Skip to main content

Utforska stränderna på Jæren

Stor och livlig eller liten och intim? Vi hjälper dig hitta din favoritstrand på Jæren.

Ognastranden: Lättillgänglig med både bil och tåg. Från tågstationen är det bara 15 minuter ner till stranden. Reser du med bil går Nordsøvejen rakt igenom Ogna. På stranden finns både en campingplats med en kiosk, smidiga gångvägar och flera vandringsleder.

Brusandstranden: Den här stranden sitter ihop med Ognastranden och har också en egen campingplats, med plats för både husbilar och husvagnar. Det är ett fint ställe att bada, surfa och fiska. Här finns också Hitlertennene (”Hitlers tänder”), ett krigsminnesmärke från andra världskriget.

Nærlandstranden och Refsnesstranden ligger nära Obrestad Fyr och den nationella turistvägen på Jæren. Refsnesstranden är lättillgänglig, med stigar från parkeringen ner till stranden. Det finns även duschar i närheten.

Orrestranden är ett annat stopp på den nationella turistvägen, vid Klepp. Här finns det bra parkerings- och toalettfaciliteter, och man kan köpa mat och dryck i informationscentret i Orre Friluftshus. Den här stranden har också tilldelats Blå Flagg.

Borestranden är en populär plats för surfare och ligger längs den nationella turistvägen på Jæren. Här kan du lära dig att surfa, ta en nybörjarkurs i kitesurfing och övernatta nära stranden. På sommaren kan du hyra surfutrustning och köpa förfriskningar i kiosken. Det finns duschar och toaletter nära parkeringen.

Hellestøstranden är ett friluftsområde vid Sola och det perfekta stället att njuta av solen under sommaren. Här hålls årligen en drakfestival, och det är ett populärt ställe för surfing.

Ølbergstranden är en liten sandstrand där man kan bada under sommarsäsongen. Det finns också bra vandringsmöjligheter i området. Det sägs att den allra godaste mjukglassen på Jæren görs i Ølbergkiosken. Stranden ligger sydväst om Stavanger flygplats och nära Ølberg Havn.

Vigdelstranden är en mindre strand inte långt från Ølberg. En stig leder ner till stranden, och det finns toaletter i närheten.

Solastranden är grund och därför populär bland kitesurfare och surfare. I norra änden av stranden ligger Sola Strand Hotel och en golfbana. Stranden ligger också på gångavstånd från Stavanger flygplats.

Regestranden ligger precis vid Solastranden. Det finns en stor parkeringsplats, och man kan också se gatukonst i området.

Hitta nästa äventyr

Roliga aktiviteter och bra övernattningsställen på Jæren.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor