Prova världens bästa ostar
Nidelven Blå – världsmästare 2023!
Hur kommer det sig att så många norska ostar vinner internationella priser?
Svaret betar här...
...och tillverkas här.
Hela tre norska ostar har vunnit World Cheese Award, år 2016, 2018 och 2023. Lär dig mer om norska ostar och ta reda på var du kan få tag på dessa smarriga skapelser.
Och vinnaren är... Nidelven Blå!
2023 var ett rekordår för World Cheese Awards. Mer än 4 500 ostar tävlade om att bli världsmästare. I år hölls den prestigefyllda tävlingen i Trondheim i Trøndelag, och blåmögelosten Nidelven Blå från Gangstad Gårdsysteri tog hem första pris.
"Vi är en liten gård ungefär två timmar utanför Trondheim. Det betyder mycket att det här händer på hemmaplan. Det är speciellt att hela personalstyrkan är på plats", säger Maren Gangstad, hotelldirektör på Gangstad Gårdsysteri.
Vill du smaka på den prisbelönta osten? Gangstad Gårdsysteri är en av höjdpunkterna på Den gyllene omvägen, som brukar kallas en av Norges godaste cykelturer. Prova även deras camembert och bredbara ostar! I området finns också en rad andra gårdsbutiker, restauranger och caféer. Det är ställen som erbjuder både otroliga ostar och annat gott som görs på lokala råvaror.
Ost i världsklass
"Kraftkar" från Tingvollost var den första norska osten som vann World Cheese Awards år 2016. Det var då folk fick upp ögonen (och munnen) för norsk ost. Men hur gick det till?
"Det beror på tre saker: förändringar inom Norges jordbruk, utvecklingen av norska smaker och sist men inte minst fantastiska råvaror", säger Bernt Bucher-Johannessen.
Bucher-Johannessen är en norsk författare, ostkännare och chef på HANEN, en organisation som främjar det bästa från Norges landsbygd. I sin bok Osteglad bjuder Bucher-Johannessen och hans medförfattare på en guidad tur i Norges ostvärld.
"Runt år 2000 ändrades lagen. Norska bönder fick lov att tillverka mer än mjölken de levererade till det nationella mejeriet - bland annat blev det tillåtet att producera ost från opastöriserad mjölk. Detta hade varit ovanligt i över ett sekel, på grund av rädslan för opastöriserad mjölk", säger Bucher-Johannessen.
"Många tog intryck från Europa och inspirerades att återuppliva lokala osttraditioner. Tillsammans med pionjärandan bland norska bönder blev detta början på en ostrevolution", förklarar han.
Ostamatörer
Innan detta skifte såg man mest ost som smörgåspålägg. Så var utbudet av ostar i de flesta stormarknader också ganska tråkigt. Men norrmännens smaklökar utvecklades i takt med att det centraleuropeiska köket blev allt populärare.
"Man började se olika smakegenskaper som något enastående. Den lokala matproduktionen fick också ett uppsving, vilket banade väg för mindre osttillverkare. Idag tillhör de världens bästa."
Från Finnmark i Nord-Norge till Rogaland i Fjord Norge: Mer än 110 lokala ostproducenter framställer både vit och brun ost i alla former och smaker. Vissa levererar till stormarknader hemma och utomlands. Andra finns bara i lokala butiker och på regionala bondemarknader.
"Dagens stormarknader är något helt annat. Det finns ett stort urval av norska ostar i ostdisken", säger Bucher-Johannessen.
Det stora genombrottet
Mycket har hänt sedan Kraftkar vann World Cheese Awards (WCA) 2016. Flera norska osttillverkare har nått topplaceringar i den internationella tävlingen. Fanaost i Gouda-stil vann WCA 2018, en brunost från Stordalen Gardsbruk vann silver samma år, och Nidelven Blå vann 2023.
Du kan prova alla prisbelönta skapelser i Norge – och många fler! Vissa är mjuka och milda. Andra är starka och vällagrade. Det finns även massor av bredbara ostar.
Norska gårdar har tillgång till ingredienser av toppkvalitet. Tack vare regionala variationer kan du uppleva landets olika delar med smaklökarna!
"Norsk mjölk är unik, särskilt om den kommer från kor som tillbringar somrarna i bergen och äter näringsrikt vilt gräs. Det är förmodligen den mest typiska norska mjölken", säger Bucher-Johannessen.
Enligt Bucher-Johannessen är det ett måste att prova ost som görs på sådan norsk mjölk när man hälsar på.
"Mjölken kallas 'stølsmelk' och är mer smakrik. Färgen är gulare för att den innehåller betakaroten. Därför kallas norsk ost ibland för "gul ost", förklarar han.
Besök ett norskt ysteri
Hitta din norska favorit genom att besöka ett ysteri, det vill säga en lokal ostproducent. Hol Ysteri i Hallingdal, till exempel, säljer flera prisbelönta ostar från regionen. Andra ysterier med internationellt hyllade ostar är Gangstad Gårdsysteri och Tingvollost i Trøndelag. Sist men inte minst rekommenderar vi Avdemsbue i Lesja – en del av byggnaden är till och med formad som en ost!
Det finns även flera ostproducenter i Norges städer. Kolla in Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger.
Många bondgårdar är öppna för besökare som kan se, smaka och lära sig om Norges osttraditioner. Man kan också pröva på roliga gårdsaktiviteter och klappa djuren. Om det låter härligt kan du till och med boka en bondgårdsvistelse med övernattning. Passa gärna på att köpa hem några godsaker från gårdsbutiken.
Om du åker på sommaren kan du kolla in norska bondgårdar i bergen, helst en som gör den klassiska norska brunosten.
Hett tips: kolla in Norsk Gardsost's interaktiva karta, med lokala mejerier.
Vad passar bäst till osten?
Den norska ostrevolutionen ledde till ett behov att hitta lämpliga drycker som matchar smakerna. Norge har en lång tradition av hantverksöl. Nya mikrobryggerier startas titt som tätt och samlar på sig internationella utmärkelser. Men det är inte bara öl som passar bra till ost. Populär norsk cider är också ett bra alternativ.
"Sötma är viktigt, oavsett vilken dryck du väljer. Men norskt öl eller cider går lika bra som vitt vin", säger Bernt Bucher-Johannessen.
Samtidigt har han ett varningens ord.
"Undvik drycker med hög syrahalt när du äter blåmögelost. Annars blir det antagligen ingen vidare upplevelse", avslutar han.
Restauranger
Hitta det perfekta matstället.
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.