Skip to main content

Ett familjeföretag

Hjerkinn Fjellstue & Fjellridning ligger vackert till i Dovrefjell, mitt i Norge, bara fyra minuter med bil från Hjerkinn tågstation och huvudvägen mellan Oslo och Trondheim.

Familjen Hjerkind har haft hand om fjällstationen sedan 1640 och en är viktig del av den norska fjellstue-historien.

– Hjerkinn har gått i arv inom familjen Hjerkind i tretton generationer. Det är i varje fall så långt tillbaka vi kan dokumentera det. Det kan hända att stationen funnits i familjen helt sedan 800-talet, men det vet vi inte säkert. Idag är det min mor, min syster, min fru och jag som driver den, så det är minst sagt ett familjeföretag, förklarar Martin Hjerkind.

Hjerkinn och flera andra fjällstationer i området grundades av kungen Øystein Magnusson (1088-1123) för att ge logi till resande över fjället. På den tiden var fjällstationerna skyldiga att erbjuda övernattning till alla besökare som var i behov av tak över huvudet. 

– Även om det var staten som ägde fjällstationerna var det bönderna från de omkringliggande gårdarna som bidrog med byggmaterial, mat och arbetskraft. 1927 privatiserades Hjerkinn och ägarskapet fördes över till min familj, säger Martin.

På många sätt var fjällstationerna början till en hotellbransch i Norge.

Fjälläventyr

Som namnet avslöjar ligger fjällstationer huvudsakligen i fjällområden, speciellt i södra delen av Norge där landets östra och västra delar möts och där Osloregionen gränsar mot Trøndelag fylke.

De flesta stationer är lätta att nå med bil och vissa är till och med tillgängliga med buss och tåg.

Missa inte alla roliga aktiviteter du kan prova på i fjällen medan du utforskar äldre traditioner! Fjällstationerna ligger ofta precis bredvid episka skidspår, vandringsleder och andra friluftsäventyr.

Många fjällstationer erbjuder även ett brett urval av guidade turer och spännande aktiviteter för hela familjen.

– Vi har haft islandshästar på Hjerkinn i 30 år och erbjuder fjällridning för både nybörjare och erfarna ryttare, förklarar Hjerkind, och lägger till att de hyr ut cyklar också.

Fjällyx 

Kongsvold Fjeldstue är en välskött fjällstation med en historia så långt tillbaka som 1100-talet.

Om du vill ha moderna bekvämligheter i historisk miljö är det här stället för dig.

– Här på Kongsvold har vi många antikviteter från Gudbrandsdalen och området runt, från Trøndelag och den regionen också. Ett besök här är som att göra en vandring genom historien, säger hotellchef Sofie Kvaale.

Fjällstationen ägdes i flera år av en familj från Lesja, en liten fjällby. Senare testamenterades den till staten och restaurerades av Riksantikvaren i samarbete med lokala byggare. 

– Det här är en populär plats för de som vandrar längs pilgrimsleden, S:t Olavsleden, som tar dig över Dovrefjell till Trondheim, förklarar Sofie.

Fjällsmaker

– Vi vill att du ska trivas på Kongsvold, oavsett om du vill ha en exklusiv kulinarisk upplevelse eller bara något enkelt att äta på vår Kro. Vi har något för alla. Det är det fjällstationens uppgift. Den ska vara mysig och välkomnande, säger Sofie.

Flera fjällstationer har specialiserat sig på att tillaga smakrika måltider av lokala råvaror, vilket gör fjällresan till en unik gastronomisk upplevelse.

Färsk fisk från älvar och insjöar, vildmarkens naturliga ingredienser. Cider och öl med lokal prägel … Det är bara att glädja sig!

Kolla in de här fjällstationerna för en extra välsmakande upplevelse:

Rømmegrøt och norska våfflor

Fjällstationerna har även enklare, traditionell, norsk mat.

Smaka på rømmegrøt (en gröt gjord på en fetare norsk variant av gräddfil), vafler (våfflor) med brunost eller hemmagjorda kjøttkaker (som stora köttbullar). Perfekt bränsle till kroppen före en fjällvandring eller som belöning efter …

Och kom ihåg: Du behöver inte bo på fjällstationen för att äta där. Norrmän älskar att stanna till och äta på fjällstationer när de är på bilresa eller ute och fjällvandrar.

Hitta en fjällstation

... eller kolla in de norska høyfjellshotellene: Högfjällshotell.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor