Skip to main content

Våfflan – en del av den norska identiteten

Norrmännen har ett mycket speciellt förhållande till våfflor. Den hjärtformade, gyllenbruna delikatessen finns precis överallt, till och med bland de spektakulära rätterna på restaurang Maaemo i Oslo.

Norska våfflor är härligt frasiga och toppas med allt du kan tänka dig, från gräddfil och sylt till chevre och skinka, eller med den obligatoriska brunosten. Doften av nygräddade våfflor är som bekant omöjlig att motstå, och som tur är serveras de i princip överallt: På caféer och restauranger, vid olika typer av evenemang och till och med på många tåg. De norska varianterna är liksom de svenska både mjukare och tunnare än de amerikanska och belgiska. Norrmännen äter våfflor året runt och när som helst, även om det mumsas särskilt mycket på fredagar.

Till och med restaurangen Maaemo, som fick tre Michelinstjärnor år 2019, har gyllene, krispiga våffelhjärtan som görs med jäst och talg på menyn. "Våfflor är en viktig del av den norska identiteten och kulturen som vi vill lyfta fram", förklarar Maaemos ägare Esben Holmboe Bang.

”Våfflor är en viktig del av den norska identiteten​” – Espen Holmboe Bang

Mögelost, korv eller kokos?

Oslos okrönta våffelkung är svenske Jonathan Larsson. Han blev så förtjust i våfflor att han började säljadirekt från sitt sovrumsfönster. Hans koncept med ovanliga smaker som mögelost, korv och kokos blev snabbt en stor succé. Hobbyn förvandlades till ett heltidsjobb när han öppnade caféet Haralds vaffel. Hans personliga favorit toppas med smör, gräddfil och klassisk norsk brunost.

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när det gäller vad du kan ha på din våffla. I Nord-Norge är det populärt med ägg och kaviar eller hjortron. Åker du till Telemark är det sylt och brunost som gäller och i Sørlandet är våfflor med glass en stor favorit. Du får heller inte missa den speciella varianten i Moss – Pølse i vaffel (korv i våffla).

Kos med våfflor

Våfflor och "kos" går hand i hand i Norge. För norrmän som bor utomlands är det hjärtformade bakverket en symbol för hemlängtan, enligt den norska Sjømannskirken. I över 150 år har den fungerat som ett unikt varumärke för kyrkan som säljer hela 30 000 exemplar om året. Varje kyrka har sitt eget specialrecept, som publiceras på Sjømannskirkens officiella hemsida.

2011 gräddade Joar Mortveit från Skjold världens största våffla någonsin och fick därmed en plats i Guinness rekordbok. Den hade en diameter på 100 centimeter och räckte till hundratals personer.

Mera mat

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor