Skip to main content

Bestig Galdhøpiggen - Norges högsta berg

Att se Norge från 2469 meters höjd på Galdhøpiggen, är en unik upplevelse. Det finns flera sätt att nå toppen, men den enklaste leden går från Juvasshytta.

Utsikten från Galdhøpiggen, Norges högsta berg, kan få vem som helst att tappa andan. Den ruvande, svarta pyramiden är den högsta fjälltoppen, inte bara i Norge, men i hela Nordeuropa. På en molnfri dag möts du av blå himmel och panoramautsikt över hela Jotunheimen.

Galdhøpiggen har länge varit en omtyckt attraktion och ett självklart resmål för många norska och utländska turister. Men vägen dit kräver balanskonster, samarbete och uthållighet. Den kortaste leden går från Juvasshytta och eftersom du måste korsa glaciären Styggebreen på vägen, måste du gå tillsammans med en guide.

Med sele och rep över glaciären

Juvasshytta ligger uppe på fjället, en halvtimmes bilresa från den lilla tätorten Lom, ca 600 meter nedanför den populära toppen. Den välbesökta turiststugan 1840 meter över havet erbjuder övernattning till tröttkörda vandrare. Den befinner sig långt över trädgränsen och permafrosten sitter hårt i marken, som är täckt av stenar i alla storlekar och former.

Juvasshytta är, med turiststugan Spiterstulen, en naturlig startpunkt för turen upp till Norges tak. Här har du utsikt till den mäktiga fjälltoppen och stigen som snirklar sig upp genom stenrösen.

En av höjdpunkterna på den drygt tre timmar långa vandringen upp är den fascinerande glaciären Styggebreen.

- "Stygg" betyder "ful" på norska, men glaciären är inte speciellt ful. Anledningen till att den heter Styggebreen är att "stygg" kan betyda "farlig" på dialekten de talar nere i dalen, förklarar Erlend Vindenes till de ivriga vandringsturisterna.

Erlend jobbar som glaciärguide och har varit på toppen av Galdhøpiggen över 70 gånger.

- Anledningen till att den kan vara farlig är att vi inte ser sprickorna som gömmer sig under snön, berättar han.

Innan färden över glaciären kan börja blir alla deltagare i sällskapet fastspända med sele till ett långt rep. Det är ett måste när du ska vandra över en glaciär. 

Norges djupa fjordar och höga fjälltoppar är ett direkt resultat av den senaste istiden, som började ebba ut för omkring 10 000 år sedan. Idag är många av dessa berg attraktioner som turister flockas runt. Många turer, som den till Galdhøpiggen, anses som relativt trygga - så länge du följer förhållningsreglerna.

- Du måste respektera glaciären, säger Dawa Chhiri.

Den nepalesiska sherpan har guidat turister upp på Galdhøpiggen i över tio år. Glaciärer är alltid i rörelse och sprickorna utvidgar sig och blir mindre beroende på väderförhållanden och säsong. Därför är det viktigt att ha rätt utrustning och att alltid gå tillsammans med en certifierad glaciärguide.

Fjällvandrare i alla åldrar

När du kommit tryggt över glaciären väntar det sista hindret innan du når målet: en snöklädd brant backe upp till toppen. Här kan du vara säker på att få testa båda styrka och uthållighet.

Vissa tar vilopauser längs vägen medan andra håller samma tempo hela vägen upp. Insatsen är mödan värd när du äntligen sitter på Norges tak. Här kan du få dig en välförtjänad matbit och något varmt i koppen medan du njuter av den fantastiska utsikten.

Även om det är en tuff utmaning vandrar omkring 25 000 turister till Galdhøpiggen varje sommar. Åldersgränsen för att vandra över glaciären från Juvass är sju år, men barn bör vara vana fjällvandrare innan de kan följa med på den här turen.

- Den äldsta som kom upp på toppen i år var 86 år, säger Per Arne Vole, som är glaciärguide och driver Juvasshytta.

Det är även möjligt att gå till Galdhøpiggen från Spiterstulen. Detta är dock en längre och mer utmanande tur. Turen är krävande och beräknad att ta nio timmar tur och retur, men du behöver ingen guide eftersom leden inte går över glaciären.

Området erbjuder även en mängd andra skojiga aktiviteter, som sommarskidåkning, trädklättring, turridning och glaciärvandringar. Res 7000 år tillbaka i tiden genom istunneln i Klimaparken, smaka på de berömda kanelbullarna i Lom eller åk i zipline, besök aktivitetsparken och Norsk fjellsenter där. Tillbringa en oförglömlig natt på en bondgård, kanske efter en vandring på någon av områdets alla leder? Planera din resa till Jotunheimen idag!

Upplev Galdhøpiggen

Guidade turer, boende och andra aktiviteter runt Galdhøpiggen.

Fjällvandring för alla

Det allra bästa med att "gå på tur", är att alla kan göra det. Hitta turen som passar dig.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Vill du testa glaciärvandring?

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor