Skip to main content

Vattenfall i Norge

Många vattenfall är dramatiska fritt fallande vattenmassor från höga berg ner i fjorden, medan andra ingår som branta forsande delar i älvarna. Det visar den stora variationen i det norska landskapet.

De högsta vattenfallen i Norge har en fallhöjd på över 800 meter och Vinnufallet är allra högst enligt World Waterfall Database. Det ligger i Sunndalen i nordvästra Norge, ett område med många vackra vattenfall, som Åmotan och Mardalsfossen.

Några av de mest berömda sevärdheterna är Vøringsfossen i Måbødalen och De syv søstre i Geiranger – som kallas "sju systrar" eftersom det liknar sju kvinnors hår. Det mäktiga Kjosfossen är en av många höjdpunkter längs Flåmbanan, på sommaren brukar skådespelare framföra sång och dans framför vattenfallet.

På Fjord Tours tur Hardangerfjorden i ett nötskal får du uppleva Vøringsfossen.

Vattenfall är ju inte bara trevliga för sina fotogeniska egenskaper, men de ger oss även miljövänlig, förnybar energi som har varit helt avgörande för industrialiseringen av Norge.

Utforska Norges vattenfall

Vattenfall i Norge

Känn kraften

Vänta inte för länge med att planera vad du ska göra och vad du ska se när du kommer hit. Filtrera din sökning och kolla in allt om vattenfall här nedan.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor