Skip to main content

Stora premiärer: se vad framtiden ger

Från 2025 kan du åka på en oförglömlig resa med Norient Express, och året därpå kan du besöka det spektakulära upplevelsecentret The Whale i Vesterålen. Det är två av många spännande projekt som är på g i Norge – här är fler nyheter vi kan se fram emot!

Gör dig redo för röda mattor, aftonklänningar och champagne! Flera stora projekt över hela Norge börjar närma sig mållinjen och öppnar snart dörrarna för besökare. Klicka här för att se vad som händer 2024 och ta en tjuvtitt på de mest spännande kommande projekten:

1. The Whale i Vesterålen

Arkitekt: Dorte Mandrup

Valentusiaster har en riktig höjdare att se fram mot på ön Andøya i Vesterålen, där man kan se migrerande valar utan att behöva åka tvärs över jordklotet. Byggnaden rymmer utställningar, ett café och en museibutik, medan taket blir en plattform för valspaning.

2. SKREI

Arkitekt: LPO Architects

På tal om havet – SKREI är ett upplevelsecenter om Lofotens fisketraditioner och fisken som byggde Norge

SKREI kommer att ha fyra huvudattraktioner: den nybyggda "Otolitten", Lofotmuseet, Espolinska galleriet och Lofotakvariet. Attraktionerna ska knytas samman på ett visuellt vackert men lättillgängligt sätt. Tanken är att förmedla varje ställes unika berättelser på bästa möjliga sätt.

Centret byggs i Storvågan, Kabelvåg – det vill säga mitt i Lofotens hjärta. Det var här den viktiga handeln med den arktiska torsken som kallas skrei började.

Öppnar 2026

3. Norient Express

Häng med på Norges egen Orientexpress!

Denna helt nya tåglinje ska invigas i oktober 2025. Det blir en sex dagar lång resa från Bergen på norska västkusten via Oslo till historiska Trondheim. Man får alltså en kombination av två världsberömda järnvägar, Bergenbanan och Dovrebanan, på samma resa. Norient Express består avtvå bekvämt inredda tåg som har utrustats med gym och ett observatorium och mycket mer. De nya loken har tillverkats av norska material och har en naturlig design. Dessutom är tågen elektriska, så de erbjuder ett mer hållbart sätt att resa.

Norient Express öppnar i oktober 2025

Vill du ha fler tips och idéer inför Norgesemestern? Få insidertips för en spännande weekend i någon av storstäderna, boka en skräddarsydd resa med Up Norway eller hitta din favorit bland landets mest unika boenden.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora konstupplevelser väntar

Filtrera din sökning och se de bästa konstupplevelserna i hela landet.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor