Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Boende

  Scandic Hotels – i alla större städer från norr till söder

  Nordic Choice Hotels – en annorlunda hotellkedja

  Thon Hotels – boende med fantastisk frukost

  Radisson Blu Hotels – upptäck Norges bästa resmål

  Citybox – moderna och prisvärda hotell med centralt läge

  DanCenter – din expert på stugor i Norge

  Norgesbooking – boka den perfekta stugan i Norge

  Campcation –  Boka camping över hela Norge med Campcation

 • Resor inom Norge

  Vy – det ska vara lätt att resa grönt

  SJ NORD – äventyret börjar på tåget

  Vy express – bussresor över hela Norge

  NOR-WAY Bussekspress – res grönt med Norges expressbussar

  DFDS – Europas ledande färjeoperatör 2012-2021

  AutoEurope – smidigaste biluthyrningen

  Rent-A-Wreck – det smarta hyrbilsalternativet

  Arctic Campers – hyr husbil i Norge

  Nordic Campers - det enda riktiga sättet att se Norge på!

  Cabin Campers – en stuga på fyra hjul

  Widerøe – Skandinaviens största regionala flygbolag

 • Rundturer

  Hurtigruten – världens vackraste sjöresa

  Authentic Scandinavia – spännande Norgeresor

  Up Norway – skräddarsydda resor

  Norrøna Hvitserk – äventyrsresor och expeditioner

  Brim Explorer – Tysta fjordturer med eldriven katamaran

  Fjord Tours – upptäck Norge i et nøtteskall® med en biljett

  Fjord Travel – Hållbara flerdagarsturer

  Go Fjords - turer och aktiviteter över hela Norge

  50 Degrees North – oförglömliga, skräddarsydda turer i Norge för mindre grupper

  Discover Norway – skidåkning, cykling och vandringsturer i Norge

  Norwegian Holidays – billiga paketresor med Norwegian: Flyg, hotell och hyrbil

  Expa Travel – Verkliga upplevelser

  Booknordics.comaktiviteter, safari, dagsturer, expeditioner, stugor och äventyrsboende

  Stromma – sightseeing, utflykter och upplevelser med buss, båt och tåg.

 • Offers

Search
or search all of Norway

Bila i Norge

Att köra bil är ett av de bästa sätten att uppleva Norge. Tänk bara på att du delar vägen med fotgängare och cyklister också.

Trots att Norge är Europas mest avlånga land så är det lätt att underskatta avstånden och körtiden. Ett exempel på det är att det tar runt 30 timmar att köra från Kristiansand i söder till Hammerfest i norr.

Jämfört med många andra länder är Norges vägar både relativt lugna och väl underhållna. Norge har använt sig av vägtullar (bompeng på norska) i mer än 70 år. Bompengen används till att bygga nya broar, tunnlar och vägar. De största vägarna i Norge är Europavägarna, till exempel E6.

Det finns många vackra vägar i Norge. Nästan alla vägar (speciellt i Fjord Norge, Nord-Norge och i bergen) har flera natursköna partier, inte minst längs de 18 vägarna som går under namnet Norges nationella turistvägar.

Utmärkande för dessa vägar är den pittoreska naturen, den prisbelönta arkitekturen och den turistvänliga omgivningen. De nationella turistvägarna sträcker sig över totalt 2 136 kilometer och finns i Fjord Norge, i Nord-Norge samt runt bergen i Østlandet och Sørlandet.

Bensinmackar


Bensinpriset kan variera från plats till plats men är relativt högt på grund av landets miljöpolitik. I bergstrakter och på andra avlägsna platser kan det vara långt mellan bensinstationerna.

Bergspass


Vid snö och kraftig blåst kan vissa bergspass tillfälligt stängas av. Det är inte ovanligt att det snöar och blir frost i de högre bergspassen trots att det är sommarväder på andra platser. Detta gäller främst på våren och hösten.

Betalvägar och EPC


De flesta betalstationerna är numera automatiska. Det kan vara värt att registrera en icke-norsk bil för ett så kallat EPC-konto. Det är frivilligt men ger dig vissa fördelar som tillgång till fakturorna. Läs mer om EPC (information på engelska).

Biluthyrning


Du kan hyra bil i alla städer och på alla flygplatser i Norge. Det är en god idé att boka i förväg, särskilt på sommaren. Observera att många biluthyrningsfirmor kräver att du har haft körkort i minst ett år.

Boka hyrbil hos Auto Europe.

Däck


Under vintern måste du använda vinterdäck med eller utan dubbar. Åretruntdäck kan också användas. Det är tillåtet att använda dubbdäck från 1 november till första söndagen efter påskhelgen. I Nordland, Troms och Finnmark får dubbdäck användas mellan 15 oktober och 1 maj. Dubbdäck får även användas utanför dessa perioder om vädret så kräver.

Om dubbdäck används på en bil som väger under 3,5 ton måste de användas på alla fyra hjulen. För fordon med tillåten vikt på 3,5 ton eller mer måste snökedjor som passar till hjulen finnas tillgängliga. Dessa kedjor måste passa fordonet.

Snökedjor kan köpas till ett överkomligt pris. Dubbdäck finns att hyra. I Trondheim and Oslo måste du betala en avgift på ungefär 30 norska kroner för att köra med dubbdäck i stadens centrala delar. Detta för att begränsa föroreningarna som uppstår vid dubbdäcksanvändning.

Läs mer om däck och snökedjor

Elbilar


Under 2018 rullade det mer än 140 000 elbilar på de norska vägarna. De norska myndigheterna satsar stort på att skapa en elbils-vänlig infrastruktur. Till exempel byggs det många nya snabbladdningsstationer vid långa avstånd mellan större städer. Fler och fler hotell erbjuder också elbilsladdning, ibland helt gratis.

Norska registreringsskyltar måste visa om det är en elbil eller hybrid, så att de kan använda särskilda parkeringsplatser och andra speciella anläggningar. Var medveten om att många regler och villkor förändras regelbundet. Du kan få hjälp och information från Norsk elbilforening på telefon +47 907 04 545.

Fotgängare och cyklister


Precis som i Sverige är det viktigt att visa hänsyn till fotgängare och cyklister – de förväntar sig att få företräde vid övergångsställen, till exempel.

Läs mer om säkerhet på vägarna

Glöm inte halvljuset


Liksom i Sverige måste alla fordon ha halvljuset tänt under färd. Detta gäller också mopeder och motorcyklar. På högerstyrda bilar måste strålkastarna anpassas till högertrafiken för att undvika att blända andra trafikanter.

Hastighetsgränser


Hastighetsgränsen på norska vägar brukar vara 80 kilometer i timmen. Undantag gäller i tätbebyggda områden och stadsområden, där det är 50 kilometer i timmen om inget annat anges. I bostadsområden kan gränsen vara så låg som 30 kilometer i timmen, och på tvåfiliga vägar och motorvägar upp till 110 kilometer i timmen. Självklart kan det vara nödvändigt att hålla en lägre hastighet än så, till exempel i dålig sikt eller när det är halt på vägarna.

Tunga fordon (över 3,5 ton) och fordon med husvagn eller släpvagn får inte köra fortare än 80 kilometer per timme, oavsett vilken hastighetsgräns som gäller. Denna regel gäller dock inte husbilar, som får följa angivna hastighetsgränser som andra fordon. Om husvagnen eller släpvagnen saknar broms är hastighetsgränsen 60 kilometer i timmen.

Motorgas/LPG-stationer


Det finns mer än hundra LPG-enheter på olika bensinstationer över hela landet. Den vanligaste anslutningen är en s.k. "Dutch bayonet", även om vissa använder vad som kallas en "Italian dish". Många stationer tillhandahåller en adapter så att du kan ansluta oavsett vilket system din bil har. Den bästa lösningen är kanske att köpa din egen adapter i Norge för cirka 300 NOK.

Om det händer en olycka


Du måste ha en röd varningstriangel och en gul reflexväst i bilen, om du skulle få motorstopp eller om det skulle inträffa en olycka.

Nödtelefoner är utplacerade i bergspass och i tunnlar. Om bilen måste bärgas eller om du behöver teknisk hjälp kan du ringa följande nummer dygnet runt:

NAF: (+47) 23 21 31 00 (lokal taxa)
Falck: (+47) 02 222 (gratisnummer)
Viking: (+47) 06 000 (gratisnummer)

Säkerhetsbälten och barnstolar


Det är obligatoriskt för både förare och passagerare att ha säkerhetsbälte. Barn som väger mindre än 36 kilo eller är kortare än 135 centimeter måste sitta i barnstol.

Spola kröken


Alkohol och bilkörning är ingen bra kombination. Rattfylleri i Norge ger allvarliga påföljder. Den lagliga gränsen går vid 0,2 promille och gäller alla typer av motordrivna fordon. Mediciner som är märkta med en röd varningstriangel måste också undvikas om du tänker köra bil.

Ta det lugnt med bromsen


I långa nedförsbackar kan bromsar överhettas. För att undvika detta bör du köra nerför i en låg växel (som man gör i uppförsbackar). Om du måste göra en plötslig inbromsning krävs det då mindre kraft och bromsen håller en jämn temperatur. I uppförsbackar är det bra att hålla ett öga på bilens temperaturmätare för att undvika överhettning av motorn i tid.

Undvik mobiltelefon i trafiken


Precis som i Sverige är det förbjudet att köra bil med mobilen i handen. Behöver du prata i telefon i bilen, så går det bra att göra det via handsfree.

Vilka dokument behöver jag?


Körkort som har utfärdats i Sverige eller något annat EU/EES-land kan användas i Norge så länge de är giltiga Körkort utfärdade i andra länder kan användas i Norge i upp till tre månader.

Planerar du att hyra bil i Norge kan det vara bra att veta att många biluthyrningsfirmor kräver att du haft körkort i minst ett år.

Läs mer om körkort i Norge på Statens Vegvesens webbplats.

Fler vägtips i Norge

Upplev Norge från förarsätet

Andra färdsätt i Norge

Ta del av våra topperbjudanden

Upptäck Norge tillsammans med några av våra partners.

Hyr bil i Norge

Sök efter hyrbilar nedan eller se vad Auto Europe har att erbjuda.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Generelt
  Tillgänglighet
  Åldersgräns
  • Show More
  • No available filters
  Rabatt
  • Show More
  • No available filters
  Svårighetsgrad
  Landskap
  • Show More
  • No available filters
  Prisklass
  Årstid
  Övernattning
  Camping
  • Show More
  • No available filters
  Hotellfaciliteter
  • Show More
  • No available filters
  Rumsfaciliteter
  Skidorter
  Utomhusaktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Alpin skidåkning
  Cykling
  Kanot & kajak
  Längdskidåkning
  Fiske
  • Show More
  • No available filters
  Vandring
  Djurliv & safari
  • Show More
  • No available filters
  Vinteraktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Planera din resa
  Reseinformation
  • Show More
  • No available filters
  Servicios
  • Show More
  • No available filters
  Mat & dryck
  Norsk mat
  Pubar & barer
  Restauranger & caféer
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter
  Aktiviteter
  • Show More
  • No available filters
  Aktiviteter för barn
  • Show More
  • No available filters
  Stränder
  Shopping
  • Show More
  • No available filters
  Temaparker
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Generelt
Tillgänglighet
Åldersgräns
 • Show More
 • No available filters
Rabatt
 • Show More
 • No available filters
Svårighetsgrad
Landskap
 • Show More
 • No available filters
Prisklass
Årstid
Övernattning
Camping
 • Show More
 • No available filters
Hotellfaciliteter
 • Show More
 • No available filters
Rumsfaciliteter
Skidorter
Utomhusaktiviteter
Aktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Alpin skidåkning
Cykling
Kanot & kajak
Längdskidåkning
Fiske
 • Show More
 • No available filters
Vandring
Djurliv & safari
 • Show More
 • No available filters
Vinteraktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Planera din resa
Reseinformation
 • Show More
 • No available filters
Servicios
 • Show More
 • No available filters
Mat & dryck
Norsk mat
Pubar & barer
Restauranger & caféer
 • Show More
 • No available filters
Aktiviteter
Aktiviteter
 • Show More
 • No available filters
Aktiviteter för barn
 • Show More
 • No available filters
Stränder
Shopping
 • Show More
 • No available filters
Temaparker
Clear Filters
Back To Top

Läs också

Your Recently Viewed Pages

Tillbaka till toppen