Skip to main content

Resa med små barn i Norge

Dags för semester i Norge med barnen? Här är tips på bra ställen, roliga aktiviteter och praktiska tips för en härlig och skön familjeresa med dom allra minsta, mellan 1-8 år, i bagaget.

Hela Norge är som en enda stor lekplats. Det är tryggt och säkert och det gör verkligen inget om du får lite smuts på byxorna ... tvärtom! Om det blir regn finns massor av skoj att göra inomhus också. Här är några tips för en rolig semester – för både stora och små!

1. En dag på stranden

Soligt väder (eller åtminstone inte spöregn), en hink och ett snöre att fånga krabba med – sen är ni redo att inta stranden!

Stränderna är perfekta för härliga familjeäventyr. Fånga krabbor, hyr en liten kanot, dyk från bryggorna och svalka er med en glass. Eller ta barnen på promenad längs stranden och leta vackra snäckor och andra skatter.

På de flesta stränder finns gott om utrymme för hela familjen, och glöm inte parasollet på de riktigt soliga dagarna! På de stränder som är märkta med Blå Flagg lever vatten och kustlinje upp till ställda krav på renhet, säkerhet och tillgänglighet för alla.

Hitta det perfekta läget:

2. Mysiga gårdsbesök

Här kan ni leka i höet, gulla med djuren och kanske prova på att rida för första gången? Ett gårdsbesök är en given succé för både vuxna och barn.

Det finns besöksgårdar med mängder av roliga gårdsaktiviteter över hela landet. Låt barnen springa omkring, hälsa på getterna och hjälp till att mata djuren. På en del ställen får man till och med åka en riktig traktor! Vill du stanna lite längre? En del gårdar erbjuder övernattning, så passa på att njuta lite mer av den roliga och avkopplande landsbygden.

Här är några gårdar med härliga familjeaktiviteter:

Vill du uppleva något riktigt unikt? Hälsa på lamor eller gå på guidad tur med alpackor! De gulliga charmtrollen lockar fram många skratt.

Här kan du träffa dem:

3. Nöjes- och temaparker för de minsta

De flesta nöjes- och temaparker i Norge har särskilda lekområden som är perfekta små barn. Det finns till och med parker som är helt gjorda för de allra yngsta, som Lilleputthammer Familjepark, vid nöjesfältet Hunderfossen, nära Lillehammer på Østlandet. Här får barnen känna sig som jättar i parkens miniatyrstad, och ha skoj i de pyttesmå berg- och dalbanorna.

Dyreparken i Kristiansand är den största av sitt slag i Norge, och här finns mängder av åkattraktioner och aktiviteter riktade mot små barn. Både på Dyreparken och den fina Kongeparken i Stavanger kan du övernatta i sagohus eller coola glampingtält. En natt att minnas! Båda parkerna har gott om action för de lite större barnen också.

Lek loss med de minsta:

4. Zoon och djurparker

Kom nära inpå björnar, vargar och andra spännande djur på zoo eller en djurpark. Eller besök ett akvarium! I en del parker får du till och med möta älgen, skogens konung. Vågar du tillbringa en natt med vargarna? I Namsskogan familjepark kan du sova tryggt och säkert i deras lya – en oförglömlig upplevelse!

Kom ihåg att ha koll på när de ska matas så att du kan få en ännu närmare ditt på de häftiga djuren.

Hitta ett zoo, en djurpark eller ett akvarium:

5. Vandra med barnen

Vandring kan bli ett roligt familjeäventyr! Tänk på att du inte måste gå så långt – kortare turer kan ge minst lika mycket. Hitta lätta vandringsturer som passar barn, mysiga sjöar där ni kan fiska och bra badställen att svalka sig på.

Fjällen och skogarna är fulla av spännande mysterier för de minsta att ta sig an. Studera myrstackar, klättra i träd och utforska stigar. Kanske ser du några fåglar och djur? Naturen är bästa lekplatsen!

Se till att ha gott om tid när du vandrar med små barn, och glöm inte att ta med lite choklad och mycket vatten!

Fler tips när du vandrar med barn:

6. Roliga cykelparker

Cykelparker blir allt vanligare i Norge, och det öppnar hela tiden nya över hela landet. Det är lika roligt för vuxna som för barn, och till och med för småttingarna som precis lärt sig cykla. Prova på en så kallad "pumptrack", där du pumpar dig fram i stället för att trampa. Det är så lätt att till och med familjens yngsta klarar det!

Kring Trysil, Hemsedal, Geilo och Hafjell finns gott om häftiga cykelparker:

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor