Skip to main content

Få fisken på kroken

Norges sjöar och älvar är som gjorda för fiske. Med rätt information och lite planering är det faktiskt ganska lätt både att få napp och att tillreda fångsten. Här är några tips till alla som vill komma igång.

"Det är något magiskt med att fånga sin egen mat!" säger Karina Gjerde och kastar ut för tredje gången.

Sjön Åmotdammen i Akershus glittrar fridfullt i solskenet. Karina och hennes vän Silje Klæbo har kört bara en halvtimme från Oslo med fiskeutrustning, stormkök och hängmatta i bagaget. Till vardags jobbar de på Norges Jeger- og Fiskerforbund och är stora friluftsentusiaster.

”Folk frågar ofta var och när det är bäst att fiska. Jag skulle säga precis när som helst och där du har möjlighet. Det viktigaste är att komma ut", säger Karina entusiastiskt.  

Men hon har några hemliga knep.

Fiske för nybörjare

”Fiske är mycket lättare än många tror. Man måste inte vara något proffs.”

Karina visar vilken utrustningen man bör ha: Ett fiskespö (som inte alls behöver vara dyrt), ett par drag och en vass kniv.

Det går bra med ett vanligt drag, men det kan vara värt att prova en spinnare eller att ha daggmask på kroken, förklarar Karina. Hon visar ett kast: Med pekfingret trycker hon linan mot spöet medan hon släpper spärren på spolen. I en jämn rörelse svingar hon sen spöet bakåt och släpper fingret samtidigt som hon kastar ut mot vattnet.

”Svrrrrr!” Linan flyger genom luften. Det silvriga draget dyker ner i vattnet och lämnar synliga ringar efter sig på skogssjön.

Karinas ansikte spricker upp i ett leende. Nu är det bara att vänta på att fisken ska nappa. Hon småpratar med Silje, som fiskar med mask på kroken och ett flöte. Fisken skräms inte iväg av att man pratar, så man kan dra allt ifrån helgplaner till fiskehistorier, förklarar de.

"Däremot blir de rädda av fotsteg och skuggor som rör sig över vattenytan."

Stekt fisk

Det rycker lätt i linan och de två vännerna ropar förtjust till.

”Det är lika kul varje gång”, skrattar Karina.

Den här abborren var sugen på mask idag. Karina plockar fram sin kniv.

Abborre är godare än folk tror. Många föredrar röd fisk, men vit insjöfisk är också riktigt smarrig! Steker du den med smör, kryddor och citron blir det en liten festmåltid”, säger hon medan hon lägger upp lite aioli och focaccia.

Och hon har helt rätt. Nyfångad mat tillagad i det fria är helt enkelt omöjligt att slå.

Karinas smarta fisketips

  • Klä dig efter väder.
  • Ta med spö, ett drag, en vass kniv och något att förvara fångsten i.
  • Kom ihåg att köpa fiskekort.
  • Håll inte spöet över vattnet när du sätter fast kroken.
  • Ta gärna med stormkök, men se till att vara på en säker plats. Kom ihåg att öppen eld är förbjuden i det fria mellan 15 april och 15 september.
  • Det är enkelt att laga en festmåltid. Karina tar ofta med focaccia och aioli, och så smör, citron och kryddor att steka fisken i.
  • Städa alltid upp efter dig. Lämna naturen i samma skick du fann den.
  • Variation är viktigt. Prova olika hastigheter när du vevar in, kasta i olika riktningar och testa att fiska på lite olika platser. Förr eller senare hittar du rätt och då är det bara en tidsfråga!
  • Den bästa tiden att fiska är när du faktiskt har tid.

”Fiske är lättare än många tror. Man måste inte vara något proffs.”

Fiska i hela Norge

"Det finns många länder med jättebra fiske, men fördelen med Norge är att man kan fiska nästan överallt", säger Knut Johan Ruud-Sandal, som också han arbetar för Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Tillsammans med sin fru Solvor och deras fyra år gamla dotter Anne Marie fiskar han varje helg och flera kvällar i veckan från maj till september.

Tack vare allemansrätten kan man fiska på alla möjliga platser året runt, så länge man tänker sig för och är försiktig. Jakt och fiske ingår egentligen inte i allemansrätten, men man kan alltid fiska i sjöar och vattendrag där fiskekort gäller.

Det finns fler arter i de södra delarna av landet än uppe i norr. I fjällsjöarna dominerar öring och röding. Hyr en guide, prata med lokalbefolkningen eller sök på nätet för att hitta bra ställen. Det blir allt vanligare med guidade turer, både enskilda och i grupp.

”Det finns nästan obegränsat med sjöar, och många får du ha helt för dig själv. Det är lätt att hitta sitt eget lilla paradis”, förklarar Knut Johan.

Fiskekort via mobilen

Frågar du Knut Johan är det lätt att vara fisketurist i Norge idag. ”Bara i skogsområdet Oslomarka får du mer än 550 sjöar på ett fiskekort", säger han.

Du kan enkelt gå in på inatur.no och kolla om du får fiska i sjön du råkar passera. Det är också lätt att köpa fiskekort via mobilen. Snart inser man att det går att fiska i princip överallt. Glöm inte att alla under 16 år fiskar gratis i insjöar.

Och havet är ju gratis för alla”, tillägger Knut Johan.

”Det är lätt att hitta sitt eget lilla paradis.”

Sjöar nära stan

Man behöver verkligen inte resa långt i Norge för att testa fiskelyckan. Det finns gott om stadsnära sjöar med ätbar fisk i alla storlekar.

Knut Johan Ruud-Sandal på Norges Jeger- og Fiskerforbund ger här sina bästa tips på bra fiskeställen kring Norges största städer.

Oslo

Från huvudstadens centrum är det inte långt till sjön Sognsvann. Därifrån kan du promenera eller cykla till över 100 andra sjöar. De närmaste är Svartkulp, Lille Åklungen och Store Åklungen.

Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) ansvarar för 500 sjöar och dammar runt Oslo.

Stavanger

Varje norsk stad med självaktning kan erbjuda bra insjöfiske, och Stavanger i regionen Fjord Norge är inget undantag. Staden som är mest känd för sin olja har många fina sjöar som Store Stokkavatn, Mosvatnet och Hålandsvatnet.

Trondheim

I skogarna Bymarka och Leinstrandmarka i Trondheim finns 27 sjöar och vattendrag med bra tillgång på fisk. Öring är allra vanligast, men du kan också få gädda, mört, röding och ruda på kroken. Lauglovatnet, Kvistingen och Holstdammen är några sjöar med goda fiskemöjligheter.

Tromsø

I Nord-Norge stoltserar Tromsø med bättre fiskemöjligheter än de flesta norska städer. Kvaløyas fiskesjöar i fjällen och i skogarna är sprängfyllda av öring och röding. Testa gärna Kvantovannet, Øvredalsvannet och Kalvedalsvannet.

Tomasjord-Oldervik Utmarkslag erbjuder också bra fiske nära Tromsø centrum. Några förslag på sjöar är Movikvannet, Gråurvannet och Storskarvannene.

Bergen

Bergen är världsberömt för sina fiskhandlare vid UNESCO-världsarvet Bryggen, men här finns också spännande möjligheter till insjöfiske. Till och med i Lille Lungegårdsvann mitt i stadens hjärta kan du få öring på kroken.

Kalandsvannet är den bästa fiskesjön nära stan. Det ligger faktiskt så nära centrum att din hämtkaffe inte ens hinner kallna på vägen dit!

Andra bra fiskeplatser är Storavannet i Sælenvassdraget och Myrdalsvannet på vägen mot Totland.

Hyr en charmig stuga med Norgesbooking och prova fiskelyckan i några av världens bästa laxälvar. Läs gärna på om allemansrätten innan du ger dig ut.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera ett fiskeäventyr

Använd filterfunktionerna nedan och kolla in alla tips och erbjudanden.

Upptäck mer

Nyligen besökta sidor