Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Ta tåget

Kör järnet
NSB, Norges Statsbaner, är Norges motsvarighet till SJ. De ansvarar för ett väl utbyggt järnvägsnät som sträcker sig från Kristiansand i söder till Bodø ovanför polcirkeln.
A train passing through a scenic valley in Flåm
The Flåm Railway.
Photo: Morten Rakke
Ad

Norges järnvägar täcker mer än 3 000 kilometer, och många av järnvägslinjerna går genom natursköna landskap med utsikt över städer, berg, sjöar och fjordar.

Den mest kända järnvägen är Bergensbanen, som har röstats fram som en av världens bästa tågresor av Lonely Planet. Den går mellan Oslo och Bergen över Europas högsta bergsplatå Hardangervidda. En av dess sidolinjer är den spektakulära Flåmsbanan, en av världens brantaste järnvägslinjer.

The Bergen Railway, Voss
Bergensbanen.
Photo: NSB
The Bergen Railway
PLAY VIDEO

Två andra anmärkningsvärda tåglinjer är Dovrebanan, som går från Oslo till Trondheim, och Raumabanan, som går mellan Dombås och fjällbyn Åndalsnes.

Oslo är Norges viktigaste knutpunkt för landets tågtrafik.

Biljetter

Man kan köpa tågbiljetter upp till 90 dagar i förväg. Enklast och billigast är det att boka biljetter online på  NSB:s webbplats. Det går också att köpa biljetter från automater eller kundservice-disken på många tågstationer, samt ombord på tågen. Observera att det kostar mer att köpa biljett på tåget.

Varje månad släpper NSB ett antal så kallade minipris-biljetter. De kan köpas online och i biljettautomater minst en dag före resdatum. Observera att man inte kan lämna tillbaka en köpt minipris-biljett, och inte heller byta den mot en annan biljett.

Tåg i Norge

Norges Statsbaner (NSB) 
NSB tar dig genom Norge över 2 577 broar och genom 733 tunnlar. Norges nordligaste tågstation ligger i Bodø. År 2018 utsågs NSB till Norges mest hållbara företag av den nordiska organisationen Sustainable Brand Index. NSB gör mer än 60 miljoner tågresor för privatpersoner varje år.

Flytoget
Flytoget är snabbtåget som tar dig från Oslos flygplats Gardermoen till centrala Oslo på mindre än 20 minuter, och vidare till Drammen på ungefär en timme.

Setesdalsbanen
Setesdalsbanen i södra Norge grundades år 1896 och stängdes 1962, men öppnade som järnvägsmuseum bara två år senare. De över 100 år gamla ångloken trafikerar ett smalt järnvägsspår mellan Kristiansand och Byglandsfjorden.

Se mer på video

Transport i Norge

Planera tågresan

Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

×
Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad