Skip to main content

SVÄVA TILL TOPPS

gondoler och linbanor

Det kittlar i magen!

Njut av utsikten och känslan när du färdas högre och högre upp i luften!

1. Lodrät i Loen

Med sitt idylliska läge i Fjord Norges och Nordfjords dramatiska och bildsköna natur, tar Loen Skylift dig till helt nya höjder upp på fjället Hoven, 1011 meter över havet, på bara fem minuter!

Detta är en av de brantaste gondolbanorna i världen och på toppen kan du njuta av en god middag på restaurangen eller gå en vandringstur.

Skyliften är även öppen på vintern. Då kan du åka skidor, göra en snöskotur eller åka kälke nedför världens längsta preparerade pulkabacke. Håll i dig, för här går det i racerfart!

2. Rafflande Romsdalen

Romsdalsgondolen i Åndalsnes fjällvärld i regionen Nordvest i Norge öppnade 2021. Från toppen kan du se fjorden, de majestätiska fjällen och den smaragdgröna älven Rauma.

Du kan välja mellan att vandra upp eller ner via den berömda utsiktsplatsen Rampestreken, eller du kan ta gondolbanan delar av den ikoniska vandringen på Romsdalseggen.

3. Spralliga Stranda

Även om "strand" betyder samma sak på svenska och norska är orten Stranda något helt annat: ett välkänt skidparadis.

Men det är paradisiskt här på sommaren också! Ta luftvägen med Stranda Fjord Gondol till toppen av det 1067 meter höga fjället Roalden. Se den imponerande utsikten över Storfjord som sträcker sig hela vägen till Geiranger.

På toppen kan du unna dig goda förfriskningar i paviljongen och om du känner dig äventyrslysten kan du vandra ännu längre in i Sunnmørsalpane.

4. Vilda Voss

Tåglinjen Bergensbanen stannar i hjärtat av Voss och här kan du ta Voss Gondol, rakt upp på fjället!

Vandringsmöjligheterna på toppen är många och bra. En av dem är Hanguren Panorama, en lätt vandringsled på omkring 800 meter som är tillgänglig för både vagn och rullstol.

5. Begeistrade Bergen

I Bergen finns det två sätt att sväva till fjälls. Klassiska Fløibanen är en bergbana som tar dig upp till den populära utsiktsplatsen där du får den absolut bästa vyn över hela Bergen stad. Du kan även ta Ulriksbanen, en gondolbana som kör hela vägen till toppen av Ulriken, den högsta av de sju fjälltopparna som omger Bergen.

Båda banorna tar dig till fantastiskt fina vandringsområden - varför inte vandra på fjällvidden mellan topparna?

6. Tindrande Tromsø

Fjellheisen till Storsteinen i Tromsø är en lysande startpunkt för flera fjällvandringar. Vill du få upp pulsen kan du gå i trapporna upp eller ner från fjället.

Tänk dig vyn över Tromsø som badar i gyllene midnattssol...

7. Norrsken i Narvik

...samma midnattssol lyser upp fjorder och fjäll i Narvik i Nord-Norge.

Gondolbanan svävar upp längs Narvikfjellet. På vintern kan du se norrskenet här och testa en av de bästa skidanläggningarna i Norge!

Eller hyr en mountainbike!

På sommaren förvandlas flera skidorter till paradis för downhillcykling. Du hittar trails med olika svårighetsgrader och längd, men garanterat unik och varierande cykling i underbart naturskön terräng, till exempel i Geilo, Hafjell, Hemsedal och Trysil.

Många linbanor och liftar håller öppet året runt.

Ta med kikaren och vandringskängorna och bege dig ut på lederna från toppen!

8. Den hemliga bergbanan

Den gamla NATO-hissen Gaustabanen måste vara Norges mest unika sätt att sväva till topps!

En liten spårvagn tar dig först långt in i berget innan du hoppar på linbanan som får dig att sväva 1050 meter upp till Gaustatoppen...

...på klara dagar kan du se en sjättedel av Norge när du befinner dig här, 1810 meter över havet!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor