There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Strawberry – en annorlunda hotellkedja
Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder
Thon Hotels – boende med fantastisk frukost
Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål
Classic Norway Hotels – från karaktäristiska hotell till autentiska fiskarstugor
Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge
DanCenter – din expert på stugor i Norge
Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge
Campcation – Boka camping över hela Norge med Campcation
Campanyon - Upptäck unika och naturnära övernattningsmöjligheter
Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran
Stromma – sightseeing med buss och båt i norska städer
Vy – det ska vara lätt att resa grönt
SJ NORD – äventyret börjar på tåget
Vy express – bussresor över hela Norge
NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar
Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag
AutoEurope – smidigaste biluthyrningen
Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet
Arctic Campers – hyr husbil i Norge
Cabin Campers – en stuga på fyra hjul
Hurtigruten – världens vackraste sjöresa
Fjord Tours – Norge i ett nötskal® - Norges populäraste tur
Authentic Scandinavia – res som lokalbefolkningen
Up Norway – skräddarsydda och lyxiga resor från de som vet
Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge
Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner
Booknordics.com – hundratals aktiviteter, turer och dagskryssningar i Norge
Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer
Go Fjords – turer och aktiviteter över hela Norge
50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper
Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil
My Nordic Travel – gör din egen resplan
Skidsemester i Rauland – Åk skidor i vacker fjällnatur
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Tänk på att det kanske inte finns mobiltäckning dit du ska åka. Bergspass och tunnlar är utrustade med nödtelefoner.
110 – Brandkåren
112 – Polis
113 – Ambulans
120 – Sjöräddning
22 59 13 00 – Förgiftningscentral
1412 TDD (texttelefon för döva och hörselskadade)
Bilförare och cyklister måste följa samma trafikregler. Läs mer om säkerhet för cyklister här.
Att köra bil är ett av de bästa sätten att uppleva Norge. Vägförhållandena kan dock vara svåra, speciellt under vintern. Om du ska köra i bergen eller längre sträckor på mindre vägar bör du alltid ha med varma kläder, mat och vatten i bilen. Det kan också vara långa avstånd mellan bensinmackarna, särskilt i Nord-Norge.
Hastighetsgränsen på norska vägar brukar vara 80 kilometer i timmen. Undantag gäller i tätbebyggda områden och stadsområden, där det är 50 kilometer i timmen om inget annat anges. I bostadsområden kan gränsen vara så låg som 30 kilometer i timmen, och på tvåfiliga vägar och motorvägar upp till 110 kilometer i timmen. Självklart kan det vara nödvändigt att hålla en lägre hastighet än så, till exempel i dålig sikt eller när det är halt på vägarna.
Tunga fordon (över 3,5 ton) och fordon med husvagn eller släpvagn får inte köra fortare än 80 kilometer per timme, oavsett vilken hastighetsgräns som gäller. Denna regel gäller dock inte husbilar, som får följa angivna hastighetsgränser som andra fordon. Om husvagnen eller släpvagnen saknar broms är hastighetsgränsen 60 kilometer per timme.
Det behöver inte alltid vara kallt ute för att vägarna ska bli hala. Dessutom utgör slitna däck en fara även när vägarna är torra. Sommardäcken måste ha ett djup på minst 1,6 millimeter. På vinterdäcken ska djupet vara minst 3 millimeter. Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar.
Det är tillåtet att använda dubbdäck från 1 november till den första söndagen efter påskhelgen. I Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan 15 oktober och 1 maj. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver.
Om dubbdäck används på en bil som väger under 3,5 ton måste de användas på alla fyra hjulen. För fordon med tillåten vikt på 3,5 ton eller mer måste snökedjor som passar till hjulen finnas tillgängliga. Kedjorna måste passa till fordonet och kan köpas till ett överkomligt pris. Dubbdäck finns att hyra.
I Trondheim and Oslo måste du betala en avgift på ungefär 30 norska kroner för att köra med dubbdäck i stadens centrala delar. Detta för att begränsa föroreningarna som uppstår vid dubbdäcksanvändning.
I långa nedförsbackar kan bromsar överhettas. För att undvika detta bör du köra nerför i en låg växel. Om du måste göra en plötslig inbromsning krävs det då mindre kraft och bromsen håller en jämn temperatur. I uppförsbackar är det bra att hålla ett öga på bilens temperaturmätare för att undvika överhettning av motorn i tid.
Vid snö och kraftig blåst kan vissa bergspass tillfälligt stängas av. Det är inte ovanligt att det snöar och blir frost i de högre bergspassen trots att det är sommarväder på andra platser. Detta gäller främst på våren och hösten.
Liksom i Sverige måste alla fordon ha halvljuset tänt under färd. Detta gäller också mopeder och motorcyklar. På högerstyrda bilar måste strålkastarna anpassas till högertrafiken för att undvika att blända andra trafikanter.
Säkerhetsbälte är obligatoriskt för både förare och passagerare. Barn som väger mindre än 36 kilo eller är kortare än 135 centimeter måste sitta i barnstol.
Alkohol och bilkörning är ingen bra kombination. Rattfylleri i Norge ger allvarliga påföljder. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille och gäller alla typer av motordrivna fordon. Vissa mediciner ska undvikas om du tänker köra bil. Dessa är märkta med en röd varningstriangel.
Precis som i Sverige är det förbjudet att köra bil med mobilen i handen. Behöver du prata i telefon i bilen, så går det bra att göra det via handsfree.
Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka.
Nödtelefoner är utplacerade i bergspass och i tunnlar. Om bilen måste bärgas eller om du behöver teknisk hjälp kan du ringa följande nummer dygnet runt:
NAF: (+47) 23 21 31 00
Falck: (+47) 02 222
Viking: (+47) 06 000
The Norwegian road signs are regulated by The Norwegian Public Roads Administration. The signs follow the general European conventions when it comes to shape and colour. Any text will usually be in Norwegian. You can find a good overview of Norwegian traffic signs on Wikipedia.
Allt du behöver veta om att köra bil i Norge. Från information om bensinmackar och hur du laddar din elbil, till Norges nationella turistvägar och vägtullar.
Statens Vegvesen ansvarar för Norges vägskyltar.
Skyltarna följer det europeiska regelverket när det gäller utseende och färg.Texten är vanligtvis på norska.
Det finns en bra översikt av de norska vägskyltarna på Wikipedia.
Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.
I Norge finns 18 så kallade nationella turistvägar. Utvalda landsvägar där naturattraktioner längs vägen smyckas med ny konst, design och arkitektur. Kolla in Norges prisbelönta turistvägar.
Hitta rätt på de norska vägarna, få tips bra rastplatser och ställen att övernatta på. Husbilsexperten Stine Mari Velsvik ger sina bästa tips inför resan med husbil eller husvagn i Norge.
Norge är ett land med många kontraster och stora avstånd. Se till att lägga lite tid på planering, och försök inte hinna med allt på en och samma resa! Eller låt proffsen planera åt dig och boka ett skräddarsytt äventyr.
När det kommer till eldrivna fordon är Norge bäst i klassen. De är verkligen överallt! Under 2022 såldes fler eldrivna bilar än någon annan sort. Vad är egentligen hemligheten?
Tillbaka till toppen