DE NORSKA FJORDARNA

Den här känslan...

... bara måste du uppleva detta.

Mäktiga vattenfall. Betande getter. Platser där tiden går helt i sin egen takt.

Jättelika glaciärer formade en gång i tiden de här dalarna, där havets salta armar vidrör fjällens fötter.

Ordet "fjord" kommer från de fornnordiska fjorðr, som betyder att , passera eller korsa.

Det har samma rötter som verbet å fare, alltså att resa.

Det var ju något som vikingarna som bodde här var väldigt bra på.

... du kan nog säkert också gissa vad ordet farvel kommer ifrån

De moderna vikingarna korsar idag fjorden på mängder av olika vis.

Woohooo!

Eller aaaah...

Njut av en knäpptyst eldriven dagskryssning på en UNESCO-listad fjord.

Norge har tusentals fjordar. De mest kända ligger i västra delen av landet, i det som kallas Fjord Norge.   

Fjord Norge är också ett vandringsparadis (men oroa dig inte, du kan också fuska och ta linbanan upp till toppen på en del fjäll!).

Toppvandringar i Fjord Norge

Stanna ett tag och upplev lugnet i en av alla pittoreska fjordbyar.

Det finns också vackra och dramatiska fjordlandskapNord-Norge, som den berömda Trollfjorden (bilden).

Med en kryssning längs kusten ombord på Hurtigruten eller Havila får du se alla berömda fjordar på en och samma resa!

Norge har också stadsnära fjordar, som Oslofjorden, full av spännande historia från andra världskriget...

...och fjordar fulla av smak, som äppel- och ciderparadiset kring Hardangerfjorden.

HÅLLBARHET I NORGE

I Norge ser man miljön som allas gemensamma ansvar. Det spelar ingen roll om det handlar om vandring i bergen eller cykling längs idylliska skogsvägar. Det är alltid viktigt att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt.

"Lämna platsen som du skulle vilja hitta den" är mottot som gäller vare sig du är ute i naturen eller besöker en liten fiskeby.

Det handlar om livskvalitet, både idag och för kommande generationer.

Res grönt i Norge

Det finns mer än tusen fjordar längs den norska kusten. De allra mest kända, som Sognefjorden, Lysefjorden, och de UNESCO-listade Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, ligger i det västliga Fjord Norge.

Men det finns också dramatiska fjordlandskap i Nord-Norge och lite mindre och lugnare fjordar i söder.

Många fjordar upplevs som lugna blå sjöar, men består av saltvatten (ibland blandat med sötvatten från älvar och glaciärer). De är egentligen havets förlängda armar, som ofta sträcker sig djupt inåt land, omgivna på båda sidor av resliga och majestätiska fjäll.

Även om fjordarna ofta sitter ihop och du kan segla mellan dem, eller ut till havet, är det lite som att kliva in i ett alldeles eget universum, inte minst om besöker regionen på vintern.

Från förr till nu

För att förstå varför fjordarna blivit den kanske viktigaste norska symbolen, och en av landets främsta attraktioner, måste man ta en titt på vad de representerar.

Fjordlandskapen är inte minst en sinnebild för Norge från förr, en tid när människor levde som jordbrukare längs svårtillgängliga fjällbranter (och fortfarande gör det på en del håll). En tid när man skördade rikligt från fruktträden och ett fårhuvud var en delikatess (det är det fortfarande).

Även om landskapen kan kännas råa och otämjda är fjordområdena ändå lätta att utforska både på egen hand och på guidade turer. Det finns små byar utspridda över hela landet, och det finns gott om stigar för både glaciär- och fjällvandringar.

Skräddarsy resan till fjordarna med Fjord Tours Norge i ett nötskal-turer.

Om du vill uppleva fjordarna lite mer ostört ska du resa utanför sommarmånaderna! Fjordarna bjuder på unika och magiska upplevelser året runt.

RESEINFORMATION

Att resa till regionen Fjord Norge med tåg är både enkelt och en upplevelse i sin egen rätt.

Fjordarna trafikeras av eldrivna färjor och andra båtar året runt. Hurtigruten stannar till i flera orter längs den norska västkusten.

Tack vare tunnlar och broar är det också lätt att ta sig fram i Fjord Norge med buss, bil eller husbil.

Vissa större städer flygplatser med både inrikes- och utrikesflyg.

Nästan alla orter erbjuder guidade turer av alla slag, vilket är ett kul och säkert sätt att se mer av naturen.

Fjord Tours erbjuder också skräddarsydda Norge i ett nötskal-turer till många av fjordarna.

FEM FAKTA OM FJORDARNA

1. Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, återfinns på UNESCO:s lista över världsarv.

2. Fjordarna beskrivs ofta som "naturens eget konstverk". De bildades när glaciärerna trängdes undan och de u-formade dalarna svämmade över med vatten från havet.

3. Gudvangen och Geiranger, de två innersta byarna i Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, är två av de mest besökta kryssningshamnarna i Skandinavien.

4. Fjordarna och kusten har ett relativt milt klimat tack vare Golfströmmen, och de förblir i stort sett isfria även på vintern. Sälar, tumlare och fiskar simmar i fjordarna, medan örnar och andra fåglar svävar i luften ovanför.

5. Fjordarna är ofta djupa. Den allra djupaste är Sognefjorden, som går 1 308 meter under havsytan. Eftersom fjordarna är så djupa kan även större fartyg navigera igenom dem, och det finns många fjordkryssningar för turister.

Aktiviteter vid fjordarna

Fjordlandskapet är perfekt för en aktiv semester, vare sig du vill ta det lite lugnare eller är ute efter en riktig adrenalinkick.

Börja med en fjordkryssning, en lätt vandring eller en skön promenad längs fjorden – eller ta en guidad tur till platser med utsikt över fjordar, fjäll och vattenfall.

Självklart finns det också mer krävande turer till höga bergstoppar. Fler förslag är att prova kajakpaddling, ståpaddling (SUP), forsränning, glaciärvandring, bergsklättring och via ferrata-klättring. Du kan också åka på guidad fisketur på havet eller i fjordar, älvar och sjöar.

Eller åk skidor med fjordutsikt, till exempel i Sunnmørealperna. Sommarskidåkning är en populär aktivitet som kan kombineras med ett dopp i fjorden.

Gillar du historia har du mycket att välja på: Från historisk arkitektur och konst- och friluftsmuseer till efterlämningar från vikingarna. Några exempel på platser från UNESCO:s lista över världsarv är hansahamnen Bryggen i Bergen, Urnes Stavkyrka, Nærøyfjorden och Geirangerfjorden, och landskapen runtomkring.

Det finns flera nationalparker med markerade vandringsleder, självbetjänade och bemannade vandringsstugor, ett rikt djurliv, sjöar, älvar, glaciärer och besökscenter.

Fantastiska världsarv

Det norska fjordlandskapet, med Geirangerfjorden och Nærøyfjorden i spetsen, har funnits på UNESCO:s lista över världsarv sedan 2005.

"Fjordarnas exceptionella skönhet kommer från de smala och branta kristallina bergväggarna som reser sig ur Norska havet upp till 1 400 meter och 500 meter under havsytan. De branta fjordväggarna har många vattenfall, och älvar porlar genom löv- och barrskog till glaciärsjöar, glaciärer och klippiga berg", skriver UNESCO.

År 2006 satte National Geographic upp en expertpanel som utnämnde de mest populära världsarven. De norska fjordarna vann och kom därmed före Galapagos, pyramiderna i Egypten, Grand Canyon, Angkor Wat och Machu Picchu.

"Det tycks bekräfta att norrmännen tar väl hand om sina platser jämfört med resten av världen. Ledare i andra länder gör klokt i att ta efter Norge och anpassa vad de gör till sin egen situation, säger Jonathan B. Tourtellot, chef för Center for Sustainable Destinations, National Geographic Society.

Men vilka fjordar ska man åka till?

Med mer än 1 000 fjordar över hela landet är det inte så konstigt att många turister undrar vart man ska åka. Lär dig skillnaderna mellan de mest berömda fjordarna och få kolla in våra restips här.

Fjordarna på kartan

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Fler förslag

Använd filterfunktionerna nedan och börja semesterplaneringen här!

Inspiration

Nyligen besökta sidor