Vill du uppleva ett resmål utöver det vanliga?
Spänn fast dig ordentligt i sätet på Aurora Spaceship...
...och sätt kurs mot rymden och norrskenet!
Res ut i rymden på Andøya
Det ser ut som en kuliss till Sagan om ringen, men på den här ön i Nord-Norge skjuts raketer upp rakt ut mot norrskenshimlen.
Mängder av norrsken
Gillar du rymden och norrsken? Då har du kommit helt rätt! Det finns nämligen få platser som har bättre förhållanden för norrskensforskning än ön Andøya i Vesterålen.
Från tidig höst till tidig vår är chansen att få se norrsken över Andøya riktigt stor. Det ger rymdforskare från hela världen goda möjligheter att skjuta upp raketer rakt in i aurora borealis från avfyrningsrampen på Andøya Space.
"Mycket av forskningen handlar om just norrsken, och vi har ett strategiskt läge under norrskensovalen", säger Anita Grønseth, astrofysiker på Andøya Space.
På ett sätt är fenomenet ganska lätt att förklara. Norrsken blir till när elektriskt laddade partiklar från solen kolliderar med jordens atmosfär. Norrskenet, aurora borealis på latin, syns på natten när himlen är mörk. Det kan liknas vid en ljusbalett som dansar över himlen. Färgerna skiftar i grönt och blått, och ibland även rosa och violett.
Hitta de bästa platserna att se norrsken i Vesterålen
Härifrån till rymden
Den 18 augusti 1962 tog Norge sig ut i rymden genom att skicka iväg raketen Ferdinand 1 101,5 km ut i atmosfären från Andøya Space. Norges enda permanenta raketbas ligger mitt bland dramatiska bergstoppar och det brusande havet på ön Andøya. Det är en bit norr om polcirkeln, men flygplatsen som ligger i närheten har flera dagliga avgångar till Tromsø och Bodø.
"Det finns inte många platser i världen där man kan skicka upp så stora sondraketer", förklarar Anita Grønseth.
Raketbasen ligger mot havet. Det innebär att raketerna kan skjutas upp utan risk för att falla ner på land och utgöra en fara för allmänheten.
Sedan den första raketen lyfte har Andøya Space skickat ut nästan tusen raketer och ballonger i vetenskapligt syfte.
"När en så stor raket lyfter mullrar det ordentligt, och det känns i magen. Startområdet är ett inferno."
Anneline Laupstad, anställd vid Andøya Space Education
Till kunderna hör forskare och rymdorganisationer från hela världen, däribland NASA.
Elektriska störningar
Under de 60 år som rymdcentret på Andøya har funnits har det bidragit med viktig kunskap om hur norrskenet och samspelet mellan jorden och solen påverkar våra kommunikationssystem.
"Vi såg att solutbrott kunde störa elektriska system, som navigationssystem och satelliter", förklarar Anneline Laupstad.
Enligt NASA når den explosiva värmen från ett solutbrott inte hela vägen fram till vår planet, men däremot kan elektromagnetisk strålning och energipartiklar göra det. Sådana solexplosioner, som kallas koronamassutkastning eller CME, slungar in skurar av partiklar och elektromagnetiska fluktuationer i jordens atmosfär. Det är de som i sin tur kan orsaka elektriska störningar på marknivå, och till exempel förstöra transformatorer i elnätet.
"I dagens uppkopplade samhälle är vi extremt beroende av att tekniken fungerar som den ska. Forskning på sådana här fenomen gör att vi förstår solen bättre och kan göra säkrare prognoser på rymdvädret. Då blir det lättare att förutse kraftiga geomagnetiska stormar", säger Anneline.
Den norska raketincidenten
Den 25 januari 1995 utlöste en raket från Andøya ett larm i Ryssland. Den dök upp på radarn och tolkades som en Trident-missil från en amerikansk ubåt i Norska havet.
Runt om i världen spreds foton av Rysslands dåvarande president Boris Jeltsin med "kärnvapenportföljen” i handen, innan man upptäckte att ryssarna hade missbedömt raketens bana. Idag finns som tur är strikta riktlinjer för att förhindra den här typen av händelser.
Norrsken och expeditioner till Mars
På besökscentret Spaceship Aurora kan du uppleva hur det är att skjuta iväg en raket på egen hand. Besöks- och aktivitetscentret erbjuder spännande experiment, ett escape room, astronautskola för barn, filmer och utställningar om rymden och norrskenet.
I de virtuella uppdragen kan du välja mellan att resa till rymden för att studera norrsken, eller hela vägen till Mars för att söka efter liv. Se hur piloter, navigatörer, forskare och ingenjörer arbetar tillsammans för att lösa samma vetenskapliga och tekniska problem som riktiga astronauter ställs inför!
Är du redo att väcka din inre rymdäventyrare?
Lyft blicken
Så här kan kvällshimlen över Andøya se ut när laserljus möter själva norrskenet. De två laserstrålarna som projicerar ett ”V” på himlen kommer från ALOMAR (Arctic Lidar Observatory for Middle Atmosphere Research), som ligger på toppen av Ramnanberget, 376 meter över havet. Forskningen går bland annat ut på att studera processer i atmosfärens mellersta och nedre skikt.
Sådana här syner är rätt ovanliga på kvällspromenaden, men om du besöker under rätt tid på året är i alla fall chansen för norrsken stor i Vesterålen.
Toppaktiviteter på Andøya
Glid utför ett snöklätt fjäll på skidor ena dagen och åk på valsafari den andra. Andenes och Vesterålen är Norges enda destination med valupplevelser året runt, tack vare närheten till kontinentalsockeln.
På fastlandet kan komma i närkontakt med skogens konung på en guidad älgsafari. Kanske under norrsken om du har riktig tur!
På sommaren kan du vandra ochnjuta av fantastiska vyer i kuperat landskap, till exempel från den populära toppen Måtinden eller berget Røyken. Efteråt kan du ta ett dopp på den vackra stranden Bleik. Den vita sanden för snarare tankarna till ett tropiskt paradis än till en liten ö ovanför polcirkeln.
Härifrån har du också utsikt över ön Bleiksøya som är hemvist för tusentals lunnefåglar, tordmular, lommar, skarvar och den mäktiga havsörnen. Riktig nära fågelklipporna kommer du med en guidad båttur från Bleiksøya ihop med Puffin Safari. De erbjuder också turer med djuphavsfiske – ett äkta nordnorskt äventyr!
På Andøya finns också en nationell turistväg som hör till Norges vackraste vägsträckor. Längs den finns mycket fint att se, som utsiktsplatser, naturreservat och till och med en rastplats med osannolikt tjusiga toaletter. Den här sträckan är också fin för dig som gillar att cykla. Ett besök hos en samisk familj är också ett måste när du är i regionen – ett unikt tillfälle att lära sig mer om den samiska kulturen.
Utforska norrskenet
Exklusiva och skräddarsydda resor
Upptäck fler semesterpaket.