Skip to main content

Säkerhet på vägarna

Bilförare och cyklister måste följa samma trafikregler. Läs mer om säkerhet för cyklister här.

Trafiksäkerhet

Att köra bil är ett av de bästa sätten att uppleva Norge. Vägförhållandena kan dock vara svåra, speciellt under vintern. Om du ska köra i bergen eller längre sträckor på mindre vägar bör du alltid ha med varma kläder, mat och vatten i bilen. Det kan också vara långa avstånd mellan bensinmackarna, särskilt i Nord-Norge.

Hastighetsgränser

Hastighetsgränsen på norska vägar brukar vara 80 kilometer i timmen. Undantag gäller i tätbebyggda områden och stadsområden, där det är 50 kilometer i timmen om inget annat anges. I bostadsområden kan gränsen vara så låg som 30 kilometer i timmen, och på tvåfiliga vägar och motorvägar upp till 110 kilometer i timmen. Självklart kan det vara nödvändigt att hålla en lägre hastighet än så, till exempel i dålig sikt eller när det är halt på vägarna.

Tunga fordon (över 3,5 ton) och fordon med husvagn eller släpvagn får inte köra fortare än 80 kilometer per timme, oavsett vilken hastighetsgräns som gäller. Denna regel gäller dock inte husbilar, som får följa angivna hastighetsgränser som andra fordon. Om husvagnen eller släpvagnen saknar broms är hastighetsgränsen 60 kilometer per timme.

Däck

Det behöver inte alltid vara kallt ute för att vägarna ska bli hala. Dessutom utgör slitna däck en fara även när vägarna är torra. Sommardäcken måste ha ett djup på minst 1,6 millimeter. På vinterdäcken ska djupet vara minst 3 millimeter. Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar.

Det är tillåtet att använda dubbdäck från 1 november till den första söndagen efter påskhelgen. I Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan 15 oktober och 1 maj. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver. 

Om dubbdäck används på en bil som väger under 3,5 ton måste de användas på alla fyra hjulen. För fordon med tillåten vikt på 3,5 ton eller mer måste snökedjor som passar till hjulen finnas tillgängliga. Kedjorna måste passa till fordonet och kan köpas till ett överkomligt pris. Dubbdäck finns att hyra.

I Trondheim and Oslo måste du betala en avgift på ungefär 30 norska kroner för att köra med dubbdäck i stadens centrala delar. Detta för att begränsa föroreningarna som uppstår vid dubbdäcksanvändning.

Ta det lugnt med bromsen

I långa nedförsbackar kan bromsar överhettas. För att undvika detta bör du köra nerför i en låg växel. Om du måste göra en plötslig inbromsning krävs det då mindre kraft och bromsen håller en jämn temperatur. I uppförsbackar är det bra att hålla ett öga på bilens temperaturmätare för att undvika överhettning av motorn i tid.


Bergspass

Vid snö och kraftig blåst kan vissa bergspass tillfälligt stängas av. Det är inte ovanligt att det snöar och blir frost i de högre bergspassen trots att det är sommarväder på andra platser. Detta gäller främst på våren och hösten.

Glöm inte halvljuset

Liksom i Sverige måste alla fordon ha halvljuset tänt under färd. Detta gäller också mopeder och motorcyklar. På högerstyrda bilar måste strålkastarna anpassas till högertrafiken för att undvika att blända andra trafikanter.

Säkerhetsbälten och barnstolar

Säkerhetsbälte är obligatoriskt för både förare och passagerare. Barn som väger mindre än 36 kilo eller är kortare än 135 centimeter måste sitta i barnstol.

Spola kröken

Alkohol och bilkörning är ingen bra kombination. Rattfylleri i Norge ger allvarliga påföljder. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille och gäller alla typer av motordrivna fordon. Vissa mediciner ska undvikas om du tänker köra bil. Dessa är märkta med en röd varningstriangel.

Undvik mobiltelefon i trafiken

Precis som i Sverige är det förbjudet att köra bil med mobilen i handen. Behöver du prata i telefon i bilen, så går det bra att göra det via handsfree.

Om det händer en olycka

Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka.

Nödtelefoner är utplacerade i bergspass och i tunnlar. Om bilen måste bärgas eller om du behöver teknisk hjälp kan du ringa följande nummer dygnet runt:

NAF: (+47) 23 21 31 00
Falck: (+47) 02 222
Viking: (+47) 06 000

Upptäck Norge med bil

Allt du behöver veta om att köra bil i Norge. Från information om bensinmackar och hur du laddar din elbil, till Norges nationella turistvägar och vägtullar.

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Stora upplevelser på nära håll

Nyligen besökta sidor