13 roliga fakta om
STOCKFISK
1. Stockfisk görs av skrei
Varje vinter samlas hundratals fiskebåtar i Nord-Norge. De är här för att fiska skrei, den migrerande atlantiska torsken som kommer från Barents hav till kusten för att leka varje år.
2. Stockfisken torkas i det fria
Skreien får torka naturligt på ställningar gjorda av träpålar. Den salta havsbrisen gör ett perfekt jobb, precis som den har gjort de senaste 1 000 åren.
"Stock" ("stokk" på norska) går antagligen tillbaka till betydelsen "träpåle", men kan också syfta på att fisken blir hård som en stock. På norska är det dock vanligare att säga "tørrfisk", det vill säga torr fisk!
Du kan se torkställningarna lite överallt i Nord-Norge, men de är vanligast i Lofoten och Vesterålen.
"Lofoten tørrfisk" är en så kallad Skyddad geografisk beteckning (SGB) i Europa, precis som Champagne.
3. Äter inte havsörnarna och måsarna upp stockfisken?
Nix, de föredrar riktigt färsk fisk!
4. Stockfisk görs inte bara av skrei...
Ibland används andra typer av vit fisk, till exempel sej (bilden) eller kolja.
Det är också en favoritingrediens...
....hos den unga, lovande stjärnkocken Siriyaporn "Mymint" Rithisirikrerg från Lofoten. Testa hennes läckra stockfiskkräm! (Receptet är på norska.)
5. Stockfisk har en speciell lukt...
Det kanske inte behagar alla näsor, men i Nord-Norge säger man att stockfisk är doften av PENGAR!
6. Vikingarna reste med stockfisk
Tack vare stockfisk kunde Norges invånare överleva så här långt norrut. De hjälpte dem även att resa över hav och land för att upptäcka Island, Grönland och Amerika, långt före Christoffer Colombus.
DNA-tester har visat att vikingarna hade med sig stockfisk på sina expeditioner.
Ordet torsk kommer från det fornnordiska "turskr" som är en kortare version av av "turrfiskr", det vill säga torkad fisk. Skrei kommer från ordet skrida.
7. Stockfisk byggde Norge
...och var faktiskt landets främsta exportartikel i nästan 1 000 år!
Handeln med torkad fisk finansierade konstruktionen av flera kuststäder, till exempel Bergen och Trondheim med sin vackra domkyrka Nidarosdomen.
8. Ett huvudmål
Krossade, torkade torskhuvuden är en viktig ingrediens i flera av Nigerias populäraste rätter. Väldigt näringsrikt!
9. Stockfiskbyar
Du kan lära dig mer om stockfisk i några av Nord-Norges många pittoreska fiskebyar, som Nusfjord (bilden). I Å i Lofoten finns det till och med ett särskilt stockfiskmuseum, Lofoten Tørrfiskmuseum.
10. Hur lagar man stockfisk?
Först måste man blötlägga den torkade stockfisken i vatten i några timmar. Alternativt kan man köpa en variant som redan har blötlagts – det brukar finnas i de lokala butikerna.
Sen är det bara att välja: Koka, grilla, ugnsbaka eller lägg den på pizzan.
Eller testa Nord-Norges lokala version av bacalao! (Recept på norska.)
Nord-Norges fiskrestauranger serverar stockfisk på otaliga sätt (rulla ner för rekommendationer!).
Stockfisk kan också användas som dekoration.
Upplev stockfisk-nirvana på Anita's Sjømat. Det är en mycket populär och ändå anspråkslös restaurang i Reine, som också har en av Lofotens bästa lokala mataffärer.
11. Stockfisk är ett proteinrikt mellanmål
Nord-Norges butiker säljer näringsrika stockfiskchips som du kan mumsa på. Det är det perfekta mellanmålet när du ska ut på tur!
PS: Du kan också köpa stockfisksnacks till din hund!
12. Stockfisk finns på många norska julbord
I november och december finns det gott om stockfisk i hela Norge. Det är nämligen huvudingrediensen i norsk lutfisk (artikel på norska).
Stockfisken har alltså blötlagts i lut. Lutfiskens ursprung är fortfarande något av ett mysterium!
I Mexiko äter många också stockfisk (eller klippfisk) till jul, men i en rätt som liknar bacalao.
13. Det finns en opera om stockfisk
År 1432 blev den italienska köpmannen Pietro Querini strandsatt på den lilla ön Røst i Lofoten. Han tog med sig 60 bitar stockfisk hem till Venedig och lokalbefolkningen älskade fisken. Det finns till och med en opera, The Querini Opera, som handlar om detta!
Italien är för övrigt den största importören av norsk stockfisk än i dag.
Tips!
Fisken är väldigt fotogenisk. Men kom ihåg att det här är mat, så rör inte torkställningarna.
Och om du går för nära ställningarna kan du kan få ett bestående minne... Fiskens "parfym" kan sitta kvar hela vägen hem!
Är du redo för ett riktigt foodie- och fiskeäventyr?
I Nord-Norge kan du smaka olika rätter med stockfisk året runt.
Men för den totala upplevelsen rekommenderar vi att du åker under högsäsongen när fisken fångas, från februari till mitten av april. Då kryllar Lofotens idylliska fiskebyar som Henningsvær av liv.
En sexig hemlighet...
Dra upp din egen skrei! Vi har ett tips som sägs hjälpa till att säkra din fångst...