Skip to main content

”Staden i havet”

Upplevelsen börjar redan innan du når själva Nyksund. En smal väg slingrar sig mellan bergväggar på den ena sidan och havet på den andra, och ger en glimt av vad som väntar. Mot slutet av en till synes öde sträcka syns plötsligt de små färgglada byggnaderna. Och färgerna lyser verkligen mot det dramatiska landskapet!

"Det är alldeles unikt. Den här extremt täta bebyggelsen i en så rå och vild natur.”

Sven Erik Tøien, lokal arkitekt       

Varje hus har sin egen distinkta karaktär, och några har trängseln tvingat bygga på bergssluttningar. Det är ju trots allt 30 invånare som bor här permanent!

Uppgång och fall

Nyksund var ett av de största och viktigaste fiskelägena i Vesterålen för omkring hundra år sedan. Nyksund ligger norr om Lofoten, i ytterkanten av det vilda och vackra Vesterålen. Närheten till fina fiskevatten gjorde den till ett attraktivt fiskeläge.

Under vinterns skreisäsong (arktisk torsk) ökade befolkningen i Nyksund med flera hundra personer. Det hektiska livet längs kajen skapade behov av mer plats för beredning av fisken. Nyksund ligger nämligen på två små öar, Nyksundøya och Ungsmaløya, hoplänkade med en smal vågbrytare.

"Det fanns inte mycket plats för att bygga på öarna. Produktionen fick helt enkelt tryckas in på den plats som fanns,” säger Sven Erik.

Idag kan du fortfarande se rester av hur hamnen byggdes i två och tre våningar för lastning och lossning av fisk, ett synligt tecken på Nyksunds blomstringsperiod.

Men saker och ting gick utför under 1900-talet. Ny teknologi infördes i form av motorer och större fartyg, och hamnen i Nyksund blev helt enkelt för liten. Fiskeläget Myre tog över som den viktigaste hamnen i området, medan Nyksund övergavs helt i början av 1970-talet. Den blev till en spökstad.

En nystart

Det gamla fiskeläget är idag på många sätt ett levande museum, mycket tack vare en grupp driftiga tyskar som kom hit på 80-talet. En av dem, Karl Heinz Nickel, blev så förälskad i platsen att han startade olika projekt för att återuppbygga den.

Nyksund har genomgått flera byggfaser genom åren. Omkring år 2000 bestämde sig Ssemjon Gerlitz från Düsseldorf att bli Nyksundsbo när han gick med i byggprojektet. Gruppen lade mycket tid på att försöka bevara material från den gamla fiskeeran, och påbörjade en restaurering av pensionatet Holmvik Brygge på kajen. Idag är det som ett litet levande museum där du får uppleva 100 års fiskehistoria.

"Det tog flera år innan folk insåg att det inte var skräp vi samlade ihop, utan kultur,” säger Ssemjon.

Gamla antika originaldörrar är nu åter i bruk på Holmvik Brygge, ett miljöcertifierat övernattningsställe som erbjuder rum i det historiska pensionatet, separata studiolägenheter och till och med ett helt hus (perfekt för grupper).

Ett paradis för digitala nomader

Femtio år har gått sedan fiskeläget blev en spökstad, och idag känns Nyksund hippt och nästan urbant.

Det lilla samhället har en unik, kreativ atmosfär och erbjuder flera coworking-ställen, bra restauranger, konstgallerier och till och med en musikstudio. Så om du vill ta med jobbet på resan är Nyksund ett givet val!

Anders Megafon Frantzen driver Arthur-Brygga, byns legendariska och mysiga musikscen och pub. Hans dröm var att skapa en plats för folk att samlas på, och där konstnärer kunde komma och bo i längre perioder för att arbeta.

Hör honom berätta om livet i Nyksund:

Behöver du lugn och ro? Den här träbyggnaden som smälter in i landskapet är inte bara en arkitektonisk pärla. Sätt dig här med din laptop och känn hur inspirationen flödar som aldrig förr. Eller kom och bara njut av den fantastiska utsikten med en kopp kaffe.

Aktiviteter

Det händer otroligt mycket i den här lilla byn, med allt från konserter till meditativa promenader.

Stanna till på en av konstgallerierna eller gör en djupdykning i Nord-Norsk litteratur och beundra den originella inredningen på bokcaféet och antikvariatet Delpen Bokcafe.

Tänk på att en del platser och evenemang bara är tillgängliga under sommarsäsongen eller på begäran.

Mat som gör en glad

I Nord-Norge finns fisk och skaldjur som är näst intill oslagbara, och Nyksund har flera restauranger och kaféer som erbjuder både läcker mat och vacker utsikt.

På Holmvik Brygge serverar Ssemjon och hans team traditionella norska rätter som bacalao, torsk, köttgrytor och lokala delikatesser som röding från Sigerfjord och renkött från trakten. Vill du ha det ännu festligare än så ligger Nyksund Ekspedisjonen bara tvärs över kajen. Folk reser långt för att äta på det här stället, som givetvis drivs av ett tyskt par. På menyn finns allt från hembakat och kaffe till mer avancerade, moderna rätter, och såklart också färska skaldjur från området.

Vill du fånga din egen middag? Du kommer inte kunna missa alla fiskebåtar och trålare som åker ut till havs. Följ gärna med på en fisketur!

Känn naturens kraft

Många besöker Nyksund för att koppla av i vacker natur. Här kan du sitta i timmar och titta på vågorna, mysa i soffan medan en storm härjar utanför fönstret, eller stanna uppe lite längre och njuta av stjärnhimlen (för att inte tala om midnattssolen). Kanske visar sig det fantastiska norrskenet också!

Dronningruta från Nyksund till Stø

Vesterålen är känt som ett vandringsparadis där himmel och hav möts i nästan alla riktningar. Nyksund är inget undantag.

Den mest kända vandringsleden i området är Dronningruta (Drottningsrutten) – och ja, den är uppkallad efter Drottning Sonja, som invigde leden 1994.

Följ i hennes fotspår på en rundvandring från Nyksund till Stø, ett annat charmigt fiskeläge i Vesterålen. Leden är cirka 15 km lång och slingrar sig längs kusten, över bergstoppar och myrmarker och förbi en vacker sandstrand.

I Stø kan du åka med på valsafari med en katamaran, eller fågel- och sälsafari med ribbåt.

Fler fina fiskelägen

Nyksund är en av många fiskelägen och handelsplatser i Vesterålen i Nord-Norge. Förutom Stø finns de små pärlorna Skipsnes och Tinden, som båda är fina att besöka på sommaren, och Myre, en mer modern fiskehamn. Missa inte Bleik med sin vackra vita sandstrand. Härifrån kan du ta en båttur ut till en av Norges mest kända fågelkolonier på Bleiksøya.

Du kan också åka på valsafari från Andenes, ett litet fiskeläge som sjuder av aktiviteter och attraktioner – till och med ett rymdcenter!

Kolla in fler fiskelägen i Norge:

Inspiration

Erbjudanden från våra partners

Boka ditt norska äventyr nu. Kolla in våra norrskenserbjudanden här.

Nyligen besökta sidor