Skip to main content

När det gäller hålligång i snön är Norge bäst i klassen! Här kommer våra hetaste tips på Norges coolaste vinteraktiviteter, men även varma och mysiga upplevelser inomhus. Fånga norrskenet, koppla av vid fjorderna eller njut av museer i världsklassen med arkitektur och kultur i Norges kompakta och gåvänliga huvudstad.

Vintern är många norrmäns favoritårstid. Det är ju inte så konstigt om du tänker efter: friluftsentusiaster älskar alla sporter och aktiviteter ute i snön, medan de mer bekväma livsnjutarna kan njuta av tiden inne på museer, konstgallerier och restauranger.

Kanske du kan tänka dig en kombination av de två och mysa framför en varm brasa på dagens slut? Här kommer några av norrmännens favoritaktiviteter på vintern, både inne och ute.

1. Frihet i backen

Jippiiiii! Inget slår frihetskänslan du får när du kastar dig nerför backen med skidorna. Men oroa dig inte, är skidåkningen lite rostig efter snöfattiga vintrar? Det finns duktiga skidlärare i alla stora skidorter och pister för alla nivåer, hitta skidglädjen i lugna backar eller vässa puderåket högre och brantare upp på fjället.

Du hittar garanterat det perfekta stället för dig bland Norges bästa skidorter och ta gärna med hela familjen till någon av alla barnvänliga skiddestinationer. Senaste snöförhållandena kollar du på fnugg.no.

2. Längdåkning – på spåret av paradiset!

Gör som norrmännen - valla skidorna och hitta äventyret i längdspåret. Med sina till synes oändliga fjäll, snöklädda vidder och milsvida spårsystem är Norge ett oslagbart skidparadis. Lär dig nya tekniker hos en instruktör, häng med en guide på dagsturer tillsammans med andra eller njut ensam av stillheten i fantastisk natur.

Fixa det lilla extra på resan med några nätter på ett tjusigt fjällhotell eller hyr en mysig stuga. Kolla in norska spårsystem på skidsporet.no och lär dig mer om de bästa längdåkningsområdena.

På skidanläggningen SNØ strax utanför Oslo kan du åka både slalom och längdskidor, inomhus, året runt.

3. Fånga norrskenet

Du har inte sett norrsken förrän du har sett norrskenet på den norska himlen! Ingen kan veta säkert när Aurora Borealis behagar göra sin dramatiska dans över den sammetsvarta himlen, och det är en del av magin. Oavsett, det undflyende vinterljuset är ganska magiskt i sig självt. Speciellt i Nord-Norge, där solen håller sig strax över eller till och med under horisonten i flera månader. Men det är inte kolsvart hela tiden. Solen lyser upp molnen och himlen i en obeskrivligt vacker färgpalett och det mörka himlavalvet är fyllt av blinkande stjärnor.

Vinterljuset längst i norr är en perfekt kuliss till härliga upplevelser utomhus. Maxa möjligheterna för att se norrsken genom att vintervandra med snöskor, åk hundspann eller boka ett valsafari.

4. Vinter utan skidor

Tro det eller ej, men alla norrmän är inte födda med skidor på fötterna. Men de flesta av oss gillar ändå snön! Om du inte heller brinner för skidåkning finns ändå gott om roliga aktiviteter på vintern. Glid genom ett drömlikt vinterlandskap i ett hundspann, i en släde eller på en spark. Prova på isfiske få en riktigt naturnära upplevelse på en guidade tur på snöskor. Det finns också många isbanor och pulkabackar över hela landet.

De stora skidorterna har ofta organiserade uteaktiviteter för de som vill kombinera alpin skidåkning och längdåkning med andra spännande vinterupplevelser.

Fryser du? Värm dig i en av Norges hetaste, i dubbel bemärkelse, bastur, eller testa inomhusaktiviteter som att besöka ett vetenskapscenter eller ett museum.

5. Boka en romantisk helg

När vi känner för att vara på tu man hand med den vi gillar allra mest, vet vi precis var vi ska åka. Norge svämmar över av romantiska boenden: avlägsna fyrar och högklassiga trädkojor, eleganta herrgårdar och smakfulla boutiquehotell. För att inte ens nämna det absolut coolaste: ishotell! De flesta av dessa boenden ligger lantligt och idylliskt till utanför stan, i ett med omgivningen.

Varför inte överraska den du håller kär med en oförglömlig övernattning? Kanske i en glasigloo, lavvotält eller en mongolisk jurta? I Norge är det glampingsäsong året runt!

6. Upplev skreifisket

Det var fisket som byggde Norge, speciellt fisket av Atlanttorsken som också kallas skreiOm du gillar att fiska eller om du är en äkta foodie måste du komma till oss i Nord-Norge mellan januari och april, när skreien kommer tillbaka till den norska kusten för att leka. Åk ut och fiska med en guide, hyr en båt eller fiska från land i det vykortsvackra landskapet. Här är fiskelyckan garanterad, chanserna är stora för en riktig baddare på kroken! Kommer du i slutet av mars bjuds du på en häftig show under världsmästerskapet i skreifiske i Svolvær i Lofoten.

Bo i en rorbu, en sjöbod (de är populära, boka i tid), och njut av kreativa fisk- och skaldjursrätter på restaurangerna. Närproducerad mat kan inte bli närmare än det här.

Du kan även kombinera fiskeäventyret med en guidad topptur, spännande museibesök och dagsturer till pittoreska fiskebyar.

7. Fjordarnas fredliga ro

Tystnaden...de mäktiga bergen. Fjordarna är magiska på vintern. Draperade i vitt och upplysta av ett sällsamt ljus, med den dramatiska naturen som bakgrundskuliss får tiden att stå stilla. Det bästa är att du har nästan allt detta för dig själv...

De livliga städerna Bergen och Stavanger är bra utgångspunkter med strålande flygförbindelser till utlandet. Härifrån kan du enkelt utforska Sognefjorden eller Hardangerfjorden med kollektivtrafiken eller följa med på arrangerade dagsturer i ditt eget tempo.

8. Vidga dina kulturella vyer

Dåligt väder? Inga problem. Norrmän är mästare i inomhussporten kos. Du kan faktiskt tillbringa hela vistelsen i Norge under tak - på världsklassiga museer, spännande gallerier och upplevelsecenter. Det blir en weekendresa i norsk stil, och ett äkta vinteräventyr. Förresten, det nya fantastiska Munchmuseet är i sig självt värt en resa till Oslo!

Du kan även ta med barnen till coola, interaktiva vetenskapscenter eller besöka ett av Norges många fascinerande folkmuseer. Läs mer om konst och kultur i Norge.

Det finns mycket att se utomhus också. Norge är en skattkista av häftig gatukost och imponerande skulpturparker. Bylsa på dig dina varmaste kläder och få en god dos kultur och härligt krispig vinterluft.

9. Smaken av vinter

Våra förstklassiga fisk och skaldjur är faktiskt som allra bäst på vintern! Kungskrabba, räkor, skrei... Norrmän tillbringar de långa vinterkvällarna runt bordet med goda vänner och god mat, gjord på färska, lokala ingredienser och så ost såklart - ost i världsklassen. Vi har också en hel del, ja....knasiga maträtter. Du kan se fram emot ett fyrverkeri av smaker på Norges restauranger, flera har upptill tre Michelinstjärnor!

Kanske du hellre vill prova norsk mat hemma? Kolla in våra recept på norska våfflor eller "boller" (söta bullar), eller läs mer om norsk mat och dryck.

10. Prova snökiting och ski touring

Tack vare våra majestätiska fjäll och långa snörika vintrar är Norge en stor lekplats för snökiting och ski touring. Häng på kitingtrenden och glid fram genom snöklädda vidder eller upplev den oslagbara känslan av att åka ner från toppen av fjället i orörd pudersnö. Båda alternativen är starka naturupplevelser.

Du hittar kurser och guidade turer på flera platser i landet, både för nybörjare och erfarna entusiaster.

11. Workation på norska

Den globala pandemin har åtminstone fört med sig EN bra sak: Hallå alla nya digitala nomader! Packa den bärbara och res till nya spännande platser! Gör jobbet vid fjorden, på fjälltoppen eller på en ö långt ute till havs. Workation ger dig möjligheten att jobba för att leva, istället för att leva för att jobba - men det är också ett bra sätt att verkligen komma i kontakt med lokalborna.

Så fort du har loggat av för dagen kan du åka skidor, vandra, surfa eller vad än som frestar. Hyr en guide eller fråga dina nya norska vänner om de kan visa dig runt.

Det finns delade kontor - coworking spaces - runtomkring i hela Norge, så du behöver inte känna dig ensam. Du kan också testa att bo i ett kollektiv, där du bor och arbetar tillsammans med andra. Om du inte vill njuta av tiden ensam såklart, då finns det en uppsjö av alternativ du kan hyra för att få jobba i fred.

Vill du har fler tips på en norsk vinterweekend? Kolla in den här vackra vinterresan från Bergen till Flåm (på engelska) och den magiska årstiden i Hardanger (på engelska).

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.