Skip to main content

Norges bästa bakverk

I Norge serveras det ofta färska bakverk till fikapausen, mellanmålet eller efterrätten – sött och gott med en doft som slår det mesta. Här är några favoriter du bara inte får missa!

1. Vaffel

Norska vafler ser ut som svenska våfflor men utmärker sig genom de typiskt norska toppingarna.

De vanligaste är smör och några skivor klassisk brunost eller en klick rømme (norsk creme fraiche) och lite sylt. Vafler gräddas ofta i hjärtform, som kan delas upp i mindre hjärtan.

Gör norska våfflor

2. Bolle

Boller är enkla och söta vetebullar. De säljs i princip överallt - på bagerier, snabbköp, stormarknader och till och med bensinstationer, så du lär ha många chanser att testa en!

Baka boller (recept på norska)

3. Bolle 2.0

Vill du ha något mer än en enkel bolle har du allsköns smaker att välja på - till exempel russin, hackad choklad eller vaniljkräm med färska bär.

4. Skolebrød

Det finns en bolle 3.0 också – säg hej till skolebrød! De är fyllda med vaniljkräm och toppas med glasyr och riven kokos. Oemotståndligt för alla som gillar sötsaker!

5. Kanelsnurr, kanelbolle, kanelknute

Kärt barn har många namn - är du nyfiken på Norges motsvarighet till kanelbullar ska du hålla utkik efter kanelsnurr, kanelbolle, kanelknute och skillingsbolle (i Bergen). Något krispig på utsidan, mjuk på insidan och alldeles lagom söt.

6. Svele

Svele är en tjock men porös pannkaka som avnjuts med samma toppingar som våfflor, eller med smör och socker. De brukar säljas på färjorna i regionen Fjord Norge. Avnjut en medan du tar in utsikten över fjordarna. De är också lätta att göra själv om du vill prova hemma.

7. Lefse

Lefse är ett mjukt tunnbröd. Vanliga fyllningar är kött eller lax, men det finns också en söt variant med kanel, socker och smör.

8. Bröd

Norge har ett speciellt, för att inte säga passionerat, förhållande till bröd. Det äts i princip varje dag med olika pålägg. Om du vill ha något mer hälsosamt kan du välja en sort med fullkorn, frön och nötter. Finns det något bättre än en skiva nybakat bröd med ens favoritpålägg?

Recept för sötsugna

Gör norska klassiska efterrätter som multekrem och krumkake hemma!

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor