Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Upplev grannlandet i väst på ett bästa sätt. Utforska kustlandskapet med eldrivna båtar, tuffa fram över landskapen med tåg och njut av god närproducerad mat. Här är de bästa tipsen för en skön och ansvarsfull semester i Norge.

1. Bästa vägen till Norge

Du behöver inte flyga. Ta tåget till Norge för härlig start på resan. Det går direkttåg till Oslo från Stockholm och Göteborg. Dessutom förbinder Malmbanan och Ofotbanen Boden, Luleå och Kiruna med norska Narvik. Det går också bussar mellan Sverige och Norge regelbundet.

Vill du hellre ta båten har flera färjeleverantörer från Sverige, Danmark och Tyskland uppgraderat till ett mer miljövänligt bränsle. När färjorna är i hamn i Oslo eller Kristiansand kopplas de till förnybara energikällor för att minska utsläppen.

Men eftersom Norge är så avlångt är det smidigast att ta flyget till vissa destinationer. Du kan kompensera för dina flygutsläpp genom att donera pengar till olika klimatskyddsprogram. Ett annat sätt att minska din totala miljöpåverkan är att stanna längre.

Läs mer om hur du tar dig till Norge.

2. Res som lokalbefolkningen

Att resa med kollektivtrafik är det bästa sättet att upptäcka Norge på, och tåg gör oftast minst avtryck på miljön. Järnvägslinjer som Bergensbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen och Ofotbanen bjuder dessutom på några av världens vackraste järnvägssträckor.

Tack vare buss och båt kan du smidigt besöka alla fantastiska destinationer bland fjordar och fjäll. Du kan också öluffa längs kusten. Lokala färjor från städer som Bergen, Ålesund, Kristiansund, Trondheim och Bodø gör det enkelt att utforska de närliggande öarna.

Reseappen Entur ger dig all information du behöver. Reseplaneraren hjälper dig att hitta tidtabeller, rutter och det billigaste och snabbaste sättet att ta dig runt i Norge.

3. Elektrisk roadtrip

Reser du hellre på egen hand är det smidigt att göra det i en elbil. Totalt finns det över 10 000 laddningsstationer i landet. Kör du Tesla kan du använda deras snabba laddningsstationer. På de flesta hotell finns dessutom möjlighet att ladda bilen på parkeringsplatsen.

I Oslo kan du hyra elbil från Greenmobile, och i Geiranger och Flåm från eMobility.

Hitta närmsta laddningsstation på ladestationer.no och annan praktisk information på elbil.no.

4. Kryssningar med mindre avtryck

Upptäck det fantastiska kustlandskapet mellan Bergen och Kirkenes på fartyg från operatörer som har ett nära samarbete med de lokala samhällena. Upplev Norges alla smaker och dofter medan du sakta glider fram genom fantastiska landskap.

Havila Kystruten erbjuder nu kryssningar mellan Bergen och Kirkenes. Deras fartyg drivs bara på el och LNG (flytande naturgas).

Foto: Cappella

5. Resmål med fokus på hållbarhet

I sin strävan efter att erbjuda magiska och unika upplevelser arbetar många städer i Norge med att minska turismens negativa inverkan och förstärka den positiva. De orter som finns i miljömärkningen Sustainable Destination jobbar med att utveckla mer hållbar och ansvarsfull turism över hela Norge. Organisationen värnar också det lokala samhället och dess kultur, vilket gör de här platserna extra trevliga att besöka och bo på.

Det finns också många miljöcertifierade resebyråer runt om i landet.

6. Upplev Oslo

Det innovativa och nytänkande Oslo utsågs i början av 2019 till Europas gröna huvudstad.

Besök den moderna huvudstaden vid Oslofjorden och ta reda på varför flera internationella reseexperter, bland annat Lonely Planet, menar att Oslo är en av världens bästa städer man kan åka till. I början av året utsåg också det svenska resemagasinet Vagabond Norge till världens bästa resmål 2019.

Promenera längs hamnpromenaden och upptäck spännande restauranger, flytande bastur och intressanta museer. Det finns till och med en bondgård mitt i stan! Hyr kajak, cykel eller elcykel och ge dig ut på upptäcksfärd. Trots att Oslo är en storstad finns det gott om gröna områden att ta det lugnt i. Två tredjedelar av de centrala delarna består faktiskt av skog och vatten.

7. En god natts sömn

Sov extra gott på ett av Norges miljömärkta ställen att bo på. De jobbar hårt på att hålla ner energiförbrukningen och hitta nya sätt att minska matavfallet. Håll utkik efter grästuvan på den här webbsidan – det är en symbol som visar vilka aktiviteter, restauranger och boenden som är miljöcertifierade.

8. Friluftsliv

Grannlandet i väst är som ett enda stort nöjesfält, med massor av roliga aktiviteter. Det är perfekt för utomhusaktiviteter som vandring, cykling, skidåkning, klättring och kajakpaddling. För din egen säkerhet och för att du ska få en så bra upplevelse som möjligt rekommenderas en guidad tur. De lokala guiderna känner lokalmiljön utan och innan, och genom att välja ett företag i närområdet bidrar du också till den lokala ekonomin. Utrustning brukar finnas att hyra.

Vill du ha lite hjälp på traven kan du hyra elcykel, segway eller andra transportmedel som hjälper dig runt med så lite ansträngning som möjligt. Eller varför inte ta hjälp av riktiga hästkrafter! Hoppa upp i sadeln och galoppera över vita sandstränder eller stora bergsplatåer.

9. Fjordar och valsafari

Upplev de natursköna fjordarna eller åk på valsafari på de någon av de prisbelönta hybrid- eller elbåtarna. Med sina innovativa båtar erbjuder Fjord Tours sightseeingturer på Oslofjorden under vintern och Fjord Norge året runt, med utgångspunkt i Flåm. Du kan också upptäcka den UNESCO-listade Geirangerfjorden på världens första elektriska RIB-båt från Bonseye eller utforska den vackra Telemarkskanalen i kajak eller eldriven båt.

Längre norrut kan du åka på en dagstur med hybridfartyget Brim Explorer. På sommaren kan du besöka mysiga fiskebyar och på vintern kan du prova en aktivitet som den engelska tidningen The Telegraph har med i sin lista på världens 50 bästa äventyr: Valsafari i Tromsø!

10. Lokala delikatesser

Den som vill resa hållbart passar såklart på att testa de lokala delikatesserna. Frossa i vilda bär och den fräscha smaken av närodlade grönsaker, som fått växa till sig i lugn takt. Smaka på mjölk, ost och kött från får, getter och kor som strövar fritt i bergen varje sommar. Fånga din egen fisk eller avnjut en på restaurang.

Allt fler norska restauranger satsar på närproducerad mat, och de flesta erbjuder utsökta vegetariska rätter och kött från regionen. Himkok i Oslo fick utmärkelsen som världens mest hållbara bar år 2018 och restaurang Credo i Trondheim utsågs till årets hållbara restaurang av Michelin 2019. Restaurang Rest i Oslo har fått mycket positiv uppmärksamhet för att de skapar gourmetmåltider av rester.

Glöm inte att Norges goda vatten är helt gratis, och du kan dricka det direkt ur fjällbäcken.

11. Håll koll på certifieringen

Norsk Økoturisme är en av de strängaste turistcertifieringarna i Norge. För att få certifieringen måste företaget eller operatören uppfylla över 100 hårt ställda krav inom miljöarbete, hur man förhåller sig till lokalsamhället och inom affärsförbindelser.

Med andra ord, om du besöker en plats har fått certifieringen vet du att pågår ett seriöst arbete för att minska turismens negativa inverkan på miljön, och för att öka de positiva effekterna av den.

Kolla in några certifierade företag och operatörer:

Exklusiva och skräddarsydda resor

Upptäck fler semesterpaket.

 • Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
  Credits
  Norwegian Coastal Highlights by 50 Degrees North
  Photo: Jonatan Pie / 50 Degrees North
  Norske kysthøydepunkt
  Ledsaget tur med Kystruten fra Tromsø til Bergen

  Reis sørover med Kystruten fra Tromsø, med skandinavisk ledsager. Deretter en vakker togreise fra Bergen til Oslo. | 50 Degrees North

 • Classic "Norway in a Nutshell' Hiking Tour by 50 Degrees North
  Credits
  Classic "Norway in a Nutshell' Hiking Tour by 50 Degrees North
  Photo: Fredrik Ahlsen / Visit Norway
  Klassisk fottur
  Sjarmerende hytter og fantastisk landskap

  7-dagers tur med noe av det beste Norge har å by på, inkludert tre dagers vandring, togtur fra Oslo til Finse, overnatting i Flåm, ekspressbåt til Bergen og en RIB-safari på Nærøyfjorden. Vakker natur, sjarmerende hytter og fantastisk landskap og selskap! | 50 Degrees North

 • Arctic Circle Express by Up Norway
  Credits
  Arctic Circle Express by Up Norway
  Photo: Leif Johnny Olestad / Visit Norway
  Arctic Circle Express
  Slow travel er på moten igjen

  Ta plass på en episk togtur gjennom fredfylt landskap pepret med majestetiske fjell, fjorder og fosser - til fots, i båt eller kanskje til og med i kajakk. | Up Norway

 • The Golden Route by Authentic Scandinavia
  Credits
  The Golden Route by Authentic Scandinavia
  Photo: Terje Rakke
  The Golden Route
  Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen

  9-dagers togreise uten guide der du får utforske Oslo, Geiranger, Ålesund og Bergen. Reis med imponerende Raumabanen og Bergensbanen, og nyt et cruise med Hurtigruten på Geirangerfjorden. | Authentic Scandinavia

 • Voyage d'hver à Gudvangen dans le Nærøyfjord avec Fjord Tours, Norvège
  Credits
  Voyages hiver, Fjord Tours
  Photo: Morten Normann Almeland/Fjord Tours
  Norge i et nøtteskall® Vinter
  Norges mest populære tur

  Finn roen med et besøk til magiske fjorder denne høsten eller vinteren. På denne legendariske turen reiser du gjennom Norges vakreste områder, med fjorder og fjell som står på UNESCOs verdensarvliste. Du får også oppleve Europas fineste togreise. Alt med én eneste billett. | Fjord Tours

 • Geirangerfjord & Ship - Fjord Norway - Authentic Scandinavia
  Credits
  Geirangerfjord & Ship - Fjord Norway - Authentic Scandinavia - Offer
  Photo: Paul Emundson - Fjord Norway / Authentic Scandinavia
  The Golden Route
  Oslo, Geiranger, Ålesund, and Bergen.

  9-day independent railtour where you will explore Oslo, Geiranger, Ålesund, and Bergen. Travel with the impressive Rauma Railway and Bergen Railway and enjoy a Geirangerfjord cruise on board Hurtigruten.

 • Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Credits
  Norway Roundtrip from Oslo by Book Nordics
  Photo: Daniele D'Andreti / Unsplash
  Rundtur fra Oslo
  Utforsk det beste av Norge på denne 24-timers rundturen

  Reis langs fjordene, ta Flåmsbana med den vakre utsikten, sov på nattoget, og besøk sjarmerende bygder. Alt på bare 24 timer! | Book Nordics

 • Norway in a Nutshell® Premium
  Credits
  Norway in a Nutshell® Premium
  Photo: Robert Bye / Unsplash
  Det beste av Norge
  Et luksuriøst togeventyr

  Med et lengre opphold i en hytte ved elven nær Flåm, kan du ta deg god tid og nyte det norske fjordlandskapet med fotturer, kajakkturer eller sykkelturer. Halvpensjon, togtur, overganger og to utendørsaktiviteter er inkludert. | 50 Degrees North

 • Sognefjord in a nutshell offer
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Pål Audestad
  Sognefjorden i et nøtteskall
  Oppdag hjertet av Vestlandet

  Reis inn i hjertet av det norske fjord- og fjellandskapet, opplev mektige Sognefjorden og nyt en vakker togtur med Flåmsbana og Bergensbanen - alt i én billett! | Fjord Tours

 • Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Credits
  Norwegian Fjords & Glaciers by Authentic Scandinavia
  Photo: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
  Fjorder og isbreer
  Oslo, Bergen, Sognefjorden, Hardangerfjorden

  Reis med tog, båt og buss og opplev Sognefjorden og Hardangerfjorden. Besøk Oslo, Bergen og fjordbygdene Flåm, Balestrand og Ulvik. | Authentic Scandinavia

 • Sognefjord by Winter
  Credits
  Sognefjord in a nutshell
  Photo: Fjord Tours
  Sognefjorden i et nøtteskall, vinter
  Opplev fjordenes konge

  På denne todagersturen får du se Norges lengste fjord med koselige bygder og oppleve noen av verdens vakreste togreiser! Turen starter i Oslo eller Bergen. | Fjord Tours

 • UNESCO Geirangerfjord in a nutshell
  Credits
  UNESCO Geirangerfjord in a nutshell
  Photo: Per Ottar Walderhaug
  UNESCO Geirangerfjorden i et nøtteskall
  Verdens vakreste fjord og naturskjønne Trollstigen

  Opplev praktfull natur, majestetiske fjell og hårnålssvingene i naturskjønne Trollstigen. Cruise på smaragdgrønne Geirangerfjorden, utforsk kystbyen Ålesund og nyt noen av verdens mest Instagram-vennlige steder.

 • FGS-Fjordsafari - Authentic Scandinavia
  Credits
  FGS Fjordsafari - Authentic Scandinavia - Offer
  Photo: Thea Hermansen / Authentic Scandinavia
  Oslo & Fjord Adventure
  Oslo, Bergen, downhill biking & fjord safari.

  6-day Norway activity tour including Oslo, the Norwegian fjord region, Voss, and Bergen. Experience activities like cycling, fjord safaris by RIB boat, and spectacular train journeys.

 • Oslo & Fjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo & Fjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Thea Hermansen
  Oslo og fjordopplevelser
  Oslo, Bergen, utforsykling og fjordsafari

  6-dagers aktivitetstur inkludert Oslo, Vestlandet, Voss og Bergen. Opplev aktiviteter som sykling, fjordsafari, RIB og spektakulære togreiser. | Authentic Scandinavia

 • Norway in a nutshell tour
  Credits
  Norway in a nutshell
  Photo:
  Norge i et nøtteskall®
  Norges mest populære tur

  Denne legendariske turen fører deg gjennom Norges mest praktfulle fjord- og fjellandskap på UNESCOs verdensarvliste, og inkluderer en av Europas fineste togturer. | Fjord Tours

 • Spectacular fjord view
  Credits
  Utsikt over Flåm
  Photo: Sverre Hjørnevik
  Norsk vintereventyr, premium
  Det beste av Norge fra Oslo til Bergen

  Opplev det beste av Norge med tog, ferge og buss fra Oslo til Bergen med bagasjetransport, overnatting i Flåm og vinteropplevelser. | 50 Degrees North

 • Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Credits
  Oslo, Bergen & Fjord Experience by Authentic Scandinavia
  Photo: Dembowski / Authentic Scandinavia
  Oslo, Bergen og fjordopplevelser
  Oslo, Flåm og Bergen

  Firedagers tur der du opplever fantastiske fjorder. Reis med tog på Bergensbanen og Flåmsbana, tilbring natten i vakre Flåm og bli med på cruise på Nærøyfjorden. | Authentic Scandinavia

 • Discover Fjord Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Discover Fjord Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Jonny Akselsen / Visit Flåm
  Oppdag Vestlandet
  Oslo, Bergen, fjorder og fjell

  6-dagers togtur uten guide, inkludert Oslo, Bergen og Vatnahalsen. Opplev en togreise i vakkert landskap over fjellet mot det norske fjordlandskapet. | Authentic Scandinavia

 • Coast & Fjords of Norway by Authentic Scandinavia
  Credits
  Coast & Fjords of Norway by Authentic Scandinavia
  Photo: Visit Bergen
  Kyst og fjorder
  Oslo, Bergen, fjorder, Preikestolen

  Opplev Sør-Norges høydepunkter, inkludert fjorder, kyst, vakre togturer, Preikestolen og byene Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand. | Authentic Scandinavia

 • Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Credits
  Sognefjord Adventure by Authentic Scandinavia
  Photo: Frithjof Fure / Fjord Norway
  Sognefjord Adventure
  Oslo, Bergen, Flåm og Balestrand

  Reis selvstendig med tog og båt for å oppleve vakre fjorder. Besøk Oslo og Bergen, i tillegg til fjordbygdene Flåm og Balestrand. | Authentic Scandinavia

Hitta ekocertifierade alternativ

Hitta miljöcertifierade aktiviteter och övernattningar i hela Norge.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters