VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En familj på fyra är ute på vandring i Hallingskarvet, Geilo, i regionen Østlandet (östra Norge)
Summer memories ☀️.
Photo: Pravda Agency: Trigger Oslo / Visit Norway

10 roliga tips till familjesemestern i Norge

muteplay/pauseplay/pause

Mountainbike, vilda djur, vattensporter och massor av kul på landet – hela Norge är som en enorm nöjespark ute i det fria. Kolla in våra tips för en semester som hela familjen kommer att gilla.

 1. Obs! Utbudet av hotell, restauranger och aktiviteter kan vara begränsat på grund av coronavirus-situationen. Läs den senaste reseinformationen från de norska myndigheterna och respektive destination innan du åker, och kontrollera lokala öppettider och regler som gäller enskilda researrangörer.

  1. Barnens drömsemester

  Låt barnen vara med och bestämma vart ni ska på semestern. Om de har något att säga till om blir det lättare att hålla humöret på topp. Norge är fullt av roliga attraktioner, djurparker, nöjesparker, utomhusmuseer och familjeparker, så det finns massor att välja på.

  Många attraktioner håller öppet i sommar, men de kan ha nya öppettider eller specifika regler, och flera platser kommer bara att sälja biljetter online. Se vad som gäller på de relevanta webbplatserna.

 2. 2. Kul på landet

  Många norska bondgårdar har öppnat sina dörrar för besök och övernattningar. På somrarna har också många vackra fjällgårdar öppet. Hitta lokala delikatesser av högsta kvalitet i gårdsbutikerna medan barnen leker utomhus och klappar husdjuren. De yngsta kanske till och med kan ta en åktur i en äkta traktor. Med andra ord: En bondgårdssemester ger både barn och vuxna minnen för livet.

 3. 3. Familjevandring

  En enkel promenad med familjen kan bli en magisk upplevelse. För de yngsta kan till och med en kort tur till en insjö vara ett stort äventyr – särskilt om du har lite choklad och några leksaker i ryggsäcken. När barnen blir äldre är det ofta vandringens mål som är själva motivationen. Det kan vara en bergstopp eller ett café med nygjorda våfflor eller lefse (ett slags tunnbröd).

  Att hitta bra vandringsdestinationer i Norge är ingen konst. Däremot bör man vara noga med vilka turer man ger sig på – försäkra dig om att alla i familjen klarar turen, och kom ihåg att kolla väderprognosen varje dag. Sedan är det bara att ge sig ut bland berg, skogar och sjöar.

  Kolla in den här artikeln med tio smarta vandringstips för alla som planerar att vandra med barn.

 4. 4. Vildmarkscamping

  Barn älskar djur, och i Norge finns massor av djurparker och fjällgårdar där man kommer nära björnar, vargar och älgar på tryggt avstånd. I familjeparken Namsskogan finns det till och med övernattningsmöjligheter i vargarnas inhägnad! Det finns också flera älgparker där man får träffa och kanske till och med klappa skogens konung.

  Om du hellre upplever djur i sin naturliga hemvist kan du vara med på guidad vildmarkssafari och spana efter älgar, myskoxar, örnar eller bävrar. I Vesterålen kan man åka på valsafari. Håll ögonen öppna efter kändisvalen Glenn!

 5. 5. På två hjul

  Många barn är förtjusta i att cykla. Särskilt i en av Norges alla MTB-parker. Få fart på adrenalinet och passa på att finslipa era färdigheter på terrängcykeln!

  Om MTB inte är familjens grej kan man planera en annan slags cykelsemester. Hoppa på hojarna och ta in landskapets dofter och ljud. Trampa fram längs en av Norges nationella cykelvägar, prova på cykellederna i bergen eller kör längs grusvägar i skogsmiljö.

  Det är en bra idé att planera in tillräckligt med tid för pauser, för ni kommer antagligen att vilja stanna och beundra utsikten stup i kvarten. Ni kommer också att åka förbi många attraktioner, som passar utmärkt för att bryta upp långa etapper och hålla motivationen på topp.

 6. 6. Naturupplevelser

  Norges natur är inte bara vacker. Den är också som en rolig lekplats med fantastiska upplevelser för alla. Med hjälp av en guide kan hela familjen prova på nya och roliga aktiviteter. Få fjärilar i magen på via ferrata-klättring, eller gå med på guidad glaciärvandring bland istorn, istunnlar och djupa sprickor. Andra förslag är att åka hundspann eller att rida.

 7. 7. Vattensport

  Man kan ha mycket kul med lite vatten, och Norge råkar ha världens näst längsta kust! Med hela 239 057 öar och flera tusen sjöar är hela landet ett riktigt paddlingsparadis. Gå på kurs och lär dig konsten att paddla kajak eller kanot, var med på en guidad paddeltur eller ge dig ut på egen hand.

  Du kan också utmana balansen på en SUP-bräda, eller simma bland fina firrar på snorklingssafari. Om du vill ha lite mer fart är surfing ett alternativ. Vid många älvar erbjuds det också familjevänliga forsränningsturer. Garanterad spänning för alla åldrar!

 8. 8. Unikt boende

  En familjesemester handlar om att skapa speciella minnen. Finns det något som slår att vakna upp i en trädkoja bland fluffiga ekorrar och söta fåglar? Eller föredrar ni att somna till ljudet av havets brus i en fyr? Kolla även in alla häftiga möjligheter till glamping: Boka en natt i en jurta, en glasigloo, en lavvo (ett samiskt tält) eller en kokong. De yngsta kan också ha hur roligt som helst på en barnvänlig camping.

 9. 9. Dressin

  Övergivna järnvägslinjer väcker definitivt fantasin till liv. I Valdres, Numedal, Namsos och Flekkefjord kan man hyra dressiner, så ta med hela familjen och cykla på rälsen. Eftersom alla dressiner går längs stängda järnvägslinjer behöver man inte oroa sig över att det kommer ett tåg. Ett säkert kort för alla åldrar!

 10. 10. Ta ett dopp

  Ingen sommar utan bad! Längs norska kusten ligger den ena mysiga badorten efter den andra. Klippiga badplatser, trendiga surfstränder, eller långa, grunda sandstränder som är perfekta för de yngsta i familjen. Hoppa i havet eller ta ett dopp i en insjö.

  Med tanke på covid-19 vill ni kanske helst hitta en avskild vik eller holme. Med över 200 000 öar och otaliga vikar är det lättare än man kan tro!

  Sov gott på ett bekvämt hotell, hyr en mysig stuga eller semesterhus eller utforska en av Norges mest barnvänliga campingplatser. Efter en lång dag med aktiviteter passar det bra att sätta tänderna i traktens lokala specialiteter. Vill du få fart på pulsen rekommenderas artikeln Topp 10 upplevelser för adrenalinsökare.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra uppskattade partners.

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen