Skip to main content

Norges favoritmat:
BRÖD

Norge + bröd = sant.

Norrmännen äter faktiskt mest bröd i hela världen. I genomsnitt mumsar de i sig 38,5 kilo per person varje år!

Det är helt givet till frukost...

...den perfekta "matpakken”…

...och pricken över i:et till middagen.

Tröttnar de aldrig?
Nej då, inte med rätt pålegg!

Det kan vara allt från skinka, sylt, leverpastej, kaviar, norsk ost (framför allt den klassiska brunosten) eller fisk, till exempel makrill i tomatsås. Samt en hel del varianter av det mer udda slaget.

I Norge är det här med skive nästan en hel livsstil.

”Bröd är en del av Norges nationella identitet. Att komma hit och se alla olika typer av sädesslag och grovbrød (fullkornsbröd) var något helt nytt för mig”, säger Neil Allsopp.

Han är hjärnan bakom Sour To The People i Hønefoss i östra Norge, ett av många småskaliga bagerier som har dykt upp över hela landet. Från att ha jobbat som vapensmed i England flyttade han till Norge för 10 år sedan och började baka som hobby.

Idag är han surdegsproffs som kliver upp i ottan med ett leende på läpparna för att sätta igång brödbaket. Det är lite av en besatthet, menar han.

”Hela processen med surdeg gör något med dig. Du börjar med mjöl, vatten och salt, och några dagar senare har du något hälsosamt att äta. Det tar lite längre tid än vanligt bröd, men det är det värt. Surdegsbröd håller sig färskt längre och är bättre för matsmältningen”, förklarar han.

Hantera varsamt

Surdeg är inget nytt, men de senaste åren har det blivit en riktig global trend och det är många som bakar med surdeg hemma.

”Många har haft mer tid, särskilt under 2020. Sociala medier har också bidragit till att det spridit sig och blivit så populärt. Bröd är stort på Instagram”, förklarar Neil.

För att lyckas med surdegsbaket behöver man både tålamod och omsorg. Ja, man måste faktiskt pyssla om sin lilla surdegsstarter ordentligt!

”Startern är lite av ett hinder för många, att man måste ge den tid att komma igång. Man måste mata den varje dag och får inte glömma bort den”, förklarar Neil.

Det kan vara bra att ställa in sig på att de första baken kanske inte blir helt lyckade, menar Neil. Men när du väl fått kläm på det öppnar sig en helt ny värld! Du kanske till och med börjar dekorera bröden så att de blir lika läckra för ögat som för gommen?

Gudomliga spannmål

Neil Allsopp ser brödkonsumtionen som något positivt, inte minst när bröden bakas på nyttiga ingredienser. Man kan kasta i allt från frön till nötter och göra smakrika fullkornsbröd. Och man behöver inte alls tröttna – det gör inte ens bagare som Neil!

”Det finns fortfarande så många brödsorter jag inte ens funderat på att baka än. Och sen kan man ju experimentera med olika sorters pålägg och verkligen lyfta fram brödets smaker”, säger han.

För Neil Allsopp hänger goda smaker ihop med goda ingredienser. Han använder bara närproducerade och ekologiska produkter och samarbetar med flera drivna jordbrukare.

De förvandlar det här...

...till det här!

Norska jordbrukare gör ett fantastiskt jobb, och spannmålens resa från åker till butik och bageri är kort.

”För norrmännen har spannmålet alltid haft stor betydelse. Förr i tiden kallades det till och med för ”Gudslånet”, säger Bodil Nordjore.

Hon är en norsk kokboksförfattare som har vunnit flera priser för sitt arbete med norsk matkultur. De flesta frågor hon får handlar om bröd. Därför valde hon att göra en bok i ämnet – 255 sidor om brød, med bland annat 120 recept!

Anrika traditioner

Under vikingatiden malde man majs till mjöl för hand och bakade tunnbröd som gräddades på stenhäll.

"De kallade det brauðiskr – eller brödtallrik – och toppade den med bland annat fisk och kött."

Man kan kalla det Norges originalpizza – och traditionen hålls i liv genom lefse (ett sorts tunnbröd) och flatbrød (ett osyrat bröd som äts till fisk, soppor etc.) Bakningen och tekniken har utvecklats en hel del genom århundradena och idag finns bröd i alla former och storlekar.

”De vanligaste brödsorterna här görs på havre, korn och vete, men vi snappar också upp traditioner utifrån, som franskt lantbröd och italiensk focaccia”, säger Bodil.

Nya trender i all ära, men i slutändan vinner nästan alltid det nyttiga och näringsrika vardagsbrödet, menar hon.

Förutom det älskade grovbrødet äter man också mycket kneippbrød, landbrød och rågbröd i Norge.

De kan också lyxa till det, och till fester och helgdagar är det många som bakar loff (vitt bröd). Det består i grunden av vetemjöl, mjölk, smör och jäst, men det finns flera varianter. Somliga tillsätter socker och ägg för extra söt smak, andra toppar bröden med vallmofrön.

I december bakas det julebrød – en russinfylld delikatess. Norskt julbröd är sött, nästan som en bolle, och passar bra med brunost. Det är lite för gott för att bara ätas en gång om året, så många bakar det lite närsomhelst.

Bodil Nordjore betonar att oavsett sort är "bröd alltid lätt att göra hemma." Det är en stor anledning till att norrmännen är så förtjusta i det.

”Man blir dessutom väldigt mätt på fullkornsbröd. Två skiver håller magen belåten ända till nästa måltid”, avslutar hon.

Bröd i mängder

Bröd säljs på bagerier, i livsmedelsbutiker (många har 10-15 sorter!) och på en del bensinstationer. Totalt köper norrmännen 206 115 ton (!) bröd varje år enligt Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS, ett företag som samlar statistik från brödindustrin.

Det innebär en årskonsumtion på 38,5 kilo bröd per person. Och galet nog är det utöver bullar och baguetter och brödet som bakas hemma! Det är alltså ingen överdrift det där med att Norge älskar bröd Och det uppskattas inte att låta bröd gå till spillo. Opplysningskontoret for brød og korn rekommenderar att torrt bröd förvandlas till allt från toast och krutonger till spanska churros.

Det är nyttigt, det är ekonomiskt – och varje smula kommer till användning. Är det ens möjligt att inte gilla bröd? Dags att plocka fram förklädet och upptäcka brødets fantastiska värld!

Baka ett näringsrikt bröd hemma

Blir du inspirerad att stryka brödet från inköpslistan och baka själv istället ? Här får du ett nyttigt och gott recept från den skickliga bagaren Arild Mellemsæther.

Receptet ger 2 limpor
Svårighetsgrad: medel
Total tid: 3-4 timmar inklusive förberedelse, jäsning och gräddning.

Ingredienser

Att blötlägga
150 gr fullkornsvetemjöl
25 gr vetekli
60 gr kornmjöl
60 gr havregryn
3 ½ dl vatten

Huvudegen
450 gr vetemjöl
300 gr fullkornsmjöl
20 gr salt
25 gr färsk jäst
3 ½ dl lättmjölk

Lite mjölk till pensling och havregryn att toppa med.

Instruktioner

1. Blötläggning: Blanda fullkornsmjöl, vetekli, kornmjöl, havregryn och vatten i en stor bunke. Låt det svälla i cirka 30 minuter vid rumstemperatur.

2. Blanda degen: Tillsätt resten av ingredienserna i bunken. Knåda degen med en köksassistent. Först på låg hastighet i 3 minuter, sedan ytterligare 3 minuter på högre hastighet.

3. Låt degen vila i cirka 30 minuter och knåda den sedan med händerna. Låt den vila i ytterligare 20 minuter.

4. Dela degen på mitten och forma två bröd. Pensla bröden med mjölk och rulla dem i havre innan du lägger dem i två stycken 2-liters brödformar. Täck formarna med kökshandduk och låt dem jäsa på en varm plats i cirka 40 minuter.

5. Värm ugnen till 210 °C. Grädda limporna i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg, omkring 40 minuter.

6. Ta ut bröden från formarna med en gång och låt svalna på ugnsgaller.

Hitta ett bageri nära dig

0

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor