Skip to main content

11 sätt att uppleva Norge mer miljömedvetet

Upplev grannlandet i väst på ett bästa sätt. Utforska kustlandskapet med eldrivna båtar, tuffa fram över landskapen med tåg och njut av god närproducerad mat. Här är de bästa tipsen för en skön och ansvarsfull semester i Norge.

1. Bästa vägen till Norge

Du behöver inte flyga. Ta tåget till Norge för härlig start på resan. Det går direkttåg till Oslo från Stockholm och Göteborg. Dessutom förbinder Malmbanan och Ofotbanen Boden, Luleå och Kiruna med norska Narvik. Det går också bussar mellan Sverige och Norge regelbundet.

Vill du hellre ta båten har flera färjeleverantörer från Sverige, Danmark och Tyskland uppgraderat till ett mer miljövänligt bränsle. När färjorna är i hamn i Oslo eller Kristiansand kopplas de till förnybara energikällor för att minska utsläppen.

Men eftersom Norge är så avlångt är det smidigast att ta flyget till vissa destinationer. Du kan kompensera för dina flygutsläpp genom att donera pengar till olika klimatskyddsprogram. Ett annat sätt att minska din totala miljöpåverkan är att stanna längre.

Läs mer om hur du tar dig till Norge.

2. Res som lokalbefolkningen

Att resa med kollektivtrafik är ett utmärkt sätt att upptäcka Norge, och tåg gör oftast minst avtryck på miljön. Järnvägslinjer som Bergensbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen och Ofotbanen bjuder dessutom på några av världens vackraste tågresor.

Tack vare buss och båt kan du smidigt besöka alla fantastiska destinationer bland fjordar och fjäll. Du kan också båtluffa längs kusten. Lokala färjor och expressbåtar från städer som Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim och Bodø gör det enkelt att besöka de närliggande öarna.

Reseappen Entur har all information du behöver, inklusive tidtabeller, rutter och biljetter.

3. Elektrisk roadtrip

Om du vill ge dig ut på en episk roadtrip rekommenderas en semester med elbil (eller till och med på elcykel). Har du ingen elbil går det bra att hyra. Norge ligger i framkant vad gäller elfordon - här finns mer än 25 000 laddstationer och minst 6 000 snabbladdare, och antalet ökar fortfarande. Flera hotell har särskilda laddningsplatser på sina parkeringsplatser.

Ta dig runt i Oslo i en elbil från Greenmobile eller åk på upptäcktsfärd i Geiranger och Flåm i en mini-elbil från eMobility.

Närmsta laddningsstation finner du på ladestasjoner.no. Kolla också in elbil.no när det är dags att planera resan!

4. Kryssningar med mindre avtryck

Upptäck det fantastiska kustlandskapet mellan Bergen och Kirkenes på fartyg som samarbetar med de lokala samhällena. Upplev Norges smaker och dofter medan du beundrar omgivningens vyer.

Hurtigruten jobbar på att bli mer hållbara. Flera av deras fartyg har redan uppgraderats med hybridkraft för en tystare och mer miljövänlig resa. De bygger också den norska kustens första helt elektriska, utsläppsfria fartyg, som förhoppningsvis blir klart senast 2030.

Havila Kystruten erbjuder nu kryssningar mellan Bergen och Kirkenes. Deras fartyg drivs bara på el och LNG (flytande naturgas).

Foto: Cappella

5. Resmål med fokus på hållbarhet

I sin strävan efter att erbjuda magiska och unika upplevelser arbetar många städer i Norge med att minska turismens negativa inverkan och förstärka den positiva. De orter som har fått miljömärkningen Hållbar Destination (Bærekraftigt Reisemål) jobbar på att utveckla mer hållbar och ansvarsfull turism över hela Norge. Organisationen värnar också om det lokala samhället och dess kultur, vilket gör det extra trevligt att besöka de här platserna.

Besök ett resmål med fokus på hållbarhet

6. Upplev Oslo

Innovativa och nytänkande Oslo utsågs i början av 2019 till Europas gröna huvudstad.

Besök denna moderna huvudstad vid Oslofjorden och ta reda på varför flera internationella reseexperter, bland annat Lonely Planet, menar att Oslo är en av världens bästa städer man kan åka till. År 2019 utsåg även det svenska resemagasinet Vagabond Norge till världens bästa resmål.

Promenera längs hamnpromenaden och upptäck spännande restauranger, flytande bastur och intressanta museer. Det finns till och med en bondgård mitt i stan! Hyr kajak, cykel eller elcykel och ge dig ut på upptäcksfärd. Trots att Oslo är en storstad finns det gott om gröna områden att ta det lugnt i. Två tredjedelar av de centrala delarna består faktiskt av skog och vatten.

7. En god natts sömn

Sov sött på ett av Norges miljöcertifierade hotell. De jobbar hårt på att hålla ner energiförbrukningen och hitta nya sätt att minska matavfallet. Håll utkik efter grästuvan här på Visit Norway – det är en symbol som visar vilka aktiviteter, restauranger och boenden som är miljöcertifierade.

8. Friluftsliv

Grannlandet i väst är som en stor lekpark med massor av roliga aktiviteter. Det är perfekt för utomhusaktiviteter som vandring, cykling, skidåkning, klättring och kajakpaddling. För din egen säkerhet och för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt rekommenderas guidade turer. De lokala guiderna känner lokalmiljön utan och innan, och genom att välja ett företag i närområdet bidrar du också till den lokala ekonomin. Utrustning brukar finnas att hyra.

Vill du ha lite hjälp på traven kan du hyra elcykel, segway eller andra transportmedel som hjälper dig runt med så lite ansträngning som möjligt. Eller varför inte ta hjälp av riktiga hästkrafter! Hoppa upp i sadeln och galoppera över vita sandstränder eller stora bergsplatåer.

9. Fjordar och valsafari

Upplev de magiska fjordarna eller åk på valsafari på moderna och tystgående el- eller hybridfartyg. Brim explorer och The fjords erbjuder sightseeingturer i Oslofjorden, den sistnämnda också till världsarv i Fjord Norge. Boka en tur med Fjord Tours.

Du kan också upptäcka den UNESCO-listade Geirangerfjorden på världens första elektriska RIB-båt från Bonseye eller utforska den vackra Telemarkskanalen i kajak eller eldriven båt.

Längre norrut kan du åka på en dagstur med hybridfartyget Brim Explorer. På sommaren kan du besöka mysiga fiskebyar och på vintern kan du prova en aktivitet som den engelska tidningen The Telegraph har med i sin lista på världens 50 bästa äventyr:Valsafari i Tromsø!

10. Lokala delikatesser

Den som vill resa hållbart passar såklart på att testa de lokala delikatesserna. Frossa i vilda bär och den fräscha smaken av närodlade grönsaker, som fått växa till sig i lugn takt. Smaka på mjölk, ost och kött från får, getter och kor som strövar fritt i bergen varje sommar. Fånga din egen fisk eller avnjut en på restaurang.

Allt fler norska restauranger satsar på närproducerad mat, och de flesta erbjuder utsökta vegetariska rätter och kött från regionen. Prova Himkok i Oslo, som utsågs till "världens mest hållbara bar" år 2018, eller restaurangen Credo, som flyttar till Najonalbiblioteket i Oslo 2024. Credo blev Michelinguidens första hållbara restaurang 2019. Restaurang Rest i Oslo har fått mycket positiv uppmärksamhet för att de skapar gourmetmåltider av rester.

Norges goda vatten är såklart gratis, och på många ställen kan du dricka direkt ur fjällbäcken.

11. Håll koll på certifieringen

Norsk Økoturisme är en av de strängaste turistcertifieringarna i Norge. För att få certifieringen måste företaget eller operatören uppfylla över 100 hårt ställda krav inom miljöarbete, hur man förhåller sig till lokalsamhället och inom affärsförbindelser.

Med andra ord, om du besöker en plats har fått certifieringen vet du att pågår ett seriöst arbete för att minska turismens negativa inverkan på miljön, och för att öka de positiva effekterna av den.

Hitta miljöcertifierade aktiviteter och övernattningsställen

Besök ett resmål med fokus på hållbarhet

Kolla in Norges certifierade destinationer.

Hitta ekocertifierade alternativ

Hitta miljöcertifierade aktiviteter och övernattningar i hela Norge.

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

Nyligen besökta sidor