Skip to main content

De bästa matupplevelserna i Stavangerregionen

Räkna med en välsmakande upplevelse
i de sydvästra delarna av Fjord Norge!

Här betar korna fritt på Jærens slätter, tomaterna är extra söta och fisken serveras nyfångad direkt från Nordsjön. 

”Det här är verkligen ett matparadis. Man kan följa ingredienserna hela vägen från jord till bord. Här finns hela näringskedjan.”

Jon Berg, kokboksförfattare och sommelier

Mysiga kaféer, Michelinrestauranger, matställen som serverar traditionella rätter och gott om gårdsbutiker. Hitta kulinariska smultronställen med lite hjälp från matexperten Jon Berg.

Prisbelönta ostar och kött, traditionell kokkonst som används på nya sätt, och ingredienser från både fjord och åkrar. Stavangerregionen är verkligen en plats för riktiga matälskare. Ta del av de här tipsen och låt din resa bli en fest för gommen!

En kulinarisk skattkammare

I det västra delen av Norge är Stavangerregionen en riktig guldgruva av lokalproducerade råvaror. Det milda kustklimatet, höga fjäll, djupa fjordar och bördig jord gör det möjligt att odla och skörda en stor mängd olika råvaror.

”Här finns fantastiska små lantbruk med lokalt fokus, men också större livsmedelsproducenter som levererar varor till hela landet. Kvalitet är alltid ett ledord, vare sig du är stor eller liten,” säger Jon Berg.

Jon växte upp i Stavanger och är själv en riktig matfantast. Han är både journalist och sommelier, och har skrivit en bok om matupplevelser och recept från regionen. Boken Nordsjøvegen – fra Stavanger til Hidra är en guide till de bästa kulinariska upplevelserna och matställena i den här delen av landet. Och det finns att välja bland!

"Det är stor fokus på ekologi och god djurhållning, och det tycker jag att man känner på smaken. I den lilla kommunen Gjesdal är det frigående grisar hos Tinas Griser och i Sola strax utanför Stavanger betar anguskorna på de gröna ängarna,” säger Jon.

En kulinarisk resa

Åk på matsafari i regionen! Stavanger är omgivet av små öar med rik historia, kultur och natur. Det milda och fuktiga havsklimatet gör öarna gröna under större delen av året, och de är väl värda att utforskas.

En halvtimmes bilresa norrut från Stavanger ligger det historiska Utstein Kloster på Klosterøy, en av åtta bebodda öar i kommunen Rennesøy. Bilturen på små vägar längs fjorden är en upplevelse i sig. Du kör över den ena idylliska ön efter den andra, förbi betande kor och får i fantastiska landskap.

Utstein var en gång hem till vikingakungen Harald Hårfager. Under medeltiden var det ett kloster och på 1700-talet en herrgård, för att sedan omvandlas till museum på 1930-talet.

På ön ligger också Klostergarden, en gård som satsar på hållbar livsmedelsproduktion i en skyddad kulturhistorisk miljö. Den drivs av Inger Lise och Anders Schanche Rettedal, som är familjegårdens elfte generation.

”Våra lamm, frigående grisar och kor har stora landområden där de kan leka precis vid havet. De tycks verkligen njuta av naturen här på ön."

Inger Lise

Inger Lise och hennes familj har fått välförtjänt uppmärksamhet för sättet de driver sitt lantbruk på.

De har varit i final i den norska kocktävlingen Det norske måltid flera gånger, och deras Klosterlam har uppnått Spesialitetsmerket från organisationen Norsk Mat.

Hela sommarsäsongen betar lammen uteslutande på ängar vid havet.

Vilket härligt ställe att vara lamm på!

Vill du prova Klostergardens specialiteter?

I en gammal sjöbod i närheten av Utstein Kloster ligger en gårdsbutik där du kan köpa lammkött, charkprodukter, skinn och läder samt lokala mat- och dryckesvaror.

Exklusiva restauranger

Med ett så stort urval av råvaror i Stavanger är det inte undra på att staden har flera Michelinrestauranger och en lång rad andra fantastiska matställen. Förutom huvudstaden Oslo var Stavanger faktiskt den första staden i Norge att tilldelas en Michelinstjärna, med restaurangen RE-NAA år 2016. Idag har restaurangen två Michelinstjärnor och en meny som fokuserar på regionala smaker och säsongsbetonade råvaror.

"Den största fördelen med att ha en restaurang just här är att allt är lokalproducerat. Fisk, skaldjur, grönsaker, vilt, svamp. Allt vi behöver finns max en halvtimme bort,” säger kocken Sven Erik Renaa.

I Stavanger ligger också Sabi Omakase, den första sushirestaurangen i Norge att få en Michelinstjärna. Restaurangen serverar sushi på autentiskt vis, så kallad edomae. Den tillagas av Roger Asakil Joya, en av de få sushikockar i Norge som är ackrediterad av AJSA (All Japan Sushi Association).

Vill du äta på någon av de här Michelinrestaurangerna bör du boka bord i god tid!

Traditionella läckerheter

Men du behöver inte besöka en Michelinrestaurang för att äta gott här i området. Enligt Jon Berg finns en rad ställen utanför staden som du inte får missa. Många av dem fokuserar på det traditionella norska köket, som Lura Turistheim i Sandnes, bara en knapp kvarts färd med bil från centrala Stavanger. Här har det lagats norsk mat från grunden sedan 1949.

”Deras komle (ett slags potatisdumplings som oftast serveras med saltat kött) tillagas precis som jag minns dem från min barndom. De gör också fantastiska kjøttkaker (köttbullar) och naturligtvis den bästa efterrätten, karamelpudding. Att komma hit är nästan som att besöka ett matmuseum,” säger Jon. Han tycker det är viktigt att värna de gamla norska recepten och att bidra till att föra mattraditionerna vidare.

Ett annat tips från Jon är Hå gamla prestegard, som ligger vackert till längs Jærenstrandene söder om Stavanger.

Hå är först och främst är ett konstgalleri och kulturcentrum, men det finns också ett litet café där som är väl värt ett besök.

”Historia, konst och mat går hand i hand i Hå. Prova deras härliga smörgåsar, goda lapper (en sorts pannkakor) och bakverk. Om du har tur är det livemusik också."

Jon Berg

Vill du prova att göra lapper hemma? Prova receptet från Jons kokbok! Det är både enkelt och jättegott.

När du besöker Hå kan du också ta en tur till Obrestad Fyr, där det finns övernattning.

God mat och unikt boende? Ja tack!

Konsten att konservera

Maten i Fjord Norge är i mångt och mycket formad av traditionen att konservera livsmedel. Just konservering var faktiskt en av Stavangers viktigaste industrier år 1900! Det kan du lära dig mer om på stadens konserveringsmuseum. Men mattraditionerna i Fjord Norge är också formade av ännu äldre tekniker för att bevara mat. Torkning, saltning, rökning och fermentering är gamla tekniker som har gått i arv i generationer. De används fortfarande på några av stadens bästa restauranger.

”På Tango fokuserar vi i hög grad på årstidens råvaror. Men för att förlänga säsongen och kunna använda allt vi skördar fermenterar vi också mycket mat,” säger Jan-Erik Hauge, kökschef på Tango.

Tango är en intim restaurang med bara 30 sittplatser, och ligger mitt i hjärtat av Stavanger. I restaurangköket hittar man riktiga matnördar som vill sätta Stavanger på den kulinariska kartan med sina överraskande smakkombinationer, vackra presentationer och utsökta vinmatchningar.

Tango använder bara mycket noggrant utvalda ingredienser, menar föreståndaren Tommy Oppedal Raanti. Hög kvalitet och lokalt ursprung är viktiga kriterier för restaurangen.

”Vi arbetar en hel del med en lokal bonde som heter Frode Ljosdal. Han levererar fantastiska råvaror, bland annat squash, jordärtskocka, tomater och grönkål från sin gård på ön Brimse strax utanför Stavanger. Klimatet där ute är annorlunda än inne i staden. Man är mer skyddad från vädret, vilket gör att våren kommer tidigare,” säger Tommy.

Stavangerregionen är också känd för sin storskaliga odling av söta tomater. I Orre på Jæren ligger Wiig Gartneri, en av Norges största producenter av tomat och gurka.

”Wiig Gartneri levererar grönsaker till butiker över hela landet. Det odlas också tomater på öarna Finnøy och Brimse,” säger Tommy.

Vattnas det i munnen?

Provsmaka Tangos goda rätt med ostron, gurka, ätbara blommor och mandelcreme.

Och till efterrätt: norska rabarber med pâte à choux och en läcker sorbet.

Ingen dålig avslutning!

Färskt från Nordsjön

Vi kan förstås inte prata om Stavanger utan att nämna fisk och skaldjur. Vi är ju trots allt på västkusten! Innan oljan upptäcktes i Nordsjön var Stavanger en liten fiskeby som var beroende av sitt sillfiske.

Idag är fisk ett stående inslag på många av stadens restauranger. Man kan äta färsk fisk året runt, men allra godast är den på vintern. Då är fjorden iskall, och fisk och skaldjur blir extra saftiga. Fisk och skaldjur härifrån är av så hög kvalitet att de serveras på de bästa restaurangerna runt om i världen. Besök någon av regionens fiskrestauranger, där fisken kommer direkt från Nordsjön.

”Vitling, flundra, sej och kolja är vanliga här, och vi har givetvis massor av läckra skaldjur också. Mina favoriter är färsk havskräfta eller kammusslor,” säger Karl Erik Pallesen, kökschef och delägare i Fisketorget i Stavanger.

Fisketorget är både fiskhandlare och fiskrestaurang. Det ligger mitt i staden nere vid hamnen, eller Vågen som lokalbefolkningen säger. Här har det sålts fisk och skaldjur i över 150 år.

”Restaurangens meny görs helt utifrån vad vi råkar ha i kyldisken. Vi har som mål att aldrig ha något som är mer än två dagar gammalt. På så vis kan folk känna sig säkra på att de alltid får färsk fisk här. Det är en rolig utmaning för våra kockar också, de tvingas att vara kreativa med den fisk vi har och hela tiden tänka ut nya smakkombinationer. Fisk och skaldjur serveras så klart med årstidsbetonade lokala råvaror,” säger Karl Erik.

Vill du steka fisk som ett proffs? Det är lätt, menar Karl Erik.

Så här gör du:

"För att få ett krispigt skinn ska du börja med hög temperatur och en neutral olja. Smöret tillsätter du senare, så att det inte blir bränt."

Karl Erik

”Stek den andra sidan av fisken tills smöret är brunt och får en nötaktig doft. Då är det klart! Salta efter stekning, då blir fisksmaken som färskast."

"Tillsätt massor av läckert smör. Håll låg temperatur. Stek alltid fisken längre på skinnsidan, för där är det mest fett.”

”Stek den andra sidan av fisken tills smöret är brunt och får en nötaktig doft. Då är det klart! Salta efter stekning, då blir fisksmaken som färskast."

Populär fisksoppa

En av de mest populära rätterna på Fisketorget är deras fisksoppa. År 2019 sålde man mer än 38 000 portioner! Fisksoppan finns året runt, men restaurangen serverar också säsongsbaserade specialiteter.

”Själv älskar jag torsksäsongen. Även om torsken kommer från Nord-Norge så är det en slags feststämning i hela landet. Jag älskar också andra traditionella fiskrätter som lutefisken kring jul,” säger Karl Erik.

Växtbaserat i Stavanger

Om vegansk mat är din grej och du vill ha en riktig matupplevelse har Stavanger helt rätt ställe för dig – restaurangen Bellies! Enligt festivalchefen Katrine Lilleland är Bellies Norges bästa veganska restaurang. Den ligger längst ner på Pedersgata i centrum.

Kolla in fler kulturtips från festivalchefen:

Ostfeber

I en gammal fabriksbyggnad i östra delen av staden ligger Stavanger Ysteri. De här kvarteren dominerades en gång i tiden av konserveringsindustrin, men idag rymmer många av de gamla fabrikshusen moderna matproducenter och trendiga restauranger.

Stavanger Ysteri grundades av Lise Brunborg 2015 och har rötter i traditionell osttillverkning. Lise och hennes team tillverkar ost på ekologisk mjölk från Leikvoll Økologiske Gard, som ligger strax utanför staden. Stavanger Ysteri har ett fönster på bakgården där man kan se hur de producerar sina goda ostar.

År 2021 blev kittosten Konrad utsedd till Norges bästa ost i de nationella ostmästerskapen. Naturligtvis fick kockar över hela landet upp ögonen för den höga kvaliteten: den trestjärniga Michelinrestaurangen Maaemo i Oslo har till exempel baserat en hel rätt på blåmögelosten Fønix!

En annan ostproducent som får det att vattnas i munnen är Voll Ysteri i Jæren. Jærosten från Voll tog första plats i Det Norske Gårdsostmesterskapet tre år i rad. På Jæren ligger också gårdsbutiken Ystepikene i Varhaug, som verkligen är värd ett besök.

Vill du veta mer om de norska smakerna? I den norska kokboken hittar du massor av läckra recept från hela landet.

Redo att hitta din egen favoritsmak i Stavanger?

Planera resan

Fler välsmakande resmål

Hitta till Stavangers bästa restauranger och matställen.

Upptäck mer

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor