Skip to main content

Mat och dryck i Stavanger

Stavangers Michelin-restauranger RE-NAA och Sabi Omakase inspirerar hela regionen att äta och dricka gott, tack vare en obeveklig jakt på de bästa ingredienserna.

"Vi har gjort det vår uppgift i livet att visa upp den fantastiska maten i Stavangerregionen", förklarar Sven Erik Renaa. Sven Erik är kock på sin egen restaurang RE-NAA, som han driver tillsammans med sin fru Torill.

"Det bästa med att ha en restaurang här är alla närproducerade ingredienser. Fisk och skaldjur, frukt och grönt, vilt och svamp – allt vi behöver finns inom en halvtimme", säger Sven Erik. Torill tillägger: "Precis som det finns terroirer för vin finns det terroirer för lamm".

Flera andra restauranger strävar efter liknande kulinariska höjder, till exempel N.B. Sørensen Annen Etage, Hall Toll, Spiseriet, Tango Bar & Kjøkken, Gaffel & karaffel, 26North och Fish & Cow. Om du är ute efter ställen med brasserie-känsla (och brasserie-priser) har du RE-NAA Matbaren och RE-NAA Express, Skagen, NB Sørensen 1 etg., Bølgen & Moi, Vågen på fiskmarknaden, Kitchen & Table, Bevaremegvel och Salza.

"Stavanger har ett litet centrum, men det är verkligen en urban, pulserande stad. Det dyker upp nya hipsterbarer, caféer och gatukonst hela tiden”, säger Sven Erik.

Lokala producenter har levererat delikatesser till internationella topprestauranger, till exempel till den världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn.

Man ser också en växande aptit för regionens lokala mat på alla matfestivaler. Gladmatfestivalen i juli är den största, följt av Stavanger Vinfestival. Grannkommunen Hjelmeland har en frukt- och laxfestival och i Bryne kan man gå på en rolig potatisfestival.

"Stavanger har en rik historia. På Norsk hermetikkmuseum kan du lära dig hur man exporterade röda sardiner till hela världen i början av 1800-talet", berättar Sven Erik.

Han gillar att ta gamla traditioner och förvandla dem till något nytt, och det är den andan som genomsyrar hela Stavangerregionen.

Mer inspiration finns på Stavangers officiella webbsida.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Mera mat

Använd filterfunktionerna nedan och sök efter fler restauranger i Stavanger här.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor