Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Historiska vandringar

Känn historiens vingslag på gamla stigar och leder

Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway
Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway

Vandra i kungliga fotspår längs Vindhellavegen, en del av den gamla Kongevegen som går genom Filefjell, ett fjällmassiv som förbinder östra och västra Norge...

Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway
Vindhellavegen .
Photo: Christine Baglo / Visit Norway

...eller följ i spåren efter de norska motståndsmännen som genomförde sabotaget mot tungvattenfabriken i Rjukan under andra världskriget.

The Saboteur's Trail .
Photo: VisitRjukan AS
The Saboteur's Trail .
Photo: VisitRjukan AS

Ta turen med en guide som berättar den dramatiska historien om en av världens viktigaste sabotageaktioner.

Eller lär mer om den på egen hand hos Industriarbetarmuseet i Vemork.

Vemork in Rjukan .
Photo: VisitRjukan / Nancy Bundt
Vemork in Rjukan .
Photo: VisitRjukan / Nancy Bundt

I Norge finns det så många färdleder som berättar en historia.

På Rallarveien i Narvik kan du vandra längs rallarnas gamla anläggningsvägar från bygget av Ofotbanen på slutet av 1800-talet.

Ofotbanen .
Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson
Ofotbanen .
Photo: Jernbaneverket / Roar G. Nillson

Och mellan Oslo och Trondheim kan du följa pilgrimernas medeltida stigar längs Gudbrandalsleden, huvudvägen till Nidaros i Trondheim under medeltiden.

Längs vägen kan du övernatta på historiska gårdar.

The medieval pilgrim farm Budsjord .
Photo: pilegrimsleden.no
The medieval pilgrim farm Budsjord .
Photo: pilegrimsleden.no

Scrolla ner för att läsa mer om dessa och flera andra historiska vandringar du kan göra med familjen, vänner - eller på egen hand.

Østmarka forest in Oslo .
Photo: Marius Dalseg Sætre / DNT
Østmarka forest in Oslo .
Photo: Marius Dalseg Sætre / DNT
 • 1. Sabotörstigen i Rjukan

  En av de mest kända lederna från andra världskriget är Sabotörstigen i Rjukan. Här går du i norska krigshjältars fotspår. Modiga motståndsmän som korsade Hardangervidda för att spränga tungvattenfabriken i Vemork. Det finns informationstavlor längs vägen, men att ta turen med en guide som berättar den dramatiska historien, höjer både spänningen och upplevelsen genom den åtta kilometer långa vandringen. En guide kan också visa dig Sabotørhytta, stugan där motståndsmännen antagligen sov natten före attentatet.

  I Rjukan kan du även ta gondolbanan Krossobanen till Hardangervidda. Här kan du vandra och cykla, eller testa klätterparken. Eller, du kan vandra upp på toppen av Gaustatoppen.

  Säsong: Hela året

 • 2. Rallarveien i Narvik

  Rallarveien är en kulturhistorisk vandringsled i Narvik som går hela vägen från fjället ner till fjorden genom vild och orörd natur. Vägen var den viktigaste färdvägen under bygget av järnvägslinjen Ofotbanen.

  Ta tåget från Narvik till Katterat eller Bjørnfjell station och vandra längs Rallarveien ner till Rombaksbotn vid fjorden. På sommaren kan du beställa båtskjuts tillbaka till Narvik med ribbåt härifrån.

  Vandringen kan också genomföras med en guide, "Norge på tvärs". Då startar turen med en 42 kilometer lång tågresa till Riksgrensen innan du vandrar 15 kilometer tillbaka till Rombaksbotn där du åker båt och buss tillbaka till Narvik. Detta är en fin rundtur som tar ca 7,5 timmar.

  Varje sommar arrangeras det dessutom en festival i Rombaksbotn under Svarta Bjørn-marschen.

  Säsong: Hela året så länge vädret tillåter.

 • 3. Pilgrimsleden

  Fler och fler vill uppleva att vandra längs de gamla pilgrimslederna i Europa. I Norge finns det pilgrimsleder över hela landet och de mest populära är de nio S:t Olavslederna som leder till Nidarosdomen i Trondheim. Lederna utgör hela 3000 kilometer totalt, men de flesta väljer att bara vandra några etapper av en led.

  Den 643 kilometer långa Gudbrandsleden mellan Oslo och Trondheim är landets längsta och mest populära pilgrimsled. Leden var huvudväg till Nidarosdomen under medeltiden, här vandrar du i några av Norges äldsta fotspår. På vandringen kommer du uppleva vacker natur och ett varierande kulturlandskap. Längs vägen kan du även övernatta på mysiga, historiska pilgrimsgårdar. Många väljer att starta vandringen i Lillehammerregionen.

  Säsong: 1 juni till 1 september (beroende på vädret).

 • Annons

  Boka semesterhus med DanCenter eller hitta stugor över hela landet med Norgesbooking.

  Säkerhetstips i fjällen

  Varje år rycker frivillig räddningspersonal ut i bergen för att hämta turister som har gått vilse, är utmattade eller skadade, eller har stött på andra problem när det blivit mörkt. Dessa turister är ofta klädda i vardagskläder och saknar lämplig utrustning.

  Gör så här...

  Ta reda på turens längd, hur vältränad du bör vara och hur mycket tid du behöver.

  Se på väderprognosen och lyssna på lokalbornas råd.

  Köp eller hyr lämplig utrustning.

  Ta med tillräckligt med mat och dryck, och packa ner ombyte av kläder.

  Minimera riskerna genom att göra en guidad tur, antingen i grupp eller privat.

  ...och undvik det här:

  Ha inte på dig jeans, vanliga gymnastikskor och andra vardagskläder.

  Börja inte turen sent på dagen så att du slipper vandra när det är mörkt.

  Ge dig aldrig ut på tur utan att vara i tillräckligt god fysisk form.

  Förlita dig inte på kartan på mobilen, eftersom det inte alltid finns täckning i bergen.

  Lämna inte kvar skräp och andra tillhörigheter i naturen.

  Förbered dig ordentligt och packa din ryggsäck som ett proffs med våra vandringstips.

  Guidade vandringsturer

  Oavsett om du väljer en utmanande eller en kortare, mer bekväm vandring kan du göra den enklare genom att låta experter guida dig.

  Över hela landet står erfarna guider med lokalkännedom beredda att göra ditt vandringsäventyr roligt och tryggt.

 • 4. Kongevegen över Filefjell

  Vandra längs vägen som förbinder öst med väst. Du är långt ifrån den första som vandrar över Filefjell, men vägen du går på är den allra första färdleden för folk som reste med häst och vagn mellan östra och västra Norge. Den tio mil långa färdrutten har underhållits genom 200 år och är en av de främsta kulturvägarna i Europa.

  Kongevegen över Filefjell går från de små byarna i Valdres, via Filefjell, ner till det dramatiska landskapet längst inne i Sognefjorden. Här hamnar du på den slingrande Vindhellavegen precis bredvid Borgund stavkyrka.

  Vandringen tar 3 till 6 dagar och är 110 kilometer lång.

  Säsong: 1 maj - 15 oktober

 • 5. Skageflå i Geiranger

  Skageflå är en fjällgård som ligger 250 meter över Geirangerfjorden. Den branta stigen upp tar omkring 45 minuter att gå och vissa delar kan vara en rejäl utmaning, men när du kommit upp till gården och ser den makalösa utsikten, förstår du varför det var värt det. Vill du gå ännu längre kan du vandra helt till Homlong. Hela vandringen tar uppemot fem timmar.

  Kombinera gärna turen till Geiranger med ett äventyr. Hoppa på en båt och se alla vattenfall och mer av fjorden. Testa aktiviteter som paddling, klättring eller besök en bondgård! Visste du förresten att Geiranger är märkt som ett hållbart resmål?

  Säsong: Sommar

 • 6. Stølsruta i Valdres

  Om du väljer att vandra Stølsruta i Valdres kommer du att uppleva ett rikt, varierat och historiskt kulturlandskap. Leden smyger sig mellan små bondgårdar, upp på fjäll och genom skog. På vägen finns det många mysiga stugor som erbjuder övernattning. Vandringen är 67 kilometer lång och tar omkring fem dagar att genomföra. Turen börjar i Tisleidalen och slutar i Vang.

  Vandringsleden går genom ett område som fortfarande är fullt av folkminnen och berättelser som går flera hundra år tillbaka i tiden. Detta är en välbevarad trakt i Valdres där både människor och djur lever och frodas. På de små fjällgårdarna serveras ofta brunost och äkta norsk husmanskost.

  Säsong: Juni till september

 • 7. Timmerrännan i Vennesla

  Timmerrännan i Vennesla användes för att transportera timmer till älven Otra, nu är den en naturskön fotvandring. Det är spännande att gå över hängbroar och genom tunnlar längs färden. Turen tar omkring fyra timmar och är underhållande för hela familjen. Här och där finns det trevliga rastplatser att vila på och se den fina utsikten.

  När du ändå är i Vennesla bör du absolut besöka det fantastiska Vennesla bibliotek och kulturhus som har fått mycket nationell och internationell uppmärksamhet.

  Säsong: Hela året så länge vädret tillåter.

 • 8. Barnvandrarstigen i Sørlandet

  Barnvandrarstigen är en 136 kilometer lång led som berättar en historia om fattigdom, svält och nöd. Barnvandringen i Norge ägde rum på 1800-talet när många familjer tvingades skicka sina äldsta barn till större gårdar för att arbeta. Den ökande fattigdomen i området berodde antagligen på en kraftig folkökning samtidigt som gårdarna blev mindre och det blev färre arbetsplatser.

  Leden börjar i Kvinesdal och slutar vid Landvik i Grimstad i Sørlandet. Hela turen ligger på medel i svårighetsgrad och tar uppskattningsvis sju dagar att genomföra. Du kan också välja att gå bara vissa etapper av den.

  Säsong: Vår

 • 9. Drottningens vandringsled i Vesterålen

  Längst ute vid havet i Vesterålen, mellan fiskebyarna Stø och Nyksund, hittar du Dronningruta. Färdleden användes först och främst av barnmorskan i byn Stø för att komma fram till födande i Nyksund. Dagens namn Dronningruta (Drottningleden) har den fått efter att Norges drottning Sonja vandrade här 1994 och den blev en av hennes favoritvandringar.

  Vandringen kan genomföras på två sätt. Du kan följa en fem kilometer lång led längs kusten eller en lite mer krävande färdrutt över fjället. Väljer du att gå båda lederna blir den 15 kilometer lång och tar omkring 5 till 8 timmar sammanlagt.

  I Stø kan du vara med på val- och sälsafari, medan Nyksund är en spännande fiskeby med flera gallerier, aktiviteter och fina restauranger.

  Säsong: Juni till september

 • Fler historiska vandringar

  2015 startade det norska Riksantikvarieämbetet och den norska Turistföreningen ett samarbete under namnet Historiske vandreruter (Historiska vandringsleder) för att öka kunskapen om gamla färdvägar i Norge. Här har de valt ut flera kulturhistoriska vägar runt omkring hela landet som alla bär ett levande kulturarv i vacker natur. Kombinationen gör vandringsupplevelsen både mer spännande och berikande. Härunder kan du läsa mer om några av dem.

Gör en historisk vandring

9 historiska vandringar
Barnevandrerstien er en 136 km lang sti med en historie om fattigdom og nød i vår nære fortid tett knyttet til seg. Read more
Barnevandrerstien på Sørlandet
Sabotørstien er ikke lett, men den er ekte. Read more
Sabotørstien
Vandre på gamle budeiestier gjennom idylliske stølslag og åpent fjell-landskap. Overnatt på koselige hytter og… Read more
Stølsruta i Valdres - Historisk vandrerute
Tømmerrenna i Vennesla tar deg med på en spennende vandretur i fantastisk natur. Read more
Tømmerrenna i Vennesla
I en fager og vill natur, slynger Rallarveien seg fra fjellet ned til fjorden. I den folketomme villmarksdalen kan du vandre i vakkert terreng, med… Read more
Rallarveien Kulturminnesti
Pilegrimsleden fra Oslo til Nidaros er 640 km lang. Vandringen foregår gjennom bebygde områder, praktfulle kulturlandskap, trange daler, stille skoger… Read more
Pilegrimsleden - syv forslag til vandringer
The King's Road : Kyrkjestølen - Maristova Take the bus to the Kyrkjestølen mountainfarm at Filefjell on the E16 approx. 65 km from the centre of… Read more
The Kings's road from Kyrkjestølen til Maristova
Combine a sightseeing trip on the water with a hike to Skageflå, the best-known of the fjord farms along the Geirangerfjord. Norway's King Harald and… Read more
Hiking Tour Fjord Farm Skageflå
Historiska vandringar i Nord-Norge
En vandring i historien på Trondenes, fra vikingtid til nåtidas dystre krigsminner. Read more
Kulturstien på Trondenes
Følg den bratte, spektakulære fyrvokterveien ut til Tarhalsen fyr, det nordligste punktet på Sørøya. Read more
Gå i fyrvokterens fotspor på Sørøya
I Narvikregionen kan du vandre mellom kulturminner i et kontrastfylt og vakkert landskap. Read more
Grenseleden Kulturminneløype i Tysfjord
En 42km lang togtur fra Narvik til Riksgrensen tar deg fra fjord til fjell gjennom et vilt, dramatisk og ubebodd landskap. Fra Riksgrensen går vi den… Read more
Norge på tvers med Ofotbanen og Rallarveien
Discover the North Cape like the kings and queens. Back in the old days, when people where brought to the North Cape by boat instead of busses, they… Read more
Hornvika - The Original North Cape Tour - with return transfer from Honningsvåg if required
Historiska vandringar i Trøndelag
Pilegrimsleden er en del av den nasjonale pilegrimsleden, og har fått navnet Tunsbergleden. Her kan du vandre 110 km langs pilegrimsveien og… Read more
Pilegrimsleden gjennom Vestfold
Join us as we retrace the pilgrim's journey from Munkeby Monastery to Stiklestad. Discover the fascinating history about Saint Olav and the Munkeby… Read more
Pilegrimsvandring - fra Munkeby Herberge til Stiklestad
Great interest in pilgrimage. Historically, the pilgrim was a person who embarked on a journey of spiritual content or toward a sacred goal. Many had… Read more
Coastal Pilgrim tour Egersund - Trondheim
Historiska vandringar i Vestlandet
Vinteren 1942-1943 starta tyskerane med arbeid på vegen som skulle gå frå Ervik til Hovden, men det var ikkje før i 1944 at plassen der vart teken i… Read more
Hovden på Stad | krigsminne
Den gamle driftavegen gjennom Viglesdalen i Hjelmeland kommune i Ryfylke gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv. Read more
Driftavegen gjennom Viglesdalen - historisk vandrerute i Ryfylke
Fjellbonde for ein dag Levande historie! Lengst ute på ein fjellknaus, med utsikt over Oppstrynsvatnet, ligg den fråflytta garden Segestad. Stien til… Read more
Segestad
Vandretur over Ljøbrekka langs delar av "Den Trondhjemske Postveg". Om du kjem frå Hellesylt køyrer du gjennom den… Read more
Ljøbrekka - Den Trondhjemske postveg
Den 10 mil lange vandreruta Kongevegen over Filefjell tar deg gjennom noen av de vakreste landskapene i Norge. Fra innlandsbygdene i Valdres via… Read more
Kongevegen over Filefjell
Combine a sightseeing trip on the water with a hike to Skageflå, the best-known of the fjord farms along the Geirangerfjord. Norway's King Harald and… Read more
Hiking Tour Fjord Farm Skageflå
The well-known and historic Aurlandsdalen Valley, was once one of the main routes between the eastern and western parts of Norway. Read more
Aurlandsdalen
Historiska vandringar i Østlandet
Pilegrimsleden starter i Lillehammer og går gjennom et kulturlandskap rikt på historie og opplevelser. Read more
Pilegrimsleden gjennom Gudbrandsdalen
Ta en topptur til hjemmefronthytta i Totenåsen - 856 meter over havet Read more
Topptur til Hjemmefronthytta på Torsæterkampen
Om Jotunheimstien Jotunheimstien strekker seg fra Oslo sentrum, gjennom Marka, over fjellet, og helt til Gjendesheim i Jotunheimen. Dette er en… Read more
Jotunheimstien - Hadeland, Vestre Toten og Gjøvik
Vassfaret er et sagnomsust dalføre og er en opplevelse for de som liker å gå langt. Men turen kan også deles opp i kortere dagsetapper. Read more
Vassfarstien, Ringerike
Kongeveien – Granavollen til Tingelstad gamle kirke Forsommer, nei, det er overraskelsessommer. I løpet av noen få dager har varmen… Read more
Turglede langs Kongeveien fra Granavollen - av Tomas Jevne
Historiska vandringar i Sørlandet
Byklestigen var et særdeles vanskelig og farlig parti på veien mellom Valle og Bykle. I dag går riksvei 9 i tunnel under Byklestigen. Read more
Byklestigen - gammel ferdselsvei 2 km t/r
Starten går frå den sørlege opninga av Fånefjellstunnelen på riksveg 9. Frå parkeringsplassen kan ein… Read more
Fånefjell - tur-retur 3,5 km
Urheia er et flott sentrumsnært friluftsområde som er tilrettelagt med både turvei, turstier, utsiktsplasser, badeplasser, do og parkeringsplasser… Read more
Urheia friluftsområde og kultursti i Risør
Allmannavegen er en gammel historisk ferdselsvei fra Evje til Arendal. Fra startstedet ved Oddestemmen går det vei sørøstover til… Read more
Allmannavegen - tur - retur 6,4 km
Løypa går i et storslått høyfjellsterreng 1000 til 1200 moh. Man bør sette av tre til fire dager for å få godt utbytte av denne turen, hvor man kan… Read more
Kulturopplevelser i høyfjellet - 3 til 4 dager
Den 8. september 1941 tok 4 B17c bombefly (flygande festning) av frå England for bombetokt mot tyske skip i Oslo. Eit styrta truleg i… Read more
Flyvraket - tur- retur 7 km
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Pilgrimsleden

  Sørlandet

  Nord-Norge

  Vestlandet

  Østlandet

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Planera din vandring

  Sök vandringsturer eller boendealternativ i hela landet.
  Läs mer om vandring här.

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   • Show More
   • No available filters
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
  Back To Top

  Stora upplevelser på nära håll

  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen