Skip to main content

Norrmännens kärlek till choklad

År 1889 öppnade den lilla chokladfabriken Freia på Rodeløkka i Oslo, uppkallad efter en av ägarnas fru. Det gick trögt till en början, men efter att man började sälja mjölkchoklad 1906 tog det hela fart på allvar. Från 1926 pryddes omslagspapperen av betande kor, och chokladen såldes in som ett sätt att få människor att dricka mer mjölk, eller ”äta mjölk”, som Freia sa.

Mjölkchoklad är fortfarande väldigt populärt i Norge, och idag finns ett flertal producenter som tillverkar den här sammetslena chokladsorten på norsk mjölk. Freia och Nidar är de största varumärkena, men lite djärvare smaker har också börjat ta sig in på marknaden.

Små, lokala producenter som gör handgjord choklad, och konditorier med hemgjorda praliner har tagit norsk choklad till nya höjder. Vem kan säga nej till godsaker som ser ut som små konstverk?

Häng med på en chokladresa genom Norge!

Choklad i Nord-Norge

”Jag är helt och hållet upplärd i Frankrike, så mitt fokus ligger i första hand på franska tekniker. Men jag tar mycket inspiration från norsk kultur, och försöker använda så många lokala ingredienser jag kan i mina produkter,” säger konditorn Craig Alibone.

Craig har lärts upp av några av världens främsta konditorer, som Bruno Montcoudiol, Sébastien Serveau och Jean-Marc Guillot, på den prestigefyllda Écolen Nationale Supérieure de Pâtisserie i Yssingeaux i Frankrike.

Efter att ha förälskat sig i en tjej från Bodø flyttade han norrut med henne, och under 2020 fick den nordnorska staden bekanta sig med hans prisbelönta choklad när han öppnade konditoriet Craig Alibone Pâtisserie & Champagneria.

– Min flickvän har familj i Hamarøy, och de har stora ägor med mycket frukt och bär. Vi plockar där varje sommar, och använder till exempel hjortron och blåbär våra bakverk och i choklad,” säger Craig och lägger till att han älskar att använda ingredienser som är i säsong.

Bodøborna har förälskat sig i hans salta gräddkola, den produkt han säljer mest av. De små chokladbitarna har ett blått täcke med vita virvlar på – det ska föra tanken till Saltstraumen, världens starkaste tidvattenström, som ligger en bit utanför staden. Chokladen innehåller också arktiskt salt, som utvunnits ur havsvatten från Saltstraumen.

"Jag gillar att använda smaker som folk känner till, men som man inte nödvändigtvis har ätit ihop med choklad. Tanken är att utmana folks uppfattning om choklad”, säger Craig.

Craig har också några mer ovanliga chokladsmaker. Vad sägs om en chokladkaka med smak av rökt ek? Det kanske låter lite udda, men den mörka smaksatta chokladen vann faktiskt utmärkelsen International AoC Bronze Award 2019, och måste verkligen provas! Choklad med olivolja är en annan lite oväntad kombination, men smakerna passar oerhört bra ihop!

"Olivoljan gifter sig verkligen med chokladen, och den känns härlig i munnen", säger Craig.

När du är i norr kan du fortsätta ditt chokladäventyr med en tur till ön Dønna längs Helgelandskusten. Där ligger Heidis Sjokoladedrøm.

Det kan mycket väl vara en av världens minsta chokladbutiker, men den är minst sagt värd ett besök! Heidi gör sin choklad för hand, och har dessutom färskrostat kaffe, lokalproducerad rabarberdryck och flera andra lokala produkter. Om du vill lära dig mer om hantverket med att göra högkvalitativ choklad och se med egna ögon hur det går till kan du boka en visning i förväg.

Fortsätt sen vidare söderut till Trøndelagsregionen. I den lilla byn Selbu tillverkar Jentene På Tunet choklad som är något alldeles extra. Prova deras norrskenschoklad – en vacker choklad med smak av svarta vinbär, saltkola och mango.

Choklad vid fjorden

Ett annat ställe du inte får missa är Geiranger Sjokolade, en chokladfabrik som ligger vackert till i en sjöbod vid den UNESCO-listade Geirangerfjorden.

Som besökare kan du boka en rundtur i tillverkningen och till och med få prova göra choklad själv. Inte minst kan du givetvis också provsmaka mängder av fantastisk choklad.

Geiranger Sjokolade laborerar med mängder av spännande smaker, inte minst den norska favoriten brunost, som ger chokladen en distinkt kolaliknande smak. De har också en speciell choklad som heter Kraftkar, uppkallad efter ädelosten Kraftkar – den prisbelönta norska ädelosten som vunnit både World Champion Cheese och Champion of Champions (2016).

Bland deras produkter kan också nämnas choklad med smak av den populära norska akvaviten Gammel Opland, och naturligtvis choklad med lakrits (norrmän älskar lakrits!).

Vid Hardangerfjorden finns chokladproducenten Fjåk den första tillverkaren i Norge med modellen bean-to-bar. Deras chokladkakor säljs i flera butiker i Fjord Norge, och innehåller bland annat läckerheter som norsk skogssvamp, blåbär och den rätt spännande kombinationen renmossa och lingon! De mest extravaganta smakerna hittar du i deras ”Nordic”-kollektion.

Om du besöker Stavanger kan du ta en tur till fabriken Chili Chocolate i centrum. Inne i butiken ser du rakt in i själva tillverkningsprocessen, och du kan provsmaka läcker choklad och mycket annat. Just chili har en viktig plats här, och förutom choklad finns bland annat smaksatt marmelad och honung.

I Stavanger hittar du också Sjokoladepiken, somerbjuder handgjord choklad i mysig miljö.

Östra Norges söta smaker

Lite längre söderut, i östra Norge, finns också ett flertal fina chokladfabriker och butiker.

I Kvarstad, inte långt från E6:an, ligger Kvarstad Sjokolade – ett familjeföretag som säljer färsk konfektyr. I Kvarstad finns också ett mysigt gårdscafé med lokala godsaker på menyn.

En halvtimmes bilresa från Kvarstad ligger en annan chokladbutik, Gjøvik Choklad. Här kan du utöver läcker handgjord choklad också köpa italiensk gelato.

Choklad i huvudstaden

I Oslo är ett besök på Pascal ett rent måste för alla som älskar choklad, tårtor och bakverk.

Den berömda norska konditorn Pascal har verkligen revolutionerat bakverk och konfektyr i Norge och räknas som en av världens bästa konditorer.

Prova hans hjärtformade choklad med salt kolafyllning, eller unna dig en läcker petit fours.

När du är i Oslo bör du också kolla in Mathallen, en samlingsplats för spännande mat och ingredienser. Här finns gott om produkter från lokala producenter, bland annat massor av god choklad.

Sugen på fler läckerheter? Prova receptet på Hotel Bristols berömda varma choklad, eller besök hotellet och unna dig något sött!

Hitta en chokladbutik

Recept för sötsugna

Gör norska klassiska efterrätter som multekrem och krumkake hemma!

Den norska kokboken

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Nyligen besökta sidor