Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Närbild av ett barn och hennes pappa på vandringstur i Hjørundfjorden i regionen Fjord Norge (Vestlandet)
Close-up image of a young girl and her father smiling at each other on a hiking trip in Hjørundfjorden, Fjord Norway
Mina och Alexander i Hjørundfjorden.
Photo: Alexander Read
Mina and Alexander in Hjørundfjorden.
Photo: Alexander Read

10 smarta vandringstips för familjer med barn

Friluftsliv är som bekant stort i Norge. Med hjälp av bärstolar och ryggbärare upplever många norrmän sin första vandringstur innan de kan gå. Så hur planerar man en vandringssemester med småbarn?

  Alexander Read, vandrare och tvåbarnspappa, har lärt sig ett och annat de senaste åren. I Norge är han ett välbekant ansikte från Instagramkontot «Mina og meg» (Mina och jag), där han delar bilder från äventyren med sin dotter Mina Floriana. De har utforskat Norges orörda vildmarksområden på massor av korta och långa expeditioner.

  Här är Alexanders 10 bästa vandringstips för föräldrar som vill vandra med barnen.

 1. 1. Börja lagom

  Gör det lätt för dig. Man behöver inte göra upp en lägereld, laga mat med spritkök och tälta första gången. Ta en sak i taget. Om du tar med dig tält är det bäst att träna på att sätta upp det hemma, och packa för all del i god tid så att allt är klart dagen innan du åker.

 2. 2. Gör resan till ett familjeprojekt

  Säg "vi åker på äventyr tillsammans" istället för "jag ska ta med barnen på en vandringstur." Låt barnen vara med och planera. Lyssna på vad de har att säga om allt från vart ni ska åka till vilka kläder, böcker och leksaker de vill ta med sig.

 3. 3. Gå igenom vad ni ska göra

  Ge barnen en god bild av hur resan kommer att utveckla sig. Förklara hur terrängen ser ut och vad ni ska göra under vandringen, till exempel var och när ni ska äta lunch.

  Det är också en bra idé att prata om olika situationer som kan uppstå – vad gör ni om barnen blir trötta, till exempel? Vid behov kan du påminna dem om vad ni bestämde tillsammans.

 4. 4. Låt den yngsta gå först

  På så sätt har du mer kontroll och märker fort om barnen blir trötta, ramlar eller går åt fel håll. Låt dem utforska sånt som väcker deras nyfikenhet, så lär de sig samtidigt att ta ansvar.

 5. 5. Njut av stunden

  Att nå fram till målet är inte det viktigaste. Fokusera på hur alla som är med kan vara glada och närvarande i nuet. Förbered alternativa rutter om väder, vind eller kanske stämningen kräver att planerna ändras.

  Kom ihåg att det är bättre att stanna eller vända tillbaka i tid, istället för att riskera att det slutar med en dålig upplevelse under svåra förhållanden. På så sätt håller ni vandringsmagin på topp.

 6. Om Mina och mig

  Mina Floriana och Alexander Read fick priset ”Årets villmarkinger” på Norges största utomhusmässa Camp Villmark. Motiveringen var att de inspirerar norska barn och vuxna att utforska naturen tillsammans.

  Instagram och Facebook kan vi följa dem på korta och långa utflykter i Norges natur och vara med på deras jakt på troll och magiska ögonblick.

 7. 6. Låt barnen vara med och bestämma

  Fråga de små hur de känner sig då och då – och lyssna på vad de har att säga. Så får du reda på om du bör justera längden på vandringen, ta en paus, eller kanske ta fram en chokladbit. Ge barnen en röst och låt dem vara med och fatta beslut när de kan.

 8. 7. Hitta barnet i dig

  Stanna ofta och se dig omkring, även om du inte är trött.

  Wow – titta där – en enorm myrstack! Ser inte den där stenen ut som ett troll? Upptäck naturens underverk. Det ger lugn, och samtidigt uppmuntrar det barnen att utforska omgivningarna och leka. På så sätt får de något annat att tänka på än att bara nå målet.

 9. 8. Klä er rätt

  Titta på väderrapporten och packa därefter. Se till att du går igenom prognosen för hela dagen – vädret kan slå om på nolltid i fjällen.

  Det är också en god idé att förbereda några svar på frågan varför barnen inte får byta från regnkläder till shorts. Så fort de har fått av sig regnkläderna kan det nämligen bli knepigt att få dem att sätta på dem igen.

 10. 9. Ha nödvändig utrustning nära till hands

  Du kommer aldrig ångra att du tog dig tid att packa smart. Se till att det är lätt att komma åt mat, vatten, snacks och extra kläder (som mössor och vantar) om du eller barnen behöver något.

 11. 10. Om du glömmer allt ovan...

  ...påminn dig om varför du bestämde dig för att ge dig ut på äventyret. Det viktiga är inte att lyckas med lägerelden, att nå slutmålet, eller att sätta upp ett tält. Och det är OK att vända tillbaka vid behov. Det viktigaste är hur alla känner sig när ni är utomhus och hur ni upplever naturen.

  För mer inspiration om vandring med barn, läs hela berättelsen om Mina (4), som har sovit 300 nätter i ett tält och gått hundratals kilometer i de norska bergen.

 12. Om Mina och mig

  Mina Floriana och Alexander Read fick priset ”Årets villmarkinger” på Norges största utomhusmässa Camp Villmark. Motiveringen var att de inspirerar norska barn och vuxna att utforska naturen tillsammans.

  Instagram och Facebook kan vi följa dem på korta och långa utflykter i Norges natur och vara med på deras jakt på troll och magiska ögonblick.

Familjevänliga äventyr

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu

 • Beautiful Norway Hike by 50 Degrees North
  Credits
  Beautiful Norway Hike by 50 Degrees North
  Photo: Vidar Moløkken - Visit Norway
  Beautiful Norway Fottur
  Minibusstur til Galdhøpiggen med guidet fottur

  Reis med en førsteklasses 50 Degrees North minibuss, gå opp Galdhøpiggen, Nord-Europas høyeste fjell på 2469 meter over havet. Sjudagers førsteklasses tur i liten gruppe, med Norges beste fotturer.

 • Trolltunga Hike and Dome Stay by Book Nordics
  Credits
  Trolltunga Hike and Dome Stay by Book Nordics
  Photo: Trolltunga Active
  Glamping på Trolltunga
  Solnedgang og soloppgang fra Trolltunga

  Bli med oss på en spennende tur til Trolltungaplatået og tilbring natten i en komfortabel dome. Middag, frokost og utstyr er inkludert.

 • Lofoten Culinary Food Week by 50 Degrees North
  Credits
  Lofoten Culinary Food Week by 50 Degrees North
  Photo: 50 Degrees North
  Kulinarisk uke i Lofoten
  Matlagingskurs, eksklusive opplevelser og sjøopplevelser

  Bli med på en kulinarisk uke der du bor på tre unike gårder og kyststeder i magiske Lofoten. Ved å kjøre rundt i Lofoten kan du stoppe på små landeveier, utforske små bygder ved kysten og reise i ditt eget tempo. Bestill tidlig, for disse små, avsidesliggende stedene er svært populære!

 • Lysefjord Cruise & Hike to Pulpit Rock by Fjord Tours
  Credits
  Lysefjord Cruise & Hike to Pulpit Rock by Fjord Tours
  Photo: Terje Rakke
  Lysefjorden Cruise & Tur til Preikestolen
  Preikestolen og cruise på Lysefjorden

  Nyt synet av majestetiske Preikestolen som ruver over fantastiske Lysefjorden, i et fjordcruise på en stille, helelektrisk båt. Gå i land i Forsand og gå til toppen av ikoniske Preikestolen. Lunsj er inkludert.

 • Active days in spectacular Lofoten by Expa Travel
  Credits
  Active days in spectacular Lofoten by Expa Travel
  Photo: Expa Travel
  Aktive dager i spektakulære Lofoten
  Opplev fisking, fjell og sykkelturer

  Lofoten byr på praktfull natur, fjellturer, fisking i verdensklasse og sykkelturer i vakkert landskap. Smak på nydelig mat servert av hyggelige verter.

 • Oslo Essentials Long Weekend by 50 Degrees North
  Credits
  Oslo Essentials Long Weekend by 50 Degrees North
  Photo: 50 Degrees North
  Norge i et Nøtteskall® Premium
  Et luksuriøst togeventyr

  Med et lengre opphold i en hytte ved elven nær Flåm, kan du ta deg god tid og nyte det norske fjordlandskapet med fotturer, kajakkturer eller sykkelturer. Halvpensjon, togtur, overganger og to utendørsaktiviteter er inkludert.

 • Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Photo: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
  Fjorder og isbreer
  Oslo, Bergen, Sognefjorden, Hardangerfjorden

  Reis med tog, båt og buss og opplev Sognefjorden og Hardangerfjorden. Besøk Oslo, Bergen og fjordbygdene Flåm, Balestrand og Ulvik.

 • Lysefjord Cruise & Hike to Flørli by Fjord Tours
  Credits
  Lysefjord Cruise & Hike to Flørli by Fjord Tours
  Photo: Aashild Hus
  Lysefjord cruise & fjelltur til Flørli
  Magiske Lysefjorden og fottur i Flørli

  Vil du oppleve vakre Lysefjorden og Flørli? Vi tar deg med på et magisk fjordcruise på Lysefjorden til Flørli, og deretter en uforglemmelig tur opp verdens lengste tretrapp! Lokal, medbrakt lunsj fra Flørli kafé er inkludert.

 • TOP 3 – NORWEGIAN MOUNTAIN ADVENTURE by Expa Travel
  Credits
  TOP 3 – NORWEGIAN MOUNTAIN ADVENTURE by Expa Travel
  Photo: Expa Travel
  Top 3 – Fjelleventyr
  Tre av Norges beste topper i én tur!

  På denne seksdagersturen får du oppleve tre av Norges mest spektakulære fjelltopper - uten stress. Romsdalseggen (1320 moh), Rampestreken, Geitfonnegga i Geiranger (1453 moh) og Norges høyeste fjell, legendariske Galdhøpiggen på 2469 meter.

 • Oslo Essentials Long Weekend by 50 Degrees North
  Credits
  Oslo Essentials Long Weekend by 50 Degrees North
  Photo: 50 Degrees North
  Det beste av Norge, liten gruppe
  Alle Norges høydepunkter denne sommeren

  Bli med på vår eksklusive 14-dagers sommertur fra Oslo via Bergen til toppen av Norge. Ta Norge i et nøtteskall®-togturen fra Flåm og båt langs fjordene til Bergen. Nyt fersk sjømat i Bergen før du tar Hurtigruten langs kysten til siste stoppested, Kirkenes.

 • Hike on historic ground by Discover Norway
  Credits
  Hike on historic ground by Discover Norway
  Photo: Discover Norway
  Fottur på historisk grunn
  Over Dovrefjell på St Olavsvegene

  Vil du kombinere fjelltur med kultur? En tur i et av Norges mest majestetiske fjellandskap. Variert og lett høylandsterreng. Gå på egen hånd uten guide. Pakken inkluderer transport av bagasje, overnatting og måltider.

 • Tour de Trollstigen - a cycling experience by Expa Travel
  Credits
  Tour de Trollstigen - a cycling experience by Expa Travel
  Photo: Shutterstock
  Tour de Trollstigen – en sykkelopplevelse
  Trollstigen/Geiranger/Romsdalseggen på sykkel

  Første dag starter i Dombås og fortsetter ned til vakre Åndalsnes. Påfølgende dag tar vi deg med på Norges mest spektakulære fottur - Romsdalseggen og Rampestreken! Den siste dagen sykler vi gjennom et fantastisk landskap fra Geiranger til Lom.

 • Geirangerfjord Cruise & Hike to Skageflå by Fjord Tours
  Credits
  Geirangerfjord Cruise & Hike to Skageflå by Fjord Tours
  Photo: Camilla Nordvik
  Geirangerfjorden cruise & Fjelltur til Skageflå
  Geirangerfjorden og Skageflå fjellgård

  Kombiner et fjordcruise på Geirangerfjorden med en tur til Skageflå fjellgård på denne herlige turen! Vi tar deg med på et magisk fjordcruise på Geirangerfjorden til Skagehola, utgangspunktet for en uforglemmelig tur til Skageflå.

 • AURLANDSDALEN – HIKING ADVENTURE FROM MOUNTAIN TO FJORD by Expa Travel
  Credits
  AURLANDSDALEN – HIKING ADVENTURE FROM MOUNTAIN TO FJORD by Expa Travel
  Photo: Visit Norway
  Aurlandsdalen - Fottur fra fjell til fjord
  Opplev fjell og fjorder

  Fottur i vakre Aurlandsdalen er en opplevelse mange har på sin livsliste. Vi går i Aurlandsdalen i tre dager, før vi drar ned til Nærøyfjord. Der venter kajakkpadling eller et minicruise. Den berømte Flåmsbana fører oss opp fjellet igjen. En fantastisk tur i spektakulære omgivelser!

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen