Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
  • Boende

    Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

    Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

    Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

    Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

    Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

    DanCenter – din expert på stugor i Norge

    Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

    Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

  • Resor inom Norge

    Vy – det ska vara lätt att resa grönt

    SJ NORD – äventyret börjar på tåget

    Vy express – bussresor över hela Norge

    NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

    Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

    DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

    AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

    Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

    Arctic Campers – hyr husbil i Norge

    Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

  • Rundturer

    Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

    Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

    Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

    Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

    Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

    Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

    Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

    Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

    Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

    50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

    Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

    Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

    Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

  • Alpina fjällorter

    Beitostølen – Äventyr och avkoppling året runt

    Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö

  • Offers

Search
or search all of Norway

De bästa matupplevelserna i Stavangerregionen

Räkna med en välsmakande upplevelse
i de sydvästra delarna av Fjord Norge!

Här betar korna fritt på Jærens slätter, tomaterna är extra söta och fisken serveras nyfångad direkt från Nordsjön. 

Food experiences in the Stavanger region .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com / Trigger
Food experiences in the Stavanger region .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com / Trigger

”Det här är verkligen ett matparadis. Man kan följa ingredienserna hela vägen från jord till bord. Här finns hela näringskedjan.”

Jon Berg, kokboksförfattare och sommelier

Cookbook author Jon Berg .
Photo: Jon Berg
Cookbook author Jon Berg .
Photo: Jon Berg

Mysiga kaféer, Michelinrestauranger, matställen som serverar traditionella rätter och gott om gårdsbutiker. Hitta kulinariska smultronställen med lite hjälp från matexperten Jon Berg.

Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Prisbelönta ostar och kött, traditionell kokkonst som används på nya sätt, och ingredienser från både fjord och åkrar. Stavangerregionen är verkligen en plats för riktiga matälskare. Ta del av de här tipsen och låt din resa bli en fest för gommen!

En kulinarisk skattkammare

I det västra delen av Norge är Stavangerregionen en riktig guldgruva av lokalproducerade råvaror. Det milda kustklimatet, höga fjäll, djupa fjordar och bördig jord gör det möjligt att odla och skörda en stor mängd olika råvaror.

”Här finns fantastiska små lantbruk med lokalt fokus, men också större livsmedelsproducenter som levererar varor till hela landet. Kvalitet är alltid ett ledord, vare sig du är stor eller liten,” säger Jon Berg.

Jon växte upp i Stavanger och är själv en riktig matfantast. Han är både journalist och sommelier, och har skrivit en bok om matupplevelser och recept från regionen. Boken Nordsjøvegen – fra Stavanger til Hidra är en guide till de bästa kulinariska upplevelserna och matställena i den här delen av landet. Och det finns att välja bland!

"Det är stor fokus på ekologi och god djurhållning, och det tycker jag att man känner på smaken. I den lilla kommunen Gjesdal är det frigående grisar hos Tinas Griser och i Sola strax utanför Stavanger betar anguskorna på de gröna ängarna,” säger Jon.

Cows from Klostergarden farm at Mosterøy, Fjord Norway.
Cows from Klostergarden farm at Mosterøy.
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

En kulinarisk resa

Åk på matsafari i regionen! Stavanger är omgivet av små öar med rik historia, kultur och natur. Det milda och fuktiga havsklimatet gör öarna gröna under större delen av året, och de är väl värda att utforskas.

En halvtimmes bilresa norrut från Stavanger ligger det historiska Utstein Kloster på Klosterøy, en av åtta bebodda öar i kommunen Rennesøy. Bilturen på små vägar längs fjorden är en upplevelse i sig. Du kör över den ena idylliska ön efter den andra, förbi betande kor och får i fantastiska landskap.

Utstein var en gång hem till vikingakungen Harald Hårfager. Under medeltiden var det ett kloster och på 1700-talet en herrgård, för att sedan omvandlas till museum på 1930-talet.

På ön ligger också Klostergarden, en gård som satsar på hållbar livsmedelsproduktion i en skyddad kulturhistorisk miljö. Den drivs av Inger Lise och Anders Schanche Rettedal, som är familjegårdens elfte generation.

Jon Berg

"Det är viktigt att hålla fast vid de norska mattraditionerna. Som tur är finns det gott om restauranger och kaféer i Stavangerregionen som gör precis det."

Jon Berg, kokboksförfattare

”Våra lamm, frigående grisar och kor har stora landområden där de kan leka precis vid havet. De tycks verkligen njuta av naturen här på ön."

Inger Lise

Inger Lise at Klostergarden .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Cows at Klostergarden .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Inger Lise och hennes familj har fått välförtjänt uppmärksamhet för sättet de driver sitt lantbruk på.

De har varit i final i den norska kocktävlingen Det norske måltid flera gånger, och deras Klosterlam har uppnått Spesialitetsmerket från organisationen Norsk Mat.

A sheep at Klostergarden farm at Mosterøy .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lambs at Klostergarden farm at Mosterøy .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Hela sommarsäsongen betar lammen uteslutande på ängar vid havet.

Vilket härligt ställe att vara lamm på!

Lamb from Klostergarden farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lamb from Klostergarden farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Vill du prova Klostergardens specialiteter?

I en gammal sjöbod i närheten av Utstein Kloster ligger en gårdsbutik där du kan köpa lammkött, charkprodukter, skinn och läder samt lokala mat- och dryckesvaror.

Farm shop at Utstein farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Farm shop at Utstein farm .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Exklusiva restauranger

Med ett så stort urval av råvaror i Stavanger är det inte undra på att staden har flera Michelinrestauranger och en lång rad andra fantastiska matställen. Förutom huvudstaden Oslo var Stavanger faktiskt den första staden i Norge att tilldelas en Michelinstjärna, med restaurangen RE-NAA år 2016. Idag har restaurangen två Michelinstjärnor och en meny som fokuserar på regionala smaker och säsongsbetonade råvaror.

"Den största fördelen med att ha en restaurang just här är att allt är lokalproducerat. Fisk, skaldjur, grönsaker, vilt, svamp. Allt vi behöver finns max en halvtimme bort,” säger kocken Sven Erik Renaa.

I Stavanger ligger också Sabi Omakase, den första sushirestaurangen i Norge att få en Michelinstjärna. Restaurangen serverar sushi på autentiskt vis, så kallad edomae. Den tillagas av Roger Asakil Joya, en av de få sushikockar i Norge som är ackrediterad av AJSA (All Japan Sushi Association).

Vill du äta på någon av de här Michelinrestaurangerna bör du boka bord i god tid!

The Michelin-starred restaurant RE-NAA's dish with quail from Ryfylke, Norway.
Food from Michelin-starred RE-NAA.
Photo: Anders Husa

Traditionella läckerheter

Men du behöver inte besöka en Michelinrestaurang för att äta gott här i området. Enligt Jon Berg finns en rad ställen utanför staden som du inte får missa. Många av dem fokuserar på det traditionella norska köket, som Lura Turistheim i Sandnes, bara en knapp kvarts färd med bil från centrala Stavanger. Här har det lagats norsk mat från grunden sedan 1949.

”Deras komle (ett slags potatisdumplings som oftast serveras med saltat kött) tillagas precis som jag minns dem från min barndom. De gör också fantastiska kjøttkaker (köttbullar) och naturligtvis den bästa efterrätten, karamelpudding. Att komma hit är nästan som att besöka ett matmuseum,” säger Jon. Han tycker det är viktigt att värna de gamla norska recepten och att bidra till att föra mattraditionerna vidare.

Ett annat tips från Jon är Hå gamla prestegard, som ligger vackert till längs Jærenstrandene söder om Stavanger.

Hå är först och främst är ett konstgalleri och kulturcentrum, men det finns också ett litet café där som är väl värt ett besök.

Hå Gamle Prestegard and Obrestad lighthouse .
Photo: Asle Haukland
Hå Gamle Prestegard and Obrestad lighthouse .
Photo: Asle Haukland

”Historia, konst och mat går hand i hand i Hå. Prova deras härliga smörgåsar, goda lapper (en sorts pannkakor) och bakverk. Om du har tur är det livemusik också."

Jon Berg

Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Vill du prova att göra lapper hemma? Prova receptet från Jons kokbok! Det är både enkelt och jättegott.

Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Marte Pettersen, Maverix / Visitnorway.com
Lapper from Hå old vicarage .
Photo: Marte Pettersen, Maverix / Visitnorway.com

När du besöker Hå kan du också ta en tur till Obrestad Fyr, där det finns övernattning.

God mat och unikt boende? Ja tack!

Obrestad lighthouse at the Jæren coast .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway
Obrestad lighthouse at the Jæren coast .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visit Norway

Konsten att konservera

Maten i Fjord Norge är i mångt och mycket formad av traditionen att konservera livsmedel. Just konservering var faktiskt en av Stavangers viktigaste industrier år 1900! Det kan du lära dig mer om på stadens konserveringsmuseum. Men mattraditionerna i Fjord Norge är också formade av ännu äldre tekniker för att bevara mat. Torkning, saltning, rökning och fermentering är gamla tekniker som har gått i arv i generationer. De används fortfarande på några av stadens bästa restauranger.

”På Tango fokuserar vi i hög grad på årstidens råvaror. Men för att förlänga säsongen och kunna använda allt vi skördar fermenterar vi också mycket mat,” säger Jan-Erik Hauge, kökschef på Tango.

Head chef Jan-Erik Hauge prepping food at restaurant Tango in Stavanger, Fjord Norway.
Head chef Jan-Erik Hauge at Tango.
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Tango är en intim restaurang med bara 30 sittplatser, och ligger mitt i hjärtat av Stavanger. I restaurangköket hittar man riktiga matnördar som vill sätta Stavanger på den kulinariska kartan med sina överraskande smakkombinationer, vackra presentationer och utsökta vinmatchningar.

Tango använder bara mycket noggrant utvalda ingredienser, menar föreståndaren Tommy Oppedal Raanti. Hög kvalitet och lokalt ursprung är viktiga kriterier för restaurangen.

”Vi arbetar en hel del med en lokal bonde som heter Frode Ljosdal. Han levererar fantastiska råvaror, bland annat squash, jordärtskocka, tomater och grönkål från sin gård på ön Brimse strax utanför Stavanger. Klimatet där ute är annorlunda än inne i staden. Man är mer skyddad från vädret, vilket gör att våren kommer tidigare,” säger Tommy.

Stavangerregionen är också känd för sin storskaliga odling av söta tomater. I Orre på Jæren ligger Wiig Gartneri, en av Norges största producenter av tomat och gurka.

”Wiig Gartneri levererar grönsaker till butiker över hela landet. Det odlas också tomater på öarna Finnøy och Brimse,” säger Tommy.

Vattnas det i munnen?

Provsmaka Tangos goda rätt med ostron, gurka, ätbara blommor och mandelcreme.

Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Food from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Och till efterrätt: norska rabarber med pâte à choux och en läcker sorbet.

Ingen dålig avslutning!

Dessert from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Dessert from restaurant Tango in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Färskt från Nordsjön

Vi kan förstås inte prata om Stavanger utan att nämna fisk och skaldjur. Vi är ju trots allt på västkusten! Innan oljan upptäcktes i Nordsjön var Stavanger en liten fiskeby som var beroende av sitt sillfiske.

Idag är fisk ett stående inslag på många av stadens restauranger. Man kan äta färsk fisk året runt, men allra godast är den på vintern. Då är fjorden iskall, och fisk och skaldjur blir extra saftiga. Fisk och skaldjur härifrån är av så hög kvalitet att de serveras på de bästa restaurangerna runt om i världen. Besök någon av regionens fiskrestauranger, där fisken kommer direkt från Nordsjön.

”Vitling, flundra, sej och kolja är vanliga här, och vi har givetvis massor av läckra skaldjur också. Mina favoriter är färsk havskräfta eller kammusslor,” säger Karl Erik Pallesen, kökschef och delägare i Fisketorget i Stavanger.

Karl Erik fileting fish at Fisketorget restaurant in Stavanger, Fjord Norway.
Karl Erik at Fisketorget in Stavanger.
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Fisketorget är både fiskhandlare och fiskrestaurang. Det ligger mitt i staden nere vid hamnen, eller Vågen som lokalbefolkningen säger. Här har det sålts fisk och skaldjur i över 150 år.

”Restaurangens meny görs helt utifrån vad vi råkar ha i kyldisken. Vi har som mål att aldrig ha något som är mer än två dagar gammalt. På så vis kan folk känna sig säkra på att de alltid får färsk fisk här. Det är en rolig utmaning för våra kockar också, de tvingas att vara kreativa med den fisk vi har och hela tiden tänka ut nya smakkombinationer. Fisk och skaldjur serveras så klart med årstidsbetonade lokala råvaror,” säger Karl Erik.

Vill du steka fisk som ett proffs? Det är lätt, menar Karl Erik.

Så här gör du:

Karl Erik frying at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Karl Erik frying at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

"För att få ett krispigt skinn ska du börja med hög temperatur och en neutral olja. Smöret tillsätter du senare, så att det inte blir bränt."

Karl Erik

”Stek den andra sidan av fisken tills smöret är brunt och får en nötaktig doft. Då är det klart! Salta efter stekning, då blir fisksmaken som färskast."

Fish from Fisketorget .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Fisk from Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

"Tillsätt massor av läckert smör. Håll låg temperatur. Stek alltid fisken längre på skinnsidan, för där är det mest fett.”

”Stek den andra sidan av fisken tills smöret är brunt och får en nötaktig doft. Då är det klart! Salta efter stekning, då blir fisksmaken som färskast."

Karl Erik frying fish at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Karl Erik frying fish at Fisketorget in Stavanger .
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com

Populär fisksoppa

En av de mest populära rätterna på Fisketorget är deras fisksoppa. År 2019 sålde man mer än 38 000 portioner! Fisksoppan finns året runt, men restaurangen serverar också säsongsbaserade specialiteter.

”Själv älskar jag torsksäsongen. Även om torsken kommer från Nord-Norge så är det en slags feststämning i hela landet. Jag älskar också andra traditionella fiskrätter som lutefisken kring jul,” säger Karl Erik.

Växtbaserat i Stavanger

Om vegansk mat är din grej och du vill ha en riktig matupplevelse har Stavanger helt rätt ställe för dig – restaurangen Bellies! Enligt festivalchefen Katrine Lilleland är Bellies Norges bästa veganska restaurang. Den ligger längst ner på Pedersgata i centrum.

Kolla in fler kulturtips från festivalchefen:

Ostfeber

I en gammal fabriksbyggnad i östra delen av staden ligger Stavanger Ysteri. De här kvarteren dominerades en gång i tiden av konserveringsindustrin, men idag rymmer många av de gamla fabrikshusen moderna matproducenter och trendiga restauranger.

Stavanger Ysteri grundades av Lise Brunborg 2015 och har rötter i traditionell osttillverkning. Lise och hennes team tillverkar ost på ekologisk mjölk från Leikvoll Økologiske Gard, som ligger strax utanför staden. Stavanger Ysteri har ett fönster på bakgården där man kan se hur de producerar sina goda ostar.

År 2021 blev kittosten Konrad utsedd till Norges bästa ost i de nationella ostmästerskapen. Naturligtvis fick kockar över hela landet upp ögonen för den höga kvaliteten: den trestjärniga Michelinrestaurangen Maaemo i Oslo har till exempel baserat en hel rätt på blåmögelosten Fønix!

En annan ostproducent som får det att vattnas i munnen är Voll Ysteri i Jæren. Jærosten från Voll tog första plats i Det Norske Gårdsostmesterskapet tre år i rad. På Jæren ligger också gårdsbutiken Ystepikene i Varhaug, som verkligen är värd ett besök.

Vill du veta mer om de norska smakerna? I den norska kokboken hittar du massor av läckra recept från hela landet.

Redo att hitta din egen favoritsmak i Stavanger?

Fargegaten, The Colorful Street, in Stavanger .
Photo: Per Christian Lind / Visit Norway
The Colorful Street, in Stavanger .
Photo: Per Christian Lind / Visit Norway

Jon Berg rekommenderar

Kolla in några av den norske kokboksförfattarens favoritställen.

Fler välsmakande resmål

Hitta till Stavangers bästa restauranger och matställen.

Restauranger du måste besöka
2-stjerners Michelin-restaurant! Sven Erik Renaa med team tilbyr sitt beste i en satt smaksmeny. I det lekre lokalet er skillet gjester, kokker og… Read more
RE-NAA
In 2016 RE-NAA is the first restaurant outside of Oslo to achieve a Michelin star in the Scandinavian Michelin Guide. The star was maintained in 2017,… Read more
Template restaurant listing - RE-NAA
Sabi Omakase var den første sushi-restauranten til å få Michelin-status i Norge! Sushimaster Roger Asakil Joya lager kunstverk av norske råvarer som… Read more
Sabi Omakase
En intim restaurant med 30 sitteplasser i hjerter av Stavanger sentrum med en meny av høy kvalitet med fokus på lokale råvarer i sesong – i en… Read more
Tango Restaurant
Fira hjemmerestaurant er en unik restaurant i hjerte av Sandnes sentrum, hvor du blir invitert hjem i stua til Ingeborg. Her blir du servert… Read more
Fira hjemmerestaurant
Spiseriet er en restaurant i toppklasse i den vakre foajeen i Stavanger konserthus, med utsikt til fjorden. Kokkene er blant landets mestvinnende med… Read more
Spiseriet
Deilige plantebaserte råvarer og uendelige muligheter. Read more
Bellies
Et spisested med fisk og sjømat, der menyen baserer seg på dagens fangst. Fisketorgets entusiastiske kokker tilbyr enkle velsmakende retter til lunsj… Read more
Fisketorget Stavanger - restauranten
Siden 1949 har Lura turistheim laget skikkelig norsk tradisjonsmat, helt fra bunnen av. Komle med salt kjøtt, pølse og smeltet smør, kjøttkaker med… Read more
Lura Turistheim
Gå ikke glipp av Sabi ENSO, enda en restaurant i Stavanger som gjør reisen verdt det alene. Stjernekokken Roger Asakil Joya og teamet hans har gjort… Read more
Sabi ENSO
Heldigvis restaurant & bar er et kjøkken med ekte kjærlighet til faget sitt – og til ganen din. Read more
Heldigvis restaurant & bar
Sirkus Renaa Lagårdsveien er et av landets beste konditorier og bakerier, med surdeigsbrød, laminert søt bakst, terter og makroner. På kveldstid… Read more
Sirkus Renaa Lagårdsveien
Restauranten på GamlaVærket er definitivt en av Sandnes edelstener. De tilbyr en koselig setting med sjarmerende service. Read more
GamlaVærket - Restaurant
Velkommen til Eigra kjøkken & bar! I hjertet av Egersund by finner du Grand Hotell Egersunds nye restaurant. Her kan du sitte lenge å nyte et godt… Read more
Eigra kjøkken & bar
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Läs också

    Ta del av våra topperbjudanden

    Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

    Your Recently Viewed Pages

    Tillbaka till toppen