There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Har du ätit norsk ost och funderat över hur den kan vara så god?
En del av svaret betar här…
... och bearbetas här.
Från i princip ingenstans dök "Kraftkar" från Tingvollost upp och blev Norges första ost att ta guld i det prestigefyllda World Cheese Awards år 2016. Det var få som trodde att ett litet nordiskt land skulle kunna mäta sig med de klassiska ostländerna.
"Det finns tre förklaringar till utvecklingen: Förändringar i det norska jordbruket, en förändrad smakpalett och sist men inte minst, de fantastiska råvarorna”, säger Bernt Bucher-Johannessen.
Han är författare, ostkännare och chef på HANEN, en organisation som främjar norsk landsbygdsturism. I sin bok "Osteglad" tar Bernt och hans medförfattare med dig på ett norskt ostäventyr.
"Runt år 2000 fick norska bönder äntligen lov att börja göra ost på opastöriserad mjölk. Då hade det varit förbjudet i nästan ett sekel, eftersom man såg risker med den typen av mjölk”, säger Bernt.
"Det kom influenser från andra europeiska länder och man inspirerades till att ta upp lokala traditioner kring ostproduktion. Tillsammans med driftigheten hos de norska jordbrukarna blev det startskottet på en riktig ostrenässans”, förklarar han.
Men varför just nu? För inte så längesen var ost bara ett helt vanligt smörgåspålägg för norrmännen. Det kunde man se i livsmedelsbutikerna, som ofta hade ett litet och ganska trist sortiment. Men i takt med att det centraleuropeiska köket gjort entré på allvar har människors smak förändrats.
"De nya smakerna fick fäste, och vid den här tiden hade lokal matproduktion redan börjat få ett uppsving. Allt var dukat för småskaliga osttillverkare, och de tog verkligen chansen. Idag räknas några av dessa bland de främsta i världen.
Norge har idag fler än 110 lokala ostproducenter, från Finnmark i Nord-Norge till Rogaland i Fjord Norge. Det tillverkas både vit och brun ost i alla tänkbara former och storlekar. Vissa säljer sin ost över hela landet, medan andra har lokala butiker och satsar på regionala bondemarknader.
”Går du in i ett norskt snabbköp idag ser det helt annorlunda ut, med massor av norska ostar i diskarna”, säger Bernt.
När "Kraftkar" vann World Cheese Award 2016 började folk få upp ögonen för norsk ost på allvar, och flera norska ostproducenter har kammat hem priser sedan dess. 2018 vann den Goudaliknande ”Fanaost” guld och Stordalen Gardsbruks brunost tog silver samma år.
Du kan pröva alla de här prisbelönta ostarna, och många fler, på nästa Norgesemester. Det finns verkligen ostar för alla smaker, både milda och med lite mer bett i – och ett stort urval bredbar ost.
Råvarorna från norska gårdar är av högsta kvalitet, och alla regioner har sina alldeles egna smaker.
År 2016 blev den norska blåmögelosten "Kraftkar" från Tingvollost den första norska osten att vinna World Cheese Awards.
Två år senare tog "Fanaost" från Ostegården förstaplatsen när World Cheese Award arrangerades i Bergen.
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.
"Norsk mjölk är unik, särskilt den från de fritt betande fjällkorna som tuggar i sig näringsrikt gräs. Det är så norskt det kan bli”, säger Bernt Bucher-Johannessen.
När du besöker Norge bara måste du smaka ost som görs på den här typen av mjölk, menar han.
"Den kallas 'stølsmelk' och är mer smakrik. Den blir lite gulare i färgen av betakarotenet från gräset, och det är därför norska ostar ibland kallas just "gulost", förklarar han.
Hos lokala ostproducenter kan du vidga dina ostvyer och hitta nya favoriter. Besök Hol Ysteri i Hallingdal och smaka på flera prisbelönta ostar från regionen. Ta också en tur till Gangstad gårdsysteri och Tingvollost i Trøndelag, där den första norska världsmästarosten skapades. Vi måste också nämna Avdemsbue i Lesja som till och med har en ostformad byggnad!
Norge har också flera urbana ostproducenter. Kolla till exempel in Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavangerregionen.
Flera gårdar tar emot besök, så det finns gott om möjligheter att se, smaka och lära sig mer om norsk ostkultur. Man kan också roa sig med gårdsaktiviteter och klappa söta djur. Den som fastnar för livet på landet kan boka övernattning på en bondgård, och i gårdsbutikerna kan man fylla väskorna med delikatesser att ta med hem.
Kommer du under sommaren finns det många underbara fjällgårdar att besöka – och kom ihåg att pröva varianter av den typiskt norska brunosten.
Ett tips på vägen: Norsk Gardsost har en interaktiv karta med ysterier, mejerier och gårdar.
I takt med att ostrevolutionen fick fart växte behovet av att kunna matcha osten med en passande dryck. Norge har en lång tradition av hantverksöl, och många av de nya mikrobryggerierna hävdar sig väl internationellt. Men det är inte bara öl som passar bra till ost, den norska cidern är också ett gott alternativ.
”Sötman är viktig, oavsett dryck, och norsk öl och cider fungerar minst lika bra som vin”, säger Bernt Bucher-Johannessen.
Men han skickar med en liten varning.
”Undvik drycker med mycket syra när du äter blåmögelost. Annars kan det bli en rätt dålig upplevelse”, avslutar han.
Gör en kulinarisk resa genom Norge med Vy express! Bo på några av landets mysigaste gårdar eller på en flott herrgård.
År 2016 blev den norska blåmögelosten "Kraftkar" från Tingvollost den första norska osten att vinna World Cheese Awards.
Två år senare tog "Fanaost" från Ostegården förstaplatsen när World Cheese Award arrangerades i Bergen.
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.
... att det är betakarotenet i gräset som gör ”gulosten” gul?
... att Norge har två nationella osttävlingar?
... att osthyveln uppfanns av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund 1925?
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Go to: Gangstad Gårdsysteri- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Skjerdal Stølsysteri and Cafè Skjerdal Stølsysteri and Cafè is a modern summerfarm where we keep our goats in…
Go to: Skjerdal Stølsysteri and CafèSkjerdal Stølsysteri and Cafè Skjerdal Stølsysteri and Cafè is a modern summerfarm where we keep our goats in…
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Go to: HerdalssetraDen vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Go to: Brimi sæter i JotunheimenPå Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og…
Go to: Eldhuset UndredalPå Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og…
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Go to: AvdemsbueAvdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12…
Go to: Elvekanten Ysteri (Gammel Erik)Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12…
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Go to: Heidal YsteriI fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Go to: Prestholt Geitost - Hol YsteriPrestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Salg av håndverksforedla melkeprodukter av rå økologisk geitemelk - kvit og brun…
Go to: Olestølen MikroysteriSalg av håndverksforedla melkeprodukter av rå økologisk geitemelk - kvit og brun…
Lokala delikatesser och läckra drycker – hitta nya norska favoritsmaker.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Tillbaka till toppen