innerdalen .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com
Cow at Renndølsetra in Innerdalen .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

... och bearbetas här.

Dairy work at Renndølsetra, Northwest .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com
Dairy work at Renndølsetra, Northwest .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

Och vinnaren är ... Tingvollost!

Från i princip ingenstans dök "Kraftkar" från Tingvollost upp och blev Norges första ost att ta guld i det prestigefyllda World Cheese Awards år 2016. Det var få som trodde att ett litet nordiskt land skulle kunna mäta sig med de klassiska ostländerna.

"Det finns tre förklaringar till utvecklingen: Förändringar i det norska jordbruket, en förändrad smakpalett och sist men inte minst, de fantastiska råvarorna”, säger Bernt Bucher-Johannessen.

Han är författare, ostkännare och chef på HANEN, en organisation som främjar norsk landsbygdsturism. I sin bok "Osteglad" tar Bernt och hans medförfattare med dig på ett norskt ostäventyr.

"Runt år 2000 fick norska bönder äntligen lov att börja göra ost på opastöriserad mjölk. Då hade det varit förbjudet i nästan ett sekel, eftersom man såg risker med den typen av mjölk”, säger Bernt.

"Det kom influenser från andra europeiska länder och man inspirerades till att ta upp lokala traditioner kring ostproduktion. Tillsammans med driftigheten hos de norska jordbrukarna blev det startskottet på en riktig ostrenässans”, förklarar han.

“Kraftkar” cheese from Tingvollost, figs, walnuts, jam and crispbread. Near Kristiansund in Fjord Norway.
“Kraftkar” cheese from Tingvollost.
Photo: Hanne Stensvold

Nykomling på ostscenen

Men varför just nu? För inte så längesen var ost bara ett helt vanligt smörgåspålägg för norrmännen. Det kunde man se i livsmedelsbutikerna, som ofta hade ett litet och ganska trist sortiment. Men i takt med att det centraleuropeiska köket gjort entré på allvar har människors smak förändrats.

"De nya smakerna fick fäste, och vid den här tiden hade lokal matproduktion redan börjat få ett uppsving. Allt var dukat för småskaliga osttillverkare, och de tog verkligen chansen. Idag räknas några av dessa bland de främsta i världen.

Norge har idag fler än 110 lokala ostproducenter, från Finnmark i Nord-Norge till Rogaland i Fjord Norge. Det tillverkas både vit och brun ost i alla tänkbara former och storlekar. Vissa säljer sin ost över hela landet, medan andra har lokala butiker och satsar på regionala bondemarknader.

”Går du in i ett norskt snabbköp idag ser det helt annorlunda ut, med massor av norska ostar i diskarna”, säger Bernt.

Det stora genombrottet

När "Kraftkar" vann World Cheese Award 2016 började folk få upp ögonen för norsk ost på allvar, och flera norska ostproducenter har kammat hem priser sedan dess. 2018 vann den Goudaliknande ”Fanaost” guld och Stordalen Gardsbruks brunost tog silver samma år.

Du kan pröva alla de här prisbelönta ostarna, och många fler, på nästa Norgesemester. Det finns verkligen ostar för alla smaker, både milda och med lite mer bett i – och ett stort urval bredbar ost.

Råvarorna från norska gårdar är av högsta kvalitet, och alla regioner har sina alldeles egna smaker.

Världsmästare

År 2016 blev den norska blåmögelosten "Kraftkar" från Tingvollost den första norska osten att vinna World Cheese Awards.

Två år senare tog "Fanaost" från Ostegården förstaplatsen när World Cheese Award arrangerades i Bergen.

Goda äventyr med HANEN

HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.

Mer information om HANEN

"Norsk mjölk är unik, särskilt den från de fritt betande fjällkorna som tuggar i sig näringsrikt gräs. Det är så norskt det kan bli”, säger Bernt Bucher-Johannessen.

A cow at Brimi Sæter .
Photo: Christian Roth Christensen / VisitNorway.com
A cow at Brimi Sæter .
Photo: Christian Roth Christensen / VisitNorway.com

När du besöker Norge bara måste du smaka ost som görs på den här typen av mjölk, menar han.

"Den kallas 'stølsmelk' och är mer smakrik. Den blir lite gulare i färgen av betakarotenet från gräset, och det är därför norska ostar ibland kallas just "gulost", förklarar han.

Besök norska ysterier och gårdar

Hos lokala ostproducenter kan du vidga dina ostvyer och hitta nya favoriter. Besök Hol Ysteri i Hallingdal och smaka på flera prisbelönta ostar från regionen. Ta också en tur till Gangstad gårdsysteri och Tingvollost i Trøndelag, där den första norska världsmästarosten skapades. Vi måste också nämna Avdemsbue i Lesja som till och med har en ostformad byggnad!

A man standing behind the counter inside the cheese factory Hol Ysteri in Hallingdal, Eastern Norway
Hol ysteri in Hallingdal.
Photo: Christine Baglo

Norge har också flera urbana ostproducenter. Kolla till exempel in Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavangerregionen.

Flera gårdar tar emot besök, så det finns gott om möjligheter att se, smaka och lära sig mer om norsk ostkultur. Man kan också roa sig med gårdsaktiviteter och klappa söta djur. Den som fastnar för livet på landet kan boka övernattning på en bondgård, och i gårdsbutikerna kan man fylla väskorna med delikatesser att ta med hem.

Kommer du under sommaren finns det många underbara fjällgårdar att besöka – och kom ihåg att pröva varianter av den typiskt norska brunosten.

Ett tips på vägen: Norsk Gardsost har en interaktiv karta med ysterier, mejerier och gårdar.

Vad dricker man till osten?

I takt med att ostrevolutionen fick fart växte behovet av att kunna matcha osten med en passande dryck. Norge har en lång tradition av hantverksöl, och många av de nya mikrobryggerierna hävdar sig väl internationellt. Men det är inte bara öl som passar bra till ost, den norska cidern är också ett gott alternativ.

Five glasses of cider in different colours at Ciderhuset Balholm in Sognefjord, Fjord Norway
Ciderhuset Balholm, Sognefjord.
Photo: David Zadig

”Sötman är viktig, oavsett dryck, och norsk öl och cider fungerar minst lika bra som vin”, säger Bernt Bucher-Johannessen.

Men han skickar med en liten varning.

”Undvik drycker med mycket syra när du äter blåmögelost. Annars kan det bli en rätt dålig upplevelse”, avslutar han.


Gör en kulinarisk resa genom Norge med Vy express! Bo på några av landets mysigaste gårdar eller på en flott herrgård.

Världsmästare

År 2016 blev den norska blåmögelosten "Kraftkar" från Tingvollost den första norska osten att vinna World Cheese Awards.

Två år senare tog "Fanaost" från Ostegården förstaplatsen när World Cheese Award arrangerades i Bergen.

Goda äventyr med HANEN

HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.

Mer information om HANEN

Visste du ...

... att det är betakarotenet i gräset som gör ”gulosten” gul?

... att Norge har två nationella osttävlingar?

... att osthyveln uppfanns av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund 1925?

Prova norsk ost

Gårdar som producerar och serverar brunost
Rulla ner för att se fler gårdar.
Bli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke gardsbutikken og høre historia… Read more
Opplev Tingvollost
Visit a diary factory that makes tasty cheese at a local farm. Read more
Rueslåtten Ysteri
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i tillegg lokalmat frå landet elles. Read more
Avdemsbue
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
Velkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på lager gjennom store vindauge. Read more
Brimi Sæter | Gardsbutikk
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og mogning av kvit geitost.… Read more
Eldhuset Undredal
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75 geiter, killingar, sauer og hestar.… Read more
Skjerdal Stølsysteri og Kafe
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i Inderøy og er en av mange… Read more
Gangstad Gårdsysteri
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god gamaldags rømmegraut. Read more
Heidal Ysteri
Et lite gårdsysteri på Setane gård i Haugsjåsund, Telemark. Read more
Setane gardsysteri
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk. Read more
Bryn Gardsmeieri
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Hemsedals lokale ysteri. Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle dagligvarebutikker i Hemsedal. Read more
Himmelspannet
Aktiv støl, Geitevasstølen i Bergsjøområdet, Ål i Hallingdal. Read more
Geitevasstølen
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og det er kanskje ikke så rart… Read more
Rueslåtten Ysteri
Olestølen har salg av stølsoster fra økologisk geitemelk hver dag i stølssesongen. Stølen ligger naturskjønt… Read more
Olestølen Mikroysteri
Velkommen til hyggelig handel og prat i vår gårdsbutikk. Read more
Aalan Gårds gårdsbutikk / gårdskafé
Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12 osteformer og en hjemmesnekret… Read more
Gammel Erik Ysteri
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Sugen på mer?

    Lokala delikatesser och läckra drycker – hitta nya norska favoritsmaker.

    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
    Back To Top

    Ta del av våra topperbjudanden

    Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

    Stora upplevelser på nära håll

    Your Recently Viewed Pages

    Tillbaka till toppen