Skip to main content

Fjord- och havsfiske i Norge

En kustlinje som är längre än ekvatorn och rekordstor torsk, lax och hälleflundra – Norge är ett riktigt paradis för havsfiske.

Det sägs ibland att norrmännen har saltvatten i ådrorna, och landet har faktiskt alltid livnärt sig på havet. Från Sørlandet genom Fjord Norge och längs hela kusten upp till Kirkenes i Nord-Norge finns fiskelägen där fisket spelar en viktig roll än idag. För en äkta norsk fiskeupplevelse väljer många gäster att bo i en mysig rorbu (fiskestuga) som finns att hyra längs kusten.

Fiska året runt

Man skulle kunna tro att havsfiske är en sommaraktivitet, men man kan faktiskt fiska året runt i Norge. Visserligen utgör sommarmånaderna högsäsongen, när både lokalbefolkningen och turister passar på att njuta av värmen och de ljusa kvällarna. Åk norr om polcirkeln för det ultimata friluftsäventyret under midnattssolen.

Men fiske på vintern, våren och hösten innebär mindre trängsel och bättre priser på boende och andra tjänster. Havet kan brusa upp ordentligt på vintern, så se till att åka med guide under den säsongen.

Vintermånaderna erbjuder fiskemöjligheter av ett annat slag. Visst är det mörkt och kallt, men du har utmärkta förutsättningar att få se norrskenet. Och viktigast av allt, under vintern kan du vara med om det exceptionella torskfisket. Mellan januari och mars kommer enorma mängder skrei (vandrande torsk) längs kusten för att leka. Här har du ditt livs chans att få en bamsefirre på kroken.

Observera att det är förbjudet att fiska torsk i Oslofjorden året runt. Det är också förbjudet i 14 särskilda områden, från Lindesnes till svenska gränsen, mellan 1 januari och 30 april när torsken leker. Dessutom är en del arter i norska vatten rödlistade och måste släppas tillbaka i vattnet om de fångas.

Fiskeläger

Över hela landet finns fiskeläger där du hittar allt du behöver för din fisketur – som rejäla båtar, fiskeutrustning, utrymmen att rensa fisken i, kläder och mycket mer. Om du är född efter 1980 och vill hyra en båt som är längre än 8 meter eller med motor på minst 25 hästkrafter behöver du ha förarbevis för båt. 

Om du inte har förarbevis kan du åka med på dagsturer på större fiskebåtar och lära dig av proffsen! Det är säkert och bekvämt, och guiderna har alltid koll på de bästa fiskeställena.

Ditt livs fångst

Torsk är den allra vanligaste arten i de norska vattnen, men det finns väldigt mycket mer! Efter en dags fiske kommer du garanterat ta selfies med färskfångad havsöring, hälleflundra eller lax, eller kanske kolja, rödspätta, makrill, marulk, långa, lubb… listan kan göras lång, men du förstår poängen!

Om du är på jakt efter en riktig storfångst är Nord-Norge platsen för dig! Där finns ett flertal ställen som specialiserat sig på fiske av hälleflundra, inte minst i Finnmark. Det är inte alltid helt enkelt att fånga hälleflundra, men andra fiskarter är du mer eller mindre garanterad att få på kroken! Och när du är uppe i norr får du inte missa chansen att åka med på kungskrabbsafari.

Om du vill öka fiskelyckan något kan faktiskt att ha sex före fisketuren vara ett sätt! I alla fall om du frågar många lokala fiskare i Nord-Norge, som menar att bra haill gör att du fångar både mer och större fisk!

Norges kustlinje

Norge har välsignats med en exceptionellt lång kustlinje, där ett stort antal fiskarter trivs och växer sig stora. Hemligheten ligger i den varma Golfströmmen, som leder till en hög produktion av plankton, vilket i sin tur lockar stora stim av hungriga havsdjur. Detta ihop med ett strikt regelverk gör att många populationer faktiskt växer.

I förhållande till alla problem med föroreningar i världen sticker Norge ut med sitt rena havsvatten.

Sov gott, tidigt opp

Om du siktar på att dra upp en riktig bjässe är det bäst att vara tidigt på plats. Du har många övernattningsmöjligheter längs den norska kusten – från hotell och campingplatser till traditionella rorbuer (fiskestugor).

Bläddra igenom våra förslag nedan!

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan för att hitta erbjudanden som passar dig.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor