Skip to main content

De bästa stoppen på
Sørlandsbanen

Tid för avgång!

Från det pulserande Oslo, genom dalgångarna i Telemark, ner till den vackra kusten på Sørlandet och vidare västerut till Stavanger i Fjord Norge – den här åtta timmar långa tågresan är fullspäckad av upplevelser.

Med några få stopp blir resan till en hel tågsemester – och du behöver ingen bil.

Resan är också perfekt att göra ihop med barn – det finns mängder av familjevänliga äventyr nära stationerna.

 Nu åker vi

Resan kan börja

Vi går ombord på Oslo centralstation.

Luta dig tillbaka och koppla av på tågets väg västerut genom Asker, Bærum och Drammen.

Hann du inte köpa med kaffe? Ingen fara! I bistrovagnen hittar du alltid något gott att dricka.

Inom en timme är du framme i Kongsberg.

Kongsberg är en historisk gruvstad väl värd att utforska. Bara femton minuters promenad från tågstationen ligger det familjevänliga Lågdalsmuseet.

På sommaren kan man möta och hälsa på gårdens alla djur – perfekt för dig som reser med små barn.

Från Kongsberg fortsätter Sørlandsbanen genom Telemark, en del av Norge som är känd för sin omväxlande natur och sitt varma sommarväder.

Tåget slingrar sig vidare genom djupa skogar, mellan fjäll och gröna kullar innan det når det idylliska Bø. Här bjuds på mängder av naturupplevelser och roliga familjeaktiviteter.

En kort bilresa från stationen ligger Skandinaviens största äventyrsbad, Bø Sommarland! Ta en taxi eller lokalbuss direkt från stationen och låt leken börja!

Reser du med din partner?

Från tågstationen i Bø kan du ta buss eller taxi till Fruktbyn Gvarv där ni kan tillbringa en romantisk natt i ett vinfat på Lerkekåsa Vingård.

Nästa station på Sørlandsbanen är Lunde.

Från Lunde kan du glida genom den vackra Telemarkskanalen, där det finns ett antal båtturer och rundturer att välja mellan.

Sen väntar tåget igen!

Några hållplatser senare är du framme i Sørlandet och Nelaug station.

I Nelaug kan du byta till Arendalsbanen, som tar dig till den idylliska kuststaden Arendal.

Men missa inte resten av Sørlandsbanen!

Nästa stopp är Vennesla. Här ska du se till att besöka stadens fantastiska bibliotek och kulturhus, som har prisats för sin spektakulära träarkitektur.

Visst ser det häftigt ut?

Nu är det bara att njuta av utsikten innan tåget stannar i en av höjdpunkterna längs Sørlandsbanen – Norges sommarhuvudstad Kristiansand.

Kristiansand är den största staden på Sørlandet, och är sprängfylld med roliga äventyr för hela familjen. Här finns fantastiska badställen, roliga museer och utsökt fisk och andra läckerheter.

Stanna gärna här några dagar!

Om du reser med barn är ett besök på Dyreparken i Kristiansand en given succé.

Och ta med badkläderna, för alldeles intill ligger Badelandet i Dyreparken

Ett läckert hus som är väl värt ett besök är Kilden teater og konserthus.

Här ges föreställningar inom teater, musik, opera, dans och balett. Utöver det kan du njuta av själva byggnaden, som vunnit flera priser för sin utformning.

I Kristiansand finns också norra Europas största ansamling av historiska trähus. Du hittar dem i stadens äldsta del, Posebyen, som är en perfekt plats för en helgpromenad. På lördagar under sommaren finns dessutom mysiga marknader att utforska.

Upplev Kristiansand

Nu bär det av västerut med Sørtoget, som turen längs Sørlandsbanen brukar kallas. Mys med en bok, eller passa på att jobba lite.

Tåget mellan Kristiansand och Sira tar ungefär en och en halv timme. Gott om tid att ta en fika i bistron med andra ord!

Från stationen i Sira kan du ta bussen till den vackra kuststaden Flekkefjord som ligger i Lafjordens mynning, halvvägs mellan Kristiansand och Stavanger.

Det finns mycket att utforska i den charmiga stadskärnan. Kolla in den pittoreska Hollenderbyen (de holländska kvarteren) – ett område med vackert vita trähus. Här finns också fantastisk gatukonst av både norska och utländska konstnärer.

Ett roligt äventyr för familjen är att cykla dressin på den gamla Flekkefjordbanen. Resan går genom vacker natur och med flera spännande tunnlar!

Turer på rälsen erbjuds dagligen under sommaren.

Sørlandsbanen slingrar sig vidare västerut och ut mot kusten, och efter 45 minuter når du den lilla staden Egersund.

Egersund är en charmig stad med mysiga trähus och härlig natur, perfekt för dig som vill ha en bra mix av kust, stad, skog och fjäll!

När du är här får du inte missa en tur till den unika Trollpikken, som ligger bara en bit från centrum.

Egersund Taxi har fasta priser på sträckan mellan tågstationen och parkeringen vid Trollpikken.

På turistbyrån i Egersund kan du hyra en cykel och ta en tur på den idylliska Nordsjøveien som går längs kusten mellan Egersund och Hellvik.

Om du vill kan du byta tåg i Egersund och ta dig vidare på Jærbanen till Stavanger.

Jærbanen har stopp också i Ogna och Brusand, inte långt från de vackra Jærstrendene.

Redo för den stora finalen?

Välkommen till Stavanger!

En timme och tio minuter senare kommer är du framme vid slutstationen:

Stavanger  – en stad med färgglada gator, häftig konst och vacker natur.

Eller kanske resan börjar i Stavanger? I vilket fall som helst…

Trevlig resa!

Om Sørlandsbanen

Tågresan från Oslo i öst till Stavanger i Fjord Norge tar ungefär åtta timmar. Tåget färdas genom ett omväxlande landskap, med mycket skog, fjäll, kust och idyllisk sydnorsk natur vidare till den mer dramatiska naturen i väst. Sørtoget går på Sørlandsbanen, järnvägssträckan mellan Drammen och Stavanger.

Här är de huvudstoppen på sträckan:

Arendalsbanen mellan Nelaug och Arendal är en förgrening av Sørlandsbanen. Lokaltåget Jærnbanen går också på Sørlandsbanen, men bara mellan Egersund och Stavanger.

Det går också nattåg mellan Oslo och Stavanger. Vill du ha plats i sovkupé bör du boka i god tid, för de brukar gå åt. Få mer bra tågtips från en riktig tågexpert.

Ta tåget

Utforska spännande platser längs Sørlandsbanen. Bilen kan du lämna hemma!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor