Skip to main content

Spännande grottor och underjordiska labyrinter

En mystisk grotta vid havet, ett berg med ett hål som man kan gå rakt igenom och underjordiska labyrinter! Här berättar vi om Norges mest imponerande grottor, som du kan besöka med eller utan guide.

Vissa kan beskrivas som bergskatedraler. Andra är långa och smala – så smala att man ibland måste åla sig fram. Alla är mäkta imponerande. Så var hittar man dessa naturliga mästerverk?

En man som definitivt vet är Filosofie Doktor Stein-Erik Lauritzen, professor i speleologi, det vill säga läran om grottor.

”De flesta grottor i Norge är så kallade karstgrottor, som förekommer i lösliga bergarter. Dessa grottor finns ofta i områden med kalksten och marmor, särskilt i norra Norge. Men vi har också överhäng, raviner och havsgrottor längs hela kusten”, förklarar Lauritzen.

Skatter från forntiden

Många av karstgrottorna är äldre än istiderna, vilket innebär att de är mellan två och tre miljoner år gamla. Några grottor i Porsgrunn i Telemark skapades faktiskt för hundratals miljoner år sedan!

”Grottor innehåller sediment, droppstenar, djur- och växtrester, unika mikrober och spår av tidiga människor, till exempel neandertalarna. De betraktas som öppna 'gravkamrar' och är mycket sårbara. Därför finns de på Norges röda lista över ekosystem och livsmiljötyper”, säger Lauritzen.

Naturen är magnifik och kraftfull, men den kan också vara ömtålig. Om du går in i en grotta måste du vara försiktig. Observera att vissa grottor bara kan besökas i sällskap med guide. Man får inte gräva, lämna märken i stenväggarna eller skada grottorna på något sätt.

”Ta gärna bilder, men inget annat”, säger Lauritzen.

Många grottor bär på en spännande historia. Vissa har använts för djurhållning, som kyrkogårdar eller som skyddsrum, till exempel under andra världskriget.

I andra, till exempel i Kollhellaren i Lofoten och Solsemshula vid Leka i Trøndelag, får du se urgamla grottmålningar om du gör en guidad tur.

Här är Lauritzens tips på Norges mest spännande grottupplevelser.

Grønligrotta

Var: Rana i Helgeland, Nord-Norge

”Den här grottan har belysning, trappor och gångstigar, och det räcker att ha sandaler på fötterna. Det finns mycket att se, och guidade turer erbjuds hela sommaren.”

Inne i grottan kan man beundra vackra marmorformationer och porlande bäckar. Det finns också vissa dolda passager utan belysning, så ta gärna med en ficklampa. Grottans temperatur ligger på fyra till åtta grader.

Passa på när du är här: Rana ligger i Helgeland. Härifrån kan du ta Kystriksveien – vägen som har ett välförtjänt rykte som en av världens mest natursköna vägar – norrut till Bodø eller söderut mot Namdalen i Trøndelag.

Setergrotta

Var: Rana i Helgeland, Nord-Norge

”Det här är en äkta grottupplevelse. Hyr all utrustning du behöver (hjälm och skyddskläder) och följ med en guide på en varierad rundtur genom trånga korridorer och rymliga hallar. Var beredd på vissa fysiska utmaningar, typiska för vad man måste klara av som grottforskare.”

Bland Setergrottas marmorpassager får du klättra mellan stenblock och se en underjordisk älv.

Passa på när du är här: I Helgeland, som ligger i sydöstra delen av Nord-Norge, väntar stora upplevelser på två, fyra eller inga hjul. Kör längs Kystriksveien, båtluffa med cykel eller paddla kajak mellan de vackra öarna.

Hålet genom Torghatten

Var: Brønnøy i Helgeland, Nord-Norge

”Hålet som går tvärs igenom berget Torghatten är en havsgrotta. Det bildades av havsis och vågor när havet var cirka 120 meter högre än idag. Detta hände för ungefär 10 000 år sedan. Hålet är unikt eftersom vågorna tog sig genom hela berget, vilket är ovanligt för havsgrottor. Det är enkelt att ta sig hit och man kan utforska området på egen hand.

Passa på när du är här: Torghatten ligger i Trollfjell Geopark, där man kan promenera i ett vackert kustlandskap. Det ligger också nära staden Brønnøysund, en utmärkt utgångspunkt för båtluffning längs Helgelandskusten, eller för en tur till de UNESCO-skyddade Vegaöarna och den röda ön Leka.

Kirkhelleren

Var: Træna i Helgeland, Nord-Norge

”En av många typiska havsgrottor på ön Sanna vid Træna. Den ligger 60–70 meter över havet men bildades när havet var högre. Vågorna träffade berget och havsisen gjorde att bitar lossnade från en djup sprickzon.”

Grottan är bara 45 meter djup men har en enorm portal som är 20 meter bred och cirka 30 meter hög. Precis som i många andra havsgrottor bodde människor här i förhistorisk tid, både under stenåldern och senare. För inte så länge sedan hittades en människotand på marken i grottan.

På grund av sin katedralliknande akustik är Kirkhelleren en perfekt konsertlokal – speciellt under den årliga musikfestivalen Trænafestivalen.

Passa på när du är här: Træna-öarna reser sig ur havet 61 kilometer från Helgelandskusten och erbjuder allt från fjällvandringar till charmiga caféer. Du kan se arkeologiska fynd från Kirkhelleren på Helgeland Museum Træna.

Mikaelshulen

Var: Skien i Telemark, Østlandet

”Mikaelshulen, eller Mikaels grotta, är en sällsynt grottyp. Graniten här har förvandlats till mjuk lera som dels har spolats bort, dels har grävts ut av människor. Den användes som kyrka under medeltiden och är ett fint exempel på katedralskänslan man får i vissa grottor.”

Passa på när du är här: I Telemark kan du besöka Rjukan, som finns på UNESCO:s lista över världsarv. Ta en båttur på Telemarkskanalen, som kallades "världens åttonde underverk" på sin tid. Fler förslag är att ha kul i semesterstaden Kragerø eller att gå på fjällvandring till Gaustatoppen.

Trollkirka

Var: Molde i Nordvest, Fjord Norge

”Trollkirka är en karstgrotta där kalkstenen har lösts upp av vatten. Stigen upp till grottan är ganska brant, men det är det värt. Den leder till en portal vid mynningen av en underjordisk älv, och inne i grottan finns ett spektakulärt vattenfall. Kalkstenen här är lite sur och därför har vattnet format den till skulpturer.”

Som med många grottöppningar där det rinner vatten fritt kan lösa stenar falla ner, så gå in försiktigt.

Passa på när du är här: Från Molde i Nordvest kan du köra norrut på den berömda Atlanterhavsvegen till Kristiansund. Alternativt kan du köra mot Innerdalen, en av landets vackraste vandringsdalar. Du kan också besöka bergsklättringshuvudstaden Åndalsnes och hårnålskurvorna längs Trollstigen, som är en av Norges nationella turistvägar, och sedan åka vidare till Geirangerfjorden.

Brufjellgrottorna

Var: Flekkefjord, Sørlandet

”Liksom Kirkehelleren i Træna är Brufjellgrottorna havsgrottor – fast dessa är droppformade och bredast på marknivå. Sådana här grottor har en polerad yta och påminner om jättegrytor. Det är intressant att se hur grottorna har utvecklats långt in, där vågorna har böljat med högsta intensitet – försvinner de i smala sprickor eller är de rundade?”

Passa på när du är här: Åk till Flekkefjord, där du kan se cool gatukonst, promenera genom den gamla Hollenderbyen eller prova så kallad skinnesykling, det vill säga cykling på järnvägsspår. Gillar du semesteridyllerna i regionen Sørlandet (södra Norge)? Då rekommenderar vi att du kör lite österut till Farsund og Lista och Lyngdal. Eller åk till Lindesnes, där du kan besöka Norges sydligaste punkt och äta på världens största undervattensrestaurang. Regionens största stad är Kristiansand.

Isgrottor

Var: Svalbard, nordligaste Norge

”Isgrottor bildas av vattenströmmar inuti glaciärer och har en vacker blå färg. Vissa har smala passager som leder till stora rum, medan andra gömmer gamla växter som har fastnat i isen i tusen år.”

I guidade turer i isgrottor ingår ofta en vandringstur, glaciärvandring eller hundspann. Vissa företag erbjuder också isgrottsklättring.

Passa på när du är här: Svalbard är Norges nordligaste utpost. Här kan du vara med på aktiviteter som norrskenjakt, valrossafari och hundspann. Här finns även några tusen isbjörnar och Svalbards globala frøhvelv, där enorma mängder frön förvaras.

PS: Du kan också se vissa av glaciärerna på fastlandet från insidan, till exempel Nigardsbreen i Jostedalen och Klimapark 2469 i Jotunheimen.

Bonus – gamla gruvor

Flera gamla gruvor över hela landet är öppna för allmänheten, från silvergruvorna vid Kongsberg och koppargruvorna i Røros till marmorgruvorna Bergtatt utanför Molde. Vid Blaafarveværket i närheten av Drammen finns en kul glasbro inuti en koboltgruva. Det blir en perfekt dagstur i Osloregionen för alla som gillar konst.

Några av gruvorna är rullstolsanpassade.

Kolla in fler magnifika naturattraktioner i Norge. Checka in på ett grönt hotell och besök några av landets hållbarhetsmärkta destinationer.

Norges grottor på kartan

Ta hjälp av kartan för att hitta till alla grottor, isgrottor och gruvor.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Norges mäktigaste naturattraktioner

Från glaciärer och vattenfall till svårslagna roadtrips – planera en resa idag!

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor