Skip to main content

Vintermagi i Fjord Norge

Rått, kargt och fullt med kontraster – under vintermånaderna visar Fjord Norge upp sig från sin mystiska och magiska sida. Upplev vintern bland fjordarna!

Under vintern ändrar Fjord Norge karaktär. Dimman ligger tät över de kristallklara fjordarna och bergstopparna är täckta av snö. Kusten och fjordarna brukar däremot vara fria från is och snö tack vare Golfströmmen. Sommarens turister har åkt hem, men naturattraktionerna står kvar i lugn och ro.

Ett besök i Fjord Norge den här tiden på året väcker alla sinnen till liv. Naturen blir till en lekplats för alla som gillar skidåkning och vinterfiske. I storstäderna och byarna finns det gott om mysiga restauranger som serverar lokala delikatesser baserade på säsongens ingredienser. Du har också goda möjligheter att lära dig mer om de norska vikingarnas historia och deras ättlingar i regionen.

Vintermagi i Fjord Norge

Bergen, Ålesund och Stavanger är utmärkta utgångspunkter om du ska till Fjord Norge. Från Sverige går det direktflyg till både Bergen och Stavanger.

Väl på plats är den vilda naturen och den fridfulla landsbygden bara en kort bilresa bort. Kraftigt snöfall och starka vindar är dock ingen ovanlighet, vilket kan göra det besvärligt på vägarna. Det händer till och med att vissa vägar och bergspass får stängas under vissa perioder. Vi rekommenderar därför att du reser med kollektivtrafiken i Fjord Norge den här tiden på året.

Start: Bergen

Längd: 2–7 dagar

Kombinera urbana upplevelser med vacker natur i Bergen – staden som ligger mellan sju bergstoppar. Från Bergen kan du ta Flåmsbanen till den charmiga byn Flåm. År 2014 utsåg Lonely Planet den här järnvägen till världens vackraste tågresa. Här kan du åka på fjordkryssning eller RIB-safari. Du kan också gå på guidad tur i snöskor.

Skidorten Myrkdalen ligger mindre än två timmar från Bergen med bil. Skidanläggningen har över 20 nedfarter, terrängparker och fina möjligheter till offpiståkning.

Startar du ditt äventyr i Bergen rekommenderas en utflykt till pittoreska Hardangerfjord och vattenfallet Vøringsfossen. Vill du ha en utmaning kan du gå med på guidad tur i snöskor till Trolltunga, en av Norges häftigaste naturattraktioner. På Hotell Ullensvang kan du sedan koppla av i bastu med panoramautsikt över fjordarna. Blir det för varmt i bastun kan du alltid ta ett uppfriskande dopp i den 88 meter långa kanalen.

Start: Ålesund

Längd: 2–7 dagar

Ålesund är känd för sin jugendarkitektur, men närheten till Hjørundfjorden och Sunnmørealperna gör staden till en perfekt utgångspunkt för utförsåkare och topptursfantaster. 50 kilometer från Ålesund väntar Strandafjellet, med massor av pudersnö och möjligheter att åka skidor hela vägen ner till fjorden. Du kan också ta linbanan upp till panoramautsikten på toppen. Om du aldrig har gått på topptur tidigare är Stranda perfekt att prova, i sällskap med en lokal guide, förstås. Även erfarna topptursfantaster rekommenderas att hyra en guide för att minimera lavinrisken.

Ålesund är också perfekt om du planerar ett besök till Geirangerfjorden, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Här finns massor av kul att hitta på under vintern, till exempel fjordkryssningar, safaris, snöskovandringar och snörafting.

Loen i Nordfjord ligger cirka 2,5 timmar med buss från Ålesund. Tack vare Loen Skylift kan du ta dig upp på berget Hoven, 1 011 meter över havet, på bara fem minuter. På toppen väntar en häftig utsikt över det vintersköna fjordlandskapet. Unna dig en bit mat på Hoven restaurant eller ta en tur i längdskidsspåren. Efter en dag full med aktiviteter kan du koppla av på hotell Alexandras spaanläggning som har både inomhus- och utomhuspooler.

Start: Stavanger

Längd: 2–7 dagar

Stavanger ligger cirka 200 kilometer söder om Bergen. Regionen är känd för den vackra naturen, sina kulinariska upplevelser och de charmiga trähusen. Här kan du åka på vinterkryssning på Lysefjorden eller göra en guidad tur i snöskor upp till Preikestolen. Lonely Planet har utnämnt klippan till världens mest fängslande utsiktsplats. Den här tiden på året är det dessutom mindre turister i vandringslederna.

Upplev Norges fjordar i vinter

Börja semesterplaneringen här!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor