De bästa matupplevelserna i Stavangerregionen
Räkna med en välsmakande upplevelse
i de sydvästra delarna av Fjord Norge!
Här betar korna fritt på Jærens slätter, tomaterna är extra söta och fisken serveras nyfångad direkt från Nordsjön.
”Det här är verkligen ett matparadis. Man kan följa ingredienserna hela vägen från jord till bord. Här finns hela näringskedjan.”
Jon Berg, kokboksförfattare och sommelier
Mysiga kaféer, Michelinrestauranger, matställen som serverar traditionella rätter och gott om gårdsbutiker. Hitta kulinariska smultronställen med lite hjälp från matexperten Jon Berg.
”Våra lamm, frigående grisar och kor har stora landområden där de kan leka precis vid havet. De tycks verkligen njuta av naturen här på ön."
Inger Lise
Inger Lise och hennes familj har fått välförtjänt uppmärksamhet för sättet de driver sitt lantbruk på.
De har varit i final i den norska kocktävlingen Det norske måltid flera gånger, och deras Klosterlam har uppnått Spesialitetsmerket från organisationen Norsk Mat.
Hela sommarsäsongen betar lammen uteslutande på ängar vid havet.
Vilket härligt ställe att vara lamm på!
Vill du prova Klostergardens specialiteter?
I en gammal sjöbod i närheten av Utstein Kloster ligger en gårdsbutik där du kan köpa lammkött, charkprodukter, skinn och läder samt lokala mat- och dryckesvaror.
Ett annat tips från Jon är Hå gamla prestegard, som ligger vackert till längs Jærenstrandene söder om Stavanger.
Hå är först och främst är ett konstgalleri och kulturcentrum, men det finns också ett litet café där som är väl värt ett besök.
”Historia, konst och mat går hand i hand i Hå. Prova deras härliga smörgåsar, goda lapper (en sorts pannkakor) och bakverk. Om du har tur är det livemusik också."
Jon Berg
Vill du prova att göra lapper hemma? Prova receptet från Jons kokbok! Det är både enkelt och jättegott.
När du besöker Hå kan du också ta en tur till Obrestad Fyr, där det finns övernattning.
God mat och unikt boende? Ja tack!
Vattnas det i munnen?
Provsmaka Tangos goda rätt med ostron, gurka, ätbara blommor och mandelcreme.
Och till efterrätt: norska rabarber med pâte à choux och en läcker sorbet.
Ingen dålig avslutning!
Vill du steka fisk som ett proffs? Det är lätt, menar Karl Erik.
Så här gör du:
"För att få ett krispigt skinn ska du börja med hög temperatur och en neutral olja. Smöret tillsätter du senare, så att det inte blir bränt."
Karl Erik
”Stek den andra sidan av fisken tills smöret är brunt och får en nötaktig doft. Då är det klart! Salta efter stekning, då blir fisksmaken som färskast."
"Tillsätt massor av läckert smör. Håll låg temperatur. Stek alltid fisken längre på skinnsidan, för där är det mest fett.”
”Stek den andra sidan av fisken tills smöret är brunt och får en nötaktig doft. Då är det klart! Salta efter stekning, då blir fisksmaken som färskast."
Redo att hitta din egen favoritsmak i Stavanger?