VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Illustration of the cultural museum The Whale in Vesterålen, Northern Norway
Illustration of the cultural museum The Whale in Vesterålen, Northern Norway
Illustration of the cultural museum The Whale.
Photo: The Whale / Dorte Mandrup AS / Illustration: MIR, Bergen
Illustration of the cultural museum The Whale.
Photo: The Whale / Dorte Mandrup AS / Illustration: MIR, Bergen

Kolla in Norges
9 nya toppattraktioner

Snart öppnar det nya Munchmuseet i Oslo. Men det är bara en av många attraktioner som börjar närma sig invigning. Från ett häftigt valmuseum till självkörande färjor – här är några av höjdpunkterna!

Sugen på glammig invigningsfest? En rad stora projekt börjar närma sig mållinjen och gör sig redo att visas upp. Här är en lista på nya spännande mästerverk att kolla in när du besöker Norge!

 1. 1. Det nya Munchmuseet i Oslo

  Arkitekt: Estudio Herreros

  Edvard Munch är en av världens främsta konstnärer, och på det nya Munchmuseet mitt i centrala Oslo kan du räkna med tankeväckande och fängslande konstupplevelser. Det här är ett av världens största museer tillägnat en enda konstnär, och Munchs verk kommer visas i tre permanenta utställningar. En stor del av hans 28 000 tavlor, bland annat “Skriet”, går alltså att beundra när som helst. Förutom Munchs verk kommer här finnas tillfälliga utställningar som bygger på innovativ samtidskonst samt verk av etablerade norska och utländska konstnärer. Sammanlagt finns elva utställningssalar fördelade på sju av husets tretton våningar.

  Man kommer också kunna gå på konsert, litteraturläsningar och andra kulturevenemang samt besöka konstverkstäder där hela familjen kan skapa sina egna konstverk tillsammans. När det är dags för paus kan du besöka den fina restaurangen på trettonde våningen.

  Snart öppnar också en helt ny familjevänlig strand, Operastranda, intill museet. Här kommer det finnas flytbrygga, hopptorn och fina grönområden.

  Öppnar 2021.

 2. 2. The Whale i Vesterålen

  Arkitekt: Dorte Mandrup

  Valentusiaster har en riktig höjdare att se fram mot på ön Andøya i Vesterålen, där man kan se migrerande valar utan att behöva åka tvärs över jordklotet. Byggnaden rymmer utställningar, ett café och en museibutik, medan taket blir en plattform för valspaning.

  Beräknas öppna 2023.

 3. 3. Norges nationella turistvägar: två stora nyheter

  Arkitekt: Helen & Hard och Lie & Øyen Arkitekter

  Längs Norges 18 nationella turistvägar bjuds på härliga kontraster mellan dramatisk natur och rafflande arkitektur. Varje sträcka har unika sevärdheter i form av utsiktsplatser, konstinstallationer eller rastplatser med världens vackraste toaletter. De stora nyheterna under 2021 är en svampformad toalett i Hardanger och en spektakulär utsiktsplats längs kusten i Jæren i Ryfylke.

 4. 4. Planetariet i Harestua utanför Oslo

  Arkitekt: Snøhetta

  Observatoriet i Harestua är Nordens största astronomiska anläggning, och här erbjuds aktiviteter, guidade turer och föreläsningar inom astronomi och vetenskap. Arkitektbyrån Snøhetta har anlitats för att förnya och utvidga besökscentret. När allt står klart ska ett 1 500 kvadratmeter stort planetarium invigas, och utöver det sju övernattningsstugor inspirerade av planeterna. Planetariet ligger i Hadeland, Norges nya konstparadis, ungefär 45 kilometer norr om Oslo.

  Öppnar under 2021/2022.

 5. 5. Kunstsilo i Kristiansand

  Arkitekt: Mestres Wåge och MX_SI

  På ön Odderøya i KristiansandSørlandet håller en gammal spannmålssilo på att förvandlas till ett gigantiskt konstmuseum. Det nästan 10 000 kvadratmeter stora museet är tänkt att bli en katalysator för nordisk samtidskonst med permanenta och tillfälliga utställningar. Målet är att Kunstsilo ska bli ett av Nordens ledande konstmuseer.

  Beräknas öppna 2022.

 6. 6. Det nya Nasjonalmuseet i Oslo

  Arkitekt: Kleihues + Schuwerk

  Nu får äntligen samlingarna från Nasjonalmuseet, Museet for samtidskunst och Kunstindustrimuseet bo under ett och samma tak. I väntan på invigning kan du besöka informationscentret Mellomstasjonen och kolla in hur Nordens största museum kommer att se ut när det står färdigt. Passa på att ta en guidad tur eller lyssna på ett intressant konstnärssamtal.

  Öppnar 2022.

 7. 7. The Arc på Svalbard

  Arkitekt: Snøhetta

  I Longyearbyen på Svalbard öppnar snart ett nytt och spektakulärt besökscenter. The Arc kommer att resa sig ur det arktiska landskapet som en gigantisk igloo. Här ska man bland annat visa upp material från Svalbard globale frøhvelv – världens största förvaring av växtfröer – och från Arctic World Archive, ett valv som är byggt för att bevara världens digitala arv. I samarbete med Naturhistorisk museum kommer museet att visa hur Svalbards unika geologi har förändrats under miljontals år. Kombinera ett besök på The Arc med äventyr som hundspann, vildmarkssafari eller en guidad norrskenstur.

  Öppnar 2022.

 8. 8. Havila Kystruten

  Res mellan Bergen och Kirkenes med norska kustens miljövänligaste båt! Havila Kystruten går året runt, genom djupa fjordar och på öppet hav, under norrsken på vintern och midnattssol på sommaren. De ultramoderna fartygen lägger till vid 34 hamnar längs vägen och ger en unik möjlighet att uppleva några av Norges vackraste platser tillsammans med roliga aktiviteter och förstklassig lokal mat.

  Börjar 2021.

 9. 9. Zeabuz: Självkörande färjor

  Framtiden är här! Norska Zeabuz öppnar upp för en ny värld av urban vattentransport. De små och miljövänliga färjorna transporterar passagerare längs eller tvärs över vattnet – lite som en flytande hiss. Zeabuzfärjorna är utrustade med kameror som upptäcker hinder och ett navigationssystem som har koll på hastighet och position. Färjan är utvecklad av forskare vid NTNU i Trondheim som ett alternativ till förslaget på en bro tvärs över stadens hamnkanal.

  Zeabuz introduceras först i Trondheim och därefter i andra kuststäder under 2021.

Vill du ha fler tips och idéer inför Norgesemestern? Få insidertips för en spännande weekend i någon av storstäderna, boka en skräddarsydd resa med Up Norway eller hitta din favorit bland landets mest unika boendealternativ.

Norge är mer än fantastisk natur

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora konstupplevelser väntar

Använd filterfunktionerna nedan och hitta Norges bästa konstupplevelser.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen