Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Vattenfall

Starka krafter i rörelse
Visste du att några av världens högsta vattenfall finns i Norge? Det är en fascinerande upplevelse att se hundratusentals liter vatten dundra ner från en klippa.
A man looking at Rjukandefossen waterfall in Hemsedal
Rjukandefossen waterfall in Hemsedal.
Photo: Hemsedal.com / Nils-Erik Bjørholt

Enligt World Waterfall Database hittar man faktiskt 10 av världens 30 högsta vattenfall på norsk mark. Vissa förbinder bergen och fjordarna, andra ligger vid landets många älvar. Vad de har gemensamt är att de utgör en viktig del av det norska landskapet.

Några av de vackraste finns i landets sydvästra delar. De är kraftfullast i maj och juni, när snön smälter i bergen och vattennivåerna är som högst.

Vettisfossen, med en fallhöjd på 275 meter, är Norges högsta oreglerade, fritt fallande vattenfall. Den norska tidningen Dagbladets läsare röstade fram Vettisfossen som Norges vackraste vattenfall år 2014. 

Langfoss är en annan storslagen syn, med vatten som störtar 600 meter ner för berget i Åkrafjord. Norges högsta vattenfall har en fallhöjd på över 800 meter.

Ytterligare några sevärda vattenfall är Vøringsfossen, som blev Norges mest populära turistattraktion år 2006, och De syv søstre ("de sju systrarna", vars namn kommer av att de ser ut som håret på sju kvinnor) i Geirangerfjorden. Den mäktiga Kjosfossen är en av många höjdpunkter på järnvägslinjen Flåmsbanan i Flåm. Under högsäsongen på sommaren kan man ibland se skådespelare utklädda till den mytologiska varelsen Huldra dansa och sjunga framför vattenfallet.

För norrmännen är vattenfall mer än bara en chans att ta snygga foton. De flesta av landets vattenfall används - ibland kontroversiellt - som energikälla. Ofta driver vattenfallen en stor del av den lokala industrin.

Ad

Norges vattenfallseldorado

I regionen Fjord Norge finns både massor av vattenfall och älvar, till exempel den vackra Sogndalselva – det är perfekt om du är intresserad av att prova forsränning.

Norges vattenfall på kartan

Hitta vattenfall i Norge
Traktorsafari til Åmotan er en tre timers tur og en unik og opplevelsesrik reise fra Jenstad med en kort stopp for å se på… Read more
Traktor safari med Visit Waterfalls
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Norska vattenfall på Instagram

  Fler förslag

  Börja semesterplaneringen här! Använd filterfunktionerna nedan och sök efter upplevelser vid Norges vattenfall.

  ×
  Your Recently Viewed Pages

  Tillbaka till toppen

  Ad
  Ad
  Ad
  Ad