Skip to main content

Vissa människor älskar att resa ensamma, medan andra aldrig har vågat prova. Några tycker säkert att låter direkt läskigt. Mette Solberg Fjeldheim menar att det inte finns någon anledning att vara rädd. Törs du ta utmaningen?

Fjeldheim har rest mycket på egen hand både i Norge och utomlands tack vare sitt jobb som resejournalist och bloggare. Hon reser mycket på fritiden också.

– En sommar reste jag till Odda för att vandra till Trolltunga. Det var en resa jag hade drömt om länge, men jag hade ingen att resa med. Så jag åkte själv. Det var en fantastisk upplevelse! Det var underbart väder och jag hade fjällen helt för mig själv den helgen, säger hon.

Även om hon oftast reser tillsammans med sin familj har hon många positiva upplevelser från att resa ensam.

– Den största fördelen med att resa ensam är att det är du som är chefen, säger Fjeldheim.

Hon poängterar att på en soloresa kan du se, göra och uppleva precis vad du vill – utan att behöva ta hänsyn till andras önskemål och åsikter.

Många känner säkert ett motstånd mot att göra vissa saker ensam, som att äta på restaurang, om de aldrig har gjort det tidigare.

– Ta med dig något att läsa. En god bok är gott sällskap! Du får ofta lite extra uppmärksamhet från serveringspersonalen som gärna småpratar om de har tid och det är ju trevligt, säger Sollberg Fjeldheim.

De flesta har ju en telefon också, som kan agera sällskap, men en av fördelarna med att resa ensam är att du kan lyfta blicken och lära känna andra och omgivningarna runt dig bättre.

– Soloresor kan hjälpa oss ut ur komfortzonen. Jag tror att det är bra för oss, påpekar hon.

Vissa åker på soloresor för att få vara ensamma, medan andra reser själva för att träffa nya människor och vara social. Hon har några bra tips till de.

– Även om du reser själv betyder det inte att du behöver vara ensam. Det finns mängder av möjligheter att boka in guidade turer eller ta del av gruppresor och upplevelser. På så sätt kan du träffa andra oavsett om det bara är en dagstur eller en hel semesterresa som är organiserad från första till sista dagen.

Ett resmål hon verkligen rekommenderar är Svalbard där hon har deltagit i massor av roliga aktiviteter tillsammans med andra.

– Jag körde skoter och åkte hundspann, var med på guidad glaciärvandring och norrskensafari – samtliga med olika grupper av människor jag aldrig hade träffat tidigare. Det var otroligt lätt att prata med folk i Svalbard. Det var en väldigt informell och vänlig atmosfär där, säger hon.

Norge är ett tryggt och trevligt land att resa i, men du måste ha respekt för naturkrafterna du kan möta i skog och mark.

– Om du reser ensam är det smart att berätta för någon vart du ska, speciellt om du ska fjällvandra. Vädret kan snabbt slå om från sol till dimma och kallt. Det är viktigt att lära sig fjällvettreglerna och alltid följa dem, säger Solheim.

Det finns massor av alternativ för de som föredrar mer urbana upplevelser också.

– Du kan lätt boka in guidade stadsvandringar eller till exempel guidade visningar på museum.

Träffa nya människor

Om du gillar att träffa nya människor kan du göra det genom att bo på ett vandrarhem eller i någon av Den Norske Turistforenings många stugor. Här är det naturligt att umgås, laga mat och äta tillsammans.

Fjeldheim säger att det är lätt att lära känna norrmän och de flesta hjälper mer än gärna till med sina erfarenheter, råd och tips. När isen väl är bruten har du en god vän.

Förresten, visste du att de norska fjällen är det hetaste stället för singlar att träffas i Norge? Ta på dig en grön mössa nästa gång du går på tur (märk väl: en grön mössa betyder att du är singel) och se om du hittar kärleken!

Tryggt för soloresenären

Flashpack.com som skriver om soloresor i olika delar av världen har kallat Norge en dröm för de som reser ensamma för första gången:

För den äventyrslystne!

Drömmer du om att bestiga ikoniska fjälltoppar? Surfa på en av världens bästa stränder, fridyka eller göra yoga? Det finns så många möjligheter!

Strandområdet Jærstrendene utanför Stavanger och de härliga sandstränderna på Karmøy i närheten av Haugesund är paradis för kiting, surfing och bouldering. Ett bra lokalt tips är Raw Ocean Lodge som kan erbjuda både övernattning, yoga och bouldering, guidade SUP-turer, dykning och surfing.
 

Åk till Åkrafjordens via ferrata Kyrkjeveggen, en av de bästa i Norge. I närheten ligger Trolljuv Bungee där du kan hoppa bungyjump mellan stupbranta klippor.
 

Hardanger kan erbjuda en hel buffé av äventyr, som turer med ribbåt på fjorden och en via ferrata upp på den spektakulära Trolltunga. På sommaren kan du besöka glaciären Folgefonna och åka skidor eller boka en guidad glaciärvandring.
 

Voss ligger en och en halv timme från Bergen och är känt som Norges extremsportstad. Här finns det något för alla adrenalinjunkies. Fallskärmshoppning, skärmflygning och forsränning är bara några få exempel.
 

I Nord-Norge har Lofoten mycket att erbjuda. Åk ut och fiska, boka plats på en organiserad kajaktur eller känn hästkrafterna på havet i ribbåt. Men Nord-Norge är mer än bara Lofoten. Personligen skulle jag vilja lära känna Finnmark och Helgelandskysten närmare.

För de som söker lugn och ro

Ibland behöver man koppla av och ladda batterierna ostört. Varför inte checka in på ett mysigt retreat eller unna dig lite lyxig spabehandling?

Sov bekvämt mitt i den rofyllda naturens famn! Det har kommit en otrolig mängd nya typer av boenden på marknaden de senaste åren. Allt från i en fyr mitt i havet till trädkojor och massor av glampingalternativ.
 

Ska du köra budget?Det är tryggt och gratis att sätta upp tält överallt där allemansrätten råder. Vill du har det lite mer bekvämt, som varmt vatten, finns det alltid camping.
 

För lite extra lyx: åk till Engø Gård i Telemark, som kan erbjuda vackra omgivningar, god mat och ett härlig bassängområde. Klassiska Dalen Hotel kan också erbjuda en minnesvärd upplevelse. Här kan du besöka Vest-Telemark Museum och Eidsborg stavkyrka eller ta en kryssning på Telemarkskanalen.
 

Norge har många spahotell. Om du är i närheten av Bergen eller Oslo är det enkelt att ta tåget till Geilo och kolla in Vestlia Resort. Geilo är en fjällby med otroligt vackert landskap och lyxiga resorter. Det är den perfekta platsen att unna dig både spabehandlingar och delikata måltider (testa Smakeriet Geilo eller Hallingstuene).

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor