There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Norrmännen har ett mycket speciellt förhållande till våfflor. Den hjärtformade, gyllenbruna delikatessen finns precis överallt, till och med bland de spektakulära rätterna på restaurang Maaemo i Oslo.
Norska våfflor är härligt frasiga och toppas med allt du kan tänka dig, från gräddfil och sylt till chevre och skinka, eller med den obligatoriska brunosten. Doften av nygräddade våfflor är som bekant omöjlig att motstå, och som tur är serveras de i princip överallt: På caféer och restauranger, vid olika typer av evenemang och till och med på många tåg. De norska varianterna är liksom de svenska både mjukare och tunnare än de amerikanska och belgiska. Norrmännen äter våfflor året runt och när som helst, även om det mumsas särskilt mycket på fredagar.
Till och med restaurangen Maaemo, som fick tre Michelinstjärnor år 2019, har gyllene, krispiga våffelhjärtan som görs med jäst och talg på menyn. "Våfflor är en viktig del av den norska identiteten och kulturen som vi vill lyfta fram", förklarar Maaemos ägare Esben Holmboe Bang.
”Våfflor är en viktig del av den norska identiteten” – Espen Holmboe Bang
”Våfflor är en viktig del av den norska identiteten och kulturen”
– Espen Holmboe Bang
Oslos okrönta våffelkung är svenske Jonathan Larsson. Han blev så förtjust i våfflor att han började sälja direkt från sitt sovrumsfönster. Hans koncept med ovanliga smaker som mögelost, korv och kokos blev snabbt en stor succé. Hobbyn förvandlades till ett heltidsjobb när han öppnade caféet Haralds vaffel. Hans personliga favorit toppas med smör, gräddfil och klassisk norsk brunost.
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser när det gäller vad du kan ha på din våffla. I Nord-Norge är det populärt med ägg och kaviar eller hjortron. Åker du till Telemark är det sylt och brunost som gäller och i Sørlandet är våfflor med glass en stor favorit. Du får heller inte missa den speciella varianten i Moss – Pølse i vaffel (korv i våffla).
Använd ett klassiskt våffeljärn för bästa resultat.
Ingredienser
6 stora ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
2 1/2 dl gräddfil
115 gram smält smör
Instruktioner
1. Lägg ägg, socker och vaniljextrakt i en skål och vispa med stavmixer till en krämig smet.
2. Rör i mjöl, bakpulver och salt.
3. Tillsätt gräddfil och smält smör och rör till en jämn smet.
4. Sätt på våffeljärnet och pensla det med smält smör.
5. Häll i cirka 1/2 deciliter av smeten och grädda tills våfflan fått en gyllenbrun färg. Servera med smör och brunost eller grädde och sylt.
Vaffel – Våffla
Fredagsvaffel – Fredagsvåfflan serveras på många arbetsplatser.
Dugnadsvaffel – Dugnad är en norsk företeelse som handlar om gemensamma och frivilliga insatser vid vårstädning, skolstädning och sysslor på olika idrottsevenemang. Vid slutet av dagen serveras ofta gratis våfflor som belöning för att man har hjälpt till.
Kakevaffel – Ungefär som en våffeltårta med flera lager av vaniljsås.
Pølse i vaffel – En korv insvept i en våffla helt enkelt. Populärt i regionen Østold.
Matpakkevaffel – Matsäckarna i Norge innehåller mest smörgåsar, men ibland lyxar folk till det med våfflor som matpakke.
Bålvaffel – Våfflor som gräddas över en lägereld.
Våfflor och "kos" går hand i hand i Norge. För norrmän som bor utomlands är det hjärtformade bakverket en symbol för hemlängtan, enligt den norska Sjømannskirken. I över 150 år har den fungerat som ett unikt varumärke för kyrkan som säljer hela 30 000 exemplar om året. Varje kyrka har sitt eget specialrecept, som publiceras på Sjømannskirkens officiella hemsida.
2011 gräddade Joar Mortveit från Skjold världens största våffla någonsin och fick därmed en plats i Guinness rekordbok. Den hade en diameter på 100 centimeter och räckte till hundratals personer.
Använd ett klassiskt våffeljärn för bästa resultat.
Ingredienser
6 stora ägg
1 1/4 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
2 1/2 dl gräddfil
115 gram smält smör
Instruktioner
1. Lägg ägg, socker och vaniljextrakt i en skål och vispa med stavmixer till en krämig smet.
2. Rör i mjöl, bakpulver och salt.
3. Tillsätt gräddfil och smält smör och rör till en jämn smet.
4. Sätt på våffeljärnet och pensla det med smält smör.
5. Häll i cirka 1/2 deciliter av smeten och grädda tills våfflan fått en gyllenbrun färg. Servera med smör och brunost eller grädde och sylt.
Vaffel – Våffla
Fredagsvaffel – Fredagsvåfflan serveras på många arbetsplatser.
Dugnadsvaffel – Dugnad är en norsk företeelse som handlar om gemensamma och frivilliga insatser vid vårstädning, skolstädning och sysslor på olika idrottsevenemang. Vid slutet av dagen serveras ofta gratis våfflor som belöning för att man har hjälpt till.
Kakevaffel – Ungefär som en våffeltårta med flera lager av vaniljsås.
Pølse i vaffel – En korv insvept i en våffla helt enkelt. Populärt i regionen Østold.
Matpakkevaffel – Matsäckarna i Norge innehåller mest smörgåsar, men ibland lyxar folk till det med våfflor som matpakke.
Bålvaffel – Våfflor som gräddas över en lägereld.
Norrmännen är lika förtjusta i bullar, eller “boller” som de säger, som vi är i Sverige. Farligt gott med kanel, glasyr, kokos eller till och med brunost!
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Puder, parker och panoramautsikt! Varje år korar tidningen Dagens Næringsliv Norges bästa skidorter. Hitta din favorit här.
Många drömmer om att få se aurora borealis, men vad ligger bakom det förtrollande polarskenet?
Kolla in Norges nya och superheta bastur. Åk till en flytande bastu eller pröva en långt från stan bland fjordar och fjäll. Värm upp dig innan du hoppar i sjön eller slänger dig i snön!
Det är mycket som talar för att Norge vinner i längden. På vintern dyker preparerade längdskidåkningsspår upp över hela landet, och flera orter erbjuder sommarskidåkning.
Kolla in konstupplevelserna som kan nås på en dag runt Oslo. Från byggnaden The Twist på Kistefos till Gallery F 15 i Moss och Lillehammer Kunstmuseum.
Friluftsliv handlar om att livet är som bäst utomhus. Läs mer om hur friluftslivet kan göra dig lyckligare.
Tillbaka till toppen