Skip to main content

1. Sabotörstigen i Rjukan

En av de mest kända lederna från andra världskriget är Sabotörstigen i Rjukan. Här går du i norska krigshjältars fotspår. Modiga motståndsmän som korsade Hardangervidda för att spränga tungvattenfabriken i Vemork. Det finns informationstavlor längs vägen, men att ta turen med en guide som berättar den dramatiska historien, höjer både spänningen och upplevelsen genom den åtta kilometer långa vandringen. En guide kan också visa dig Sabotørhytta, stugan där motståndsmännen antagligen sov natten före attentatet.

I Rjukan kan du även ta gondolbanan Krossobanen till Hardangervidda. Här kan du vandra och cykla, eller testa klätterparken. Eller, du kan vandra upp på toppen av Gaustatoppen.

Säsong: Hela året

2. Rallarveien i Narvik

Rallarveien är en kulturhistorisk vandringsled i Narvik som går hela vägen från fjället ner till fjorden genom vild och orörd natur. Vägen var den viktigaste färdvägen under bygget av järnvägslinjen Ofotbanen.

Ta tåget från Narvik till Katterat eller Bjørnfjell station och vandra längs Rallarveien ner till Rombaksbotn vid fjorden. På sommaren kan du beställa båtskjuts tillbaka till Narvik med ribbåt härifrån.

Vandringen kan också genomföras med en guide, "Norge på tvärs". Då startar turen med en 42 kilometer lång tågresa till Riksgrensen innan du vandrar 15 kilometer tillbaka till Rombaksbotn där du åker båt och buss tillbaka till Narvik. Detta är en fin rundtur som tar ca 7,5 timmar.

Varje sommar arrangeras det dessutom en festival i Rombaksbotn under Svarta Bjørn-marschen.

Säsong: Hela året så länge vädret tillåter.

3. Pilgrimsleden

Fler och fler vill uppleva att vandra längs de gamla pilgrimslederna i Europa. I Norge finns det pilgrimsleder över hela landet och de mest populära är de nio S:t Olavslederna som leder till Nidarosdomen i Trondheim. Lederna utgör hela 3000 kilometer totalt, men de flesta väljer att bara vandra några etapper av en led.

Den 643 kilometer långa Gudbrandsleden mellan Oslo och Trondheim är landets längsta och mest populära pilgrimsled. Leden var huvudväg till Nidarosdomen under medeltiden, här vandrar du i några av Norges äldsta fotspår. På vandringen kommer du uppleva vacker natur och ett varierande kulturlandskap. Längs vägen kan du även övernatta på mysiga, historiska pilgrimsgårdar. Många väljer att starta vandringen i Lillehammerregionen.

Säsong: 1 juni till 1 september (beroende på vädret).

4. Kongevegen över Filefjell

Vandra längs vägen som förbinder öst med väst. Du är långt ifrån den första som vandrar över Filefjell, men vägen du går på är den allra första färdleden för folk som reste med häst och vagn mellan östra och västra Norge. Den tio mil långa färdrutten har underhållits genom 200 år och är en av de främsta kulturvägarna i Europa.

Kongevegen över Filefjell går från de små byarna i Valdres, via Filefjell, ner till det dramatiska landskapet längst inne i Sognefjorden. Här hamnar du på den slingrande Vindhellavegen precis bredvid Borgund stavkyrka.

Vandringen tar 3 till 6 dagar och är 110 kilometer lång.

Säsong: 1 maj - 15 oktober

5. Skageflå i Geiranger

Skageflå är en fjällgård som ligger 250 meter över Geirangerfjorden. Den branta stigen upp tar omkring 45 minuter att gå och vissa delar kan vara en rejäl utmaning, men när du kommit upp till gården och ser den makalösa utsikten, förstår du varför det var värt det. Vill du gå ännu längre kan du vandra helt till Homlong. Hela vandringen tar uppemot fem timmar.

Kombinera gärna turen till Geiranger med ett äventyr. Hoppa på en båt och se alla vattenfall och mer av fjorden. Testa aktiviteter som paddling, klättring eller besök en bondgård! Visste du förresten att Geiranger är märkt som ett hållbart resmål?

Säsong: Sommar

6. Stølsruta i Valdres

Om du väljer att vandra Stølsruta i Valdres kommer du att uppleva ett rikt, varierat och historiskt kulturlandskap. Leden smyger sig mellan små bondgårdar, upp på fjäll och genom skog. På vägen finns det många mysiga stugor som erbjuder övernattning. Vandringen är 67 kilometer lång och tar omkring fem dagar att genomföra. Turen börjar i Tisleidalen och slutar i Vang.

Vandringsleden går genom ett område som fortfarande är fullt av folkminnen och berättelser som går flera hundra år tillbaka i tiden. Detta är en välbevarad trakt i Valdres där både människor och djur lever och frodas. På de små fjällgårdarna serveras ofta brunost och äkta norsk husmanskost.

Säsong: Juni till september

7. Timmerrännan i Vennesla

Timmerrännan i Vennesla användes för att transportera timmer till älven Otra, nu är den en naturskön fotvandring. Det är spännande att gå över hängbroar och genom tunnlar längs färden. Turen tar omkring fyra timmar och är underhållande för hela familjen. Här och där finns det trevliga rastplatser att vila på och se den fina utsikten.

När du ändå är i Vennesla bör du absolut besöka det fantastiska Vennesla bibliotek och kulturhus som har fått mycket nationell och internationell uppmärksamhet.

Säsong: Hela året så länge vädret tillåter.

8. Barnvandrarstigen i Sørlandet

Barnvandrarstigen är en 136 kilometer lång led som berättar en historia om fattigdom, svält och nöd. Barnvandringen i Norge ägde rum på 1800-talet när många familjer tvingades skicka sina äldsta barn till större gårdar för att arbeta. Den ökande fattigdomen i området berodde antagligen på en kraftig folkökning samtidigt som gårdarna blev mindre och det blev färre arbetsplatser.

Leden börjar i Kvinesdal och slutar vid Landvik i Grimstad i Sørlandet. Hela turen ligger på medel i svårighetsgrad och tar uppskattningsvis sju dagar att genomföra. Du kan också välja att gå bara vissa etapper av den.

Säsong: Vår

9. Drottningens vandringsled i Vesterålen

Längst ute vid havet i Vesterålen, mellan fiskebyarna Stø och Nyksund, hittar du Dronningruta. Färdleden användes först och främst av barnmorskan i byn Stø för att komma fram till födande i Nyksund. Dagens namn Dronningruta (Drottningleden) har den fått efter att Norges drottning Sonja vandrade här 1994 och den blev en av hennes favoritvandringar.

Vandringen kan genomföras på två sätt. Du kan följa en fem kilometer lång led längs kusten eller en lite mer krävande färdrutt över fjället. Väljer du att gå båda lederna blir den 15 kilometer lång och tar omkring 5 till 8 timmar sammanlagt.

I Stø kan du vara med på val- och sälsafari, medan Nyksund är en spännande fiskeby med flera gallerier, aktiviteter och fina restauranger.

Säsong: Juni till september

Fler historiska vandringar

2015 startade det norska Riksantikvarieämbetet och den norska Turistföreningen ett samarbete under namnet Historiske vandreruter (Historiska vandringsleder) för att öka kunskapen om gamla färdvägar i Norge. Här har de valt ut flera kulturhistoriska vägar runt omkring hela landet som alla bär ett levande kulturarv i vacker natur. Kombinationen gör vandringsupplevelsen både mer spännande och berikande. Härunder kan du läsa mer om några av dem.

Gör en historisk vandring

Planera din vandring

Sök vandringsturer eller boendealternativ i hela landet.
Läs mer om vandring här.

Stora upplevelser på nära håll

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor