Norrmännen har ett mycket speciellt förhållande till våfflor. Den hjärtformade, gyllenbruna delikatessen finns precis överallt, till och med bland de spektakulära rätterna på restaurang Maaemo i Oslo.
Grädda själv
Använd ett klassiskt våffeljärn för bästa resultat.
Ingredienser
6 stora ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
2 1/2 dl gräddfil
115 gram smält smör
Instruktioner
1. Lägg ägg, socker och vaniljextrakt i en skål och vispa med stavmixer till en krämig smet.
2. Rör i mjöl, bakpulver och salt.
3. Tillsätt gräddfil och smält smör och rör till en jämn smet.
4. Sätt på våffeljärnet och pensla det med smält smör.
5. Häll i cirka 1/2 deciliter av smeten och grädda tills våfflan fått en gyllenbrun färg. Servera med smör och brunost eller grädde och sylt.
Ordlista
Vaffel – Våffla
Fredagsvaffel – Fredagsvåfflan serveras på många arbetsplatser.
Dugnadsvaffel – Dugnad är en norsk företeelse som handlar om gemensamma och frivilliga insatser vid vårstädning, skolstädning och sysslor på olika idrottsevenemang. Vid slutet av dagen serveras ofta gratis våfflor som belöning för att man har hjälpt till.
Kakevaffel – Ungefär som en våffeltårta med flera lager av vaniljsås.
Pølse i vaffel – En korv insvept i en våffla helt enkelt. Populärt i regionen Østold.
Matpakkevaffel – Matsäckarna i Norge innehåller mest smörgåsar, men ibland lyxar folk till det med våfflor som matpakke.
Bålvaffel – Våfflor som gräddas över en lägereld.
Norska våfflor är härligt frasiga och toppas med allt du kan tänka dig, från gräddfil och sylt till chevre och skinka, eller med den obligatoriska brunosten. Doften av nygräddade våfflor är som bekant omöjlig att motstå, och som tur är serveras de i princip överallt: På caféer och restauranger, vid olika typer av evenemang och till och med på många tåg. De norska varianterna är liksom de svenska både mjukare och tunnare än de amerikanska och belgiska. Norrmännen äter våfflor året runt och när som helst, även om det mumsas särskilt mycket på fredagar.
Till och med restaurangen Maaemo, som fick tre Michelinstjärnor år 2019, har gyllene, krispiga våffelhjärtan som görs med jäst och talg på menyn. "Våfflor är en viktig del av den norska identiteten och kulturen som vi vill lyfta fram", förklarar Maaemos ägare Esben Holmboe Bang.
”Våfflor är en viktig del av den norska identiteten” – Espen Holmboe Bang
Mögelost, korv eller kokos?
Oslos okrönta våffelkung är svenske Jonathan Larsson. Han blev så förtjust i våfflor att han började sälja direkt från sitt sovrumsfönster. Hans koncept med ovanliga smaker som mögelost, korv och kokos blev snabbt en stor succé. Hobbyn förvandlades till ett heltidsjobb när han öppnade caféet Haralds vaffel. Hans personliga favorit toppas med smör, gräddfil och klassisk norsk brunost.
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när det gäller vad du kan ha på din våffla. I Nord-Norge är det populärt med ägg och kaviar eller hjortron. Åker du till Telemark är det sylt och brunost som gäller och i Sørlandet är våfflor med glass en stor favorit. Du får heller inte missa den speciella varianten i Moss – Pølse i vaffel (korv i våffla).
Hett tips!
Norrmännen är lika förtjusta i bullar, eller “boller” som de säger, som vi är i Sverige. Farligt gott med kanel, glasyr, kokos eller till och med brunost!
Kos med våfflor
Våfflor och "kos" går hand i hand i Norge. För norrmän som bor utomlands är det hjärtformade bakverket en symbol för hemlängtan, enligt den norska Sjømannskirken. I över 150 år har den fungerat som ett unikt varumärke för kyrkan som säljer hela 30 000 exemplar om året. Varje kyrka har sitt eget specialrecept, som publiceras på Sjømannskirkens officiella hemsida.
2011 gräddade Joar Mortveit från Skjold världens största våffla någonsin och fick därmed en plats i Guinness rekordbok. Den hade en diameter på 100 centimeter och räckte till hundratals personer.
Mera mat
Ta del av våra topperbjudanden
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.