There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – en unik kombination av karaktäristiska hotell och autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
Rauland - Skidsemester i sagolik fjällmiljö
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Norges sjöar och älvar är som gjorda för fiske. Med rätt information och lite planering är det faktiskt ganska lätt både att få napp och att tillreda fångsten. Här är några tips till alla som vill komma igång.
"Det är något magiskt med att fånga sin egen mat!" säger Karina Gjerde och kastar ut för tredje gången.
Sjön Åmotdammen i Akershus glittrar fridfullt i solskenet. Karina och hennes vän Silje Klæbo har kört bara en halvtimme från Oslo med fiskeutrustning, stormkök och hängmatta i bagaget. Till vardags jobbar de på Norges Jeger- og Fiskerforbund och är stora friluftsentusiaster.
”Folk frågar ofta var och när det är bäst att fiska. Jag skulle säga precis när som helst och där du har möjlighet. Det viktigaste är att komma ut", säger Karina entusiastiskt.
Men hon har några hemliga knep.
”Fiske är mycket lättare än många tror. Man måste inte vara något proffs.”
Karina visar vilken utrustningen man bör ha: Ett fiskespö (som inte alls behöver vara dyrt), ett par drag och en vass kniv.
Det går bra med ett vanligt drag, men det kan vara värt att prova en spinnare eller att ha daggmask på kroken, förklarar Karina. Hon visar ett kast: Med pekfingret trycker hon linan mot spöet medan hon släpper spärren på spolen. I en jämn rörelse svingar hon sen spöet bakåt och släpper fingret samtidigt som hon kastar ut mot vattnet.
”Svrrrrr!” Linan flyger genom luften. Det silvriga draget dyker ner i vattnet och lämnar synliga ringar efter sig på skogssjön.
Karinas ansikte spricker upp i ett leende. Nu är det bara att vänta på att fisken ska nappa. Hon småpratar med Silje, som fiskar med mask på kroken och ett flöte. Fisken skräms inte iväg av att man pratar, så man kan dra allt ifrån helgplaner till fiskehistorier, förklarar de.
"Däremot blir de rädda av fotsteg och skuggor som rör sig över vattenytan."
Öring
Öring är den vanligaste sötvattensfisken i Norge. Den finns i alla vattenskikt, lite beroende på temperatur.
Du kan få öring på kroken med mask, spinnare, drag och flugor.
Abborre
Abborren rör sig nära botten, även i närheten av land. Den biter på mask, spinnare, drag och flugor. Den är verkligen en allätare och kastar sig över allt som kommer dess väg!
Gädda
Gäddan lurar vid kanten av gräsbäddar, så håll dig gärna nära land. Den biter på drag och wobbler.
Använd en så kallad tafs – en metalltråd eller väldigt stark fiskelina – mellan linan och draget. Det gör att gäddan inte kan bita av linan med sina vassa tänder.
Det rycker lätt i linan och de två vännerna ropar förtjust till.
”Det är lika kul varje gång”, skrattar Karina.
Den här abborren var sugen på mask idag. Karina plockar fram sin kniv.
”Abborre är godare än folk tror. Många föredrar röd fisk, men vit insjöfisk är också riktigt smarrig! Steker du den med smör, kryddor och citron blir det en liten festmåltid”, säger hon medan hon lägger upp lite aioli och focaccia.
Och hon har helt rätt. Nyfångad mat tillagad i det fria är helt enkelt omöjligt att slå.
”Fiske är lättare än många tror. Man måste inte vara något proffs.”
Det finns 44 fiskarter i Norges insjöar. Öring, abborre och gädda hör till de mest populära.
Kom ihåg att köpa fiskekort (fiskelicens). Med undantag för lax och havsöring kan alla under 16 år fiska gratis i sjöar och vattendrag. Fiskekort finns på inatur.no.
För att lyckas är det rätt plats vid rätt tidpunkt som gäller – och att ha rätt bete. Öring är en tacksam fisk som hugger på nästan vad som helst.
Daggmask är det vanligaste betet i Norge. Köp maskarna i sportbutiker eller gräv upp dem själv. Undvik de allra största exemplaren – det är ofta bättre med två mindre än en jättestor.
Tänk på att det är förbjudet att använda levande fisk som bete i Norge. Var också noga med att inte sprida fisk och fisksjukdomar till andra vattendrag. Rengör all utrustning innan du går vidare till nästa fiskeställe.
Källor: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet och Store norske leksikon.
I älvar kan du försöka hitta ställen där fisken har god tillgång på föda och inte behöver röra på sig så mycket. Prova nära stora stenar och där vattnet är lite mer stillastående.
I sjöar är det ofta bra att prova där fisken har gott om föda och skydd, som områdena runt uddar, i grunt vatten, nära stranden och vid gräsbäddar.
"Det finns många länder med jättebra fiske, men fördelen med Norge är att man kan fiska nästan överallt", säger Knut Johan Ruud-Sandal, som också han arbetar för Norges Jeger- og Fiskerforbund.
Tillsammans med sin fru Solvor och deras fyra år gamla dotter Anne Marie fiskar han varje helg och flera kvällar i veckan från maj till september.
Tack vare allemansrätten kan man fiska på alla möjliga platser året runt, så länge man tänker sig för och är försiktig. Jakt och fiske ingår egentligen inte i allemansrätten, men man kan alltid fiska i sjöar och vattendrag där fiskekort gäller.
Det finns fler arter i de södra delarna av landet än uppe i norr. I fjällsjöarna dominerar öring och röding. Hyr en guide, prata med lokalbefolkningen eller sök på nätet för att hitta bra ställen. Det blir allt vanligare med guidade turer, både enskilda och i grupp.
”Det finns nästan obegränsat med sjöar, och många får du ha helt för dig själv. Det är lätt att hitta sitt eget lilla paradis”, förklarar Knut Johan.
I älvar kan du försöka hitta ställen där fisken har god tillgång på föda och inte behöver röra på sig så mycket. Prova nära stora stenar och där vattnet är lite mer stillastående.
I sjöar är det ofta bra att prova där fisken har gott om föda och skydd, som områdena runt uddar, i grunt vatten, nära stranden och vid gräsbäddar.
Frågar du Knut Johan är det lätt att vara fisketurist i Norge idag. ”Bara i skogsområdet Oslomarka får du mer än 550 sjöar på ett fiskekort", säger han.
Du kan enkelt gå in på inatur.no och kolla om du får fiska i sjön du råkar passera. Det är också lätt att köpa fiskekort via mobilen. Snart inser man att det går att fiska i princip överallt. Glöm inte att alla under 16 år fiskar gratis i insjöar.
”Och havet är ju gratis för alla”, tillägger Knut Johan.
”Det är lätt att hitta sitt eget lilla paradis.”
Öring
Öring är den vanligaste sötvattensfisken i Norge. Den finns i alla vattenskikt, lite beroende på temperatur.
Du kan få öring på kroken med mask, spinnare, drag och flugor.
Abborre
Abborren rör sig nära botten, även i närheten av land. Den biter på mask, spinnare, drag och flugor. Den är verkligen en allätare och kastar sig över allt som kommer dess väg!
Gädda
Gäddan lurar vid kanten av gräsbäddar, så håll dig gärna nära land. Den biter på drag och wobbler.
Använd en så kallad tafs – en metalltråd eller väldigt stark fiskelina – mellan linan och draget. Det gör att gäddan inte kan bita av linan med sina vassa tänder.
Man behöver verkligen inte resa långt i Norge för att testa fiskelyckan. Det finns gott om stadsnära sjöar med ätbar fisk i alla storlekar.
Knut Johan Ruud-Sandal på Norges Jeger- og Fiskerforbund ger här sina bästa tips på bra fiskeställen kring Norges största städer.
Från huvudstadens centrum är det inte långt till sjön Sognsvann. Därifrån kan du promenera eller cykla till över 100 andra sjöar. De närmaste är Svartkulp, Lille Åklungen och Store Åklungen.
Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) ansvarar för 500 sjöar och dammar runt Oslo.
Varje norsk stad med självaktning kan erbjuda bra insjöfiske, och Stavanger i regionen Fjord Norge är inget undantag. Staden som är mest känd för sin olja har många fina sjöar som Store Stokkavatn, Mosvatnet och Hålandsvatnet.
I skogarna Bymarka och Leinstrandmarka i Trondheim finns 27 sjöar och vattendrag med bra tillgång på fisk. Öring är allra vanligast, men du kan också få gädda, mört, röding och ruda på kroken. Lauglovatnet, Kvistingen och Holstdammen är några sjöar med goda fiskemöjligheter.
I Nord-Norge stoltserar Tromsø med bättre fiskemöjligheter än de flesta norska städer. Kvaløyas fiskesjöar i fjällen och i skogarna är sprängfyllda av öring och röding. Testa gärna Kvantovannet, Øvredalsvannet och Kalvedalsvannet.
Tomasjord-Oldervik Utmarkslag erbjuder också bra fiske nära Tromsø centrum. Några förslag på sjöar är Movikvannet, Gråurvannet och Storskarvannene.
Bergen är världsberömt för sina fiskhandlare vid UNESCO-världsarvet Bryggen, men här finns också spännande möjligheter till insjöfiske. Till och med i Lille Lungegårdsvann mitt i stadens hjärta kan du få öring på kroken.
Kalandsvannet är den bästa fiskesjön nära stan. Det ligger faktiskt så nära centrum att din hämtkaffe inte ens hinner kallna på vägen dit!
Andra bra fiskeplatser är Storavannet i Sælenvassdraget och Myrdalsvannet på vägen mot Totland.
Det finns 44 fiskarter i Norges insjöar. Öring, abborre och gädda hör till de mest populära.
Kom ihåg att köpa fiskekort (fiskelicens). Med undantag för lax och havsöring kan alla under 16 år fiska gratis i sjöar och vattendrag. Fiskekort finns på inatur.no.
För att lyckas är det rätt plats vid rätt tidpunkt som gäller – och att ha rätt bete. Öring är en tacksam fisk som hugger på nästan vad som helst.
Daggmask är det vanligaste betet i Norge. Köp maskarna i sportbutiker eller gräv upp dem själv. Undvik de allra största exemplaren – det är ofta bättre med två mindre än en jättestor.
Tänk på att det är förbjudet att använda levande fisk som bete i Norge. Var också noga med att inte sprida fisk och fisksjukdomar till andra vattendrag. Rengör all utrustning innan du går vidare till nästa fiskeställe.
Källor: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet och Store norske leksikon.
Hyr en charmig stuga med Norgesbooking och prova fiskelyckan i några av världens bästa laxälvar. Läs gärna på om allemansrätten innan du ger dig ut.
Det är ingen hemlighet att Norges insjö- och flugfiske håller högsta klass. Här är det lugn och ro vid blanka sjöar och klara älvar, men rejält drag i metspöt.
En kustlinje som är längre än ekvatorn och rekordstor torsk, lax och hälleflundra – Norge är ett riktigt paradis för havsfiske.
I kalla vatten blir fiskarna extra stora. Åk till Norge i vinter och testa isfiske, fjordfiske eller djuphavsfiske i vatten som kryllar av bamsestora exemplar.
Prova skrei (arktisk torsk) , Norges unika lax, kungskrabba och andra kulinariska läckerheter från Norges kust.
Det är ingen hemlighet att Norges insjö- och flugfiske håller högsta klass. Här är det lugn och ro vid blanka sjöar och klara älvar, men rejält drag i metspöt.
Drömmer du om att fiska i några av världens mest ikoniska laxälvar? Då är det dags att packa fiskespöt och styra kosan mot Norge. Här har laxfisket varit i toppklass ända sedan engelska fiskare hittade hit för 200 år sedan.
En kustlinje som är längre än ekvatorn och rekordstor torsk, lax och hälleflundra – Norge är ett riktigt paradis för havsfiske.
I kalla vatten blir fiskarna extra stora. Åk till Norge i vinter och testa isfiske, fjordfiske eller djuphavsfiske i vatten som kryllar av bamsestora exemplar.
Prova skrei (arktisk torsk) , Norges unika lax, kungskrabba och andra kulinariska läckerheter från Norges kust.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
Använd filterfunktionerna nedan och kolla in alla tips och erbjudanden.
I Norge har man sällan anledning att stanna inomhus. Här är några förslag på vad man kan göra vid kusten, i fjällen eller någonstans däremellan.
Norges natur är som en enda stor lekplats. Här är tio favoritaktiviteter som passar utmärkt för hela familjen, från kajak och och ridning till surfing och glaciärvandring.
Den norska naturen är till för alla – men det är viktigt att vi alla följer de enkla reglerna i den norska allemansrätten.
Hitta de häftigaste äventyren i Norges älvar och känn adrenalinet forsa. Ett säkert kort för en actionfylld semester.
Tillbaka till toppen