There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Hostelling International – porten till Norge
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Vy express – bussresor över hela Norge
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2019
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor
Up Norway – skräddarsydda resor
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Norge + bröd = sant.
Norrmän äter faktiskt mest bröd i hela världen. I genomsnitt mumsar vi i oss 38,5 kilo per person varje år!
Det är helt givet till frukost...
...den perfekta "matpakken”…
...och pricken över i:et till middagen.
Om vi aldrig tröttnar?
Nej, inte med rätt "pålegg"!
Det kan vara allt från skinka, sylt, läcker norsk ost, leverpastej eller mer udda mattraditioner som kaviar eller brunost. Eller fisk, som makrill i tomatsås.
För oss norrmän är det här med skive nästan en hel livsstil.
”Bröd är en del av Norges nationella identitet. Att komma hit och se alla olika typer av sädesslag och grovbrød (fullkornsbröd) var något helt nytt för mig”, säger Neil Allsopp.
Han är hjärnan bakom Sour To The People i Hønefoss i östra Norge, ett av många småskaliga bagerier som ploppat upp över hela landet. Från att ha jobbat som vapensmed i England flyttade han till Norge för 10 år sedan och började baka som hobby.
Idag är han surdegsproffs som med ett leende på läpparna kliver upp i ottan för att sätta igång brödbaket. Det är lite av en besatthet, menar han.
”Hela processen med surdeg gör något med dig. Du börjar med mjöl, vatten och salt, och några dagar senare har du plötsligt något hälsosamt att äta. Det tar lite längre tid än vanligt bröd, men det är värt väntan. Surdegsbröd håller sig färskt längre och är bättre för matsmältningen”, förklarar han.
Surdeg är inget nytt, men det har under de senaste åren blivit en riktig global trend och det är många som bakar med surdeg hemma.
”Människor har haft mer tid, särskilt under 2020. Sociala medier har också bidragit till att det spridit sig och blivit så populärt. Bröd är riktigt stort på Instagram”, förklarar Neil.
För att lyckas med surdegsbaket behöver du ha både tålamod och omsorg. Ja, du måste faktiskt pyssla om din lilla surdegsstarter ordentligt!
”Startern är lite av ett hinder för många, att man måste ge den tid att komma igång. Du måste mata den varje dag och får inte glömma bort den”, förklarar Neil.
Det kan vara bra att ställa in sig på att de första bakningarna inte blir helt lyckade, menar Neil. Men när du väl fått kläm på det är det en helt ny värld som öppnar sig! Du kanske till och med börjar dekorera bröden så att de blir lika läckra för ögat som för gommen?
Neil Allsopp ser brödkonsumtionen som något positivt, inte minst när bröden bakas på nyttiga ingredienser. Du kan kasta i allt från frön till nötter och göra smakrika fullkornsbröd. Och du kommer inte att tröttna – det gör inte ens bagare som Neil!
”Det finns fortfarande så många bröd jag inte ens funderat på att baka än. Och sen kan du ju experimentera med olika sorters pålägg och verkligen lyfta fram brödets smaker”, säger han.
För Neil Allsopp hänger goda smaker ihop med goda ingredienser. Han använder bara närproducerade och ekologiska produkter och samarbetar med flera drivna jordbrukare.
De förvandlar det här...
...till det här!
Norska jordbrukare är väldigt yrkesskickliga, och spannmålens resa från åker till butik och bageri är alltid kort.
”För norrmännen har spannmålet alltid haft en stor betydelse. Förr i tiden kallades det till och med för ”Gudslånet”, säger Bodil Nordjore.
Hon är en norsk kokboksförfattare som vunnit flera priser för sitt arbete med norsk matkultur. De flesta frågor hon får handlar om bröd. Därför valde hon att göra en bok i ämnet – 255 sidor om brød, med bland annat120 recept!
Under vikingatiden malde man majs till mjöl för hand och bakade flatbröd som gräddades på stenhäll.
"De kallade det brauðiskr – eller brödtallrik – och toppade med bland annat fisk och kött."
Man kan säga att det är den norska originalpizzan – och vi har hållit delar av traditionen vid liv genom lefse (ett sorts tunnbröd) och flatbrød (ett osyrat bröd som äts till fisk, soppor etc.) Bakningen och tekniken har utvecklats en hel del genom århundradena idag finns bröd i alla former och storlekar.
”De vanligaste brödsorterna här görs på havre, korn och vete, men vi snappar också upp traditioner utifrån, som franskt landsbröd och italiensk focaccia”, säger Bodil.
Nya trender i all ära, men i slutändan vinner nästan alltid det nyttiga och näringsrika ”vardagsbrödet”, menar hon.
Förutom vårt älskade grovbrød äter vi också mycket kneippbrød, landbrød och rågbröd.
Vi kan också lyxa till det, och till fester och helgdagar är det många som bakar loff (vitt bröd). Det består i grunden av vetemjöl, mjölk, smör och jäst, men det finns flera variationer. Somliga tillsätter socker och ägg för extra söt smak, medan andra toppar bröden med vallmofrön.
I december bakar vi julebrød – en russinfylld delikatess. Den är söt, nästan som en bolle, och god ihop med brunost. Det är lite för gott för att bara ätas en gång om året, så många bakar det lite närsomhelst.
Bodil Nordjore betonar att oavsett sort är "bröd alltid lätt att göra hemma." Det är en stor anledning till att norrmännen är så förtjusta i det.
”Man blir dessutom väldigt mätt på fullkornsbröd. Två skiver håller magen mätt ända till nästa måltid”, avslutar hon.
I Norge finns bröd att köpa i bagerier, livsmedelsbutiker (många har 10-15 sorter!) och på en del bensinstationer. Totalt köper norrmännen 206 115 ton (!) bröd varje år enligt Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS, ett företag som samlar statistik för brödindustrin.
Det innebär en årskonsumtion på 38,5 kilo bröd per person. Och galet nog är det utöver bullar och baguetter och brödet vi bakar hemma! Det är alltså ingen överdrift det där med att vi älskar bröd …
Och vi gillar inte att låta vårt bröd gå till spillo. Opplysningskontoret for brød og korn uppmanar oss att göra allt från toast och krutonger till churros (en söt spansk godsak) på det torra bröd som blivit över.
Det är nyttigt, det är ekonomiskt – och varje smula kommer till användning. Vad finns det att inte älska med bröd? Dags att plocka fram förklädet och upptäcka brødets fantastiska värld!
Blir du inspirerad att styrka brödet från inköpslistan och istället baka själv? Här får du ett nyttigt och gott recept gjort av den skicklige norske bagaren Arild Mellemsæther.
Receptet ger 2 bröd
Svårighetsgrad: medel
Total tid: 3-4 timmar, inklusive förberedelse, jäsning och gräddning.
Att blötlägga
150g fullkornsvetemjöl
25g vetekli
60g kornmjöl
60g havregryn
3 ½ dl vatten
Huvudegen
450g vetemjöl
300g fullkornsmjöl
20g salt
25g färsk jäst
3 ½ dl lättmjölk
Lite mjölk för pensling och havregryn att toppa med.
1. Blötläggning: Blanda fullkornsmjöl, vetekli, kornmjöl, havregryn och vatten i en stor bunke. Låt det svälla i cirka 30 minuter vid rumstemperatur.
2. Blanda degen: Tillsätt resten av ingredienserna i bunken. Knåda degen med en köksassistent. Först på låg hastighet i 3 minuter, sedan ytterligare 3 minuter på högre hastighet.
3. Låt degen vila i cirka 30 minuter och knåda den sedan med händerna. Låt den vila i ytterligare 20 minuter.
4. Dela degen på mitten och forma två bröd. Pensla bröden med mjölk och rulla dem i havre innan du lägger dem i två stycken 2-liters brödformar. Täck formarna med kökshandduk och låt dem jäsa på en varm plats i cirka 40 minuter.
5. Värm ugnen till 210 ° C. Grädda bröden i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg, omkring 40 minuter.
6. Ta ut bröden från formarna med en gång och låt dem svalna på ugnsgaller.
Grovbrød - fullkornsbröd
Loff - vitt bröd.
Surdeigsbrød - surdegsbröd.
Kneippbrød - fullkornsbröd uppkallat den bayerska prästen och hydroterapeuten Sebastian Kneipp som levde på 1800-talet.
Smørbrød - smörgås
Matpakke - lunchen vi tar med till skolan, jobbar, på utflykt och så vidare.
Brødpudding - brödpudding
Knekkebrød - knäckebröd (ursprungligen svenskt men väldigt populärt i hela Norden.)
Res grönt med NOR-WAY Bussekspress och ge dig ut på ett norskt smakäventyr!
Grovbrød - fullkornsbröd
Loff - vitt bröd.
Surdeigsbrød - surdegsbröd.
Kneippbrød - fullkornsbröd uppkallat den bayerska prästen och hydroterapeuten Sebastian Kneipp som levde på 1800-talet.
Smørbrød - smörgås
Matpakke - lunchen vi tar med till skolan, jobbar, på utflykt och så vidare.
Brødpudding - brödpudding
Knekkebrød - knäckebröd (ursprungligen svenskt men väldigt populärt i hela Norden.)
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Upptäck Norges nya och spännande kök med prisbelönta ostar, utmärkt cider och otaliga variationer av frasvåfflor. För att inte tala om all färsk fisk och alla delikata skaldjur: kungskrabba, lax och den berömda skreien.
Vet du vad brunost är? Lär dig mer om den traditionella norska osten och ta chansen att provsmaka.
"Norskt viltkött är i världsklass. Det har en distinkt smak och helt annan arom än annat kött ”, säger mästerkocken Arne Brimi. Upptäck det unika med Norskt viltkött.
I Norge är man lika tokiga i bullar som vi är i Sverige. På norsk mark är du aldrig långt ifrån en nybakad bolle, som de kallas. Och de finns i otaliga varianter, med eller utan glasyr, kokos eller till och med brunost!
Tillbaka till toppen