Skip to main content

Kryssa dig fram genom Norge

Det finns nog inget mer avkopplande sätt att uppleva Norges kust på än med en kryssning.

Fartygen är flytande hotell där du bekvämt glider fram längs de sagolika kustlandskapen.

Ta del av lokalbefolkningens vardag och det spännande djurlivet längs kusten...

...och njut av god och läcker mat gjord på lokala ingredienser från områdena ni passerar.

Ta ett varmt bad på däck och njut av frisk arktisk luft och kustens karga landskap

...eller hitta spännande äventyr på land när fartyget är i hamn!

Det finns mängder av roliga aktiviteter, som hundspann och sightseeingturer.

En unik, nordisk kustupplevelse

Vill du uppleva alla vackra höjdpunkter längs norska kusten på bara en vecka? En kryssning är ett bekvämt sätt att få uppleva alla vackra vyer på bara 11 dagar.

Att ha en rörlig bas gör också att du slipper packa om din väska hela tiden, och så har du hela tiden restaurang, bar och aktiviteter inom räckhåll.

Men det är inte håll-i-gång hel tiden – de flesta som reser längs Norges kust vill ha det lugnt och skönt, ta in den otroligt vackra naturen och njuta av god lokalproducerad mat längs vägen.

Två olika kustlinjer

Det finns två stora operatörer som trafikerar den norska kusten: Hurtigruten och Havila Voyages. Hurtigruten, som har funnits ända sedan 1893, har dagliga avgångar och lägger till i 34 hamnar på resan mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr.

Havila gjorde sin jungfruresa längs kusten 2021 och kör samma sträcka som Hurtigruten – från Bergen till Kirkenes och tillbaka. Flottan är toppmodern och använder den allra senaste tekniken. Fartygen går bara på el och naturgas, och de går så tyst att du verkligen blir ett med naturen.

Både Havila och Hurtigruten har en mängd olika sorters resor att välja bland. Res längs hela kusten enkel väg eller tur- och retur. En klassisk rundresa tar ungefär elva eller tolv dagar (sex till sju dagar per sträcka). Fartygen lägger till vid olika tidpunkter i de olika riktningarna, så återresan kan ofta ge en helt annan upplevelse.

Det går också att åka ända till Svalbard med Hurtigruten.

Norrsken och midnattssol

Norge har en av världens längsta kuststräckor och fler fjordar än någon annan plats på jorden. Till och med själva ordet ”fjord” är norskt från början!

Men det finns fler naturfenomen att uppleva från däck, som norrsken (om du har tur) och midnattssolen. Det går ofta att se örnar som svävar över båten, och valar och sälar som leker i fjordarna.

Ett fartyg för framtiden

Havila Voyages nya kryssningsfartyg hör till de allra mest miljövänliga som finns. Med enorma batterier och motorer som drivs av flytande naturgas kan de glida fram genom fjordarna med mycket lägre utsläpp än traditionella fartyg. De släpper ut 90 procent mindre kväveoxid och 25 procent mindre koldioxid än vanliga hyrbidfartyg.

Maten ombord på Havila är gjord på färska råvaror från lokala producenter längs sträckan. Njut av norska smaker, tillredda av prisbelönta kockar.

Kliv iland

När du reser med Hurtigruten och Havila Voyages kan du också göra kortare utflykter när fartyget ligger i hamn – om reseschemat tillåter.

Det blir kanske inga långa turer, men ofta räcker tiden till att få ett uppleva de intressanta städer och byar som ligger längs sträckan.

Om du är extra sugen på äventyr finns paketerbjudanden hos Hurtigruten där du kan få åka hundspann och andra sorters guidade turer. Du kan såklart också utforska omgivningarna på egen hand, se bara till att ha koll på när båten avgår igen.

Boka din resa med Hurtigruten nu.

</br>

Res utanför högsäsong

På sommaren är det som allra högst tryck på de berömda fjordarna. Om du vill ha en lite mer stillsam upplevelse dig rekommenderas att åka under andra tider på året.

Natur och fjäll är minst lika vackra på vintern, med frostiga fjordar, frusna vattenfall, och mängder av mysig snö.

En kryssning på våren är också en magisk upplevelse, med snö som smälter, forsande vatten och växtlighet som vaknar till liv. Och på hösten är färgerna nästan obeskrivligt vackra.

Kombinera en kryssning med tågresa och upplev städer och fjordar på en episk resa mellan Bergen och Flåm.

Internationella kryssningar

Det går också ett antal kryssningsturer till Norge från utländska hamnar, så det finns gott om enkla och bekväma sätt att resa hit på.

Men den mest maxade Norgeupplevelsen får du förstås om du tar en kryssning som börjar och slutar i norska hamnar. Då får du lite extra tid i land och mer tid på dig att uppleva landet.

Det finn mer än 50 hamnar längs kusten, men det är inte alla som tar emot internationella kryssningsfartyg. Det beror delvis på striktare regler som införts för att minska utsläppen i de UNESCO-listade fjordområdena.

Färjor från när och fjärran

Fyra bolag kör bilfärjor dagligen från Danmark, Sverige och Tyskland till en rad destinationer i Norge.

De flesta operatörer har paketpris för dig som reser med bil och rabatter för pensionärer, studenter och barn. En del färjor har mest fokus på transport medan andra mer liknar kryssningsfartyg, med hytter, underhållning, spa och restauranger.

Boka färja till Oslo från Köpenhamn och Frederikshavn i Danmark.

Kryssningsresmål i Norge

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Livet till havs

Det finns många sätt att uppleva norska kusten på. Filtrera din sökning och se fler båt- och färjeoperatörer nedan.

Nyligen besökta sidor