VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Norges favoritmat:
BRÖD

Norwegian bread .
Photo: brodogkorn.no / Oda Christensen
Norwegian bread .
Photo: brodogkorn.no / Oda Christensen

Norge + bröd = sant.

Heart-shaped bread .
Photo: brodogkorn.no / Studio Dreyer Hensley
Heart-shaped bread .
Photo: brodogkorn.no / Studio Dreyer Hensley

Norrmännen äter faktiskt mest bröd i hela världen. I genomsnitt mumsar de i sig 38,5 kilo per person varje år!

Det är helt givet till frukost...

Norwegian breakfast .
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi
Norwegian breakfast .
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi

...den perfekta "matpakken”…

Norwegian lunch .
Photo: BAMA
Norwegian lunch .
Photo: BAMA

...och pricken över i:et till middagen.

Tröttnar de aldrig?
Nej då, inte med rätt pålegg!

Pumpkin soup .
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi
Pumpkin soup .
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi

Det kan vara allt från skinka, sylt, leverpastej, kaviar, norsk ost (framför allt den klassiska brunosten) eller fisk, till exempel makrill i tomatsås. Samt en hel del varianter av det mer udda slaget.

I Norge är det här med skive nästan en hel livsstil.

Slices of bread .
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi
Slices of bread .
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi

”Bröd är en del av Norges nationella identitet. Att komma hit och se alla olika typer av sädesslag och grovbrød (fullkornsbröd) var något helt nytt för mig”, säger Neil Allsopp.

Han är hjärnan bakom Sour To The People i Hønefoss i östra Norge, ett av många småskaliga bagerier som har dykt upp över hela landet. Från att ha jobbat som vapensmed i England flyttade han till Norge för 10 år sedan och började baka som hobby.

Idag är han surdegsproffs som kliver upp i ottan med ett leende på läpparna för att sätta igång brödbaket. Det är lite av en besatthet, menar han.

”Hela processen med surdeg gör något med dig. Du börjar med mjöl, vatten och salt, och några dagar senare har du något hälsosamt att äta. Det tar lite längre tid än vanligt bröd, men det är det värt. Surdegsbröd håller sig färskt längre och är bättre för matsmältningen”, förklarar han.

Hantera varsamt

Surdeg är inget nytt, men de senaste åren har det blivit en riktig global trend och det är många som bakar med surdeg hemma.

”Många har haft mer tid, särskilt under 2020. Sociala medier har också bidragit till att det spridit sig och blivit så populärt. Bröd är stort på Instagram”, förklarar Neil.

Sourdough bread made in Norway
Sourdough bread.
Photo: brodogkorn.no / Oda Christensen

För att lyckas med surdegsbaket behöver man både tålamod och omsorg. Ja, man måste faktiskt pyssla om sin lilla surdegsstarter ordentligt!

”Startern är lite av ett hinder för många, att man måste ge den tid att komma igång. Man måste mata den varje dag och får inte glömma bort den”, förklarar Neil.

Det kan vara bra att ställa in sig på att de första baken kanske inte blir helt lyckade, menar Neil. Men när du väl fått kläm på det öppnar sig en helt ny värld! Du kanske till och med börjar dekorera bröden så att de blir lika läckra för ögat som för gommen?

Gudomliga spannmål

Neil Allsopp ser brödkonsumtionen som något positivt, inte minst när bröden bakas på nyttiga ingredienser. Man kan kasta i allt från frön till nötter och göra smakrika fullkornsbröd. Och man behöver inte alls tröttna – det gör inte ens bagare som Neil!

”Det finns fortfarande så många brödsorter jag inte ens funderat på att baka än. Och sen kan man ju experimentera med olika sorters pålägg och verkligen lyfta fram brödets smaker”, säger han.

För Neil Allsopp hänger goda smaker ihop med goda ingredienser. Han använder bara närproducerade och ekologiska produkter och samarbetar med flera drivna jordbrukare.

De förvandlar det här...

A farmer from Skien .
Photo: brodogkorn.no / Krister Sørbø
A farmer from Skien .
Photo: brodogkorn.no / Krister Sørbø

...till det här!

Norska jordbrukare gör ett fantastiskt jobb, och spannmålens resa från åker till butik och bageri är kort.

Flour .
Photo: brodogkorn.no / Krister Sørbø
Flour .
Photo: brodogkorn.no / Krister Sørbø

”För norrmännen har spannmålet alltid haft stor betydelse. Förr i tiden kallades det till och med för ”Gudslånet”, säger Bodil Nordjore.

Hon är en norsk kokboksförfattare som har vunnit flera priser för sitt arbete med norsk matkultur. De flesta frågor hon får handlar om bröd. Därför valde hon att göra en bok i ämnet – 255 sidor om brød, med bland annat 120 recept!

Anrika traditioner

Under vikingatiden malde man majs till mjöl för hand och bakade tunnbröd som gräddades på stenhäll.

"De kallade det brauðiskr – eller brödtallrik – och toppade den med bland annat fisk och kött."

Man kan kalla det Norges originalpizza – och traditionen hålls i liv genom lefse (ett sorts tunnbröd) och flatbrød (ett osyrat bröd som äts till fisk, soppor etc.) Bakningen och tekniken har utvecklats en hel del genom århundradena och idag finns bröd i alla former och storlekar.

”De vanligaste brödsorterna här görs på havre, korn och vete, men vi snappar också upp traditioner utifrån, som franskt lantbröd och italiensk focaccia”, säger Bodil.

Nya trender i all ära, men i slutändan vinner nästan alltid det nyttiga och näringsrika vardagsbrödet, menar hon.

Slices of bread with various spreads and toppings served on a platter
Slices of bread.
Photo: brodogkorn.no / Nadin Martinuzzi

Förutom det älskade grovbrødet äter man också mycket kneippbrød, landbrød och rågbröd i Norge.

De kan också lyxa till det, och till fester och helgdagar är det många som bakar loff (vitt bröd). Det består i grunden av vetemjöl, mjölk, smör och jäst, men det finns flera varianter. Somliga tillsätter socker och ägg för extra söt smak, andra toppar bröden med vallmofrön.

I december bakas det julebrød – en russinfylld delikatess. Norskt julbröd är sött, nästan som en bolle, och passar bra med brunost. Det är lite för gott för att bara ätas en gång om året, så många bakar det lite närsomhelst.

A variety of white bread in Norway
White bread.
Photo: brodogkorn.no / Sara Johannessen

Bodil Nordjore betonar att oavsett sort är "bröd alltid lätt att göra hemma." Det är en stor anledning till att norrmännen är så förtjusta i det.

”Man blir dessutom väldigt mätt på fullkornsbröd. Två skiver håller magen belåten ända till nästa måltid”, avslutar hon.

Bröd i mängder

Bröd säljs på bagerier, i livsmedelsbutiker (många har 10-15 sorter!) och på en del bensinstationer. Totalt köper norrmännen 206 115 ton (!) bröd varje år enligt Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS, ett företag som samlar statistik från brödindustrin.

Det innebär en årskonsumtion på 38,5 kilo bröd per person. Och galet nog är det utöver bullar och baguetter och brödet som bakas hemma! Det är alltså ingen överdrift det där med att Norge älskar bröd Och det uppskattas inte att låta bröd gå till spillo. Opplysningskontoret for brød og korn rekommenderar att torrt bröd förvandlas till allt från toast och krutonger till spanska churros.

Det är nyttigt, det är ekonomiskt – och varje smula kommer till användning. Är det ens möjligt att inte gilla bröd? Dags att plocka fram förklädet och upptäcka brødets fantastiska värld!

Churros made with dry bread
Dry bread churro.
Photo: brodogkorn.no / Sara Johannessen

Baka ett näringsrikt bröd hemma

Blir du inspirerad att stryka brödet från inköpslistan och baka själv istället ? Här får du ett nyttigt och gott recept från den skickliga bagaren Arild Mellemsæther.

Receptet ger 2 limpor
Svårighetsgrad: medel
Total tid: 3-4 timmar inklusive förberedelse, jäsning och gräddning.

Ingredienser

Att blötlägga
150 gr fullkornsvetemjöl
25 gr vetekli
60 gr kornmjöl
60 gr havregryn
3 ½ dl vatten

Huvudegen
450 gr vetemjöl
300 gr fullkornsmjöl
20 gr salt
25 gr färsk jäst
3 ½ dl lättmjölk

Lite mjölk till pensling och havregryn att toppa med.

Instruktioner

1. Blötläggning: Blanda fullkornsmjöl, vetekli, kornmjöl, havregryn och vatten i en stor bunke. Låt det svälla i cirka 30 minuter vid rumstemperatur.

2. Blanda degen: Tillsätt resten av ingredienserna i bunken. Knåda degen med en köksassistent. Först på låg hastighet i 3 minuter, sedan ytterligare 3 minuter på högre hastighet.

3. Låt degen vila i cirka 30 minuter och knåda den sedan med händerna. Låt den vila i ytterligare 20 minuter.

4. Dela degen på mitten och forma två bröd. Pensla bröden med mjölk och rulla dem i havre innan du lägger dem i två stycken 2-liters brödformar. Täck formarna med kökshandduk och låt dem jäsa på en varm plats i cirka 40 minuter.

5. Värm ugnen till 210 °C. Grädda limporna i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg, omkring 40 minuter.

6. Ta ut bröden från formarna med en gång och låt svalna på ugnsgaller.

Hitta rätt I brödjungeln med vår ordlista

Grovbrød - fullkornsbröd

Loff - vitt bröd.

Surdeigsbrød - surdegsbröd.

Kneippbrød - fullkornsbröd uppkallat efter den bayerska prästen och hydroterapeuten Sebastian Kneipp som levde på 1800-talet.

Smørbrød - smörgås

Matpakke - lunchen vi tar med till skolan, jobbet, på utflykt och så vidare.

Brødpudding - brödpudding

Knekkebrød - knäckebröd (ursprungligen svenskt men väldigt populärt i hela Norden.)


Res grönt med NOR-WAY Bussekspress och ge dig ut på ett norskt smakäventyr!

Hitta rätt I brödjungeln med vår ordlista

Grovbrød - fullkornsbröd

Loff - vitt bröd.

Surdeigsbrød - surdegsbröd.

Kneippbrød - fullkornsbröd uppkallat efter den bayerska prästen och hydroterapeuten Sebastian Kneipp som levde på 1800-talet.

Smørbrød - smörgås

Matpakke - lunchen vi tar med till skolan, jobbet, på utflykt och så vidare.

Brødpudding - brödpudding

Knekkebrød - knäckebröd (ursprungligen svenskt men väldigt populärt i hela Norden.)

Hitta ett bageri nära dig

Bagerier i Norge
Rulla ner för att se alla bagerier.
Bakeriet i Lom ligg midt i Lom sentrum. Vi har utsal med brød og andre bakevarer og eigen kafé. Om sommaren har vi uteservering med pizza og… Read more
Bakeriet i Lom | Kafé
Bakverk og italiensk pizza i verdensklasse får du på Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Read more
Tollboden Bakeri
Fole Godt AS er et håndverksbakeri og kafé som holder til sentralt i Molde sentrum, nærmere bestemt i Outzen Strøket.… Read more
Fole Godt
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori - Malmø
Kanskje Geilos mest populære bakeri, som transformeres til en fantastisk pizzeria mellom lunsj og middag. I bakeriet kan du kjøpe ferske… Read more
Highland Bakeri & Pizzeria
I Bakeriet SPRØ tilbyr vi ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte sandwich, et bredt utvalg av drikke og en meny som varierer med dag… Read more
Bakeriet SPRØ
Silver Bell Kro på Håholmen er et rustikt lokale med grove langbord og historisk sus. Brukes til mye til lunsj i sommersesongen og som… Read more
Håholmen Havstuer -Silver Bell Kro
Bare Beppe kafè og litt til ligger ved Byparken i hjertet av Sandefjord sentrum. I tillegg til vanlig kafèdrift har Bare Beppe sitt eget lille… Read more
Bare Beppe Kafé og litt til
Bare Beppe Kafé og Bakeri tilbyr også catering til alle anledninger som blant annet tapas, snitter og møtemat.… Read more
Catering fra Bare Beppe Kafé og Bakeri
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk - Et  Mekka for matentusiaster Det er ingen tvil om at Høvdinghallen er… Read more
Høvdinghallen ved Hadeland Glassverk
Matopplevelsene står i kø på Hadeland Glassverk. Våre serveringssteder tilbyr klassiske matretter og tradisjonsrik bakst. Read more
Spisestedene på Hadeland Glassverk
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - ALTI Mandal
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Gågata
Unn deg Lofotens beste kanelboller fra gamle bakeriet på Å. Kjenn kanellukten som sprer seg i Å hver eneste sommerdag. I bakeriet fyrer vi med… Read more
Bakeriet Å
Er en del av MATHUSET EYDE og ligger i Storgata midt i Rjukan sentrum. Dette er et tradisjonelt og hyggelig konditori med fristende alltid ferske… Read more
Eyde Konditori
Et bakeri med egen produksjon, utsalg og serveringssted i samme lokalene. Her får du ekte varer! Read more
Bakeriet i Brumunddal
Edgars bakeri har velsmakende bakevarer som passer alles ganer. Velkommen til oss – enten du vil spise her eller ta med deg! Read more
Edgars Bakeri på AMFI Farsund
Lokal bakery and cafe, serves fresh pastry, breakfast, snacks and cakes. In the summersason outdoor seating. Read more
Stavelin Kafe og Konditori
Den koselige kafeen Ryfylke bakeri & konditori er lokalisert i Jørpeland sentrum i Ryfylke, og har et stort utvalg av både påsmurt, bakevarer og… Read more
Ryfylke bakeri & konditori på Jørpeland
Den koselige kafeen Ryfylke bakeri & konditori er lokalisert i R13 senteret på Tau i Ryfylke, og har et stort utvalg av både påsmurt, bakevarer og… Read more
Ryfylke bakeri & konditori på Tau
Hos Dalen Lefsebakeri, i Dalen utenfor Jørpeland i Ryfylke, får du rykende ferskt bakverk som passer like godt som turmat som til kaffen innendørs. Read more
Dalen Lefsebakeri på Jørpeland
Flåm Bakeri tilbyr tilreisende fra alle verdens hjørner og fastboende herlig nybakte bakverk hele året. Read more
Flåm Bakeri
Velkommen til Grini Hjemmebakeri og gårdsutsalg. Vi har hjemmebakte glutenfrie kransekaker og granola og kjøtt, syltetøy, egg og ost fra andre lokale… Read more
Grini Hjemmebakeri - Gårdsutsalg
Midt i Voss sentrum finn du Kringlo - eit bakeri som vart starta opp i 1994. Read more
Kringlo
- midt i gamle Straumen Sentrum MARENS BAKERI - Ferske og smakfulle produkter til hverdag og fest. Her blir du ønsket velkommen med duftende… Read more
Marens Bakeri
Sommeren 2020 har vi åpent alle dager f.o.m 28 juni og 16 august kl 11-16.  Mandag til lørdag har vi åpent gårdsbakeri,… Read more
Sommerkafe i "Såmmårstuggu" på Kalsa Gårdsbakeri.
Bakeriet i Bagn er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste råvarene for å få de… Read more
Bakeriet i Bagn - Aurdal
I Bakeriet SPRØ tilbyr vi ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn, nysmurte sandwich, et bredt utvalg av drikke og en meny som varierer… Read more
Bakeriet SPRØ
Hemsedal Flatbrødbakeri AS produserer tradisjonsbakst fra Hemsedal og Hallingdal. Du kan kjøpe produktene på dagligvarebutikkene eller direkte hos… Read more
Hemsedal Flatbrødbakeri
Vossabakst er Voss sitt einaste handverksbakeri, der alle varene vert laga frå grunnen av og steikt i steinovn. Read more
Vossabakst
Bakeriet i Bagn er kjent for sine gode bakervarer, og filosofien er at de kun skal bruke de beste råvarene for å få de… Read more
Bakeriet i Bagn
Det lokale og tradisjonsrike Edgars Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgars Bakeri & Konditori i Lyngdal
Her finner du et stort utvalg i påsmurt mat, kaker, pizza og andre varmretter, samt drikke i alle varianter - kaffe, smoothies, frappe, meierivarer og… Read more
Harry Bakeri & Kaffibar
Kortreist Lykke er et lite bakeri som har spesialisert seg på munker og lefser. Read more
Kortreist Lykke lefse og munkebakeri
Lokalt bakeri i Leveld, baker etter lokale oppskrifter. Kultur, ekte håndverk av tradisjonsmat fra Hallingdal. Read more
Leveld Lefsebakeri
Et overflødighetshorn av bakevarer - og verdens beste skolekjeks Read more
Presteruds Eft. Baker og Konditori
Austbygda Bakeri ligger midt i Tinn Austbygd sentrum. Read more
Austbygda Bakeri
På Minibakeriet i Eid sentrum får du smaksbomber av bakervarer, gedigne «blingsar» og andre lokale godsaker. Read more
Minibakeriet
Det lokale og tradisjonsrike Edgar's Bakeri har solgt deilig bakverk siden 1906. Read more
Edgar's Bakeri & Konditori - Vigeland
Ønsker du en pust i bakken etter shopping turen i Amfi kjøpesenter, så tilbyr de også kafe, te, mineralvann samt flere gode… Read more
Hamstad Bakericafe Amfi
De har et stort utvalg i disken, alt fra vaffel til dagens middag.  Mange spennende retter ligger klare for å nytes i nye flotte… Read more
Hamstad Bakericafe Namsos Storsenter
Hos Rabalder café & bakeri får du ferske bakevarer hver dag. Vi har åpent fra kl. 10:00 - 16:30. Du kan kjøpe mat frem… Read more
Rabalder Café & Bakeri
Gol Bakeri og Konditori AS er et tradisjonsrikt bakeri som leverer brød og kaker i Hallingdal og Valdres. Våre bake- og konditormestere… Read more
Gol Bakeri
Utsalget ligger midt i Gol Sentrum har ca 40 sitteplasser og utservering om sommeren. En naturlig plass for en pause i shoppingen. Man.-fre. kl 08:30… Read more
Gol Bakeri Filialutsalg
Bakeriet Sprø i Oppdal, ferske og naturlige bakevarer stekt i steinovn. Read more
Bakeriet Sprø
Herlig lager tradisjonell mat fra Geilo. Herlig AS drives av Gunn Kristin Øen Uthus, hun baker og produserer småmat,… Read more
Herlig AS
Tonstad Bakeri AS finner du midt i Tonstad sentrum i Sirdal kommune. Her har vi et bakeri der vi produserer varene våre; det meste på den gammeldagse… Read more
Tonstad Bakeri
Bakeri med lange tradisjoner på sydsiden i Halden Read more
Børkes Bakeri
H.Jenseg bakeri og Konditori er sarpsborgs eldste bakeri.I tre generasjoner har familien holdt tradisjonen med sine velsmakende bakeverk.bakeriets 100… Read more
H.Jenseg Bakeri og Konditori
Nice cafés in Førde. Enjoy a good cup of coffe, or a delicious meal. Olefine in Elvegården tel. +47 57826945, Olefine in Hafstadgården tel. +47… Read more
Naustdal dampbakeri
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS
    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Generelt
      Tillgänglighet
      Åldersgräns
      • Show More
      • No available filters
      Rabatt
      • Show More
      • No available filters
      Svårighetsgrad
      Landskap
      • Show More
      • No available filters
      Prisklass
      Årstid
      Övernattning
      Camping
      • Show More
      • No available filters
      Hotellfaciliteter
      • Show More
      • No available filters
      Rumsfaciliteter
      Skidorter
      Utomhusaktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Alpin skidåkning
      Cykling
      Kanot & kajak
      Längdskidåkning
      Fiske
      • Show More
      • No available filters
      Vandring
      Djurliv & safari
      • Show More
      • No available filters
      Vinteraktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Planera din resa
      Reseinformation
      • Show More
      • No available filters
      Servicios
      • Show More
      • No available filters
      Mat & dryck
      Norsk mat
      Pubar & barer
      Restauranger & caféer
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter
      Aktiviteter
      • Show More
      • No available filters
      Aktiviteter för barn
      • Show More
      • No available filters
      Stränder
      Shopping
      • Show More
      • No available filters
      Temaparker
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Generelt
    Tillgänglighet
    Åldersgräns
    • Show More
    • No available filters
    Rabatt
    • Show More
    • No available filters
    Svårighetsgrad
    Landskap
    • Show More
    • No available filters
    Prisklass
    Årstid
    Övernattning
    Camping
    • Show More
    • No available filters
    Hotellfaciliteter
    • Show More
    • No available filters
    Rumsfaciliteter
    Skidorter
    Utomhusaktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Alpin skidåkning
    Cykling
    Kanot & kajak
    Längdskidåkning
    Fiske
    • Show More
    • No available filters
    Vandring
    Djurliv & safari
    • Show More
    • No available filters
    Vinteraktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Planera din resa
    Reseinformation
    • Show More
    • No available filters
    Servicios
    • Show More
    • No available filters
    Mat & dryck
    Norsk mat
    Pubar & barer
    Restauranger & caféer
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter
    Aktiviteter
    • Show More
    • No available filters
    Aktiviteter för barn
    • Show More
    • No available filters
    Stränder
    Shopping
    • Show More
    • No available filters
    Temaparker
    Clear Filters
    Back To Top

    Ta del av våra topperbjudanden

    Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

    Norska smaker