Skip to main content

Upplev Fjellstuer
Traditionella norska fjällstationer

Slappna av vid brasan i mysigt historiska omgivningar...

...som så många gäster gjort före dig.

I hundratals år har norska fjellstuer (fjällstationer) varit en trygg hamn, med mat, värme och tak över huvudet, för alla som vill utforska den majestätiska norska fjällvärlden.

Traditionen lever än idag!

Stationerna ligger ofta vid gamla fjällpassager, nära järnvägslinjer och vägar.

Är du redo för ett äkta fjälläventyr?

Följ med och ät en delikat varm måltid med genuina fjällsmaker.

När du är mätt kan du se fram emot en god natts sömn.

Vakna till en vänlig atmosfär och spännande aktiviteter i den friska fjälluften.

Träffa fjällets gästvänliga invånare!

– Vår familj har varit värdar för besökande i tretton generationer…

…här på Hjerkinn Fjellstue.

– Till och med vår hund, Fluffy, var en fjällvandrare. Han dök upp här helt ensam på fjället och har bott med oss sedan dess.

Martin Hjerkind, ägare av Hjerkinn Fjellstue

Ett familjeföretag

Hjerkinn Fjellstue & Fjellridning ligger vackert till i Dovrefjell, mitt i Norge, bara fyra minuter med bil från Hjerkinn tågstation och huvudvägen mellan Oslo och Trondheim.

Familjen Hjerkind har haft hand om fjällstationen sedan 1640 och en är viktig del av den norska fjellstue-historien.

– Hjerkinn har gått i arv inom familjen Hjerkind i tretton generationer. Det är i varje fall så långt tillbaka vi kan dokumentera det. Det kan hända att stationen funnits i familjen helt sedan 800-talet, men det vet vi inte säkert. Idag är det min mor, min syster, min fru och jag som driver den, så det är minst sagt ett familjeföretag, förklarar Martin Hjerkind.

Hjerkinn och flera andra fjällstationer i området grundades av kungen Øystein Magnusson (1088-1123) för att ge logi till resande över fjället. På den tiden var fjällstationerna skyldiga att erbjuda övernattning till alla besökare som var i behov av tak över huvudet.

– Även om det var staten som ägde fjällstationerna var det bönderna från de omkringliggande gårdarna som bidrog med byggmaterial, mat och arbetskraft. 1927 privatiserades Hjerkinn och ägarskapet fördes över till min familj, säger Martin.

På många sätt var fjällstationerna början till en hotellbransch i Norge.

Fjälläventyr

Som namnet avslöjar ligger fjällstationer huvudsakligen i fjällområden, speciellt i södra delen av Norge där landets östra och västra delar möts och där Osloregionen gränsar mot Trøndelag fylke.

De flesta stationer är lätta att nå med bil och vissa är till och med tillgängliga med buss och tåg.

Missa inte alla roliga aktiviteter du kan prova på i fjällen medan du utforskar äldre traditioner! Fjällstationerna ligger ofta precis bredvid episka skidspår, vandringsleder och andra friluftsäventyr.

Många fjällstationer erbjuder även ett brett urval av guidade turer och spännande aktiviteter för hela familjen.

– Vi har haft islandshästar på Hjerkinn i 30 år och erbjuder fjällridning för både nybörjare och erfarna ryttare, förklarar Hjerkind, och lägger till att de hyr ut cyklar också.

– Det är perfekt att rida på fjälltur med islandshästar. De har en speciell gångart som heter tölt, vilket gör ridturen mer komfortabel och mindre skumpig.

Martin

Vill du ha en unik upplevelse?

Dovrefjell är myskoxens rike.

Följ med på en guidad ridtur eller vandring med en lokal guide.

"Myskoxens kungarike" har en till fjällstation: Kongsvold Fjeldstue, som till och med har sin egen tågstation – Kongsvoll.

Tågstationen ligger längs Dovrebanan som går mellan Oslo och Trondheim.

Den berömda och unika fjällstationen ligger bara fem minuter till fots från tågstationen bredvid huvudvägen som förbinder landets södra och norra delar.

Fjällyx

Kongsvold Fjeldstue är en välskött fjällstation med en historia så långt tillbaka som 1100-talet.

Om du vill ha moderna bekvämligheter i historisk miljö är det här stället för dig.

– Här på Kongsvold har vi många antikviteter från Gudbrandsdalen och området runt, från Trøndelag och den regionen också. Ett besök här är som att göra en vandring genom historien, säger hotellchef Sofie Kvaale.

Fjällstationen ägdes i flera år av en familj från Lesja, en liten fjällby. Senare testamenterades den till staten och restaurerades av Riksantikvaren i samarbete med lokala byggare.

– Det här är en populär plats för de som vandrar längs pilgrimsleden, S:t Olavsleden, som tar dig över Dovrefjell till Trondheim, förklarar Sofie.

– Pilgrimsvandrare får alltid bra priser på övernattning här.

Sofie Kvaale, hotellchef på Kongsvold Fjeldstue

Kongsvold är det perfekta stället för dig som vill ha norskt kos kryddat med lantlig lyx.

– Det här kallas såklart "det rosa rummet". Gäster brukar ofta gå in hit med en god kopp kaffe och läsa böcker.

– Vi har inga TV-apparater här, men det behöver du inte! Fjällstationer ska vara en plats för avkoppling, där alla kan njuta av lugn och ro och avsluta dagen med en god middag.

Sofie

Du kan lyxa till det med en trerätters på Kongsvold Fjeldstues restaurang eller välja något mer budgetvänligt hos fjällstationens kro (kafé).

Fjällsmaker

– Vi vill att du ska trivas på Kongsvold, oavsett om du vill ha en exklusiv kulinarisk upplevelse eller bara något enkelt att äta på vår Kro. Vi har något för alla. Det är det fjällstationens uppgift. Den ska vara mysig och välkomnande, säger Sofie.

Flera fjällstationer har specialiserat sig på att tillaga smakrika måltider av lokala råvaror, vilket gör fjällresan till en unik gastronomisk upplevelse.

Färsk fisk från älvar och insjöar, vildmarkens naturliga ingredienser. Cider och öl med lokal prägel … Det är bara att glädja sig!

Kolla in de här fjällstationerna för en extra välsmakande upplevelse:

Rømmegrøt och norska våfflor

Fjällstationerna har även enklare, traditionell, norsk mat.

Smaka på rømmegrøt (en gröt gjord på en fetare norsk variant av gräddfil), vafler (våfflor) med brunost eller hemmagjorda kjøttkaker (som stora köttbullar). Perfekt bränsle till kroppen före en fjällvandring eller som belöning efter …

Och kom ihåg: Du behöver inte bo på fjällstationen för att äta där. Norrmän älskar att stanna till och äta på fjällstationer när de är på bilresa eller ute och fjällvandrar.

Den norska turistföreningen (DNT) har också flera norska fjällstationer där du kan kombinera vandring med god mat och en skön säng i budgetvänliga sovsalar eller privata rum.

På DNT:s bemannade fjällstationer och stugor över hela landet kan du få varm mat och uppleva den vackra naturen. Flera av stationerna fokuserar på lokala råvaror som smakar äkta fjäll.

Vill du ha ett mer privat fjälläventyr? Hyr en stuga eller hytte och bo tillsammans med goda vänner eller familjen!

Hitta en fjällstation

... eller kolla in de norska høyfjellshotellene: Högfjällshotell.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor