There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Har du ätit norsk ost och funderat över hur den kan vara så god?
En del av svaret betar här…
... och bearbetas här.
Från i princip ingenstans dök "Kraftkar" från Tingvollost upp och blev Norges första ost att ta guld i det prestigefyllda World Cheese Awards år 2016. Det var få som trodde att ett litet nordiskt land skulle kunna mäta sig med de klassiska ostländerna.
"Det finns tre förklaringar till utvecklingen: Förändringar i det norska jordbruket, en förändrad smakpalett och sist men inte minst, de fantastiska råvarorna”, säger Bernt Bucher-Johannessen.
Han är författare, ostkännare och chef på HANEN, en organisation som främjar norsk landsbygdsturism. I sin bok "Osteglad" tar Bernt och hans medförfattare med dig på ett norskt ostäventyr.
"Runt år 2000 fick norska bönder äntligen lov att börja göra ost på opastöriserad mjölk. Då hade det varit förbjudet i nästan ett sekel, eftersom man såg risker med den typen av mjölk”, säger Bernt.
"Det kom influenser från andra europeiska länder och man inspirerades till att ta upp lokala traditioner kring ostproduktion. Tillsammans med driftigheten hos de norska jordbrukarna blev det startskottet på en riktig ostrenässans”, förklarar han.
Men varför just nu? För inte så längesen var ost bara ett helt vanligt smörgåspålägg för norrmännen. Det kunde man se i livsmedelsbutikerna, som ofta hade ett litet och ganska trist sortiment. Men i takt med att det centraleuropeiska köket gjort entré på allvar har människors smak förändrats.
"De nya smakerna fick fäste, och vid den här tiden hade lokal matproduktion redan börjat få ett uppsving. Allt var dukat för småskaliga osttillverkare, och de tog verkligen chansen. Idag räknas några av dessa bland de främsta i världen.
Norge har idag fler än 110 lokala ostproducenter, från Finnmark i Nord-Norge till Rogaland i Fjord Norge. Det tillverkas både vit och brun ost i alla tänkbara former och storlekar. Vissa säljer sin ost över hela landet, medan andra har lokala butiker och satsar på regionala bondemarknader.
”Går du in i ett norskt snabbköp idag ser det helt annorlunda ut, med massor av norska ostar i diskarna”, säger Bernt.
När "Kraftkar" vann World Cheese Award 2016 började folk få upp ögonen för norsk ost på allvar, och flera norska ostproducenter har kammat hem priser sedan dess. 2018 vann den Goudaliknande ”Fanaost” guld och Stordalen Gardsbruks brunost tog silver samma år.
Du kan pröva alla de här prisbelönta ostarna, och många fler, på nästa Norgesemester. Det finns verkligen ostar för alla smaker, både milda och med lite mer bett i – och ett stort urval bredbar ost.
Råvarorna från norska gårdar är av högsta kvalitet, och alla regioner har sina alldeles egna smaker.
År 2016 blev den norska blåmögelosten "Kraftkar" från Tingvollost den första norska osten att vinna World Cheese Awards.
Två år senare tog "Fanaost" från Ostegården förstaplatsen när World Cheese Award arrangerades i Bergen.
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.
"Norsk mjölk är unik, särskilt den från de fritt betande fjällkorna som tuggar i sig näringsrikt gräs. Det är så norskt det kan bli”, säger Bernt Bucher-Johannessen.
När du besöker Norge bara måste du smaka ost som görs på den här typen av mjölk, menar han.
"Den kallas 'stølsmelk' och är mer smakrik. Den blir lite gulare i färgen av betakarotenet från gräset, och det är därför norska ostar ibland kallas just "gulost", förklarar han.
Hos lokala ostproducenter kan du vidga dina ostvyer och hitta nya favoriter. Besök Hol Ysteri i Hallingdal och smaka på flera prisbelönta ostar från regionen. Ta också en tur till Gangstad gårdsysteri och Tingvollost i Trøndelag, där den första norska världsmästarosten skapades. Vi måste också nämna Avdemsbue i Lesja som till och med har en ostformad byggnad!
Norge har också flera urbana ostproducenter. Kolla till exempel in Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavangerregionen.
Flera gårdar tar emot besök, så det finns gott om möjligheter att se, smaka och lära sig mer om norsk ostkultur. Man kan också roa sig med gårdsaktiviteter och klappa söta djur. Den som fastnar för livet på landet kan boka övernattning på en bondgård, och i gårdsbutikerna kan man fylla väskorna med delikatesser att ta med hem.
Kommer du under sommaren finns det många underbara fjällgårdar att besöka – och kom ihåg att pröva varianter av den typiskt norska brunosten.
Ett tips på vägen: Norsk Gardsost har en interaktiv karta med ysterier, mejerier och gårdar.
I takt med att ostrevolutionen fick fart växte behovet av att kunna matcha osten med en passande dryck. Norge har en lång tradition av hantverksöl, och många av de nya mikrobryggerierna hävdar sig väl internationellt. Men det är inte bara öl som passar bra till ost, den norska cidern är också ett gott alternativ.
”Sötman är viktig, oavsett dryck, och norsk öl och cider fungerar minst lika bra som vin”, säger Bernt Bucher-Johannessen.
Men han skickar med en liten varning.
”Undvik drycker med mycket syra när du äter blåmögelost. Annars kan det bli en rätt dålig upplevelse”, avslutar han.
Gör en kulinarisk resa genom Norge med Vy express! Bo på några av landets mysigaste gårdar eller på en flott herrgård.
År 2016 blev den norska blåmögelosten "Kraftkar" från Tingvollost den första norska osten att vinna World Cheese Awards.
Två år senare tog "Fanaost" från Ostegården förstaplatsen när World Cheese Award arrangerades i Bergen.
HANEN är en norsk organisation som stödjer lokal mat, aktiviteter i naturen och en god natts sömn i lugna omgivningar. Många av HANENs medlemmar erbjuder upplevelser där norsk frukt och bär står i centrum. Flera av dem har också gårdsbutiker där man kan smaka eller köpa med sig lokal mat och dryck hem.
... att det är betakarotenet i gräset som gör ”gulosten” gul?
... att Norge har två nationella osttävlingar?
... att osthyveln uppfanns av den norske möbelsnickaren Thor Bjørklund 1925?
Bli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke…
Go to: Opplev TingvollostBli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke…
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Go to: AvdemsbueAvdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Velkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på…
Go to: Brimi Sæter | GardsbutikkVelkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på…
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
Go to: Eldhuset UndredalPå Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Go to: Gangstad Gårdsysteri- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Go to: HerdalssetraDen vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Go to: Brimi sæter i JotunheimenPå Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
In Torbudalen / Aursjøtraktene are recorded tracks of people who are about 10,000 years old, the southernmost…
Go to: Setermat på TorbuvollenIn Torbudalen / Aursjøtraktene are recorded tracks of people who are about 10,000 years old, the southernmost…
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Go to: Skjerdal Stølsysteri og KafeSkjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
Go to: Bergstaulen SeterBergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Go to: Heidal YsteriI fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Go to: Bryn GardsmeieriLokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Go to: Prestholt Geitost - Hol YsteriPrestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Hemsedals lokale ysteri! Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle…
Go to: HimmelspannetHemsedals lokale ysteri! Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle…
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og…
Go to: Rueslåtten YsteriJarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og…
Olestølen har salg av stølsoster fra økologisk geitemelk hver dag i stølssesongen.…
Go to: Olestølen MikroysteriOlestølen har salg av stølsoster fra økologisk geitemelk hver dag i stølssesongen.…
Lokala delikatesser och läckra drycker – hitta nya norska favoritsmaker.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Puder, parker och panoramautsikt! Varje år korar tidningen Dagens Næringsliv Norges bästa skidorter. Hitta din favorit här.
Många drömmer om att få se aurora borealis, men vad ligger bakom det förtrollande polarskenet?
Kolla in Norges nya och superheta bastur. Åk till en flytande bastu eller pröva en långt från stan bland fjordar och fjäll. Värm upp dig innan du hoppar i sjön eller slänger dig i snön!
Det är mycket som talar för att Norge vinner i längden. På vintern dyker preparerade längdskidåkningsspår upp över hela landet, och flera orter erbjuder sommarskidåkning.
Kolla in konstupplevelserna som kan nås på en dag runt Oslo. Från byggnaden The Twist på Kistefos till Gallery F 15 i Moss och Lillehammer Kunstmuseum.
Friluftsliv handlar om att livet är som bäst utomhus. Läs mer om hur friluftslivet kan göra dig lyckligare.
Tillbaka till toppen