VIKTIGT! Se den senaste informationen om coronaviruset i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En man i Grønligrotta i Helgeland i norra Norge, en av många spännande grottor
En man i Grønligrotta i Helgeland i norra Norge, en av många spännande grottor
Grønligrotta i Helgeland.
Photo: Connie Sperstad
Grønligrotta i Helgeland.
Photo: Connie Sperstad

Spännande grottor och underjordiska labyrinter

En mystisk grotta vid havet, ett berg med ett hål som man kan gå rakt igenom och underjordiska labyrinter! Här berättar vi om Norges mest imponerande grottor, som du kan besöka med eller utan guide.

Vissa kan beskrivas som bergskatedraler. Andra är långa och smala – så smala att man ibland måste åla sig fram. Alla är mäkta imponerande. Så var hittar man dessa naturliga mästerverk?

En man som definitivt vet är Filosofie Doktor Stein-Erik Lauritzen, professor i speleologi, det vill säga läran om grottor.

”De flesta grottor i Norge är så kallade karstgrottor, som förekommer i lösliga bergarter. Dessa grottor finns ofta i områden med kalksten och marmor, särskilt i norra Norge. Men vi har också överhäng, raviner och havsgrottor längs hela kusten”, förklarar Lauritzen.

Skatter från forntiden

Många av karstgrottorna är äldre än istiderna, vilket innebär att de är mellan två och tre miljoner år gamla. Några grottor i Porsgrunn i Telemark skapades faktiskt för hundratals miljoner år sedan!

”Grottor innehåller sediment, droppstenar, djur- och växtrester, unika mikrober och spår av tidiga människor, till exempel neandertalarna. De betraktas som öppna 'gravkamrar' och är mycket sårbara. Därför finns de på Norges röda lista över ekosystem och livsmiljötyper”, säger Lauritzen.

Naturen är magnifik och kraftfull, men den kan också vara ömtålig. Om du går in i en grotta måste du vara försiktig. Observera att vissa grottor bara kan besökas i sällskap med guide. Man får inte gräva, lämna märken i stenväggarna eller skada grottorna på något sätt.

”Ta gärna bilder, men inget annat”, säger Lauritzen.

Många grottor bär på en spännande historia. Vissa har använts för djurhållning, som kyrkogårdar eller som skyddsrum, till exempel under andra världskriget.

I andra, till exempel i Kollhellaren i Lofoten och Solsemshula vid Leka i Trøndelag, får du se urgamla grottmålningar om du gör en guidad tur.

Här är Lauritzens tips på Norges mest spännande grottupplevelser.

 1. Grønligrotta

  Var: Rana i Helgeland, Nord-Norge

  ”Den här grottan har belysning, trappor och gångstigar, och det räcker att ha sandaler på fötterna. Det finns mycket att se, och guidade turer erbjuds hela sommaren.”

  Inne i grottan kan man beundra vackra marmorformationer och porlande bäckar. Det finns också vissa dolda passager utan belysning, så ta gärna med en ficklampa. Grottans temperatur ligger på fyra till åtta grader.

  Passa på när du är här: Rana ligger i Helgeland. Härifrån kan du ta Kystriksveien – vägen som har ett välförjänt rykte som en av världens mest natursköna vägar – norrut till Bodø eller söderut mot Namdalen i Trøndelag.

 2. Setergrotta

  Var: Rana i Helgeland, Nord-Norge

  ”Det här är en äkta grottupplevelse. Hyr all utrustning du behöver (hjälm och skyddskläder) och följ med en guide på en varierad rundtur genom trånga korridorer och rymliga hallar. Var beredd på vissa fysiska utmaningar, typiska för vad man måste klara av som grottforskare.”

  Bland Setergrottas marmorpassager får du klättra mellan stenblock och se en underjordisk älv.

  Passa på när du är här: I Helgeland, som ligger i sydöstra delen av Nord-Norge, väntar stora upplevelser på två, fyra eller inga hjul. Kör längs Kystriksveien, båtluffa med cykel eller paddla kajak mellan de vackra öarna.

 3. Hålet genom Torghatten

  Var: Brønnøy i Helgeland, Nord-Norge

  ”Hålet som går tvärs igenom berget Torghatten är en havsgrotta. Det bildades av havsis och vågor när havet var cirka 120 meter högre än idag. Detta hände för ungefär 10 000 år sedan. Hålet är unikt eftersom vågorna tog sig genom hela berget, vilket är ovanligt för havsgrottor. Det är enkelt att ta sig hit och man kan utforska området på egen hand.

  Passa på när du är här: Torghatten ligger i Trollfjell Geopark, där man kan promenera i ett vackert kustlandskap. Det ligger också nära staden Brønnøysund, en utmärkt utgångspunkt för båtluffning längs Helgelandskusten, eller för en tur till de UNESCO-skyddade Vegaöarna och den röda ön Leka.

 4. Kirkhelleren

  Var: Træna i Helgeland, Nord-Norge

  ”En av många typiska havsgrottor på ön Sanna vid Træna. Den ligger 60–70 meter över havet men bildades när havet var högre. Vågorna träffade berget och havsisen gjorde att bitar lossnade från en djup sprickzon.”

  Grottan är bara 45 meter djup men har en enorm portal som är 20 meter bred och cirka 30 meter hög. Precis som i många andra havsgrottor bodde människor här i förhistorisk tid, både under stenåldern och senare. För inte så länge sedan hittades en människotand på marken i grottan.

  På grund av sin katedralliknande akustik är Kirkhelleren en perfekt konsertlokal – speciellt under den årliga musikfestivalen Trænafestivalen.

  Passa på när du är här: Træna-öarna reser sig ur havet 61 kilometer från Helgelandskusten och erbjuder allt från fjällvandringar till charmiga caféer. Du kan se arkeologiska fynd från Kirkhelleren på Helgeland Museum Træna.

 5. Mikaelshulen

  Var: Skien i Telemark, Østlandet

  ”Mikaelshulen, eller Mikaels grotta, är en sällsynt grottyp. Graniten här har förvandlats till mjuk lera som dels har spolats bort, dels har grävts ut av människor. Den användes som kyrka under medeltiden och är ett fint exempel på katedralskänslan man får i vissa grottor.”

  Passa på när du är här: I Telemark kan du besöka Rjukan, som finns på UNESCO:s lista över världsarv. Ta en båttur på Telemarkskanalen, som kallades "världens åttonde underverk" på sin tid. Fler förslag är att ha kul i semesterstaden Kragerø eller att gå på fjällvandring till Gaustatoppen.

 6. Trollkirka

  Var: Molde i Nordvest, Fjord Norge

  ”Trollkirka är en karstgrotta där kalkstenen har lösts upp av vatten. Stigen upp till grottan är ganska brant, men det är det värt. Den leder till en portal vid mynningen av en underjordisk älv, och inne i grottan finns ett spektakulärt vattenfall. Kalkstenen här är lite sur och därför har vattnet format den till skulpturer.”

  Som med många grottöppningar där det rinner vatten fritt kan lösa stenar falla ner, så gå in försiktigt.

  Passa på när du är här: Från Molde i Nordvest kan du köra norrut på den berömda Atlanterhavsvegen till Kristiansund. Alternativt kan du köra mot Innerdalen, en av landets vackraste vandringsdalar. Du kan också besöka bergsklättringshuvudstaden Åndalsnes och hårnålskurvorna längs Trollstigen, som är en av Norges nationella turistvägar, och sedan åka vidare till Geirangerfjorden.

 7. Brufjellgrottorna

  Var: Flekkefjord, Sørlandet

  ”Liksom Kirkehelleren i Træna är Brufjellgrottorna havsgrottor – fast dessa är droppformade och bredast på marknivå. Sådana här grottor har en polerad yta och påminner om jättegrytor. Det är intressant att se hur grottorna har utvecklats långt in, där vågorna har böljat med högsta intensitet – försvinner de i smala sprickor eller är de rundade?”

  Passa på när du är här: Åk till Flekkefjord, där du kan se cool gatukonst, promenera genom den gamla Hollenderbyen eller prova så kallad skinnesykling, det vill säga cykling på järnvägsspår. Gillar du semesteridyllerna i regionen Sørlandet (södra Norge)? Då rekommenderar vi att du kör lite österut till Farsund og Lista och Lyngdal. Eller åk till Lindesnes, där du kan besöka Norges sydligaste punkt och äta på världens största undervattensrestaurang. Regionens största stad är Kristiansand.

 8. Isgrottor

  Var: Svalbard, nordligaste Norge

  ”Isgrottor bildas av vattenströmmar inuti glaciärer och har en vacker blå färg. Vissa har smala passager som leder till stora rum, medan andra gömmer gamla växter som har fastnat i isen i tusen år.”

  I guidade turer i isgrottor ingår ofta en vandringstur, glaciärvandring eller hundspann. Vissa företag erbjuder också isgrottsklättring.

  Passa på när du är här: Svalbard är Norges nordligaste utpost. Här kan du vara med på aktiviteter som norrskenjakt, valrossafari och hundspann. Här finns även några tusen isbjörnar och Svalbards globala frøhvelv, där enorma mängder frön förvaras.

  PS: Du kan också se vissa av glaciärerna på fastlandet från insidan, till exempel Nigardsbreen i Jostedalen och Klimapark 2469 i Jotunheimen.

 9. Bonus – gamla gruvor

  Flera gamla gruvor över hela landet är öppna för allmänheten, från silvergruvorna vid Kongsberg och koppargruvorna i Røros till marmorgruvorna Bergtatt utanför Molde. Vid Blaafarveværket i närheten av Drammen finns en kul glasbro inuti en koboltgruva. Det blir en perfekt dagstur i Osloregionen för alla som gillar konst.

  Några av gruvorna är rullstolsanpassade.

Kolla in fler magnifika naturattraktioner i Norge. Checka in på ett grönt hotell och besök några av landets hållbarhetsmärkta destinationer.

Mäktiga naturupplevelser

Den norska naturen är världsberömd, och det av en hisnande vacker anledning. Kolla in de här sidorna för förslag på hur du får bästa möjliga upplevelse:

Norrskenet

Midnattssolen

Fjordarna

Glaciärer

Vattenfall

 

Norges grottor på kartan

Ta hjälp av kartan för att hitta till alla grottor, isgrottor och gruvor.

Grottor och underjordiska labyrinter
Sommeren 2021 er det dessverre ingen turer til Bergtatt pga Corona. Utforsk de mystiske marmorgrottene på Bergtatt ved Eide! Read more
Besøk marmorgruvene i Bergtatt
A large rock cave. There is a marked path from Finnset to the cave and to the remains of a German battery from World War II. Large and deep mountain… Read more
Jutulholet fjellhule
Dette er en helhetlig og spesiell naturopplevelse som passer for alle med utforskertrang, men uten klaustrofobi. Read more
Grottetur | Go Rafting Sjoa
Marmor og kalkgrotte med underjordisk foss (484 m.o.h.) Read more
Fottur til Trollkirka
The large cave is located on the southern side of Bremsneshatten mountain. Many finds from the almost 10,000-year-old Fosna culture have been made… Read more
Bremsneshola
Franskhelleren er en grotte som ligger 4-500 m fra ferjestedet Dryna. Read more
Franskhelleren på Dryna
Hulemaleriene i Solsemhula var de første som blefunnet i Nord Europa (1912). Leka Opplevelser tar dere med på en guidet tur (1-1,5 t.) ned i hulene. Read more
Guiding i Solsemhula på Leka
Innherreds heftigste naturopplevelse!  - under bakken På Mokk Gård kan du kjenne adrenalinet pumpe og utfordre deg selv der du… Read more
Grottetur på Mokk gård
På den vestlegaste pynten av Sandsøya ligg den karakteristiske Dollsteinen med bratte fjellsider mot sjøen. På sørsida, omlag 60 meter over havet, er… Read more
Dollsteinhola
Mikaelshulen, eller St. Mikaelskyrkje, er en fjellhule i den bratte fjellveggen på Norsjøs østside. Read more
Mikaelshulen
Torghatten, utenfor Brønnøysund, er et kjent landemerke langs Norskekysten og en av de aller mest besøkte severdigheter langs Kystriksveien. Turen opp… Read more
Turforslag: Torghatten opp
Tjovhola – Bygland 385 moh. Løypa tek til ved riksveg 9, 500 meter sør for Neset Camping, grei parkering. Heile vegen opp til… Read more
Tjovhola - tur-retur 1 km
Brufjell i Åna-Sira ligger 184 m.o.h. og har fantastisk utsikt over Listalandet. Fra toppen av fjellet går en merket sti ned til jettegrytene.… Read more
Fottur til jettegryttene ved Brufjellhulene
Hamsundhelleren ligger i Haram kommune, og her har det blitt funnet rester av våpen og redskap fra steinalderen. Helleren ble utgravd så… Read more
Hamnsundhelleren
Skjonghelleren ligger på Valderøy i Giske, og er en spennende hule som ligger oppe i en fjellside, 57 meter over havet. Helleren går… Read more
Skjonghelleren
Radiohòla er ein naturleg gøymestad som den norske motstandrørsla brukte under 2. verdenskrig.  Staden tente som… Read more
Radiohola
I Setergrotta i Mo i Rana får du se og oppleve fjellet fra en helt ny side – innsiden. Dette er en aktivitet som passer for barn og voksne,… Read more
Setergrotta - en aktiv tur inn i fjellet
Ei spennande tur i det kvite anortosit-fjellet 45-60 min. Ruta fører gjennom lys og mørke, fargar, musikk, stilheit og ro, rennande… Read more
Magiske kvite grotter, Gudvangen
Utforsk undergrunnen i 10.000 år gamle kalksteinsgrotter i Dumdalen. Read more
Aktiv i Lom | Grottetur i Dumdalen
Rett utenfor Bodø finner du Norges største forekomst av spennende grotter. Read more
Grotting
Hestnesfjellet cave is a tourist attraction and probably the most famous natural cave on Hitra. The cave is 10 m deep. Excavations in 1909 revealed… Read more
Hestneshula
Som den eneste grotte i Norden med innlagt lys, har Grønligrotta gjennom 100 år blitt en av Nordens mest besøkte kalksteinsgrotte. I Grønligrotta i Mo… Read more
Grønligrotta
Aspfjordgrotta er en sportslig, morsom og variert grotte. Du bør være litt eventyrlysten og du bør like utfordringer. Read more
Grottetur i Aspfjordgrotta
Isgrottor
Bli med oss på en heldags hundesledetur du sent vil glemme! Read more
Isgrotte med hund - Svalbard Husky
Bli med å utforske isgrotta der andre snur! Vi tar deg med videre ned i grottas smeltevannskanaler med isøkser, tau og stegjern for isklatring. Read more
Ice Cave challenge: Brevandring og isgrotteklatring - Svalbard Wildlife Expeditions
Under Svalbards breer finner vi om vinteren et frossent eventyr. Bli med og oppdag isens hemmeligheter! Read more
Ice Cave: Fottur og besøk i en isgrotte - Svalbard Wildlife Expeditions
Kjør ditt eget hundespann til en fantastisk isgrotte (adkomst kun tilgjengelig med hundeslede). I isgrotten er hodelyktene eneste lyskilde og vi… Read more
Med hundeslede til isgrotta - Green Dog Svalbard
Isbreane er ikkje berre eit mektig skue om sommaren. Om vinteren, når minusgradene er stabile, kan du besøke eit eventyrrike av is og… Read more
Blåis grottetur
Bli med på en fantastisk tur i isbreens indre. Vi kjører i en liten gruppe med maks 8 gjester. Turen gjennomføres med bare en påmeldt. Alle som har… Read more
Isgrottetur med scootertransport - Arctic Adventures
Gruvor
En times kjøretur fra Oslo ligger et åtte kilometer langt museum som kombinerer kunst, kultur og natur Read more
Blaafarveværket
Bli med på en times vandring gjennom 300 års bergverkshistorie! Turen går gjennom gruva Nyberget fra 1600-tallet og Olavsgruva fra 1900-tallet, 50 m… Read more
Olavsgruva
The remains of the copper mine are 8-9 km east of Yset in Kvikne. The road is only open in summer time. The first ore was found here in 1629. As… Read more
Kvikne Kobberverk
At Røstvangen you will find the remains of the mining community which existed for 17 years from 1904 until 1921 and resulted in the biggest bankruptcy… Read more
Røstvangen gruver
Towards the end of the nineteenth century the Lykling gold mines were at the centre of a gold rush that is unrivalled in Norwegian history. Hundreds… Read more
Gullgruvene på Lykling
Knaben gruvemuseum er innredet i det gamle administrasjonsbygget på Knaben. Det viser Knabens gruve- og krigshistorie. Spør guiden hvorfor både Hitler… Read more
Knaben gruvemuseum
Blåfjell Gruver ble drevet i perioden fra 1863 til 1876. Her ble det utvunnet titanholdig jernmalm. Malmen fra gruven ble skipet ut i Rekefjord.… Read more
Blåfjell Gruver
Åmdals Verk Gruver er bygd opp kring arbeidarkulturen som koparverket la grunnlag for. Bli med oss på ei spanande vendring inne i gruvene, eller sjå… Read more
Åmdals Verk gruver
Ved sørenden av Norges største innsjø Mjøsa, finner du Nord-Eurpoas eneste smaragdgruver. Bli med på spennende skattejakt etter verdens sjeldneste… Read more
Smaragdgruvene - attraksjon
Fint og opplevelsesrik turområde for både store og små! Read more
Rutilgruvene på Sjåen (1901-1957)
Iveland kommune er kjent for sine gruver og brudd med kvarts, feltspat og sjeldne mineraler. Read more
Ivelandsgruvene
Glasergruva er Norges eldste jerngruve og ble mutet i 1538-39. Read more
Glasergruva
I de gamle gruvene i Malså er fremdeles minnene fra driften på 1800-tallet synlige. Malså gruver var det største bergverket i… Read more
Malså Gruver i Verdal
Kort tur - store opplevelser Vertskapet på Mokk Gård tar deg med på en rolig tur i vakre omgivelser tett oppunder høyfjellet… Read more
Guidet Gruvetur på Mokk Gård
When you have driven down the gulley on the main road (Rv 30) from Tynset to Tylldalen, just where the road crosses the bridge over the small river… Read more
Grøtådalen gruver, Tylldalen
Har du aldri vært i en kullgruve før? Bli med oss dypt inn i Longyearbyen sin historie om gruvearbeiderne, kullstøvet og livet i… Read more
Gruve 3
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Inspiration

  Ta del av våra topperbjudanden

  Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

  Norges mäktigaste naturattraktioner

  Från glaciärer och vattenfall till svårslagna roadtrips – planera en resa idag!

  ×
  • Filters
   Filter Your Search
   TripAdvisor Symbol
   • Show More
   • No available filters
   • Show More
   • No available filters
   Generelt
   Tillgänglighet
   Åldersgräns
   • Show More
   • No available filters
   Rabatt
   • Show More
   • No available filters
   Svårighetsgrad
   Landskap
   • Show More
   • No available filters
   Prisklass
   Årstid
   Övernattning
   Camping
   • Show More
   • No available filters
   Hotellfaciliteter
   • Show More
   • No available filters
   Rumsfaciliteter
   Skidorter
   Utomhusaktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Alpin skidåkning
   Cykling
   Kanot & kajak
   Längdskidåkning
   Fiske
   • Show More
   • No available filters
   Vandring
   Djurliv & safari
   • Show More
   • No available filters
   Vinteraktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Planera din resa
   Reseinformation
   • Show More
   • No available filters
   Servicios
   • Show More
   • No available filters
   Mat & dryck
   Norsk mat
   Pubar & barer
   Restauranger & caféer
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter
   Aktiviteter
   • Show More
   • No available filters
   Aktiviteter för barn
   • Show More
   • No available filters
   Stränder
   Shopping
   • Show More
   • No available filters
   Temaparker
   Clear Filters
  • View
  • Sort By
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tillgänglighet
  Åldersgräns
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Svårighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklass
  Årstid
  Övernattning
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
  Rumsfaciliteter
  Skidorter
  Utomhusaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpin skidåkning
  Cykling
  Kanot & kajak
  Längdskidåkning
  Fiske
  • Show More
  • No available filters
  Vandring
  Djurliv & safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planera din resa
  Reseinformation
  • Show More
  • No available filters
  Servicios
  • Show More
  • No available filters
  Mat & dryck
  Norsk mat
  Pubar & barer
  Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter för barn
  • Show More
  • No available filters
  Stränder
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Temaparker
  Clear Filters
  Back To Top

  Stora upplevelser på nära håll