Gräddan
av gourmet
Livet som ko ser faktiskt ganska mysigt ut,
i varje fall här.
Grönt gräs, porlande rent vatten
och frisk luft.
Naturen ger norska mjölk- och köttprodukter en frisk, delikat smak och hög kvalitet.
Det finns det 10 anledningar till:
1. Friska djur behöver ingen antibiotika
Bara sjuka djur behandlas med mediciner i Norge.
2. Låååångt sommarlov
Nötkreatur, får och getter har lagstadgad utevistelse minst åtta veckor om året. Flera går ute hela sommarhalvåret.
3. Frigående djur
Flera norska nötkreatursraser som Urfe och fårrasen Spælsau går ute året runt.
4. Mumsig mjölk
Stølsmelk (mjölk från sommargårdar i fjällen) är mer näringsrik och ännu godare än vanlig mjölk. Det finns det bevis på!
5. Våra främsta trädgårdsarkitekter
Djurens betande vårdar kulturlandskapet och förhindrar igenväxning.
6. Växter och insekter älskar det också!
Betande djur bevarar den biologiska mångfalden.
7. Den norska kombi-kossan
Muuu! Uppemot 70 procent av vår köttproduktion baseras på en norsk nötkreatursras som heter Norsk Rødt Fe (NRF).
Den producerar både kött och mjölk, vilket gör den till en äkta kombi-kossa!
8. Hängivna bönder
Kossorna Klara och Litago leker fritt på gården, äter gräs och kommer springande för att gosa med jämna mellanrum.
Många norska bönder är pådrivande för djurvälfärd och har ett stort hjärta och engagemang för sina djur.
Mjölken från dessa älskade djur används till att göra ost i världsklass och andra mjölkprodukter, som den berömda norska brunosten.
9. En levande landsbygd
Genom att stödja småskaliga lantbruk stödjer du livet i mindre byar och bidrar till en livskraftig landsbygd.
Flera norska bondgårdar har mysiga gårdsbutiker och erbjuder även övernattning.
Se det bästa av den norska landsbygden. Unna dig lite lantlig lyx som här på Kvitnes gård i Vesterålen.
10. Ät mindre kött
...och kasta inte mat.
På så sätt kan du bidra till en grönare framtid.