Skip to main content

Vegoälskaren

”Jag ser mig själv som en vegoälskare. Ordet 'vegetarian' tycker jag är lite för smalt och det är ett fack som inte alltid känns så bekvämt. Däremot kan man verkligen älska vegetarisk mat utan att behöva avstå kött helt och hållet, säger Hanne-Lene Dahlgren.

Hon är en norsk matbloggare, kokboksförfattare och podcastare. Hennes böcker En skikkelig digg kokebok 1 och 2 hör till Norges bäst säljande vegetariska kokböcker.

– För mig handlar det om att visa hur god vegetarisk mat kan vara. Du går miste om så många härliga smaker om du skippar grönsakerna. Mindre kött är också bra för klimatet, hälsan och för djurens välmående, poängterar hon.

Grön tallrik

– Mina recept bygger mycket på vanliga ingredienser från matbutiken, och jag använder gärna råvaror som är i säsong. Vi gillar kål och potatis i Norge, och de är bra som bas att bygga vegetariska recept på. På våren och sommaren är jag extra svag för våra fantastiska frukter och bär, och på hösten finns massor av olika betor och andra härliga rotsaker, säger Hanne-Lene.

Prov Hanne-Lenes läckra recept på het potatisgryta (på norska) och färsk jordgubbs- och rabarbersallad (på norska).

Matställen för vegoälskaren

Som på många andra håll är växtbaserad mat på uppgång i Norge. Fler och fler veganska och vegetariska alternativ dyker upp menyerna, och nya köttfria restauranger öppnar titt som tätt.

”Det är inte svårt alls att äta veganskt eller vegetariskt i Norge. I stora städer som Oslo, Trondheim, Stavanger och Kristiansand finns mängder av restauranger kaféer att välja bland”, förklarar Hanne-Lene, och hon hoppas att också mindre städer ska haka på samma trend.

När du besöker Oslo rekommenderar Hanne-Lene att stanna till på ASIA, som ligger på Aker Brygge vid Oslofjorden.

”Det massor av gott att välja på där, och i menyn visas rätternas klimatavtryck – det är otroligt bra, menar Hanne-Lene.

Kokboksförfattaren tipsar också om SALT, en kulturmötesplats med streetfood och utsikt över det berömda Operahuset samt det vegetariska kaféet Oslo RAW och restaurangerna Cultivate Food och Happy Foods. Här ligger också kaféet och restaurangen Håndbakt, som har fokus på ekologiska råvaror.

Planerar du en ”grön semester” i Stavanger? Hanne-Lene vet precis vart du ska gå.

"Ät på Bellies! Det är en mysig och lite exklusiv restaurang som serverar 100 procent växtbaserad och nyskapande mat.”

Här hittar du fler vegovänliga matställen som Hanne-Lene rekommenderar.

Smakrika festivaler

Sugen på en grön och smakrik semester på Sørlandet? Då rekommenderar Hanne-Lene ett besök på Spis Grønt Uka i Kristiansand.

"Under den här veckan satsar alla restauranger i stan på en grönare meny. Förra gången jag besökte gröna veckan provade jag 19 olika rätter på två dagar. Det var helt fantastiskt, säger Hanne-Lene.

Huvudstaden vill inte vara sämre, och Oslo Vegetarfestival har vuxit sig starkare för varje år sedan starten 2010. Festivalen brukar gå av stapeln i maj och är en riktig fest med mängder av vegetariska rätter, inspirerande matlagningskurser, föredrag och provsmakningar.

Kolla in datum för kommande upplagor av Spis Grønt Uka i Kristiansand och Oslo Vegetarfestival.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor