Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende

  Strawberry – en annorlunda hotellkedja

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

  Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter

   

  Sightseeing

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur

  Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen

  Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  My Nordic Travel – gör din egen resplan

  Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur

 • Offers

Search
or search all of Norway
The main characters in Disney’s Frozen 2 looking at a fjord
The main characters in Disney’s Frozen 2 looking at a fjord
Frozen 2.
Photo: Disney 2019
Frozen 2.
Photo: Disney 2019
Planera ett episkt äventyr

Platserna i Norge som inspirerade Frost 2

Sex år efter Disneys hyllade Frost är uppföljaren Frost 2 äntligen här. Planera ditt eget sagoäventyr i Norge med allt från djupa fjordar och sprakande höstfärger till snöklädda berg och det magiska norrskenet.

Frost kom ut 2013 och blev snabbt historiens mest lönsamma animerade långfilm och en omedelbar klassiker. Den kammade hem två Oscar – för bästa animerade långfilm och bästa originallåt ("Let it go").

Filmen var tydligt inspirerad av norsk natur och kultur, och gav oss oförglömliga karaktärer som drottning Elsa och hennes syster Anna, ishuggaren Kristoffer och hans ren Sven. Och så snögubben Olof förstås, samt ett gäng sköna troll. 

I Frost 2 är det dags för ett nytt episkt äventyr. En av sakerna vi undrat över sedan förra filmen är: Var fick egentligen Elsa sina speciella krafter ifrån? I jakten på svar lämnar vi Arendals fantastiska fjordlandskap och ger oss av norrut, ut i det okända.

Här är 10 tips till dig som vill följa i karaktärernas fotspår i Norge.

Upplev Frostinspirerade attraktioner och aktiviteter på en organiserad rundtur. Up Norway erbjuder två alternativ: Let it Go! och A Frost Fairytale. Du kan också åka på The Norway Frozen Experience med Fjord Tours.

Elsa, Anna, Kristoff and Sven, Frozen 2
Elsa, Anna, Kristoff and Sven, Frozen 2.
Photo: Disney 2019

1. Höst i förtrollade skogar

När dagarna blir kortare vaknar landskapet till liv. En stor del av handlingen i Frost 2 utspelar sig under hösten – en utmärkt tid för vandring i de norska skogarna. Det är lätt att förföras av den friska skogsluften, de mystiska skuggorna och de sprakande färgerna som går i guldgult och flammande rött.

Här hittar du fler tips på härliga höstsemestrar i Norge. Reser du efter sommaren kan du också räkna med kortare köer och lägre priser.

2. Naturens kraft: norrskenet

Man kan lugnt påstå att naturen spelar en av huvudrollerna i Frost 2. Jord, luft, eld, och inte minst vatten och is kliver in i handlingen från första stund. Naturfenomen som norrsken är häftiga nog på vita duken, men inget går såklart upp mot att uppleva dem på riktigt. Ett minne för livet!

Få platser slår Nord-Norge när det gäller norrsken. Det är vackert och lättillgängligt med utmärkta förbindelser, bekväma hotell och massor av roliga vinterupplevelser som hundspann. Proffsiga guider ger tips på nya vintersporter och visar vägen till de magiska himlaljusen.

3. Sagoväsen och andar

Förtrollade skogar är såklart fulla av mytologiska varelser. Troll är så vanliga i norsk kultur att de gjort ett tydligt avtryck i samhället. Inte bara i form av souvenirer, utan också i namn på platser som Trolltunga, Trollstigen och Trollfjorden. Det krävs ingen livlig fantasi för att se troll bakom var och varannan stenbumling på kvällspromenaden i en norsk skog.

I Frost 2 dyker även en rad andra varelser upp, till exempel Nøkk, som vi känner igen som det nordiska vattenväsendet Näcken.

Vad handlar Frost om?

Missade du den första Frostfilmen?

Den handlade om systrarna Elsa och Anna, två prinsessor i det fiktiva sagoriket Arendal. Elsa är född med särskilda krafter, och under sin kröningsceremoni försätter hon hela dalen i evig vinter för att sen försvinna spårlöst. Anna ger sig ut för att hitta sin syster, och med sig har hon ishuggaren Kristoffer, renen Sven och snögubben Olof.

I Frost 2 ger sig karaktärerna från första filmen norrut från Arendal för att ta reda på var Elsa har fått sina superkrafter ifrån.

Fakta om Frost

Frost kom ut 2013 och var då Disneys 53:e animerade långfilm.

Den blev en enorm succé och vann två Oscar, för bästa animerade långfilm och bästa originallåt ("Let it go").

Inför både Frost och Frost 2 var Disney i Norge för att titta närmare på landet, kulturen och de lokala traditionerna.

Trailern till Frost 2 fick 116,4 miljoner visningar på 24 timmar och är därmed den mest sedda animerade trailern någonsin.

4. Samisk kultur

Fjord Norge är den region i Norge som påminner mest om Arendal. Om du följer filmens hjältinnor norrut härifrån hamnar du i Nord-Norge, samernas land. Skaparna av Frost 2 samarbetade med samer kring flera av filmens inslag, till exempel Northuldra-karaktärerna som Anna och Elsa möter i den förtrollade skogen. Frost 2 är också den första Disneyfilmen som har dubbats på samiska.

Det finns massor av sätt att uppleva de norska samernas kultur. I landets norra delar strövar fler än 200 000 renar, och tro det eller ej, det går faktiskt att åka renspann. Förutom att dras fram genom den tjocka snön av en alldeles egen Sven kan du bo i lavvo (ett slags sametält), prova samisk mat och besöka en samisk festival eller ett museum.

5. Jojk

Jojken är samernas traditionella musik, och en tradition som är högst levande än idag. Frostfans fick höra jojk redan 2013, eftersom öppningslåten på filmens soundtrack skrevs av den samiske musikern Frode Fjellheim.

Men det finns så mycket mer att upptäcka i jojkens värld. Ta en snabbkurs i den samiska musikens dåtid, nutid och framtid.

6. Se, det snöar!

I Norge är en vinter utan snö ungefär som Frost 2 utan snögubben Olof. Och det är just snön som gör vintersäsongen så speciell. Förutom att lysa upp de korta dagarna ger det ett oändligt utbud av vinteraktiviteter. Många av Norges skidorter erbjuder faktiskt snögaranti under vintermånaderna.

Förutom skidor utför och på längden kan man göra massor av andra roliga aktiviteter utan skidor, som kälkåkning, skridskor, vandring med snöskor, isfiske och slädturer.

7. Fjordarna: Sagolika omgivningar

I Frost 2 tar inte fjordlandskapet i Arendal lika stor plats som i första filmen, men det är här hela äventyret tar sin början.

Arendal är en äkta sagovärld med ett mäktigt slott omgivet av vackra landskap. Det är till stor del inspirerat av Bergen, Norges näst största stad och en av många platser i Fjord Norge där du kan uppleva lite sagomagi i verkligheten.

Med över 1 000 fjordar och ännu fler fjordbyar i Norge är annars det svåraste att bestämma var man ska börja. Är du fjordnovis kan du kolla in vår snabbintroduktion till de norska fjordarna.

8. Akershus fästning

Slottet i Arendal skulle helt klart sett annorlunda ut om det inte vore för Akershus fästing, som ligger mitt i Oslo. Byggnaden påbörjades redan 1299 under kung Håkon V, och under 1500-talet moderniserades den och gjordes om till slott.

Du kan ta en guidad tur genom fästningen och lära dig mer om det medeltida fortet.

9. Medeltida stavkyrkor

Ett annat exempel på hur Norge influerat Frostfilmerna är kapellet i Arendal, där Elsa kröntes i den första filmen. Disney har låtit sig inspireras av de norska stavkyrkorna. De omsorgsfullt konstruerade träkyrkorna var en vanlig syn i nordvästra Europa under medeltiden. Idag är bara runt 30 kyrkor bevarade, och de flesta finns i Norge.

Läs mer om norska stavkyrkor.

10. Norsk kultur och folklore

Ett annat måste för Frostfantaster är regionen runt Trøndelag. Domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim och renarna i det mysiga Røros finns också med i den magiska Frostvärlden.

Åk på en Frost-inspirerad roadtrip i Trøndelag tillsammans med hotellkedjan De historiske.

Om du vill djupdyka ner i den norska folklore som inspirerat Frostfilmerna kan du besöka något av landets alla kulturmuseer. Här finns förutom konstutställningar också spännande hantverk och folkdräkter.

Många av museerna är också friluftsmuseer, så det finns mycket intressant även om du inte är biten av Disney. Ströva omkring bland historiska norska byggnader, som de typiska trästugorna med torvtak. På några museer, till exempel Norsk Folkemuseum i Oslo och Maihaugen i Lillehammer, kan du också utforska de medeltida stavkyrkorna.

Vad handlar Frost om?

Missade du den första Frostfilmen?

Den handlade om systrarna Elsa och Anna, två prinsessor i det fiktiva sagoriket Arendal. Elsa är född med särskilda krafter, och under sin kröningsceremoni försätter hon hela dalen i evig vinter för att sen försvinna spårlöst. Anna ger sig ut för att hitta sin syster, och med sig har hon ishuggaren Kristoffer, renen Sven och snögubben Olof.

I Frost 2 ger sig karaktärerna från första filmen norrut från Arendal för att ta reda på var Elsa har fått sina superkrafter ifrån.

Fakta om Frost

Frost kom ut 2013 och var då Disneys 53:e animerade långfilm.

Den blev en enorm succé och vann två Oscar, för bästa animerade långfilm och bästa originallåt ("Let it go").

Inför både Frost och Frost 2 var Disney i Norge för att titta närmare på landet, kulturen och de lokala traditionerna.

Trailern till Frost 2 fick 116,4 miljoner visningar på 24 timmar och är därmed den mest sedda animerade trailern någonsin.

Läs mer om platserna

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera din egen episka resa i Norge

Hitta fler idéer till ditt norska äventyr här nedan.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen