Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Aurlandsfjorden
Aurlandsfjorden.
Photo: Øyvind Heen / Visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Ge dig ut och kör

Ta vara på närheten till Norge och åk på en spontan bilsemester. Att köra bil är ett av de bästa sätten att uppleva Norge. Tänk bara på att du delar vägen med fotgängare och cyklister.

Betalvägar, AutoPASS och EPC

Norges vägtullar (den s.k. bompengen) gäller alla bilförare, så det är en god idé att ta reda på mer information innan du ger dig av.

Nuförtiden uppmuntras turister med icke-norska bilar att registrera för ett så kallat EPC-konto. Du kan läsa mer om betalvägar, AutoPASS och EPC här, eller läs vidare om praktiska detaljer inför bilresan i Norge här.

Norges nationella turistvägar

I Norge finns 18 så kallade nationella turistvägar, natursköna landsvägar där intressant konst, design och arkitektur kompletterar naturattraktionerna. De 18 vägarna finns i västra, mellersta och norra Norge, längs kusten och i bergen. Läs mer om Norges nationella turistvägar här.

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad med Visitnorways nyhetsbrev, som skickas ut ungefär en gång i månaden.

Få våra bästa Norgetips, nyheter och erbjudanden direkt i inkorgen!

Prenumerera på nyhetsbrevet här.


Norge bakom ratten

Videoklippet ovan är ett bildspel som visar Norges fantastiska turistvägar på sex minuter.

Gör en roadtrip utan like

Norge är som klippt och skuret för en roadtrip. Inspireras av andra som gjort en oförglömlig bilresa i norska landskap.


Sätt säkra hjul i rörelse

Om du planerar en norsk bilsemester kan du behöva slänga ett öga på reglerna som gäller för bilkörning i Norge, och passa på att ta del av några tips.
Hastighetsgränser

Hastighetsgränsen på norska vägar brukar vara 80 kilometer i timmen. Undantag gäller i tätbebyggda områden och stadsområden, där det är 50 kilometer i timmen om inget annat anges. I bostadsområden kan gränsen vara så låg som 30 kilometer i timmen, och på tvåfiliga vägar och motorvägar upp till 110 kilometer i timmen. Självklart kan det vara nödvändigt att hålla en lägre hastighet än så, till exempel i dålig sikt eller när det är halt på vägarna.

Tunga fordon (över 3,5 ton) och fordon med husvagn eller släpvagn får inte köra fortare än 80 kilometer per timme, oavsett vilken hastighetsgräns som gäller. Denna regel gäller dock inte husbilar, som får följa angivna hastighetsgränser som andra fordon. Om husvagnen eller släpvagnen saknar broms är hastighetsgränsen 60 kilometer per timme.

Däck

Sommardäck måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup och på vinterdäck måste mönsterdjupet vara minst 3,0 mm. Fordon får inte användas om de inte har tillräckligt väggrepp för vägbanan.

Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar. Åretruntdäck kan också användas. Det är tillåtet att använda dubbdäck från 1 november till första söndagen efter påskhelgen. I Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan 15 oktober och 1 maj. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver.

Om dubbdäck används på en bil som väger under 3,5 ton måste de användas på alla fyra hjulen. För fordon med tillåten vikt på 3,5 ton eller mer måste snökedjor som passar till hjulen finnas tillgängliga. Dessa kedjor måste passa fordonet.

Snökedjor kan köpas till ett överkomligt pris. Dubbdäck finns att hyra. I Trondheim and Oslo måste du betala en avgift på ungefär 30 norska kroner för att köra med dubbdäck i stadens centrala delar. Detta för att begränsa föroreningarna som uppstår vid dubbdäcksanvändning.

Ta det lugnt med bromsen

I långa nedförsbackar kan bromsar överhettas. För att undvika detta bör du köra nerför i en låg växel (som man gör i uppförsbackar). Om du måste göra en plötslig inbromsning krävs det då mindre kraft och bromsen håller en jämn temperatur. I uppförsbackar är det bra att hålla ett öga på bilens temperaturmätare för att undvika överhettning av motorn i tid.

Strålkastare

Liksom i Sverige måste alla fordon alltid ha halvljuset tänt under färd. Det gäller även motorcyklar och mopeder. Att ha med sig extra glödlampor till strålkastarna rekommenderas.

Strålkastare på högerstyrda måste anpassas till högertrafik för att undvika att blända andra trafikanter.

Säkerhetsbälten och reflexväst

Säkerhetsbälte är obligatoriskt. Alla barn måste vara ordentligt fastspända i godkänd utrustning som lämpar sig för deras ålder, storlek och vikt. Barn som är under 135 cm långa eller väger mindre än 36 kg måste sitta i bilbarnstol, spädbarn ska ligga i barnsäng. Barn som väger mer än 36 kg eller som är över 1,35 meter långa kan sitta i vanligt säte.

Minst en reflexväst per bil är obligatoriskt.

Bergspass

I bergspass finns det ofta långa nerförsbackar som kan orsaka att bromsarna blir överhettade. Det kan dock undvikas genom att lägga i en låg växel (samma växel du skulle använda om du körde upp för backen). Då behöver du inte bromsa så hårt, vilket i sin tur betyder att bromsarna inte hettas upp lika fort.

Om det händer en olycka

Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka.

Nödtelefoner är utplacerade i bergspass och i tunnlar.

Om bilen måste bärgas eller om du behöver teknisk hjälp kan du ringa följande nummer dygnet runt:

  • NAF: 08 505 (lokal taxa)
  • Falken: 02 222 (gratisnummer)
  • Viking: 06 000 (gratisnummer)
Vilka dokument behöver jag?

Du behöver ett giltigt körkort från landet du bor i.

Obs! Om du planerar att hyra bil i Norge kan det vara bra att veta att många biluthyrningsfirmor kräver att du har haft körkortet i minst ett år.

Du kan läsa mer om körkort i Norge på Statens Vegvesens webbplats.

Betalvägar och EPC

Norges vägtullar (den s.k. bompengen) gäller alla bilförare, så det är en god idé att ta reda på mer information innan du ger dig av.

De flesta betalstationerna är numera automatiska. Icke-norska bilar faktureras av EPC (Euro Parking Collection). Det kan vara värt att registrera en icke-norsk bil för ett så kallat EPC-konto – det är frivilligt men ger dig vissa fördelar som tillgång till fakturorna. Läs mer om EPC (information på engelska). Om du besöker Norge regelbundet eller planerar att stanna i mer än två månader rekommenderas att du skaffar en AutoPASS-bricka.

Bilkörning och alkohol

Alkohol påverkar omdömet och körförmågan. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri ger allvarliga påföljder. Vissa mediciner ska undvikas om du tänker köra bil. Dessa är märkta med röd varningstriangel.

I uppförsbackar får bilen jobba extra mycket vilket kan leda till att den blir överhettad. Håll ett öga på bilens temperaturmätare.

Mobiltelefon

Det är ett lagbrott att tala i handhållen mobiltelefon under körning.

Bensinmackar

Bensinpriset kan variera från plats till plats men är relativt högt på grund av landets miljöpolitik. I bergstrakter och på andra avlägsna platser kan det vara långt mellan bensinstationerna.

Motorgas/LPG-stationer

Det finns mer än hundra LPG-enheter på olika bensinstationer över hela landet.

Den vanligaste anslutningen är en s.k. "Dutch bayonet", även om vissa använder vad som kallas en "Italian dish". Många stationer tillhandahåller en adapter så att du kan ansluta oavsett vilket system din bil har. Den bästa lösningen är kanske att köpa din egen adapter i Norge för cirka NOK 300.

Försäkring

Trafikförsäkring är obligatoriskt och det rekommenderas att ta med en kopia på ditt försäkringsbrev när du bilar i Norge.

Elbilar

År 2015 fanns det mer än 50 000 elbilar på norska vägar. De norska myndigheterna satsar stort på att skapa en elbils-vänlig infrastruktur. Till exempel byggs det många nya snabbladdningsstationer vid långa avstånd mellan större städer. Fler och fler hotell erbjuder elbilsladdning, ibland gratis. Hybrider drar också nytta av många fördelar jämfört med traditionella bilar. Norska registreringsskyltar måste visa om det är en elbil eller hybrid, så att de kan använda särskilda parkeringsplatser och andra speciella anläggningar. Var medveten om att många regler och villkor förändras regelbundet. Du kan få hjälp och information från Norsk elbilforening på telefon +47 907 04 545.

Biluthyrning

Du kan hyra bil i alla städer och på alla flygplatser i Norge. Det är en god idé att boka i förväg, särskilt på sommaren. Observera att många biluthyrningsfirmor kräver att du har haft körkort i minst ett år.

Annons: Boka hyrbil hos Auto Europe.

Information om vägar och vägförhållanden

Telefon från Norge: 175
Telefonnummer från utlandet: (+47) 815 48 991
Observera att vissa vägar stänger under vintern.


Hyr bil i Norge

Sök efter hyrbilar nedan eller se vad Auto Europe har att erbjuda (annons).

×

Mer om bilresor i Norge

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen

Ad
Ad
Ad
Ad