Skip to main content

Vinterfiske i Norge

Ju kallare vatten, desto större fisk!

Följ med på en guidad fisketur och maxa chanserna till storfångsten...

... eller hitta en frusen sjö där du kan isfiska med hela familjen!

Frisk vinterluft och fiskrika vatten gör Norge till en drömdestination för isfiske, fjordfiske och djuphavsfiske.

Även om de flesta åker till Norge på sommaren, är det faktiskt på vintern som fiskarna är störst. Dessutom slipper du trängas med alla sommargäster på de bästa fiskeplatserna.

Vi rekommenderar ett fiskeäventyr i Nord-Norge mellan januari och april. Då kan du vara med om att fiska den berömda skreien (vandrande torsk) i sagolikt vacker miljö. Ungefär 40% av all fisk söker sig till Lofoten för att leka, men skreien leker istället på en flera hundra mil lång sträcka längst kusten, från Haugesund i söder till Sørøya i det nordliga Finnmark.

Visste du att du kan bättra på fiskelyckan med hjälp av sex? Många fiskare i Nord-Norge menar i alla fall att du får ännu mer och större fisk på kroken med rätt Haill

Tack vare Golfströmmens varma luft är Norges kust och fjordar så gott som isfria även på vintern, och havet fylls med firrar som bara väntar på något att bita i.

Isfiske är stort i Norge, inte minst i landets flera tusen sjöar uppe i norr. Varje år rotar fiskeentusiaster i alla åldrar fram utrustningen och ger sig ut på jakt efter öring eller röding i någon avlägsen sjö. Efter en lång dag i det fria varvar man gärna ner i en ångande bastu eller framför öppna spisen.

Maximera fångsten genom att ta hjälp av en erfaren lokal guide eller professionell fiskare. Det kan också kännas tryggare om du vill bege dig långt ut på havet.

I Nord-Norge har du även goda chanser att få se valar och uppleva naturfenomen som norrskenet.

Andra rekommenderade vinteraktiviteter är skidåkning, snöskoter och hundspann. Du kan också åka med på kungskrabbsfiske. Och på tal om stora firrar – de här välsmakande bestarna kan bli upp till två meter långa från klo till klo och väga upp till 15 kg!

Fiske under olika årstider

Vintern är fantastiskt, men det är såklart inte den enda årstiden som bjuder in till drömfiske!

Vårens fiskemagi

Norgeentusiaster vet redan att det finns mycket att välja på när det gäller fiske och utomhusaktiviteter i mars och april vid fjordarna och längs kusten.

Speciellt i Norges centrala och norra delar kan du uppleva fiskemagi när havet vid kusten fylls av lekande torsk. Om du drömmer om att äntligen fånga den där rekordstora fisken är det nu du ska passa på.

Södra Norge (Sørlandet) är också en utmärkt plats för vårfiske – speciellt för alla som vill fånga en långa eller havsöring i fjordarna eller i havet. Det händer praktiskt taget aldrig att turister återvänder tomhänta från en fisketur.

Vädret i Norge brukar vara milt och torrt under våren. I många delar av landet är mars, april och maj till och med årets torraste månader. Kom bara ihåg att det är 1700 kilometer mellan södra och norra Norge, så vädret varierar mycket i olika delar av landet. I södra och västra Norge kommer våren ofta redan i april, medan du kan fortsätta vinterfiska i landets norra delar.

Gyllene höst

September och oktober är två utmärkta månader för en fiskesemester i Norge. Havet kryllar av alla möjliga fiskarter den här tiden på året.

Även sommargäster som makrill och kummel finns kvar på vissa platser i oktober. Under höstmånaderna har du goda chanser att fånga enorm sej och hälleflundra i Trøndelag (mellersta Norge) och i Nord-Norge. I mellersta och södra Norge är förutsättningarna goda för att få en präktig långa på kroken.

Stilla soliga höstdagar då temperaturen når över 10 ºC är inte ovanliga – brittsommardagar förekommer i både norra och södra delen av landet. I norra Norge och i fjällen faller den första snön i oktober och i många delar av landet börjar vintern i november. Övergången från höst till vinter tar några veckor i södra och mellersta delen av landet, medan det ofta går på bara några dagar i norr.

Omvandlingen från höstens varma färger till det majestätiska vinterlandskapet brukar göra ett stort intryck på besökarna.

Hitta nästa fiskesemester

Filtrera din sökning och se erbjudanden här under.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor