Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En kvinna håller en liten fisk i fiskeparadiset Norge
En kvinna håller en liten fisk i fiskeparadiset Norge
Insjöfiske.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com
Insjöfiske.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com
Nybörjarguide till insjöfiske i Norge

Få fisken på kroken

Norges sjöar och älvar är som gjorda för fiske. Med rätt information och lite planering är det faktiskt ganska lätt både att få napp och att tillreda fångsten. Här är några tips till alla som vill komma igång.

"Det är något magiskt med att fånga sin egen mat!" säger Karina Gjerde och kastar ut för tredje gången.

Sjön Åmotdammen i Akershus glittrar fridfullt i solskenet. Karina och hennes vän Silje Klæbo har kört bara en halvtimme från Oslo med fiskeutrustning, stormkök och hängmatta i bagaget. Till vardags jobbar de på Norges Jeger- og Fiskerforbund och är stora friluftsentusiaster.

”Folk frågar ofta var och när det är bäst att fiska. Jag skulle säga precis när som helst och där du har möjlighet. Det viktigaste är att komma ut", säger Karina entusiastiskt.  

Men hon har några hemliga knep.

En kvinna fiskar i en sjö i Akershus i regionen Østlandet (östra Norge)
Insjöfiske i Akershus.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com

Fiske för nybörjare

”Fiske är mycket lättare än många tror. Man måste inte vara något proffs.”

Karina visar vilken utrustningen man bör ha: Ett fiskespö (som inte alls behöver vara dyrt), ett par drag och en vass kniv.

Det går bra med ett vanligt drag, men det kan vara värt att prova en spinnare eller att ha daggmask på kroken, förklarar Karina. Hon visar ett kast: Med pekfingret trycker hon linan mot spöet medan hon släpper spärren på spolen. I en jämn rörelse svingar hon sen spöet bakåt och släpper fingret samtidigt som hon kastar ut mot vattnet.

”Svrrrrr!” Linan flyger genom luften. Det silvriga draget dyker ner i vattnet och lämnar synliga ringar efter sig på skogssjön.

Karinas ansikte spricker upp i ett leende. Nu är det bara att vänta på att fisken ska nappa. Hon småpratar med Silje, som fiskar med mask på kroken och ett flöte. Fisken skräms inte iväg av att man pratar, så man kan dra allt ifrån helgplaner till fiskehistorier, förklarar de.

"Däremot blir de rädda av fotsteg och skuggor som rör sig över vattenytan."

En kvinna tillagar fångsten från insjöfiske i Akershus i regionen Østlandet (östra Norge)
Insjöfiske i Akershus.
Photo: Christine Baglo / Visitnorway.com

Stekt fisk

Det rycker lätt i linan och de två vännerna ropar förtjust till.

”Det är lika kul varje gång”, skrattar Karina.

Den här abborren var sugen på mask idag. Karina plockar fram sin kniv.

Abborre är godare än folk tror. Många föredrar röd fisk, men vit insjöfisk är också riktigt smarrig! Steker du den med smör, kryddor och citron blir det en liten festmåltid”, säger hon medan hon lägger upp lite aioli och focaccia.

Och hon har helt rätt. Nyfångad mat tillagad i det fria är helt enkelt omöjligt att slå.

Karinas smarta fisketips

 • Klä dig efter väder.
 • Ta med spö, ett drag, en vass kniv och något att förvara fångsten i.
 • Kom ihåg att köpa fiskekort.
 • Håll inte spöet över vattnet när du sätter fast kroken.
 • Ta gärna med stormkök, men se till att vara på en säker plats. Kom ihåg att öppen eld är förbjuden i det fria mellan 15 april och 15 september.
 • Det är enkelt att laga en festmåltid. Karina tar ofta med focaccia och aioli, och så smör, citron och kryddor att steka fisken i.
 • Städa alltid upp efter dig. Lämna naturen i samma skick du fann den.
 • Variation är viktigt. Prova olika hastigheter när du vevar in, kasta i olika riktningar och testa att fiska på lite olika platser. Förr eller senare hittar du rätt och då är det bara en tidsfråga!
 • Den bästa tiden att fiska är när du faktiskt har tid.

”Fiske är lättare än många tror. Man måste inte vara något proffs.”

En kvinna och hennes familj är ute på flugfiske i en insjö i Blefjell i regionen Østlandet (östra Norge)
Insjöfiske i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Insjöfiske

Det finns 44 fiskarter i Norges insjöar. Öring, abborre och gädda hör till de mest populära.

Kom ihåg att köpa fiskekort (fiskelicens). Med undantag för lax och havsöring kan alla under 16 år fiska gratis i sjöar och vattendrag. Fiskekort finns på inatur.no.

För att lyckas är det rätt plats vid rätt tidpunkt som gäller – och att ha rätt bete. Öring är en tacksam fisk som hugger på nästan vad som helst.

Daggmask är det vanligaste betet i Norge. Köp maskarna i sportbutiker eller gräv upp dem själv. Undvik de allra största exemplaren – det är ofta bättre med två mindre än en jättestor.

Tänk på att det är förbjudet att använda levande fisk som bete i Norge. Var också noga med att inte sprida fisk och fisksjukdomar till andra vattendrag. Rengör all utrustning innan du går vidare till nästa fiskeställe.

Källor: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet och Store norske leksikon.

Bra fiskeställen

I älvar kan du försöka hitta ställen där fisken har god tillgång på föda och inte behöver röra på sig så mycket. Prova nära stora stenar och där vattnet är lite mer stillastående.  

I sjöar är det ofta bra att prova där fisken har gott om föda och skydd, som områdena runt uddar, i grunt vatten, nära stranden och vid gräsbäddar.

Insjöfiske i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Fiska i hela Norge

"Det finns många länder med jättebra fiske, men fördelen med Norge är att man kan fiska nästan överallt", säger Knut Johan Ruud-Sandal, som också han arbetar för Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Tillsammans med sin fru Solvor och deras fyra år gamla dotter Anne Marie fiskar han varje helg och flera kvällar i veckan från maj till september.

Tack vare allemansrätten kan man fiska på alla möjliga platser året runt, så länge man tänker sig för och är försiktig. Jakt och fiske ingår egentligen inte i allemansrätten, men man kan alltid fiska i sjöar och vattendrag där fiskekort gäller.

Det finns fler arter i de södra delarna av landet än uppe i norr. I fjällsjöarna dominerar öring och röding. Hyr en guide, prata med lokalbefolkningen eller sök på nätet för att hitta bra ställen. Det blir allt vanligare med guidade turer, både enskilda och i grupp.

”Det finns nästan obegränsat med sjöar, och många får du ha helt för dig själv. Det är lätt att hitta sitt eget lilla paradis”, förklarar Knut Johan.

En familj fiskar i Blefjells fjällområde i regionen Østlandet (östra Norge)
Insjöfiske i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Fiskekort via mobilen

Frågar du Knut Johan är det lätt att vara fisketurist i Norge idag. ”Bara i skogsområdet Oslomarka får du mer än 550 sjöar på ett fiskekort", säger han.

Du kan enkelt gå in på inatur.no och kolla om du får fiska i sjön du råkar passera. Det är också lätt att köpa fiskekort via mobilen. Snart inser man att det går att fiska i princip överallt. Glöm inte att alla under 16 år fiskar gratis i insjöar.

Och havet är ju gratis för alla”, tillägger Knut Johan.

”Det är lätt att hitta sitt eget lilla paradis.”

En far hjälper sin dotter att fiska i en älv i Blefjell i regionen Østlandet (östra Norge)
Insjöfiske i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com
Få firren att nappa

Öring
Öring är den vanligaste sötvattensfisken i Norge. Den finns i alla vattenskikt, lite beroende på temperatur.

Du kan få öring på kroken med mask, spinnare, drag och flugor.

Abborre
Abborren rör sig nära botten, även i närheten av land. Den biter på mask, spinnare, drag och flugor. Den är verkligen en allätare och kastar sig över allt som kommer dess väg!

Gädda
Gäddan lurar vid kanten av gräsbäddar, så håll dig gärna nära land. Den biter på drag och wobbler.

Använd en så kallad tafs – en metalltråd eller väldigt stark fiskelina – mellan linan och draget. Det gör att gäddan inte kan bita av linan med sina vassa tänder.

Insjöfiske i Blefjell.
Photo: Alexander Benjaminsen / Visitnorway.com

Sjöar nära stan

Man behöver verkligen inte resa långt i Norge för att testa fiskelyckan. Det finns gott om stadsnära sjöar med ätbar fisk i alla storlekar.

Knut Johan Ruud-Sandal på Norges Jeger- og Fiskerforbund ger här sina bästa tips på bra fiskeställen kring Norges största städer.

Oslo

Från huvudstadens centrum är det inte långt till sjön Sognsvann. Därifrån kan du promenera eller cykla till över 100 andra sjöar. De närmaste är Svartkulp, Lille Åklungen och Store Åklungen.

Oslomarkas Fiskeadministrasjon (OFA) ansvarar för 500 sjöar och dammar runt Oslo.

Stavanger

Varje norsk stad med självaktning kan erbjuda bra insjöfiske, och Stavanger i regionen Fjord Norge är inget undantag. Staden som är mest känd för sin olja har många fina sjöar som Store Stokkavatn, Mosvatnet och Hålandsvatnet.

Trondheim

I skogarna Bymarka och Leinstrandmarka i Trondheim finns 27 sjöar och vattendrag med bra tillgång på fisk. Öring är allra vanligast, men du kan också få gädda, mört, röding och ruda på kroken. Lauglovatnet, Kvistingen och Holstdammen är några sjöar med goda fiskemöjligheter.

Tromsø

I Nord-Norge stoltserar Tromsø med bättre fiskemöjligheter än de flesta norska städer. Kvaløyas fiskesjöar i fjällen och i skogarna är sprängfyllda av öring och röding. Testa gärna Kvantovannet, Øvredalsvannet och Kalvedalsvannet.

Tomasjord-Oldervik Utmarkslag erbjuder också bra fiske nära Tromsø centrum. Några förslag på sjöar är Movikvannet, Gråurvannet och Storskarvannene.

Bergen

Bergen är världsberömt för sina fiskhandlare vid UNESCO-världsarvet Bryggen, men här finns också spännande möjligheter till insjöfiske. Till och med i Lille Lungegårdsvann mitt i stadens hjärta kan du få öring på kroken.

Kalandsvannet är den bästa fiskesjön nära stan. Det ligger faktiskt så nära centrum att din hämtkaffe inte ens hinner kallna på vägen dit!

Andra bra fiskeplatser är Storavannet i Sælenvassdraget och Myrdalsvannet på vägen mot Totland.

Insjöfiske

Det finns 44 fiskarter i Norges insjöar. Öring, abborre och gädda hör till de mest populära.

Kom ihåg att köpa fiskekort (fiskelicens). Med undantag för lax och havsöring kan alla under 16 år fiska gratis i sjöar och vattendrag. Fiskekort finns på inatur.no.

För att lyckas är det rätt plats vid rätt tidpunkt som gäller – och att ha rätt bete. Öring är en tacksam fisk som hugger på nästan vad som helst.

Daggmask är det vanligaste betet i Norge. Köp maskarna i sportbutiker eller gräv upp dem själv. Undvik de allra största exemplaren – det är ofta bättre med två mindre än en jättestor.

Tänk på att det är förbjudet att använda levande fisk som bete i Norge. Var också noga med att inte sprida fisk och fisksjukdomar till andra vattendrag. Rengör all utrustning innan du går vidare till nästa fiskeställe.

Källor: Norges Jeger- og Fiskerforbund, Miljødirektoratet och Store norske leksikon.

Hyr en charmig stuga med Norgesbooking och prova fiskelyckan i några av världens bästa laxälvar. Läs gärna på om allemansrätten innan du ger dig ut.

Inspiration

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Planera ett fiskeäventyr

Använd filterfunktionerna nedan och kolla in alla tips och erbjudanden.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tillgänglighet
  Åldersgräns
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Svårighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklass
  Årstid
  Övernattning
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
  Rumsfaciliteter
  Skidorter
  Utomhusaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpin skidåkning
  Cykling
  Kanot & kajak
  Längdskidåkning
  Fiske
  • Show More
  • No available filters
  Vandring
  Djurliv & safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planera din resa
  Reseinformation
  • Show More
  • No available filters
  Servicios
  • Show More
  • No available filters
  Mat & dryck
  Norsk mat
  Pubar & barer
  Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter för barn
  • Show More
  • No available filters
  Stränder
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Temaparker
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Generelt
Tillgänglighet
Åldersgräns
 • Show More
 • No available filters
Rabatt
 • Show More
 • No available filters
Svårighetsgrad
Landskap
 • Show More
 • No available filters
Prisklass
Årstid
Övernattning
Camping
 • Show More
 • No available filters
Hotellfaciliteter
 • Show More
 • No available filters
Rumsfaciliteter
Skidorter
Utomhusaktiviteter
Aktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Alpin skidåkning
Cykling
Kanot & kajak
Längdskidåkning
Fiske
 • Show More
 • No available filters
Vandring
Djurliv & safari
 • Show More
 • No available filters
Vinteraktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Planera din resa
Reseinformation
 • Show More
 • No available filters
Servicios
 • Show More
 • No available filters
Mat & dryck
Norsk mat
Pubar & barer
Restauranger & caféer
 • Show More
 • No available filters
Aktiviteter
Aktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Aktiviteter för barn
 • Show More
 • No available filters
Stränder
Shopping
 • Show More
 • No available filters
Temaparker
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen