Skip to main content

Ladda om vid fjordarna

Ibland bara måste man ta sig tid att koppla ur, samla kraft och ladda om. Regionen Fjord Norges förtrollande värld med hisnande vyer och spännande naturupplevelser är perfekt för en inre resa – vare sig du reser solo eller tillsammans med gamla eller nya vänner.

Visst är det kul med storstäder och uteliv, men ibland blir det helt enkelt för mycket. När tog du dig tid till dig själv senast?

Visit Norway bjöd in äventyrslystna Charlotte Van Hollebeke från Paris, matfantasten Daniel John Lynch från London och kulturnörden Gloria Butler från New York till Fjord Norge för att ge dem en chans att komma iväg från storstädernas myller i några dagar. Mitt i den vilda men fridfulla naturen och den friska luften fann de lugnet och kunde upptäcka nya perspektiv och lära sig något nytt, framför allt om sig själva.

"För att kunna kliva ut och se livet på ett nytt sätt behöver man en stund för att ladda om", säger Glo.

Fridfulla fjordar

Regionen Fjord Norge är känd för sina fantastiska landskap med sina djupblå, UNESCO-skyddade fjordar, brusande vattenfall, respektingivande glaciärer och ståtliga, snötäckta fjäll. Den här delen av Norge lämnar inte många oberörda.

”Man är inte van att se så många olika typer av natur i ett och samma landskap. Och så snön, fjordarna och de gröna träden”, säger Charlotte.

De små byarna som radar upp sig vid varje fjord har alla sina egna kulinariska specialiteter. Några av höjdpunkterna är våfflor och rømmegrøt (en slags gröt som görs med gräddfil), fisk och skaldjur av högsta kvalitet samt ostar och cider i världsklass (bokstavligt talat!).

"Jag var väldigt nyfiken på det lokala köket", säger Daniel, som ser sig som en riktig foodie.

Reflektion och återhämtning

När sommargästerna har åkt hem får hela Fjord Norge en helt ny stämning. Allt saktar ner. De kristallklara fjordarna täcks av dimma och vid de stora attraktionerna går allt i sin vanliga, lugna takt igen. Om du besöker regionen mellan oktober och maj lär tystnaden och den mystiska, nästan trollbindande atmosfären krypa in i din själ. Och där stannar den långt efter att du är hemma igen.

”Den här resan har gett mig ny energi. När man åker genom fjordlandskapet inser man hur obetydlig man är som individ jämfört med naturen. Jag vet att jag kommer att utvärdera vad som är viktigt för mig när jag kommer hem”, avslutar Daniel.

Charlotte, Glo och Daniel är överens om att Fjord Norge är perfekt för alla som reser solo. Det är väldigt säkert att resa på egen hand i Norge, och det finns massor av guidade turer och sociala aktiviteter man kan vara med på om man vill. Det är ett bra sätt att skaffa nya vänner, och om du vill kan du ordna allt i förväg. Är du redo att utmana din bekvämlighetszon?

Upplev Norges häftigaste hemligheter med Up Norway, gå på guidad tur med Authentic Scandinavia ASeller åk på äventyr med Hvitserk.

Lyssna på deras berättelser

”Att se en fjord för första gången är verkligen imponerande. Det är stort, det är vackert, det är hisnande.” - Charlotte.COM

"Det fick mig att uppskatta allt som finns, och så nära där jag bor." - Daniel

"Resan till Norge var en kulturchock, men också en livsförändrande upplevelse." - Glo

Hitta till Fjord Norge

Klicka på ikonerna i kartan för mer information.

Berättelser från Fjord Norge

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor