Skip to main content

Insjöfiske i Norge

Vilket drag

Det är ingen hemlighet att Norges insjöfiske och flugfiske håller högsta klass. Här är det lugn och ro vid blanka sjöar och klara älvar, men rejält drag i metspöt.

I Norges skogar, berg och nationalparker – faktiskt i hela landet – finns ett överflöd med fiskeställen. Jämfört med många andra länder i Europa utmärker sig Norge med frisk luft, rent vatten, och massor av glada fiskar. Och om du är ute efter lugn och ro i naturen lär du inte ha några problem att hitta ett fiskeställe för dig själv. Kom bara ihåg att du behöver fiskekort (se mer nedan).

De som upptäckt flugfiske har alla anledningar att spana in Norge som resmål – insjöarnas kalla vatten är fullsmockade med bäcköring, gädda och abborre. Andra vanliga arter är harr, sik och fjällröding. Laxfiske är ett kapitel i sig. Norge har också etablerat sig som en ledande destination för isfiske i Europa.

Ett norsk fiskeäventyr kan vara ett bra alternativ om du har en begränsad reskassa. De enklare semesterstugorna brukar ge bra valuta för pengarna – särskilt om du delar tillsammans med familj eller vänner, eftersom man ofta betalar per stuga och inte per person. Många stugor har självhushåll, så du behöver inte äta ute hela tiden. Ta tillfället i akt att utveckla dina matlagningsfärdigheter och förvandla din fångst till en fest.

Fiskedestinationer i Norge

Nord-Norgeär kanske mest känd för sin torsk, men du har också utmärkta chanser att få napp i regionens många älvar och sjöar. Det finns otaliga ställen ute på landet där du kan fiska öring, röding, gädda och abborre under midnattssolen.

Oslo omges av ett enormt skogsområde som heter Oslomarka. Med spårvagn från centrum är man där på bara 20 minuter. Här finns runt 500 stora och små sjöar att välja på, och även flera stugor där man kan sova över. Ett annat ställe att kolla in i regionen Østlandet är Hallingdalelva. Området ligger bara några timmar öster om huvudstaden och bjuder på 20 kilometer forsar, vattenfall, och massor med öring.

Vissa delar av älven Glomma har också gott rykte. Det var där Hans van Klinken skapade sin signaturfluga Klinkhammer, som alla seriösa flugfiskare känner till.

Trøndelag i mellersta Norge är en region med tusentals sjöar och åar. Här finns också tre välkända laxälvar: Guala, Orkla och Namsen. Med inte mindre än sju nationalparker finns här oändliga möjligheter att fiska öring och röding i kuperad bergsterräng, eller harr och gädda i skogsklädda dalar.

Dessa ställen är bra att börja med, men det är bra att komma ihåg att det finns tusentals andra platser, särskilt i mer avlägsna områden, som inte har upptäckts av turister än – kanske inte ens av norrmännen själva.

Laxfiske i Norge

I mitten av 1800-talet upptäckte den engelska överklassen Norges älvar, och sedan dess har tusentals fiskare kommit hit för att fånga lax.

Laxfiske är också mycket populärt bland norrmännen själva, och tiotusentals norska fiskare drar ut på laxfiske varje år. Laxälvarna i Norge utgör ett av världens största områden för lekande vildlax. Traditionellt sågs vildlaxen framför allt som en viktig näringskälla, men idag är laxfisket mest en hobby. Ett sakta men säkert minskande bestånd har lett till att strikta begränsningar har införts vad gäller tillåten mängd per dag och säsong. Allt fler fritidsfiskare får nöja sig med att "ånga och släppa tillbaka fisken.

Laxfiskesäsongen är kort men intensiv: från början på juni till september.

Lokalkännedom är avgörande och vi rekommenderar att du skaffar en bra guide. Det finns något för alla – från den renlärige med flytande fluglina till harlingfiskare med en Rapala minnow.

Se mer på video

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök bland alla tips och erbjudanden.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Allt om fiske i Norge

Inspiration

Här har vi samlat några artiklar som vi tror att du kommer att gilla.

Nyligen besökta sidor