Friluftsliv är som bekant stort i Norge. Med hjälp av bärstolar och ryggbärare upplever många norrmän sin första vandringstur innan de kan gå. Så hur planerar man en vandringssemester med småbarn?
Alexander Read, vandrare och tvåbarnspappa, har lärt sig ett och annat de senaste åren. I Norge är han ett välbekant ansikte från Instagramkontot «Mina og meg» (Mina och jag), där han delar bilder från äventyren med sin dotter Mina Floriana. De har utforskat Norges orörda vildmarksområden på massor av korta och långa expeditioner.
Här är Alexanders 10 bästa vandringstips för föräldrar som vill vandra med barnen.
1. Börja lagom
Gör det lätt för dig. Man behöver inte göra upp en lägereld, laga mat med spritkök och tälta första gången. Ta en sak i taget. Om du tar med dig tält är det bäst att träna på att sätta upp det hemma, och packa för all del i god tid så att allt är klart dagen innan du åker.
2. Gör resan till ett familjeprojekt
Säg "vi åker på äventyr tillsammans" istället för "jag ska ta med barnen på en vandringstur." Låt barnen vara med och planera. Lyssna på vad de har att säga om allt från vart ni ska åka till vilka kläder, böcker och leksaker de vill ta med sig.
3. Gå igenom vad ni ska göra
Ge barnen en god bild av hur resan kommer att utveckla sig. Förklara hur terrängen ser ut och vad ni ska göra under vandringen, till exempel var och när ni ska äta lunch.
Det är också en bra idé att prata om olika situationer som kan uppstå – vad gör ni om barnen blir trötta, till exempel? Vid behov kan du påminna dem om vad ni bestämde tillsammans.
4. Låt den yngsta gå först
På så sätt har du mer kontroll och märker fort om barnen blir trötta, ramlar eller går åt fel håll. Låt dem utforska sånt som väcker deras nyfikenhet, så lär de sig samtidigt att ta ansvar.
5. Njut av stunden
Att nå fram till målet är inte det viktigaste. Fokusera på hur alla som är med kan vara glada och närvarande i nuet. Förbered alternativa rutter om väder, vind eller kanske stämningen kräver att planerna ändras.
Kom ihåg att det är bättre att stanna eller vända tillbaka i tid, istället för att riskera att det slutar med en dålig upplevelse under svåra förhållanden. På så sätt håller ni vandringsmagin på topp.
6. Låt barnen vara med och bestämma
Fråga de små hur de känner sig då och då – och lyssna på vad de har att säga. Så får du reda på om du bör justera längden på vandringen, ta en paus, eller kanske ta fram en chokladbit. Ge barnen en röst och låt dem vara med och fatta beslut när de kan.
7. Hitta barnet i dig
Stanna ofta och se dig omkring, även om du inte är trött.
Wow – titta där – en enorm myrstack! Ser inte den där stenen ut som ett troll? Upptäck naturens underverk. Det ger lugn, och samtidigt uppmuntrar det barnen att utforska omgivningarna och leka. På så sätt får de något annat att tänka på än att bara nå målet.
8. Klä er rätt
Titta på väderrapporten och packa därefter. Se till att du går igenom prognosen för hela dagen – vädret kan slå om på nolltid i fjällen.
Det är också en god idé att förbereda några svar på frågan varför barnen inte får byta från regnkläder till shorts. Så fort de har fått av sig regnkläderna kan det nämligen bli knepigt att få dem att sätta på dem igen.
9. Ha nödvändig utrustning nära till hands
Du kommer aldrig ångra att du tog dig tid att packa smart. Se till att det är lätt att komma åt mat, vatten, snacks och extra kläder (som mössor och vantar) om du eller barnen behöver något.
10. Om du glömmer allt ovan...
...påminn dig om varför du bestämde dig för att ge dig ut på äventyret. Det viktiga är inte att lyckas med lägerelden, att nå slutmålet, eller att sätta upp ett tält. Och det är OK att vända tillbaka vid behov. Det viktigaste är hur alla känner sig när ni är utomhus och hur ni upplever naturen.
För mer inspiration om vandring med barn, läs hela berättelsen om Mina (4), som har sovit 300 nätter i ett tält och gått hundratals kilometer i de norska bergen.
Familjevänliga äventyr
Exklusiva och skräddarsydda resor
Upptäck fler semesterpaket.