VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
A man who has caught a big cod in Nusfjord i Lofoten
Nusfjord, Lofoten.
Photo: Matthias Wendt / Visitnorway.com

Vinterfiske i Norge

muteplay/pauseplay/pause

I kalla vatten blir fiskarna extra stora. Åk på äventyr till Norge i vinter, träffa andra fiskefantaster och upptäck fiskedragen som kryllar av bamsestora exemplar.

Mer fisk, mindre folk

Även om de flesta åker till Norge på sommaren, är det faktiskt under våren och hösten som fiskarna är störst. Under lågsäsongen slipper du dessutom trängas med alla sommargäster på de bästa fiskeplatserna.

Längs den kyliga nordliga kusten fylls vintervattnet med firrar som bara väntar på något att bita i. Samtidigt gör de varma luftströmmarna från Golfströmmen att Norges kustområden och fjordar är så gott som isfria även på vintern.

Isfiske är en stor vinteraktivitet i Norge, inte minst i landets flera tusen sjöar uppe i norr. Varje år rotar fiskeentusiaster i alla åldrar fram utrustningen och ger sig ut på jakt efter öring eller röding i någon avlägsen sjö.

I Nord-Norge har du goda chanser att få se valar och uppleva naturfenomen som norrskenet. Du kan också åka med på kungskrabbsfiske.

Andra vinteraktiviteter som rekommenderas i Norge är utförsåkning och längdåkning, snöskoter och hundspann. Efter en lång dag i det fria varvar många gärna ner i en ångande bastu eller framför öppna spisen.

Kolla in våra vinterfiskeerbjudanden med övernattning i Norge. På många ställen kan du hyra båt och utrustning, och får tillgång till utrymmen där du kan rensa fisken.

A fisherman holding a big fish on a boat in Northwest Møre & Romsdal, Fjord Norway
Winter fishing in Northwest.
Photo: Oddgeir Visnes / Visitnorthwest

Fiska vår och höst

Vårens fiskemagi

Norgeentusiaster vet redan att det finns mycket att välja på när det gäller fiske och utomhusaktiviteter i mars och april vid fjordarna och vid kusten.

Speciellt i Norges centrala och norra delar kan du uppleva fiskemagi när havet vid kusten fylls av lekande torsk. Om du drömmer om att äntligen fånga den där rekordstora fisken är det nu du ska passa på.

Södra Norge är också en utmärkt plats för vårfiske – speciellt för alla som tycker om att fånga torsk, långa och havsöring i fjordarna eller i havet. Det händer praktiskt taget aldrig att turister återvänder tomhänta från en fisketur.

Topptips: Maximera fångsten genom att ta hjälp av en erfaren lokal guide eller professionell fiskare. Det kan också kännas tryggare om du ger dig långt ut i vildmarken.

Vädret i Norge brukar vara milt och torrt under våren. I många delar av landet är mars, april och maj till och med årets torraste månader. Kom bara ihåg att det är 1700 kilometer mellan södra och norra Norge, så vädret varierar mycket i olika delar av landet. I södra och västra Norge kommer våren ofta redan i april, medan du kan fortsätta vinterfiska i landets norra delar.

Gyllene höst

September och oktober är två utmärkta månader för en fiskesemester i Norge. Havet kryllar av alla möjliga fiskarter den här tiden på året.

Även sommargäster som makrill och kummel finns kvar på vissa platser i oktober. Under höstmånaderna har du goda chanser att fånga enorm sej och hälleflundra i centrala och norra Norge. I mellersta och södra Norge är förutsättningarna goda för att få en präktig långa på kroken.

Stilla soliga höstdagar då temperaturen når över 10 ºC är inte ovanliga – brittsommardagar förekommer i både norra och södra delen av landet. I norra Norge och i fjällen faller den första snön i oktober och i många delar av landet börjar vintern i november. Övergången från höst till vinter tar några veckor i södra och mellersta delen av landet, medan det ofta går på bara några dagar i norr. Omvandlingen från höstens varma färger till det majestätiska vinterlandskapet brukar göra ett stort intryck på besökarna.

En annan fördel med våren och hösten är att det inte är någon brådska med att boka stuga och båt. Ofta räcker det med någon månad eller till och med bara ett par veckor i förväg. Priserna är dessutom betydligt lägre än under sommaren.

Inspiration

Fler förslag

Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter vinterns bästa fiskeäventyr.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen